Буча новини міста, Буча сайт » статті і публікації » Ліквідуємо прогалини в імунізації

Ліквідуємо прогалини в імунізації

24-30 квітня триватиме Всесвітній тиждень імунізації. У цьому році він пройде під гаслом «Ліквідувати прогалини в імунізації».

Метою Всесвітнього тижня імунізації, який проводиться в останній тиждень квітня, є сприяння використанню вакцин для захисту людей різного віку від хвороб.

Імунізація є одним з найуспішніших та ефективніших за вартістю медико-санітарних заходів. Вона дозволяє щорічно запобігати від 2 до 3 мільйонів випадків смерті. Імунізація захищає людей від таких хвороб, як дифтерія, кір, коклюш, пневмонія, поліомієліт, краснуха та правець, грип, менінгіт і рак (рак шийки матки і печінки).

Сьогодні рутинна (гарантована державою) вакцинація в Україні здійснюється проти десяти хвороб: туберкульозу, дифтерії, правця, коклюшу, поліомієліту, кору, краснухи, епідемічного паротиту, гепатиту В та Hib-інфекції.

Україна - єдина країна на пострадянському просторі, яка впровадила та зберегла обов'язковість спостереження за дитиною в поствакцинальний період.

В Україні запроваджено усі складові державної політики щодо імунопрофілактики, а саме законодавче підґрунтя (Закони України), державна програма, яка затверджена ЗУ, Національний календар, стабільне, хоча все ще недостатнє фінансування з державного бюджету, налагоджено систему контролю за імунізацією.


Що таке імунітет


Перш ніж розглянути питання імунізації, необхідно розібратися — чим, власне, є імунітет, і навіщо його підвищувати.

Імунітет - це основа повноцінної життєдіяльності людини. Імунітет впливає на абсолютно всі сфери - і фізіологічні, і психологічні. Від стану імунної системи часто залежить і емоційний стан людини. Протягом всього життя, кожну хвилину людський організм піддається впливу навколишнього середовища. Завдяки захисним властивостям організму, які зумовлені імунітетом, людина й здатна протистояти цим хвороботворним впливам, зокрема - мікроорганізмам.

Виділяють два види імунітету:

Вроджений імунітет - стійкий, він наслідується спадково, що пов’язано з біологічними властивостями організму.

Набутий імунітет – це захисні властивості організму, які виробляються протягом усього життя, цей вид імунітету зумовлений накопиченням імунної пам'яті, в основному має специфічну спрямованість. Набутий активний імунітет виробляється після перенесеного захворювання. Набутий пасивний імунітет виникає внаслідок проведення вакцинації (введення в організм ослаблених збудників захворювання), а також введення сироватки (введення в організм людини готових антитіл). Набутий імунітет може бути довічним (наприклад, віспи, краснухи, кору) та тимчасовим - довгостроковими і короткостроковими (від декількох тижнів до декількох років).

Імунопрофілактика - це відповідь на інфекційну загрозу. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), 24,7% смертей спровоковані інфекційними захворюваннями. Якщо говорити про дитячу смертність, то такі недуги спричиняють уже 63% смертей.
У цьому аспекті важливі догляд медика, пильна увага батьків та ретельне дослідження причин, якщо в поствакцинальний період у дитини проявилися якісь незвичайні реакції організму.

Імунізація є невід'ємним правом людини на здорове і повноцінне життя та найефективнішою зброєю у подоланні інфекційних хвороб.

Проте навіть сьогодні мільйони дітей грудного віку не проходять повну вакцинацію, і багато з них у віці до п'яти років помирають від хвороб, яким можна запобігати за допомогою існуючих вакцин.

За поширеністю серед усіх хвороб серед дітей віком від 0 до 17 років інфекційні хвороби займають 7 місце, а серед вперше зареєстрованих в житті хвороб - 3 місце після захворювань органів дихання та хвороб шкіри. Успішність імунопрофілактики підтверджується відсутністю випадків захворювання новонароджених на правець, зниженням захворюваності порівняно з періодом до щеплень на кір, кашлюк , краснуху. Щеплення дітей до одного року проти гепатиту В також позитивно впливає на захворюваність, яка останніми роками знизилася вдвічі.

Після введення Hib-вакцинації знизилися показники смертності дітей від гнійного менінгіту в 2 рази і від пневмоній в 1,5 рази, однак захворюваність залишається доволі високою.
З літератури відомо, що 15% гнійних менінгітів та 60% пневмоній викликається пневмококом, вакцина від якого зареєстрована в Україні і поступово впроваджується для застосування у групах ризику.

У Європейських країнах захворюваність на вірусний "гепатит В" в 10-15 разів нижча, ніж в Україні. Згідно із рекомендаціями ВООЗ, стратегія захисту проти окремих інфекцій, зокрема й гепатиту В, передбачає проведення обов'язкової імунізації дітей ще на першому році життя. Більшість країн світу, а саме 171 країна, включили вакцинацію проти гепатиту В до Національних календарів щеплення.

Усім цим хворобам можна запобігти саме завдяки вакцинації або імунізації.

Що таке імунізація?


Імунізація допомагає захистити Вас від інфекційних захворювань, а також сприяє зниженню поширення захворювань і запобігає епідемії. У більшості випадків імунізація проходить у вигляді ін'єкцій. Препарат, який вводитися, називається вакцина, а процес - вакцинацією або імунізацією.

У вакцині, як правило, міститься невелика кількість ослаблених або мертвих форм мікроорганізмів або вірусів, які викликають захворювання. Такої кількості недостатньо для розвитку захворювання, але цілком вистачає для формування відповіді імунної системи, при якій виробляються антитіла. Згодом антитіла зможуть розпізнавати і атакувати подібні мікроорганізми або віруси при потраплянні в організм.

Іноді вакцинація не запобігає захворюванню повністю, але сприяє більш легкому його протіканню. Деякі вакцинації здійснюються тільки один раз, інші проводяться в кілька етапів. Більшість працівників охорони здоров'я, дослідників у галузі медицини і професійних медичних організацій рекомендують дітям проходити вакцинацію.

Вакцинація запобігає виникненню інфекційних захворювань, проти яких часто не існує лікування. В результаті такі захворювання можуть призводити до ускладнень і навіть настання смерті.
Для деяких людей існують протипоказання для вакцинації. Єдиним захистом таких людей від інфекційних захворювань може бути вакцинація інших людей, адже якщо інші люди проходять вакцинацію, захворювання стає менш поширеним. Організм реагує на вакцинацію, як правило, добре і якщо незначні ускладнення й виникають, то тривають вони недовго. Важкі ускладнення після вакцинації трапляються вкрай рідко.

У рідкісних випадках працівники охорони здоров'я можуть рекомендувати пройти вакцинацію пізніше:
- При виникненні сильних алергічних реакцій на вакцину або її компоненти в минулому.
- Серйозні захворювання, наприклад, важка блювота і /або діарея (у разі підозри зневоднення організму), пневмонія, бронхіт або важкі напади астми. Але дитина із захворюваннями у легкій формі, таких, наприклад, як застуда, легка діарея тощо, може проходити вакцинацію.

Чому необхідно проходити вакцинацію?
1. Імунізація може захистити Вас і Вашу дитину від небезпечних захворювань, а також сприяє зниженню поширення захворювань і запобігає епідемії.
2. Пройти імунізацію набагато легше, ніж лікувати захворювання. Так, вакцини можуть викликати серйозні побічні ефекти, але в дуже рідкісних випадках.
3. Вакцинація також необхідна для прийому на роботу або для поїздок в інші країни. Запитайте у лікаря щодо необхідності вакцинації як мінімум за 6 місяців до від'їзду.
4. Жінці, яка планує завагітніти, необхідно проконсультуватися з лікарем щодо імунізації. Ті, що проживають з вагітною жінкою, також повинні проконсультуватися з лікарем про доцільність вакцинації.

Вагітні жінки також можуть проходити вакцинацію, виключаючи такі:
- Вакцинація проти вітряної віспи.
- Вакцинація проти папіломавірусу людини.
- Вакцинація проти кору, паротиту, краснухи (КПК)
- Вакцинація проти грипу назальним спреєм (FluMist).
- Вакцинація проти натуральної віспи.

Якщо у Вас виникли питання або сумніви щодо безпеки вакцинації, проконсультуйтеся у лікаря про доцільність вакцинації.

Бажаю Вам міцного здоров’я.


Ліквідуємо прогалини в імунізації

Леся ДЯЧЕНКО,
заступник головного лікаря
Бучанської міської поліклініки





За даними комунального закладу
Київської обласної ради
«Київського обласного центру здоров’я»
1 0

здоров'я, ІМУНІТЕТ, Леся Дяченко
 Інші новини по темі:
Чи є альтернатива профілактичним щепленням проти інфекційних захворювань?

Чи є альтернатива профілактичним щепленням проти інфекційних захворювань?

головна
Щеплення: Чому? Що? Коли?

Щеплення: Чому? Що? Коли?

Буча та регіон
Профілактика інфекційних захворювань у дітей

Профілактика інфекційних захворювань у дітей

Буча та регіон
До та після вакцинації. Що варто знати батькам

До та після вакцинації. Що варто знати батькам

Буча та регіон
МОЗ: Оперативні дані щодо захворюваності на кір

МОЗ: Оперативні дані щодо захворюваності на кір

Суспільство
В Україну привезуть мільйон додаткових доз вакцини проти кору

В Україну привезуть мільйон додаткових доз вакцини проти кору

Суспільство
Роз’яснення від МОН і МОЗ: Чи будуть дітей без щеплень пускати до шкіл і садочків

Роз’яснення від МОН і МОЗ: Чи будуть дітей без щеплень пускати до шкіл і садочків

Суспільство
Бучанські медики інформують про наявність вакцин

Бучанські медики інформують про наявність вакцин

Буча та регіон
За тиждень в м.Ірпінь та селищах зареєстровано 381 випадок захворювання  на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції

За тиждень в м.Ірпінь та селищах зареєстровано 381 випадок захворювання на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції

Буча та регіон
Ірпінська СЕС інформує про епідемічну ситуацію  із захворюваності  на грип в місті Буча

Ірпінська СЕС інформує про епідемічну ситуацію із захворюваності на грип в місті Буча

Буча та регіон
В Україні розпочався тиждень тестування на ВІЛ і гепатити В і С

В Україні розпочався тиждень тестування на ВІЛ і гепатити В і С

Суспільство
25 стаціонарних пунктів вакцинації проти COVID-19 запрацювали в Київській області

25 стаціонарних пунктів вакцинації проти COVID-19 запрацювали в Київській області

Буча та регіон
28 липня: Всесвітній день боротьби з гепатитом

28 липня: Всесвітній день боротьби з гепатитом

статті і публікації
Літні інфекції (відеосюжет)

Літні інфекції (відеосюжет)

Буча та регіон
Туберкульоз. Епідемія продовжується

Туберкульоз. Епідемія продовжується

Бучанські новини
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.