Буча новини міста, Буча сайт » статті і публікації » Суспільство » Будь здоровий, як вода, сильний, як верба, багатий, як земля

Будь здоровий, як вода, сильний, як верба, багатий, як земля

Цього року Вербна неділя припадає на 17 квітня, коли всі ми з молодими пагонами верби прийдемо до церкви.

Останній перед Великоднем тиждень має кілька народних назв: Чистий, Жилавий, Білий, Вербний, Цвітний (Квітний) тиждень, Лазарева субота тощо.
На Вербну неділю в усіх церквах відбувається урочистий обряд посвячення ритуальних галузочок. Першими намагалися взяти гілочки діти, адже кому дістанеться найбільша, «той буде найщасливішим». При цьому годилося відщипнути пухнастого котика і проковтнути, «щоб горло не боліло і не наростали в ньому гулі». Кому дісталась суха гілка, то це значило, що у господарстві не вестиметься худоба.
Після богослужіння, на яке сходились усі мешканці села, «бо гріх не піти до церкви, як святять вербу»,- батюшка скроплював гілочки свяченою водою. Освячені гілочки несуть додому, б’ють освяченими гілочками і промовляють: «Не я б›ю, верба б›є! Будь здоровий, як вода, сильний, як верба, багатий, як земля!». Потім гілочки поміщають в передній кут будинку або за ікони на весь рік. Очевидно, обряд «биття» має магічну силу, за допомогою чого намагалися передати дітям найшляхетніші бажання - великого зросту, міцного здоров›я і багатства.
Чому верба вважається символом сили і здоров›я? Та тому, що це одна з найбільш живучих рослин. Помічено, що приймаються і виростають навіть ті її гілочки, які встромлені в землю догори ногами. У народі верба - це уособлення перемоги життя над смертю. Люди вірили і вірять в те, що освячена верба може відігнати нечисту силу.

На Київщині молодь, зібравшись неподалік церкви, приказувала:
Не я б›ю — верба б›є,
Недалечко красне яєчко,
За тиждень — Великдень!
Не вмирай, не вмирай –
Великодня дожидай!
Богові на славу, людям – на вжиток


Селяни повертались з відправи, втикали більші галузки біля дороги чи на городі, «щоб освячене дерево пустило глибоке коріння». Від того, очевидно, українські села завжди потопали у вербах, їх приживляли обіч битих шляхів, ставків. Згадаймо відому пісню: «В кінці греблі шумлять верби, що я насадила...».
Перед тим, як посадити галузку, казали: «Щоб росла Богові на славу, а нам, людям, на вжиток!»
Парубки та чоловіки прикріпляли галузку до капелюхів - «від уроків».
Посвячені галузки затикали також у хліві та стайні, «щоб нечиста не правувала, а шутка захищала хату, хлів, двір од грому й пожежі». Прибережена на покутті вербова галузка оберігала оселю від блискавок. Якщо надходила грозова хмара, її клали на поріг або ж підпалювали шматочок деревини, вважаючи, що це допоможе «зупинити град і одвернути пожежу».

Крім доріг та обійсть, вербу висаджували в полі біля криниць, щоб вода завжди була чистою і холодною, на піщаних пагорбах та яровищах, аби зупинити ерозію грунтів і піскові буревії, обіч річок, щоб зміцнити береги від обвалів та замулення.
Вербна неділя була своєрідним днем масового висаджування цього дерева. На ньому, за давніми віруваннями нашого народу, поселялися духи-душі предків. У народних піснях і колядках вона є улюбленим деревом:

У нашого господаря
золота верба,
а на тій вербі золота кора,
а на тій вербі рожеві квіти.
Ой то не верба —
Йванова жона, ой то
не квіти —
Йванові діти.


Ще в сиву давнину люди шанували вербу. Слов›яни вважали вербу символом родинного вогнища. Наречених обов›язково водили навколо куща лози. З вербою клали померлих в домовину.
Вербу садять на городі, коли принесуть з церкви, на щастя молоді: коли верба прийметься — дівчина вийде заміж, а хлопець одружиться.
З освяченою вербою господарі:
• обходили пасіки, щоб бджоли роїлись,
•обходили обори та стайні й кошари, щоб худоба була здорова, плідна, щоб корови давали багато молока;
•обсаджували криниці вербами, щоб забезпечити воду від лихих сил, щоб вода була „пригожа та здорова»;
•обсаджували копанки-калабані, в яких прали свою білизну, щоб уберегтися від хвороб, щоб вода очищалася;
•сухою торішньою свяченою вербою розпалювали піч під великодні паски.

Будь здоровий, як вода, сильний, як верба, багатий, як земля
1 0

Вікторія ЛЯХОВЕЦЬ, Алла БАГІРОВА 
газета: "Бучанські новини" №16 від 22 квітня 2016 року
Пасха
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.