Хлібом запахло у полі

Ще не так давно на цьому полі було порожньо. Поруч розкинулися житлові квартали Бучі. Мимо весь час гуркотіли пасажирські та вантажні потяги, приміські електрички. А тут у бур’янах роками лежали залізобетонні плити, завезені для якогось будівництва та так і залишені без використання. Поле ще й зараз на більшій частині буяє бур’янами, а двогектарна обнесена бетонним парканом ділянка вже перетворилася на заводську територію. Вона почала оживати у листопаді 2005 року, коли сюди прийшли будівельники, поклавши початок створенню комбінованого підприємства Бучанський млин-хлібозавод. Свою перше духмяну продукцію воно видало на початку нинішнього червня. Але корені його сягають у 1996 рік – саме тоді працівник прокуратури Сергій Фортуна, вирішивши стати бізнесменом, в орендованих приміщеннях встановив агрегати з виготовлення борошна і створив товариство з обмеженою відповідальністю «Земля для людей».


Хотілося випробувати свої сили у бізнесі, але не в тому, що існує під девізом «купи-продай», а у справжньому, виробничому, - пояснює свій вибір Сергій Васильович.

Так і перекваліфікувався юрист, який не мав освіти харчовика, але відчував у собі організаторський хист, наполегливість, цілеспрямованість. А необхідних знань набував під час роботи, продовжує набувати й нині.


Млин працював успішно, його продукцію із задоволенням брали хлібозаводи, макаронні фабрики. І коли підприємець збагатився досвідом організації виробництва, отримав певні прибутки, то й вирішив розширити бізнес – створити борошномельно-пекарський комбінат. У цьому рішенні укріпився тоді, коли почали закриватися деякі київські старі хлібозаводи. Бучанська влада виділила земельну ділянку, підприємець заручився кредитною підтримкою банків, і два роки тому в полі почалося будівництво заводу. Будівельні роботи тут тривають і зараз, тільки цими днями з’явилася можливість заасфальтувати центральний проїзд. А завод потроху набирає потужностей – почавши у червні з виробництва 500 кілограмів хліба на добу, вже довів його до 10 тонн.

На підприємстві тільки борошномельні установки старі, ті, на яких С. Фортуна починав свій бізнес.
- Вони ще досить надійні, - говорить технолог млина Руслан Поліщук. – Можемо виробляти 30 тонн борошна за добу. Все воно йтиме на пекарню, а висівки продаємо. – Помітивши мій запитливий погляд на робітників, які переставляли важкі мішки, додав: - Ручна праця незабаром буде ліквідована. Борошно подаватиметься на хлібозавод трубопроводами.
А сам хлібозавод – суцільна новація.

- Наше обладнання – з найкращих у Європі, на ньому людям працювати легко! – гордо заявляє головний інженер Олександр Сиворакша. – У Києві хіба що на десятому хлібокомбінаті подібне можна побачити. Тісто готується найвищої якості, тож і хліб дуже смачний. Ділитель відважує порції тіста надзвичайно точно. Печі повністю комп’ютеризовані. А встановлювали все це ми самі. І будемо продовжувати цю роботу.

Олександр Володимирович може зі знанням справи давати оцінку обладнанню – тривалий час він працював на першому київському хлібозаводі, котрий існував ще з 1933 року, технічна оснащеність уже була недостатньою, підприємство перестало існувати. От спеціаліст і прийшов на завод у Бучу, а з ним і механік, енергетик, інженер з контрольно-вимірювальних приладів і автоматики. Взагалі, на Бутанському заводі немало вихідців з першого київського. Там 33 роки працювала і Галина Володимирівна Коломієць, яка нині є начальником хлібного цеху. Пояснює, що нині на заводі випікають хліб Бучанський, рецептуру якого розробили тутешні фахівці, хліб пшеничний і батон.
Надалі асортимент буде розширюватись, як і обсяги виробництва.

А генеральний директор Сергій Фортуна, перш ніж завершити знайомити мене з підприємством, показав приміщення в адміністративному корпусі, де будуть розташовані кафе з двома залами – обіднім і банкетним, перукарня. Вони приваблюють приємним оздобленням стін і стелі. Видно, що тут подбали про те, аби людям було затишно і приємно. Тут ще ведуться роботи, ще немає обладнання, та незабаром усе це з’явиться, і такі необхідні для людей служби почнуть функціонувати. А людей на підприємстві ставатиме все більше. Поки що створено близько сотні робочих місць, а з повним освоєнням потужностей може бути близько трьохсот. І вже створилася черга бажаючих тут працювати – з Бучі, Ворзеля, Приірпіння. Адже у планах – дальше розширення виробництва, створення ще однієї лінії, на якій виготовлятимуть дрібноштучні хлібобулочні вироби. Комбінат має розширитися і за рахунок спорудження елеватора. Бо нині зерно для млина закуповується у різних товаровиробників протягом усього року, а генеральний прагне мати власний запас приблизно на півроку роботи. Тоді можна буде займатися заготівлями уже з початком жнив і мати надійний «тил».

Але ж щоб нарощувати виробництво, треба мати надійний ринок реалізації продукції. Що думає бізнесмен з цього приводу?
- А ми його поступово і завойовуємо, - каже Сергій Васильович. – Головне в цьому – висока якість, і ми бачимо, що забезпечуємо її. Наші вироби з задоволенням беруть не тільки в Бучі та навколишніх містах і селах, а й у Житомирській, Черкаській областях, у Києві. Особливі наші сподівання – на фірмовий хліб Бучанський, що випікається з використанням пшеничного і житнього борошна, смачний, має невисоку кислотність. Наскільки я знаю, подібний випускається лише у Дніпропетровську, але наш – не його копія, а власна розробка. Із введенням нової лінії будемо розширювати асортимент, орієнтуючись на потреби ринку, в торговельні точки відправлятимемо продукцію широкого асортименту. Передбачаємо відкрити мережу фірмових ларків у райцентрах, селах.


Нещодавно бучанці відзначали першу річницю існування свого населеного пункту в статусі міста. Пуск нового підприємства став хорошим подарунком до цього свята. Тож не випадково його «батька» - генерального директора нагороджено Грамотою Верховної Ради України «за вагомий особистий внесок у соціально-економічний розвиток Київщини, сумлінну працю, високий професіоналізм». Колектив підприємства у піднесеному настрої зустрічав і своє перше професійне свято – День працівників харчової промисловості. Зустрічав з вірою у завтра, яке вони вдало почали сьогодні.

Володимир Стрекаль
газета “Київська Правда”, для «БН»
газета: №45 "Бучанські новини" від 16 листопада 2007р.
 Інші новини по темі:
Бучанський хлібокомбінат : Перші результати

Бучанський хлібокомбінат : Перші результати

Бучанські новини
Хліб - усьому голова

Хліб - усьому голова

Бучанські новини
Ірпінська ОДПІ: Заборгованість до бюджету

Ірпінська ОДПІ: Заборгованість до бюджету

Публікації
«Паперові інвестори» села Мироцьке

«Паперові інвестори» села Мироцьке

Мироцька правда
Новий дитсадок відкриють у вересні

Новий дитсадок відкриють у вересні

Бучанські новини
Прокуратура стоїть на варті законності у сфері земельних відносин

Прокуратура стоїть на варті законності у сфері земельних відносин

Прокуратура м. Ірпеня
Футбол: Трагедія по Гаврилівськи

Футбол: Трагедія по Гаврилівськи

спортивні новини
Залізничне "покращення": Проїзд у поїздах подорожчає

Залізничне "покращення": Проїзд у поїздах подорожчає

Суспільство
В приміських електричках 40++. Може вам ще і воду в туалет подати...

В приміських електричках 40++. Може вам ще і воду в туалет подати...

транспорт
Обласний лісгосп приєднають до Бучанського ЖКГ

Обласний лісгосп приєднають до Бучанського ЖКГ

Бучанські новини
Щодо порядку передачі частки учасника товариства іншим особам

Щодо порядку передачі частки учасника товариства іншим особам

статті
Футбол: Хлопці із села Синяк показали характер

Футбол: Хлопці із села Синяк показали характер

спортивні новини
Приміські електрички: переповнені і невчасні (відеосюжет)

Приміські електрички: переповнені і невчасні (відеосюжет)

Буча та регіон
Прокуратура: Землі «Бучанського межигір’я повернуто у власність держави»

Прокуратура: Землі «Бучанського межигір’я повернуто у власність держави»

Прокуратура м. Ірпеня
Обласний зональний турнір на приз «Шкіряний м’яч»

Обласний зональний турнір на приз «Шкіряний м’яч»

спортивні новини
Коментарів: 1
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.
grosha
  • grosha (0)
  • Гостi
  • 26 листопада 2007 13:05
Так, так половина Ірпіня, Ворзеля, Бучі та Приірпіння стоїть у черзі на роботу, а інша половина Ірпіня, Ворзеля, Бучі та Приірпіння стоїть у черзі, щоб забрати заробітну плату, яку їм пообіцяв Фортуна ( і повірте добродії, що їм нічого не дадуть, спитайте про це тих, хто вже був КИНУТИЙ генеральним директором ).

Не дайте себе обдурити, не вірте обіцянкам!!!!!!

0