Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Бучанські новини » Бучанська прийомна сім’я – взаєморозуміння та любов..

Бучанська прийомна сім’я – взаєморозуміння та любов..

Бучанська прийомна сім’я – взаєморозуміння та любов..

Народження дитини – велике щастя для сім’ї. Але, на жаль, не кожні батьки усвідомлюють всю важливість цієї події та власну відповідальність перед маленькою людиною.

От і трапляється так, що немовля залишається без батьківської любові та уваги. Такі родини прийнято називати неблагополучними. За офіційними даними сьогодні в Україні більше 100 тисяч дітей позбавлені батьківського піклування. Але, на думку соціологів, безпритульних дітей, дітей, що відносяться до груп ризику, сиріт в декілька разів більше, понад 1 мільйон. Щороку 6 тисяч осіб в Україні позбавляють батьківських прав. Ці цифри просто шокують...

У більшості випадків доля дітей складається так, що вони потрапляють до притулків, інтернатів, жебракують. І лише невеликий відсоток із них знаходять родину. Та все ж таки, і з цього правила є виключення..

Героями нашої публікації є відразу дві людини – одинадцятирічний Славко та Олександр Миколайович Столюк, який виявив бажання створити прийомну сім’ю. У Бучі – це перший подібний випадок. Але цю ситуація стандартною не назвеш. Справа в тому, що хлопчик – його племінник, але юридично доводиться йому сторонньою особою. Дитину народила одинока мати, яка не була зареєстрована у шлюбі.

У гості до цієї новоствореної родини (було відповідне рішення виконкому Бучанської міської ради від 16 вересня 2008 року) вирішили завітати разом із начальником служби у справах дітей Світланою Павлівною Архипенко. На порозі нас зустрів молодий, привітний чоловік. Це і був Олександр Столюк. На зустріч вибіг і Славко.

Відверто кажучи, спочатку було дещо дивно, що ця людина – неодружена, у якої ще все життя попереду вирішила взяти на виховання хлопчика. Погодьтеся, трохи незвично і зовсім не в дусі українських родинних традиції.



Розпочалася бесіда.
«Ситуація вже давно була хронічно запущеною», - почав розповідати Олександр. «Мій брат зі своєю громадянською дружиною вели бурхливий спосіб життя і їхній син залишився без нагляду. Ще тоді я почав йому допомагати – цікавився його дозвіллям, лежав з ним у лікарні, коли малий захворів. Коли ж справи із Славиними батьками стали зовсім поганими, постало питання щоб влаштувати хлопця до інтернату, або ж до ірпінської родини Батурських. Потрібно було робити наступні кроки, та я не зміг… Не зміг віддати цю дитину чужим людям. Я мав змогу спостерігати за дітьми, які виховуються в інтернаті і можу сказати, що в них – зовсім інший погляд, якийсь відречений. У переважній більшості в них відсутня мотивація, вони соціально не зорієнтовані. Там діти більше належать самим собі».

Дитина залишилася без батьківської опіки та піклування. Оскільки у Олександра Миколайовича немає власних дітей, то перш, ніж створити прийомну сім’ю, йому потрібно було пройти навчання у місті Козині. Там він і отримав рекомендацію на кандидата в прийомного батька.

Поступово стало зрозуміло, що Олександр – цілком виважена, мудра й зріла людина, яка здатна сповна відповідати за свої вчинки. Що, власне, і робить. Адже лише на словах ця історія може здатися красивою і романтичною. А дійсність вимагає – ходити на роботу і заробляти гроші, прибирати в квартирі, прати одяг, готувати їжу і при цьому достатньо уваги приділяти дитині – виховувати її, навчати, знаходити спільну мову. Не кожній людині такі завдання під силу. Тому й виникло логічне запитання: чи не занадто все це обтяжливо?

«Як я вже говорив, за Славою доглядаю давно. Тому нічого нового для мене немає – ми просто узаконили наші відносини. Так, складно. Але іноді й Славко допомагає – наприклад, вже вміє сам приготувати яєчню. Ми справляємося.

Ситуація з хлопчиком має пріоритет перед усім іншим. Це рішення я прийняв дуже давно. Тому, якщо переді мною колись поставлять питання таким чином, що доведеться вибирати, то я виберу дитину. Так, можливо, я себе в дечому і обмежив у житті. Але разом з тим – з’явилося почуття відповідальності. Про свій вибір не шкодую. Слава – це моя дитина».

Зрештою, ми поцікавилися і думкою хлопчика, що для нього краще, яким би він хотів бачити своє життя? Славко відразу відповів, що хотів залишитися з дядьком, адже той для нього – рідна людина. Крім того, так він зможе бути ближчим до сім’ї – бачити маму і тата.

Зараз Слава живе нормально, які в всі однолітки. Ходить до школи, навчається, відвідує гуртки спортивного туризму, комп’ютерної графіки, рукопашного бою та баскетболу, адже складно обрати щось одне – у дитини багато захоплень. І він знає, що вдома на нього чекають, що є людина, яка його любить і доглядає, а це – найголовніше.

Звичайно, таку сімейну ідилію порушують і деякі життєві труднощі, бо бувають різні ситуації.
Сам Олександр говорить про це з посмішкою: «Труднощі будуть у будь-якому випадку. У нас – хлопчик, який встиг набути різних моделей поведінки. Тож намагаємося «вирулювати» гострі моменти. Думаю, що навіть у благополучних сім’ях також не обходиться без проблем. Помилок немає тільки у тих, хто нічого не робить.

Бувають різні випадки. Іноді забороняєш щось, іноді переконуєш чи пояснюєш. Не все дитина може зрозуміти, особливо в період становлення. І усвідомлення чогось з’являється із часом. Тому іноді доводиться щось навіть забороняти – користуватися тим же Інтернетом можна лише в присутності дорослих. Вседозволеності немає.

Найголовніше – любити дитину, а в решті ситуацій підкаже серце, внутрішній голос»...
Нам, цілком благополучним людям, важко уявити, що відчуває маленька дитина, від якої відмовляються батьки або ж якщо їх позбавляють батьківських прав. І майже безпорадна істота залишається наодинці з жорстоким світом, у якому дуже мало любові, турботи та безпеки. Адже все це мала уособлювати родина, якої у неї немає. Тож дійсно дуже важливо, щоб такі сім’ї існували і на прикладі навіть бучанської родини можна показати, що дитячу долю можна змінити. Але це залежить від дорослих.

Довідка
Прийомна сім’я – одна із форм сімейного виховання. Згідно законодавства, у прийомних сім’ях може виховуватись від 1 до 5 дітей. Міжнародний досвід опіки над дітьми-сиротами та дітьми позбавленими батьківського піклування свідчить, що саме дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім’ї є гуманнішими формами опіки порівняно з державними установами, але їх в Україні – дуже мало. Останнім часом держава всіляко сприяє створенню дитячих будинків сімейного типу, надає психологічну, юридичну, соціально-педагогічну, інформаційну допомогу.
газета: №44 "Бучанські новини" від 31 жовтня 2008р.
Людмила Гладська
 Інші новини по темі:
Віддавати дітям краще, наповнювати радістю їхнє життя

Віддавати дітям краще, наповнювати радістю їхнє життя

Публікації
Бучанське міське управління юстиції повідомляє

Бучанське міське управління юстиції повідомляє

міська юстиція
30 вересня - День усиновлення

30 вересня - День усиновлення

Бучанські новини
Буча: Зміни у встановленні батьківської плати за харчування дітей

Буча: Зміни у встановленні батьківської плати за харчування дітей

відділ освіти
Бучанська міліція не забуває про добро

Бучанська міліція не забуває про добро

Бучанські новини
Вистава з казковими героями для дітей (учасників АТО)

Вистава з казковими героями для дітей (учасників АТО)

Буча та регіон
В Ірпені незабаром з'явиться перша прийомна сім'я

В Ірпені незабаром з'явиться перша прийомна сім'я

Буча та регіон
Своя служба у справах неповнолітніх

Своя служба у справах неповнолітніх

ВИКОНКОМ
Пільговим категоріям учнів за кошти міського бюджету придбають форму

Пільговим категоріям учнів за кошти міського бюджету придбають форму

Буча та регіон
Акція до дня закоханих від МГО "Заклик"

Акція до дня закоханих від МГО "Заклик"

Буча та регіон
В Бучі "бебі-буму" не очікують

В Бучі "бебі-буму" не очікують

Бучанські новини
Про пенсії за особливі заслуги

Про пенсії за особливі заслуги

УПФУ в місті Буча інформує
Коли рятує добро...

Коли рятує добро...

Буча та регіон
"Кращий  спосіб зробити дітей хорошими – зробити їх щасливими"

"Кращий спосіб зробити дітей хорошими – зробити їх щасливими"

ВИКОНКОМ
КМУ: Щодо захисту прав дітей на період надзвичайного або воєнного стану

КМУ: Щодо захисту прав дітей на період надзвичайного або воєнного стану

законодавтство
Коментарів: 4
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.
Gella
  • Gella (0)
  • Гостi
  • 1 листопада 2008 00:12
Молодцы, ребята! Саша, у вас все получится!!!

0
Noodles
  • Noodles (0)
  • Гостi
  • 1 листопада 2008 10:04
аот это мужской поступок!!!

0
kRaB{ua}
  • kRaB{ua} (0)
  • Гостi
  • 3 листопада 2008 14:23
успехов вам!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

0
zelenyy
  • zelenyy (0)
  • Гостi
  • 5 листопада 2008 16:13
Cаша поздравляю! Все будет smile
я тебя знаю!

0