Буча новини міста, Буча сайт » статті і публікації » статті » Про "справжній" вік людини розповість її кров

Про "справжній" вік людини розповість її кров

Нещодавно до мене на прийом прийшли мама з 7-річним сином. Шкіра дитини була вкрита висипами. Лікарі не могли встановити діагноз: чи то алергійні прояви, чи атопічний дерматит. Під час діагностики крові на темнопольному мікроскопі виявилося, що майже всі еритроцити (клітини крові, які переносять кисень органам і системам і забирають із них шлаки) хлопчика склеєні між собою в довгі ковбаски, хоча в нормі кожен із них має перебувати окремо. Еритроцити склеюються внаслідок перенасичення токсинами. За станом цього показника можна сказати, що біологічний вік крові 7-річної дитини становить 70 років.
- Ваш син, мабуть, досить часто їсть чіпси? — запитав я в мами.
- Ні, — відповіла вона. — Хіба що, коли забере їх у тата. Це ще нічого. Молодший, 3-річний син, може випити кухоль пива, коли тато ловить ґав, — намагалася виправдатися вона. — Але зараз усі так харчуються. І кров у всіх у такому стані. У вас хіба вона краща?
Довелося зробити собі аналіз крові, щоб довести: навіть у сучасних екологічних умовах вона може бути в нормальному стані. Біологічний вік моєї крові на момент дослідження становив 27 років, хоча за паспортом мені 47. Зазвичай цей показник у мене ще менший — 20 років. Але того ранку я з'їв яєчню з копченою ковбасою (у відрядженні немає змоги відстежити всі продукти, якими харчуєшся), і вона «підпсувала» мені показники. Під мікроскопом було видно навіть барвник, який потрапив у мою кров з цього продукту.
Але епізодичне вживання неякісних продуктів не є страшним та загрозливим для здоров'я. Якщо органи і системи травлення, детоксикації та виділення працюють нормально, всі токсини вчасно будуть видалені з організму. Інша справа, якщо неправильне харчування є нормою. Тоді перевантажені системи не справляються зі своїми обов'язками, токсини та канцерогени потрапляють у кров, забруднюючи весь організм.
Насправді підтримувати свій біологічний вік у молодому стані не так вже й складно, навіть тим, кому вже за 40, 50 чи 60 років. Адже він, як видно з двох наведених вище прикладів, далеко не завжди збігається з паспортним. Що для цього потрібно? Поговорімо про це детальніше.

КИСЕНЬ ЗАБЕЗПЕЧУЄ «МОЛОДИЙ» ОБМІН РЕЧОВИН
Спочатку розберімося, чому склеєні еритроцити крові свідчать про старий біологічний вік. Як уже зазначалося, однією з їх функцій є перенесення кисню. Для цього вони повинні пройти по капілярах, діаметр яких трішки менший за діаметр еритроцитів. Вони легко долають цей шлях по одному. Але якщо склеєні по кілька, не можуть вільно просуватися капілярами. Частина з них гине, а тому тканини органів недоотримують кисню. Останній дуже важливий для забезпечення процесу обміну речовин на рівні організму. Бо біологічний вік клітини — це її здатність спалювати за допомогою кисню поживні речовини, виробляючи з них енергію для забезпечення процесів життєдіяльності. У дитини вона максимальна (тож і кисню потрібно багато). Адже їй треба рости, розвиватися, активно діяти. У старих людей — мінімальна (кисню бракує): процес «не горить», а «тліє». Отож організм втрачає свою активність, лише підтримує існування. Хочу відразу уточнити: термін «старий» означає не паспортний вік, а стан внутрішніх органів і систем.

ВІК ЛЮДИНИ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ТРИВАЛОСТІ ЖИТТЯ КЛІТИН КРОВІ
Біологічний вік людини безпосередньо залежить від тривалості життя кожного окремого еритроцита. Ці клітини крові виробляються в кістковому мозку зі стовбурових клітин і мають прожити 120 діб. Якщо еритроцити гинуть раніше відведеного їм часу, кістковий мозок вимушений продукувати нові. Якщо це відбувається постійно, він виснажується, внаслідок чого порушується процес кровотворення.

Від чого ж найбільше потерпають еритроцити? Ворогом № 1 цих клітин є токсини, які потрапляють у кров різними шляхами, зокрема: через брудне повітря, шкідливі хімічні засоби (зокрема побутову хімію) і значною мірою з їжею. Деякі токсини мають гемолітичну активність — тобто руйнують еритроцити під час їх проходження через судинне русло. Деякі осідають на мембранах цих клітин, заважаючи їм проникнути через вузький прохід капілярів, від чого вони ушкоджуються і швидко зношуються. У нормі еритроцит за період свого життя повинен пройти через капіляри туди і назад півмільйона разів. Якщо він ушкоджений, то його можливості різко скорочуються.

Цікаво знати:
Існують різні тести визначення біологічного віку організму. Приміром, стан мозку можна перевірити таким чином. Треба взяти лінійку, тримаючи її вертикально за кінець з позначкою 0 см. Інший кінець, з позначкою 60 см, спрямований догори. Тестувальник має раптово відпустити лінійку, а той, кого досліджують, швидко вхопити її. Що швидше він зробить це, то молодшим є біологічний вік його мозку. Приміром, якщо він піймає лінійку в місці з позначкою 20 см, то і його біологічний вік відповідає 20 рокам.
Інший тест — спроба встояти якомога довше на одній нозі із заплющеними очима. Здатність встояти понад 40 секунд підтверджує молодий вік.


Одне із серйозних випробувань для еритроцита — капіляри селезінки, які є вужчими порівняно з капілярами інших органів. Тому переповнені токсинами та склеєні між собою еритроцити не можуть їх пройти і руйнуються. Уламки еритроцитів венозним каналом із селезінки потрапляють у печінку, в якій є спеціальні клітини Купфера, що їх утилізують. Але лише в тому разі, якщо печінка ще спроможна це робити, тобто не забита брудом (тими ж само уламками еритроцитів).

Нестача повноцінних еритроцитів та виснаження кісткового мозку провокують ще одну проблему — виникнення залізодефіцитної анемії. Спочатку вона перебігає непомітно. Але поступово в людини знижується працездатність, виникає хронічна втома, шкіра стає блідою.
Річ у тім, що залізо є елементом, який бере активну участь у наповненні організму киснем. Тому його нестача поглиблює проблеми зі здоров'ям.

КІЛЬКА СПОСОБІВ ВІДНОВЛЕННЯ ПРОЦЕСУ КРОВОТВОРЕННЯ
Відновити процес кровотворення і забезпечити потребу заліза в організмі можна по різному. Найпоширеніший — вживання сирої яловичої печінки. Вона справді насичена залізом, а також іншими мікроелементами та вітамінами, бо виконує роль комори, в яку складуються запаси потрібних організму речовин. Але не варто забувати і про те, що печінка — це ще й потужний фільтр, який збирає з крові увесь бруд. Корів сьогодні вирощують в умовах, далеких від ідеальних. А саме: випасають не на екологічно чистих пасовиськах, а вздовж автомагістралей, де вони поїдають траву з важкими металами та канцерогенами. Окрім того, їх підгодовують комбікормами з усілякими хімічними добавками для швидкого нарощування м'яса. Цей непотріб також осідає в їхній печінці. А ще в ній можуть жити паразити — ними худоба заражається від гризунів, яких нині розвелося багато. Тож коли людина вживає тваринну печінку, то разом із потрібним їй залізом отримує цілий набір шкідливих речовин. Який вихід? Вживати печінку не в сирому чи напівсирому (з кров'ю) вигляді, а термічно обробленою. її потрібно варити чи тушкувати з великою кількістю овочів, які після приготування слід викидати. Річ у тім, що вони є чудовими сорбентами (очисниками), тому очистять продукт від токсинів, зате самі наповняться ними.

Ще одним залізовмісним продуктом є соняшникове насіння. У ньому цього елемента разів у 10 більше, ніжу печінці. Денна норма соняшникового продукту — пригорща (дві складені човником і щільно притиснуті одна до одної долоні). Насіння має бути трішки підсмаженим, але не підгорілим. Адже в ньому міститься цільна олія, насичена вітамінами А і Е, яких у соняшниковій олії значно більше, ніж в інших оліях (лляній, гарбузовій, маслиновій тощо). У цьому вона поступається лише оліям з кукурудзи та зародків пшениці (якщо нерозведена). Насіння бажано вживати до 17-ї години дня. Річ утім, що воно, насичуючи організм залізом, стимулює кістковий мозок до вироблення еритроцитів, а відтак людина відчуває прилив сил, бадьорості. Тож, поласувавши насінням на ніч, може спровокувати безсоння.

Ефективним стимулятором кісткового мозку є листкова зелень, яка містить фолієву кислоту. Окрім того, вона багата ще й на мідь, також потрібну для процесів кровотворення та підтримання імунітету. Ліпше вживати зелень, яка не містить щавлевої кислоти: кріп, петрушку, зелену цибулю, часник, листя салату, селери тощо. Звичайно, зимою та напровесні їх купити складно. Але можна виростити у себе на підвіконні, посадивши в горщик для вазона кілька цибулин чи часничин. Вони дуже швидко пустять зелені паростки. Достатньо з'їдати всього кілька зелених пір'їнок на день.

Для профілактики та лікування анемії потрібно вживати смачну їжу, яка стимулюватиме вироблення шлункового соку. Бо ще один важливий елемент для забезпечення процесів кровотворення — вітамін В12, активізується саме шлунковим соком. Тому нерозумно боротися з «підвищеною кислотністю». її не буває. Проблеми ж виникають через те, що людина нерегулярно вживає їжу, а тому не задіяний у процесах травлення шлунковий сік може подразнювати слизові оболонки шлунка, спричинювати печію, гастродуоденіт тощо. Щоб не допустити цього, потрібно не розводити шлунковий сік, а дати шлунку білкову їжу — відварене м'ясо, рибу, молоко, які потребують для свого травлення багато шлункового соку, тому швидко використають його. Цей момент потрібно враховувати. Бо сьогодні людина буде боротися з вигаданою підвищеною кислотністю, а через деякий час їй доведеться боротися з реальною анемією.

ЗДОРОВА ПЕЧІНКА - ЧИСТА КРОВ
Головним заходом для підтримання молодого біологічного віку є забезпечення комфортних умов для роботи печінки, яка очищає кров, зокрема й еритроцити, від токсинів. За одну добу через неї проходить 450(!) відер крові. Жоден найсучасніший медичний прилад не може хоча б наближено виконати подібну роботу.

Що ж їй потрібно для нормального функціонування? Нагадаю кілька головних правил:
5—7-разовий режим харчування — часто і невеликими порціями. Адже лише під час надходження їжі в організм відбувається виділення жовчі з жовчного міхура, тож звільняється місце для викиду з печінки токсинів. Отже вона знову стає спроможною виловлювати й складувати до наступного виділення шкідливі речовини з крові.
Під час кожного вживання їжі потрібно з'їдати невелику кількість жиру (додавати в страви чайну ложку сметани чи олії або маленький шматочок сала чи вершкового масла) — він також стимулює роботу жовчного міхура.
Білкові продукти (м'ясо, рибу, яйця) слід вживати разом із термічно обробленими овочами. Клітковина, що міститься в них, сприяє швидкому виведенню з кишечнику всіх відходів процесів травлення, тому перешкоджає потраплянню в печінку шлаків.
Білкову їжу ліпше вживати не пізніше обіду. Бо на травлення м'яса потрібно не менше 6 годин. Тож з'їдену перед сном котлету чи відбивну організм не встигне повноцінно переробити. Це може спричинити процеси гниття, метеоризм з усіма негативними наслідками.
Варто уникати промислових продуктів, які містять консерванти, ароматизатори, барвники та інші хімічні добавки. Вони дуже забруднюють кров. Намагайтеся вживати натуральні продукти й свіжо-приготовлені домашні страви.
Слід дотримуватися питного режиму: 1,5—2 л рідини на день, що сприятиме процесам очищення організму.
За допомогою цих простих правил ви допоможете своєму організму довго залишатися молодим, попри те, скільки років вам за паспортом.


Опубліковано в газеті "Здоров`я та довголіття", №7 від 21 лютого 2011 року
7.5 -4.5

Борис Скачко, лікар, фітотерапевт, реабілітолог, директор авторського медичного центру «Клуб Здоров-Є». 
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.