Працевлаштування студентів

Спочатку перед людиною, яка закінчила школу, постає проблема вибору майбутньої професії й учбового закладу, де її навчатимуть. Обравши спеціальність та отримавши статус студента, більшість зітхає з полегшенням: можна жити спокійно. Але не все так просто!
Наступна дилема вже не за горами, а саме працевлаштування - пошук робочого середовища, де колишній студент, а наразі свіжоспечений молодий спеціаліст, може застосувати все те, що втовкмачували в його ясну голову.

Цією проблемою при кожному навчальному закладові займаються спеціальні відділи. Назви їх можуть різнитись, проте суть одна – працевлаштувати випускників, допомогти їм зробити перші кроки на професійній стежині.

Особисто я зіткнусь (якщо Бог дасть) із цією процедурою наступного року. Тому за усіма роз’ясненнями та коментарями я звернулась до провідного фахівця відділу сприяння у працевлаштуванні Національного університету державної податкової служби України Марії Степанівни Маркелової :

Увеличить картинкуЯка система працевлаштування існує у вашому університеті?
— Система та процедура працевлаштування базується на державному замовленні, яке надходить від державної податкової адміністрації України. Відповідно до наказу Державної податкової адміністрації України від 19 грудня 2005 р. № 582 у грудні минулого року відбувся персональний розподіл випускників нашого вузу. З цією метою до нас прибули представники Державної податкової адміністрації України, обласних податкових адміністрацій. В результаті залюбки взяли на роботу майбутніх податківців у Львівську, Харківську, Волинську, Дніпропетровську, Запорізьку, Чернівецьку області та Автономну Республіку Крим. Порадувала всіх випускників економічних спеціальностей Державна податкова адміністрація у місті Києві, запропонувавши роботу всім бажаючим випускникам-киянам. А ось ставлення до працевлаштування наших випускників з боку Державної податкової адміністрації у Київській області викликало занепокоєння. Їх представники запропонували працевлаштування навіть не всім пільговим категоріям наших студентів.

Чи існують якісь юридичні документи, що захищають права випускників?
— Так, звичайно. В Україні встановлює і захищає права та обов’язки молодих спеціалістів Закон України «Про вищу освіту», Постанова Кабінету Міністрів України від 22 серпня 1996 року № 992 “Про порядок працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснюється за державним замовленням”.

Як проводиться процедура працевлаштування?
— Процедура працевлаштування проводиться таким чином: не пізніше ніж за рік до закінчення навчання студентам пропонуються посади відповідно до укладеної угоди. Наш відділ оформлює картки працевлаштування (анкетні дані) на кожного випускника. Перший примірник ми зберігаємо в університеті, другий надсилаємо замовникові, який повертає картку зі своїми пропозиціями щодо працевлаштування. Згідно заповнених карток працевлаштування та за згодою випускників у ДПА України виписується направлення на роботу.

Які гарантії має молодий спеціаліст?
— Випускники, які отримали кваліфікацію фахівця з вищою освітою і які працевлаштовані на підставі направлення на роботу, вважаються молодими фахівцями протягом трьох років з моменту укладення ними трудового договору із замовником. Відповідно до цього визначення молодий спеціаліст не може бути призначений на тимчасову посаду та не може бути звільненим до закінчення терміну угоди, крім випадків, передбачених статтею 40 Кодексу законів про працю України; крім того, випускники, які одержали направлення на роботу до іншої місцевості, забезпечуються житлом згідно із законодавством; випускники не беруть участі у конкурсах на заміщення вакантних посад, не проходять випробувального терміну, на них поширюються усі види соціального захисту, передбачені колективним договором працівників даної державної установи.

Чи всі студенти, які навчаються за держзамовленням, отримують таким чином роботу? Можливо, є дефіцит робочих місць?
— Так, на жаль, дефіцит є. Студенти працевлаштовуються в податкові органи тих областей, з яких вони прибули на навчання, тому іноді буває так, що адміністрація, котра представляє певну область чи місто, не має вакантних посад для наших випускників. У такому випадку випускникам доводиться шукати роботу самостійно. Для прикладу скажу, що в цьому році нашим відділом працевлаштовано в податкові органи України більше половини випускників. Крім того, співпрацюючи з іншими державними і комерційними структурами, нам вдалось забезпечити фахівцями чимало різних установ, серед яких банки України, Пенсійний фонд, промислові підприємства та ін. До нашого вузу надходять листи від роботодавців з подяками, у яких засвідчено високий рівень підготовки молодих спеціалістів.

А якщо студент, наприклад, не бажає працювати у організації, яку для нього призначають, мотивуючи це особистими причинами, чи скажімо, наявністю посади у недержавній організації?
— Студенти, які навчаються за кошти держави, повинні відпрацювати у держустановах мінімальний термін – три роки. Проблеми, яку ви описали, фактично не існує, тому що усі випускники хочуть отримати роботу після закінчення навчання. У нас, навіть, існує певний дефіцит, про який я казала раніше.

Увеличить картинкуДобре, стосовно працевлаштування ми з Вами, Маріє Степанівно, поговорили. Читачів нашої газети, серед яких багато студентів, цікавить також питання практики. Як вирішує це завдання ваш відділ?
— Практикою студентів у нашому вузі опікується відділ практичного навчання. Упродовж навчання кожен студент, по мірі освоєння програмного матеріалу обраної спеціальності, входить у курс справи, починає застосовувати теоретичні знання на практиці. Така пропозиція вигідна не лише студентам, а й роботодавцям: вони можуть залучати до роботи майбутніх фахівців та, як кажуть, вирощувати власні кадри. Якщо організація, що приймає на практику студента, зацікавлена у ньому, як у потенційному співробітникові, то укладається трьохстороння угода, між університетом, студентом та роботодавцем. Дана угода зобов’язує університет надати студентові необхідні знання, студента, в свою чергу, після отримання диплому влаштуватись на роботу в організацію, що уклала угоду, а роботодавця – забезпечити молодого спеціаліста посадою.

Чи є якісь проблеми, плани на майбутнє?
— Проблема працевлаштування випускників вузів гостро стоїть як у державі, так і в нашому університеті. З кожним днем зростає конкуренція серед фахівців, збільшується кількість вищих навчальних закладів, при цьому скорочуються напрямки підготовки. Всі готують бухгалтерів, юристів, економістів, фінансистів, а загальнодержавна програма зайнятості майбутніх фахівців відсутня. Виходячи з цієї гострої проблеми, відділ сприяння в працевлаштуванні університету має на меті створення програми співробітництва у сфері працевлаштування студентів та випускників.
Необхідність такої програми полягає в тому, щоб знайти і забезпечити ті підприємства та установи фахівцями з права, фінансів, обліку, оподаткування, в яких зацікавлені підприємства, крім цього розширити можливості молодих спеціалістів щодо вибору майбутнього місця роботи з перспективою подальшого кар’єрного росту.
Плануємо створити на базі електронного порталу університету Інтернет-сайт щодо працевлаштування студентів та випускників. На сторінках сайту кожен з них зможе розмістити розгорнуту інформацію: резюме, характеристику, а також залучити до інтерактивного спілкування всіх роботодавців, яких зацікавлять наші фахівці. Відділ сприяння в працевлаштуванні матиме можливість спілкування з кадровими службами та агенціями України в пошуку вакансій.
Хоч невирішених питань ще багато, проте ми переконані, що все це тимчасові труднощі. І скільки б не було студентів, яким вдається реально допомогти – вважаємо, що затрачені зусилля виправдаються, бо намагаємося сформувати у молодої людини базові цінності – наполегливість, відповідальність, порядність, впевненість у тому, що вона вчиться не даремно, має перспективу творчої роботи і пристойного заробітку.
5 0

газета: №28 "Бучанські новини" від 21 липня 2006р.
Ольга Гдуля
 Інші новини по темі:
Спричинено матеріальну шкоду Національному університету податкової служби України

Спричинено матеріальну шкоду Національному університету податкової служби України

Прокуратура м. Ірпеня
Помер екс-ректор податкового університету Петро Мельник

Помер екс-ректор податкового університету Петро Мельник

Ірпінський вісник
Прокуратурою міста Ірпеня завершено чергову перевірку

Прокуратурою міста Ірпеня завершено чергову перевірку

Прокуратура м. Ірпеня
Ірпінська ОДПІ провела „День відкритих дверей” для студентів

Ірпінська ОДПІ провела „День відкритих дверей” для студентів

Публікації
Податківці м. Ірпеня провели консультативну лекцію для студентів

Податківці м. Ірпеня провели консультативну лекцію для студентів

Публікації
Прокуратура: Зловживання з коштами бюджету при будівництві спорткомплексу в Ірпені

Прокуратура: Зловживання з коштами бюджету при будівництві спорткомплексу в Ірпені

Прокуратура м. Ірпеня
Постанова Кабінету Міністрів про внесення змін

Постанова Кабінету Міністрів про внесення змін

статті
У Польщі запроваджують нові правила працевлаштування для іноземців

У Польщі запроваджують нові правила працевлаштування для іноземців

Суспільство
3 квітня, Буча: До уваги абітурієнтів 9-11 класів!

3 квітня, Буча: До уваги абітурієнтів 9-11 класів!

Буча та регіон
Валерій Андрійцев - срібний призер Олімпіади!

Валерій Андрійцев - срібний призер Олімпіади!

Ірпінський вісник
Випускники ЗОШ-інтернат попрощалися зі школою

Випускники ЗОШ-інтернат попрощалися зі школою

Буча та регіон
При працевлаштуванні виплата допомоги на дитину після досягнення двох років припиняється

При працевлаштуванні виплата допомоги на дитину після досягнення двох років припиняється

законодавтство
Шановне студентство!

Шановне студентство!

Бучанські новини
Ярмарка професій-2013

Ярмарка професій-2013

Молодіжне слово
У разі працевлаштування виплата допомоги на дитину припиняється

У разі працевлаштування виплата допомоги на дитину припиняється

законодавтство
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.