Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Бучанські новини » Бучанська школа-інтернат змінює підпорядкування

Бучанська школа-інтернат змінює підпорядкування

Рішенням Київської облради, і відповідно – Бучанської міської ради, спеціалізовану школу-інтернат з поглибленим вивченням іноземних мов передали у відання міста. Причина такого кроку в тому, що у закладі навчається 10 дітей-сиріт. Решта учнів – з цілком благополучних, забезпечених родин, переважно з міст Ірпеня і Бучі. Обласне керівництво стверджує, що не в змозі утримувати «золоту» школу. Адже фінансовий ресурс на комунальні послуги, зарплату педагогів виділяється, тоді як дітей-«пільговиків» майже не залишилося. Крім того, школа практично не виконує своїх першочергових функцій дитячого сиротинця.

Нещодавно начальник головного управління освіти і науки Київської облдержадміністрації Наталія Клокар зустрічалася з педагогічним колективом навчального закладу і офіційно повідомила про зміну статусу школи. З боку вчителів та батьків учнів цієї школи новина викликала невдоволення і внутрішній супротив.
Проте, позиція влади однозначна – своє рішення вони змінювати не будуть.

Наталія Клокар:
- Дане питання піднімалося і обговорювалося вже близько трьох років. Відповідно до законодавства – Бюджетного кодексу України, фінансування школи з обласного бюджету – грубе порушення. Тому навчальний заклад передали у підпорядкування Бучі.
Ще на початку цього року був лист Бучанського міського голови до голови Київської облдержадміністрації з проханням розглянути можливість передачі школи-інтернату до комунальної власності міста, оскільки в ній навчаються переважно діти з Бучі та Ірпеня, а не з усієї області. Цю ініціативу підтримано.
Щодо педагогічного колективу. Зміна у підпорядкуванні жодним чином не впливає на вчителів школи. Усі, хто працює в закладі сьогодні, – працюватимуть і в майбутньому.
Не буде змін і в плані напрямку діяльності. Міська влада гарантує збереження цілісності майнового комплексу і основного виду діяльності, а також збереження прав дітей. Діти-сироти цього закладу продовжать навчання за рахунок держави. Це передбачено й листами міського голови Анатолія Федорука до Губернатора Київщини.
Але вже з наступного навчального року заклад не стане приймати дітей-сиріт. Це буде звичайна школа – спеціалізована, з поглибленим вивченням окремих предметів. Адже тут працює дуже гарний, сильний педагогічний колектив. Тому можна вивчати поглиблено не лише іноземні мови, але й інші предмети.
Крім того, територія школи дозволяє облаштувати тут і дошкільний навчальний заклад у якому, в місті, є гостра потреба.
Усі ці моменти опрацьовувалися на комісіях, де піднімалися абсолютно всі аспекти даного питання. Ми гарантуємо дотримання прав дітей і працівників школи.


- Які саме зміни в законодавстві призвели до прийняття такого рішення?
- Згідно законодавства, у школах для дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування повинно навчатися не менше 70% статусних дітей. У бучанській школі ситуація протилежна – тут у переважній більшості навчаються діти з повних родин.

- Чи виженуть звідси дітей, які не проживають в Бучі?
- Усі діти, які на сьогоднішній день навчаються у школі, – і надалі перебуватимуть у цьому навчальному закладі. Я це гарантую. Ніхто не буде порушувати права дітей.

- Чому область так легко «здалася»? Адже тут є прекрасна база для того, щоб повноцінно навчалися діти з усієї області, є гуртожиток. Певною мірою, це – унікальний навчальний заклад. Краще здобувати знання в такій атмосфері, ніж у якійсь сільській школі, де немає найнеобхіднішого.
- Вибачте, але дітей з Київської області тут навчається лише 9%. Решта учнів – з міста Бучі. Це відомості офіційної статистики, яка передається у Головне управління освіти і науки КОДА.
Відповідаючи на це питання, поставлю зустрічне: чому раніше сюди залучали до навчання так мало дітей з області?
Сьогодні відбувається реорганізація шкіл-інтернатів. І це чіткий курс нашої держави, який відповідає європейському вибору. Діти повинні бути в сім’ях.
Ми почали з Бучі, але це стосуватиметься й інших навчальних закладів області.
Ми маємо цілісну програму, яка готується на розгляд сесії Київської облради, на виконання Постанови Кабміну про оптимізацію мережі шкіл, шкіл-інтернатів, закладів профтехосвіти й вищої школи. І в Київській області, як і в кожній області України, готується програма оптимізації закладів освіти задля ефективного використання кадрів і ресурсів. Наприклад, у Згурівці, Мостищах й інших населених пунктах доведеться піти на вкрай болючий крок – закрити навчальні заклади. Вони себе не виправдовують. Адже ситуація, де навчаються 50 дітей і працюють 90 педагогів – ненормальна.
Будемо зменшувати набір на спеціальності, які не користуються попитом, і вводити нові. Будемо реорганізовувати школи-інтернати і віддавати їх під житло для дітей-сиріт, соціально незахищених категорій тощо. І ці процеси невідворотні.

Коментар
Михайло Наконечний, директор школи:
- Те, що говорять, ніби 91% дітей у школі навчаються з Бучі – не відповідає дійсності. Ірпінь – це один адміністративний центр в Київській області, а Буча – зовсім інший, з усіма своїми адміністративними функціями. Будучи бучанцем, я знаю існуючу ситуацію. Ми свідомо йшли на прохання міста, людей і підтримували Бучу. Про це знала область. І ми ніколи не порушували законодавство: мали 63% фінансування з обласного бюджету, а не 100%.
Біда в тому, що оптимізації мережі навчальних закладів в області починається стихійно, непродумано.
На мою думку, облаштувати на базі школи дитячий садочок – також неможливо. Перший поверх закладу – це початкова школа. Класи повністю заповнені і вільних приміщень немає.
Нашої думки (думки керівництва, колективу, дітей) при прийнятті рішення ніхто не запитував.

Активно підключилася до даного процесу і батьківська громада. Насамперед їх цікавить, що буде з дітьми і як рішення посадовців позначиться на навчальному процесі. З цією метою організували загальні збори, на які запросили представників ЗМІ, а також посадовців. На запитання людей відповідав Бучанський міський голова Анатолій Федорук.
Насамперед, їх цікавило, що принесе із собою зміна підпорядкування та чи залишиться недоторканною територія школи.

Анатолій Федорук:
- Навчальні і дошкільні заклади у Бучі функціонують на досить високому рівні. Тільки по дитсадках – кожну цифру, доведену Мінфіном, фактично подвоюємо за рахунок місцевих джерел. Так само буде і в цій школі.
Закидають, що ніби відібрали землю, коли будували сквер Т. Шевченка. Хочеться нагадати, як було – і що стало. Сьогодні кожному приємно проходити повз доглянуті газони і сквери, нормальний паркан, а не «решітку», як раніше. Все пішло на благо людям.
Щодо стадіону, який потрібен для внутрішнього користування. Футбольне поле ми побудували. Якщо ж дивится на перспективу, то можна звести прекрасний стадіон зі штучним покриттям на місці теперішніх занедбаних теплиць. І директор школи – тієї ж думки. Також було б добре приєднати приміщення колишнього будинку культури по вул. Димитрова до майнового комплексу школи. Діти могли б там займатися у якомусь гуртку чи секції.
Як заклад працював за рахунок обласного бюджету, так само він буде утримуватися за рахунок місцевого бюджету, адже держава передає і фінансовий ресурс. Тож, юридична процедура жодним чином не вплине на якість навчання у закладі.
Не правильно говорите те, що у школі відтепер навчатимуться лише бучанці. Їх і так тут навчається 80%. Решта діток приїздить за бажанням з інших міст – і ніхто в них не має права відібрати вибір, де навчатися. Така ситуація в усіх школах, тож батьки можуть про це не турбуватися.



«Школа залишиться з поглибленим вивченням іноземних мов»



Начальник Бучанського відділу освіти Олег Цимбал також дає відповіді на питання, які найбільше цікавили батьків, і стали «каменем спотикання» на шляху до порозуміння.
- Чи можливо, що після «передачі» школи Бучі, ліквідується поглиблене вивчення іноземної мови?
- Що таке поглиблене вивчення іноземних мов? Це – відведення більшої кількості годин для її вивчення. Програма в державі – одна для всіх. Але якщо це «мовний клас», то вони вивчають, наприклад, англійську 10 годин на тиждень, а не дві. І, відповідно, якщо це математичний клас – то вони вивчають 10 годин математики, а не мови. Кожна дитина сама розуміє до чого має здібності – те і обирає.
Наголошу – навчально-виховний процес залишиться незмінним.

- Щодо угод з вищими навчальними закладами стосовно проходження підготовчих курсів і вступу на навчання поза конкурсом. Чи збережеться ця співпраця після зміни статусу школи?
- Звичайно! Це стосується і Києво-Могилянської академії, й інших вишів. Подібні договори сьогодні укладені в усіх школах міста. Це налагоджена система і ніхто її не збирається ламати.

- Чи буде дитсадок на базі школи?
- Поки не буде вивчена матеріальна частина питання (не плутайте з навчально-виховним процесом), про це мова не йде. Потрібно подивитися, як сьогодні використовується дитячий гуртожиток. Якщо площі дозволяють, то новий садочок – тільки на користь. Але ще раз повторюся – поки про це рано говорити. Якщо це буде не можливо зробити, то ніхто садочок не відкриє.
Буде створена комісія у складі голови комісії облради з комунальних питань, першого заступника начальника головного управління освіти та науки області, головного бухгалтера, директора школи, представника бучанського відділу освіти і представника батьківської громади. Вони й займатимуться вивченням даного питання.
Ми маємо зробити все, щоб жодна людина не постраждала. Тому зараз не готовий
говорити про дитячий садочок.

- Чи буде друга зміна?
- В жодному разі цього не станеться. У нас зараз друга зміна у школах №1 і №4. З 1 вересня ми в першій школі ліквідовуємо другу зміну.
Навпаки працюємо над тим, щоб діти комфортно навчалися.

- Чи залишиться школа спеціалізованою?
- Я гарантую, що заклад залишиться Бучанською спеціалізованою загальноосвітньою школою І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням іноземних мов. І це буде прописано у її назві, статуті і положенні навчального закладу.


Від батьків
Євгенія Золотухіна, бабуся учня 7 класу:
- Ми не хочемо ніяких додаткових чи звичайних класів. Хочемо, щоб школа залишалася лінгвістичного спрямування. Для інших спеціалізацій – є інші школи, нехай там таке впроваджують.
Щодо дітей з особливими потребами. Якщо вони здатні навчатися за ускладненою програмою, вони мають право тут навчатися. Якщо ні – є загальні школи, де навчання легше.
А сам факт, що обласна школа стане бучанською нас мало хвилює.


Але попри всі переконання, батьки відмовляються вірити у сказане. Вони впевнені, що школа стане звичайною, а їхніх дітей звідти виженуть. А переконувати в чомусь того, хто вже «переконаний», як відомо, справа марна.
Людмила Гладська 
газета: "Бучанські новини" №50 від 14 грудня 2012 року
 Інші новини по темі:
Шкільна громада звертається до всіх, хто знає Михайла Наконечного

Шкільна громада звертається до всіх, хто знає Михайла Наконечного

відділ освіти
Оновлення бучанської освіти

Оновлення бучанської освіти

Бучанські новини
Прийматимемо учнів за принципом мікрорайонності

Прийматимемо учнів за принципом мікрорайонності

Бучанські новини
Бучанська школа №5 запрошує!

Бучанська школа №5 запрошує!

Буча та регіон
Діти з школи-інтернат стали повноцінними громадянами України

Діти з школи-інтернат стали повноцінними громадянами України

Бучанські новини
12 грудня відбулася позачергова сесія Бучанської міської ради

12 грудня відбулася позачергова сесія Бучанської міської ради

Бучанські новини
У Гостомелі школа №15 опинилася під загрозою закриття

У Гостомелі школа №15 опинилася під загрозою закриття

Буча та регіон
Зміна назв освітніх закладів у Бучі

Зміна назв освітніх закладів у Бучі

Бучанські новини
День народження Бучанської школи-інтернат

День народження Бучанської школи-інтернат

Бучанські новини
Перелік вулиць, які закріплені за закладами загальної середньої освіти Бучанської ОТГ

Перелік вулиць, які закріплені за закладами загальної середньої освіти Бучанської ОТГ

Буча та регіон
До уваги батьків майбутніх першокласників!

До уваги батьків майбутніх першокласників!

Буча та регіон
У Бучі пройшла обласна колегія з освіти

У Бучі пройшла обласна колегія з освіти

Буча та регіон
Школа — територія небезпеки?!

Школа — територія небезпеки?!

Бучанські новини
«Золотий» ювілей школи

«Золотий» ювілей школи

відділ освіти
Бучанець Роман Головатенко, прибувши у відпустку з зони АТО відвідав рідну школу

Бучанець Роман Головатенко, прибувши у відпустку з зони АТО відвідав рідну школу

Молодіжне слово
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.