Буча новини міста, Буча сайт » статті і публікації » статті » Глаукома. Причина її виникнення та наслідки

Глаукома. Причина її виникнення та наслідки


Очі є одним з найголовніших органів людського тіла. Гарний зір дозволяє радіти красі навколишнього світу, милуватися на близьких людей і що важливо - не обмежує вибір спеціальності і час занять улюбленою справою, будь то перегляд телепередач чи рукоділля.
На жаль, очі схильні до багатьох захворювань і одним з найсерйозніших є глаукома, яка не має вікового обмеження і може виникнути і у дітей, і у літніх людей. І все ж частіше захворювання розвивається після сорока років і з кожним наступним роком життя ймовірність виникнення недуги збільшується.

6 березня у всьому світі відзначається Всесвітній день боротьби з глаукомою.
Глаукома – одне з найгрізніших захворювань очей, що призводять до втрати зору. Згідно з даними всесвітньої організації охорони здоров’я, на глаукому хворіють близько 3% населення, а у 15% незрячих людей у всьому в світі глаукома послужила причиною сліпоти. У групі ризику знаходяться люди віком понад 40 років, проте в офтальмології зустрічаються такі форми захворювання, як юнацька і вроджена глаукома. Частота захворювання значно збільшується з віком: так, вроджена глаукома діагностується у 1 з 10-20 тис. новонароджених, у групі 40-45-річних людей – в 0,1% випадків; у 50-60-літніх – в 1,5%; після 75 років – більш ніж у 3% випадків.


Під глаукомою розуміють хронічне захворювання очей, що протікає з періодичним або постійним підвищенням внутрішньоочного тиску, розладами відтоку внутрішньоочної рідини, трофічними порушеннями в сітківці і зоровому нерві, що супроводжується розвитком дефектів поля зору і крайової екскавації диска зорового нерва.

Поняттям «глаукома» сьогодні об'єднують близько 60 різних захворювань.

Причини розвитку глаукоми

Вивчення механізмів розвитку глаукоми дозволяє говорити про мультифакторний характер захворювання. Тобто для виникнення глаукоми необхідна наявність ряду факторів, які в сумі викликають хворобу.

Насамперед виникнення глаукоми пов’язане з внутрішньоочною рідиною. Якщо порушено її відтік, підвищується внутрішньоочний тиск, а значить - розвивається глаукома.

Втім, внутрішньоочний тиск може підвищуватися і з причин неглаукомного характеру. Це явище називається гіпертензією очей. Різниця між глаукомою і гіпертензією полягає в тому, що остання виникає доброякісно, при цьому захворюванні не страждає зоровий нерв. Причиною гіпертензії очей можуть бути різні місцеві або загальні захворювання, інтоксикація організму, віковий дисбаланс між продукцією внутрішньоочної рідини та її відтоком. Причини можуть бути також пов’язані з ендокринною системою і тривалим прийомом гормональних препаратів, а також з низкою інших захворювань.

Що відбувається при глаукомі?


Всередині наших очей постійно відбувається процес утворення особливої рідини - вчені називають її водянистою вологою. Основна кількість цієї вологи збирається в передній і задній камерах людського ока.

Через унікальну дренажну систему, розташовану в кутку передньої камери, внутрішньоочна рідина йде з ока в кровоносне русло. Внутрішньоочний тиск визначається балансом між притоком внутрішньоочної вологи та її відтоком. Власне, внутрішньоочний тиск - це тиск вмісту очного яблука на його стінки. Як правило, внутрішньоочний тиск у здорової людини коливається в діапазоні від 16 до 22 міліметрів ртутного стовпа.

При виникненні глаукоми всередині хворого ока порушується циркуляція рідини - вона накопичується, через що починає рости внутрішньоочний тиск. У свою чергу, із-за цього тиску очне яблуко починає тиснути на зоровий нерв, поступово (досить швидко) руйнуючи його. В результаті цих процесів у людини починає погіршуватися (як часто кажуть люди, «сідати») зір, вона починає гірше бачити. Услід за цим погіршенням з’являються й більш значні проблеми і симптоми глаукоми. Порушується периферійний зір, отже звужується зона видимості. Якщо вчасно не забити тривогу, очне яблуко може і зовсім задавити зоровий нерв. Його загибель призводить до повної сліпоти. Сучасна медицина поки що так і не знайшла способу відновити зір, втрачений через втрату зорового нерва.

Як проявляється глаукома, які симптоми і ознаки?


Виникнення і розвиток відкритокутової глаукоми, як правило, проходить без будь-яких проявів, непомітно для самого хворого. Ніяких проблем або неприємних відчуттів вона не викликає, а людина живе в щасливому невіданні. Відбувається звуження поля зору, але це настільки повільний процес ( він може займати роки), що людина не помічає цей симптом глаукоми, а навіть якщо помічає - як правило, списує на втому або вік. Нерідко хворий лише випадково дізнається, що одне око вже не бачить зовсім. Приблизно кожен п'ятий хворий відзначає, що почав бачити райдужні кола, дивлячись на джерело світла (наприклад, на лампочку), багато скаржаться на «туман» або пелену, що іноді ненадовго виникають перед очима. Практично це чи не єдині симптоми підвищення внутрішньоочного тиску. Нерідко вони супроводжуються головним болем і неприємним відчуттям в області надбрів’я.

У більшості випадків гострокутова глаукома вражає відразу обидва ока. Однак, як правило, захворювання виникає асиметрично. Головний симптом глаукоми - звуження периферійного поля зору. Як правило, це звуження починається з боку носа, а потім охоплює периферію поля зору, аж до повної втрати зору. Багато хворих відзначають різке зниження здатності бачити у вечірній час, у сутінках. Якщо у вас вже почав погіршуватися зір - хвороба, швидше за все, вже порядком запущена. Процес атрофії зорового нерва вже почався. Зробити щось лікарям буде вкрай складно.

Приблизно чверть усіх випадків захворювання первинною глаукомою - закритокутове. Ознакою такої форми нерідко служить біль в очах і практично постійне відчуття дискомфорту, напруги в оці. Є і зорові порушення. Це й деяке затуманення зору, і вищезгадані ореоли, що з'являються навколо джерел світла. Особливо відчутний біль в області скронь, надбрівної області і половині голови. Гострий напад, про який ми згадували вище, як правило, супроводжує саме закритокутову глаукому. Причина цього нападу - різке збільшення очного (внутрішньоочного) тиску, що є симптомом глаукоми.

Як правило, такий напад - прямий наслідок кількох провокуючих факторів. Такими факторами можуть бути перевтома, нервове перенапруження, а також довге перебування в темряві або в положенні, при якому голова нахилена. Спровокувати напад може і одноразовий прийом великої кількості води, і розширення зіниць під дією лікарських засобів.

При гострому нападі біль різко проявляє себе в голові і оці, зір неабияк затуманюється або різко знижується, а при погляді на світло перед очима з'являються різнокольорові кола. Трапляється, що гострий напад глаукоми супроводжується нудотою або блювотою, загальною слабкістю організму. Нерідко болі віддають в область живота і серця. В такому розмаїтті симптомів прихована основна небезпека - можна сприйняти напад глаукоми за загострення якогось іншого захворювання (мало кому спаде на думку, що очне захворювання буде позначатися на серці). Як результат - згаяний час. Це якраз той випадок, коли зволікання смертельно небезпечне. Невідворотна сліпота може наступити вже через добу після гострого нападу.

Прогноз і профілактика глаукоми


Необхідно розуміти, що повністю вилікуватися від глаукоми неможливо, проте дане захворювання можна тримати під контролем. На ранній стадії захворювання, доки ще не відбулося незворотні зміни, можуть бути досягнуті задовільні функціональні результати лікування глаукоми. Безконтрольне протікання глаукоми може призвести до незворотної втрати зору.

Профілактика глаукоми полягає насамперед у регулярних оглядах окуліста осіб груп ризику. Пацієнти, що страждають глаукомою, повинні знаходитися на диспансерному обліку в офтальмолога, регулярно - кожні 2-3 місяці - відвідувати фахівця, довічно отримувати рекомендоване лікування.

«Світильник для тіла є око» - говориться в Біблії. Бережіть свій зір, систематично відвідуйте окуліста. Пам’ятайте - найважливішим чинником для лікування наслідків глаукоми є її максимально раннє виявлення!

Бажаю Вам міцного здоров’я.










Леся ДЯЧЕНКО,
заступник головного лікаря
Бучанської міської поліклініки








За матеріалами комунального закладу
Київської обласної ради
«Київського обласного центру здоров’я»
3 0

глаукома, здоров’я, зір, око
 Інші новини по темі:
9 травня - Всесвітній день боротьби з артериальною гіпертензією

9 травня - Всесвітній день боротьби з артериальною гіпертензією

статті і публікації
14 травня: Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією

14 травня: Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією

статті
17 травня - Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією

17 травня - Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією

статті
4 лютого: Всесвітній день боротьби проти раку

4 лютого: Всесвітній день боротьби проти раку

статті
Здоров`я: Контролюємо гіпертонічну хворобу

Здоров`я: Контролюємо гіпертонічну хворобу

статті і публікації
Туберкульоз: від боротьби до повного викорінення

Туберкульоз: від боротьби до повного викорінення

Бучанські новини
Держсанепідслужба інформує

Держсанепідслужба інформує

Буча та регіон
4 лютого - Всесвітній день боротьби проти раку

4 лютого - Всесвітній день боротьби проти раку

статті і публікації
Значення рентгенологічного обстеження органів грудної клітки в ранній діагностиці пухлин легень

Значення рентгенологічного обстеження органів грудної клітки в ранній діагностиці пухлин легень

статті
20 жовтня - Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози

20 жовтня - Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози

статті і публікації
Ліквідуємо прогалини в імунізації

Ліквідуємо прогалини в імунізації

статті і публікації
5 квітня відзначають День супу

5 квітня відзначають День супу

Суспільство
Чи є альтернатива профілактичним щепленням проти інфекційних захворювань?

Чи є альтернатива профілактичним щепленням проти інфекційних захворювань?

головна
Міфи про коронавірус: Група ризику лише старі, треба носити маску, ібупрофен шкодить

Міфи про коронавірус: Група ризику лише старі, треба носити маску, ібупрофен шкодить

Буча та регіон
ЗАХИСТИСЬ ВІД ТУБЕРКУЛЬОЗУ

ЗАХИСТИСЬ ВІД ТУБЕРКУЛЬОЗУ

статті і публікації
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.