5 квітня відзначають День супу

Сьогодні у всьому світі відзначають міжнародний День супу. У рік з'їдають більше 30 мільярдів порцій супу.



З давніх часів відсутність супу на обід вважалося свідченням неблагополуччя в сім'ї. Лікарі призначали супи під час застуди та грипу, супів приписують загальнозміцнюючу і профілактичну дію для ряду захворювань.

Вчені говорять про те, що найдавніший суп варили з м'яса бегемота близько 6 тис. років до н.е. А перші супи, приготовані за більш-менш сучасними рецептами, з'явилися приблизно в 1 столітті до н.е. в Азії.

В Старокитайської кулінарній книзі віком 4700 років один з розділів був присвячений саме супів. А в Спарті, як пишуть дослідники, зі свинини, крові та оцту готували суп з неприємним смаком Чорний бульйон. Він вважався корисним для чоловіків. У Середні століття в Європі під час військових походів солдати мачали скиби хліба у вино - це страва теж вважалося супом.

У поезії XII-XIII століть оспівуються супи-пюре, супи зі свинячого сала, з овочів, круп, а так само мигдалю і оливкового масла. Суп з вина (скиби хліба, намочені в вині) був улюбленою стравою воїнів середніх віків, а найстрашніше покарання полягало в тому, що вони позбавлялися можливості вживати його.

Саме слово суп - soupe - вважається французьким, але походить від позднелатінского - suppa - хліб, розмочений у відварі. Так називають страви, що представляє собою відвар з м'яса, риби, грибів, овочів, крупи ...

Суп в наш час поширений в багатьох країнах світу, подається до столу в якості першої страви. Прийнято вважати, що найбільшими любителями супів є французи. Кажуть, що ще наприкінці XV століття у французькій кухні вже було понад 70 видів супу.

Для французьких селянських сімей тієї пори суп був основним видом харчування і їли його як мінімум два рази на день. Ложок в ті часи ще не було, тому м'ясо і овочі виймали із супу руками. І лише починаючи з XIV століття суп стали їсти ложками.

У кожного народу є свій фірмовий суп . У іспанців це, наприклад, суп гаспачо, який придумали погоничі мулів, потім стали вживати в їжу вже всі іспанці, а потім його популярність охопила і весь світ.

Те ж саме можна сказати про буйабеса - рибному супі прованських рибалок з французького Марселя, який тепер вважається одним з вишуканістю страв. У Німеччині варять Айнтопф - густі супи, в які додають сардельки, ковбаски, квасоля, овочі і часто багато іншого, що знайдеться в арсеналі господині.

У наш час, як стверджує статистика, в рік з'їдається більше 30 мільярдів порцій супу. Найчастіше його їдять в Росії і в Китаї. Та ж статистика говорить, що 90% з'їдається супу ми готуємо вдома.

Суп - це не тільки смачно і ситно, але ще й корисно: він стимулює роботу шлунка, добре зігріває в холодну пору. Супи служать профілактикою онкології та серцево-судинних захворювань. Курячий суп зміцнює стінки судин і підвищує сексуальні можливості. А в деяких азіатських країнах для накопичення сексуальної енергії готують суп з пеніса тигра.

Однак, медики попереджають , що не можна зловживати м'ясними, рибними і грибними супами тим, у кого підвищена кислотність шлункового соку і людям, схильним до утворення каменів у нирках і подагрі.

У наші дні багато готують з супів-напівфабрикатів. З'явилися такі супи в США в кінці XIX-початку XX століття. Перший сухий суп концентрат створив співробітник консервну компанії Джозефа Кемпбелла.

Перша світова війна штовхнула жінок на роботу, різко скоротивши час, посвячене приготуванню їжі, а потім почалася велика депресія і люди змушені були економити і купувати дешеві продукти. Але й тоді, коли настали кращі часи, західні жінки вже не змогли відмовитися від цих напівфабрикатів.

В СРСР були свої напівфабрикати у вигляді консервів, брикетів з горохом і супчиків із зірочками в пакетиках. Але в ті часи мало хто з жінок готував з них постійно. Тепер же кількість напівфабрикатів різко зросла і багато буквально підсіли на них. Але такі супи далеко не корисні, а частіше просто шкідливі, тому що з кожним роком в них зростає кількість хімії.
1 0

www.pan-ta-pani.com 
 Інші новини по темі:
Інформаційний лист для пацієнта з артеріальною гіпертензією

Інформаційний лист для пацієнта з артеріальною гіпертензією

статті
21 вересня відзначають Різдво Пресвятої Богородиці, або Другу Пречисту

21 вересня відзначають Різдво Пресвятої Богородиці, або Другу Пречисту

статті
В Україні почалася епідемія свинячого грипу

В Україні почалася епідемія свинячого грипу

Суспільство
Який хліб корисніший: житній чи пшеничний?

Який хліб корисніший: житній чи пшеничний?

статті
18 березня, Буча: День донора

18 березня, Буча: День донора

Буча та регіон
Святкуємо Міжнародний День шахів у Бучі

Святкуємо Міжнародний День шахів у Бучі

Бучанські новини
Продуктовий тил: Волонтери Приірпіння нагодували 60 тисяч бійців!

Продуктовий тил: Волонтери Приірпіння нагодували 60 тисяч бійців!

Буча та регіон
Як проводили День захисту дітей у Приірпінні (відеосюжет)

Як проводили День захисту дітей у Приірпінні (відеосюжет)

Буча та регіон
4 лютого - Всесвітній день боротьби проти раку

4 лютого - Всесвітній день боротьби проти раку

статті і публікації
Інна Комісарова: “Лікар має навчатися все життя”

Інна Комісарова: “Лікар має навчатися все життя”

Буча та регіон
9 грудня День донора. Буча

9 грудня День донора. Буча

Буча та регіон
ПОГЛЯД за кадром: що відбувається по той бік екрану

ПОГЛЯД за кадром: що відбувається по той бік екрану

Буча та регіон
Як відновити організм після хвороби та надміру ліків?

Як відновити організм після хвороби та надміру ліків?

Суспільство
Глаукома. Причина її виникнення та наслідки

Глаукома. Причина її виникнення та наслідки

статті
Традиції святкування Різдва в Україні

Традиції святкування Різдва в Україні

Буча та регіон
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.