Сьогодні у всьому світі відзначають міжнародний День супу. У рік з'їдають більше 30 мільярдів порцій супу.

Вчені говорять про те, що найдавніший суп варили з м'яса бегемота близько 6 тис. років до н.е. А перші супи, приготовані за більш-менш сучасними рецептами, з'явилися приблизно в 1 столітті до н.е. в Азії.
В Старокитайської кулінарній книзі віком 4700 років один з розділів був присвячений саме супів. А в Спарті, як пишуть дослідники, зі свинини, крові та оцту готували суп з неприємним смаком Чорний бульйон. Він вважався корисним для чоловіків. У Середні століття в Європі під час військових походів солдати мачали скиби хліба у вино - це страва теж вважалося супом.
У поезії XII-XIII століть оспівуються супи-пюре, супи зі свинячого сала, з овочів, круп, а так само мигдалю і оливкового масла. Суп з вина (скиби хліба, намочені в вині) був улюбленою стравою воїнів середніх віків, а найстрашніше покарання полягало в тому, що вони позбавлялися можливості вживати його.
Саме слово суп - soupe - вважається французьким, але походить від позднелатінского - suppa - хліб, розмочений у відварі. Так називають страви, що представляє собою відвар з м'яса, риби, грибів, овочів, крупи ...
Суп в наш час поширений в багатьох країнах світу, подається до столу в якості першої страви. Прийнято вважати, що найбільшими любителями супів є французи. Кажуть, що ще наприкінці XV століття у французькій кухні вже було понад 70 видів супу.
Для французьких селянських сімей тієї пори суп був основним видом харчування і їли його як мінімум два рази на день. Ложок в ті часи ще не було, тому м'ясо і овочі виймали із супу руками. І лише починаючи з XIV століття суп стали їсти ложками.
У кожного народу є свій фірмовий суп . У іспанців це, наприклад, суп гаспачо, який придумали погоничі мулів, потім стали вживати в їжу вже всі іспанці, а потім його популярність охопила і весь світ.
Те ж саме можна сказати про буйабеса - рибному супі прованських рибалок з французького Марселя, який тепер вважається одним з вишуканістю страв. У Німеччині варять Айнтопф - густі супи, в які додають сардельки, ковбаски, квасоля, овочі і часто багато іншого, що знайдеться в арсеналі господині.
У наш час, як стверджує статистика, в рік з'їдається більше 30 мільярдів порцій супу. Найчастіше його їдять в Росії і в Китаї. Та ж статистика говорить, що 90% з'їдається супу ми готуємо вдома.
Суп - це не тільки смачно і ситно, але ще й корисно: він стимулює роботу шлунка, добре зігріває в холодну пору. Супи служать профілактикою онкології та серцево-судинних захворювань. Курячий суп зміцнює стінки судин і підвищує сексуальні можливості. А в деяких азіатських країнах для накопичення сексуальної енергії готують суп з пеніса тигра.
Однак, медики попереджають , що не можна зловживати м'ясними, рибними і грибними супами тим, у кого підвищена кислотність шлункового соку і людям, схильним до утворення каменів у нирках і подагрі.
У наші дні багато готують з супів-напівфабрикатів. З'явилися такі супи в США в кінці XIX-початку XX століття. Перший сухий суп концентрат створив співробітник консервну компанії Джозефа Кемпбелла.
Перша світова війна штовхнула жінок на роботу, різко скоротивши час, посвячене приготуванню їжі, а потім почалася велика депресія і люди змушені були економити і купувати дешеві продукти. Але й тоді, коли настали кращі часи, західні жінки вже не змогли відмовитися від цих напівфабрикатів.
В СРСР були свої напівфабрикати у вигляді консервів, брикетів з горохом і супчиків із зірочками в пакетиках. Але в ті часи мало хто з жінок готував з них постійно. Тепер же кількість напівфабрикатів різко зросла і багато буквально підсіли на них. Але такі супи далеко не корисні, а частіше просто шкідливі, тому що з кожним роком в них зростає кількість хімії.