Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Бучанські новини » Резонансна тема: Впізнайте свій міні-садочок

Резонансна тема: Впізнайте свій міні-садочок

Буча - молоде місто, яке стрімко розвивається. З’являється багато нових сімей, народжуються дітки. На тлі нинішнього «бебі-буму» гостро постала проблема доступності, а в деяких мікрорайонах і наявності дошкільних навчальних закладів, або по-народному дитсадочків. Тому цією нішею зацікавився бізнес..


Одразу зауважимо, що таке явище, яке міні-садочки, ніяким боком не торкається системи дошкільних навчальних закладів міста. Також при реєстрації своєї підприємницької діяльності та статутів власники часто намагаються обминати нормативи, передбачені Міністерством освіти України для функціонування дитячих закладів.
Чому? Тому що їхня діяльність, яка пов’язана з доглядом за дітьми, а також їх розвитком і вихованням, зазвичай здійснюється без освітніх занять на базі затвердженої програми. Натомість декларується використання «авторської творчої програми розвитку в ігровій формі». Такі бізнес-заклади відкриваються як ФОП і обирають види економічної діяльності відповідно до КВЕДу. Крім суто бізнесових цілей діяльності, засновників найбільше цікавить питання про те, як «правильно» юридично оформити бізнес без ліцензії, щоб уникнути штрафів та санкцій.

Та й називатися вони уперто не хочуть дитячими садочками, тому обирають розмиті назви на кшталт «центр розвитку», «дитяча студія», «дитячий клуб», «домашній дитячий міні-садок», «послуги міні-садочка». Тобто, по суті, йдеться про організацію власної справи.
Всі вони зазвичай приваблюють потенційних клієнтів пропозицією широкого спектру послуг: розвиваючі заняття, підготовка до школи, заняття з хореографії, вокалу та іноземних мов, консультації психолога та логопеда, організацію дитячих свят, творчі майстер-класи тощо.
Резонансна тема: Впізнайте свій міні-садочок

Дитяча група на десять місць на першому поверсі котеджу в приватному секторі


На першому, тому що на другому живе сім’я у складі чотирьох дорослих, які проходять через перший поверх – на кухню, санвузол та до виходу. Прохідна кімната-зал слугує ігротекою. Вона простора, обладнана спеціальними дитячими меблями без гострих кутів – пластиковими столиками та стільчиками, шкіряними диванами вздовж стін. Є вдосталь м’яких іграшок, розвиваючого матеріалу; на стіні великий інформативний стенд для батьків. В іншій, меншій кімнаті обладнана спальня з двоярусними дитячими ліжечками та м’яким килимом на підлозі. Діти весь час проводять в приміщенні, тому що садиба не має саду, а у маленькому дворику гуляє старий пес алабай. Господиня, пані Сніжана має вищу педагогічну освіту, досвід роботи в ДНЗ та підприємницькій діяльності. Вона сама готує їжу для малюків – це переважно різноманітні молочні страви, м’ясні та рибні суфле, фрукти, парові овочі. Оплата за перебування дітей здійснюється погодинно.

Дитячий клуб на двадцять дітей 3-6 років
у орендованому цокольному приміщенні в районі новобудов


У всьому очевидні ознаки нестачі коштів. Килими не чистяться. Приміщенні досить сире, без опалення, тому використовуються електрокалорифери. Матеріали для занять з дітьми виготовляються самотужки. Меблі пошарпані, зібрані з приватних квартир. Лави мають гострі кути. Дітей вкладають спати на голі матраци. Зі стелі, прямо над дітьми, звисають оголені електричні лампочки на дротах. Вода для пиття береться з кранів, без фільтрації. Хазяйка, назвемо її Альоною, замовляє їжу з кафе загального харчування. Раціон не витримує ніякої критики. Їжу привозять охололу, неякісну і в недостатній кількості. До дітей керівниця закладу застосовує грубий крик, залякування. З персоналом не укладаються трудові угоди, немає вимог до педагогічного досвіду; хазяйка затримує платню, недоплачує, а то й зовсім залишає без грошей. Батьки не мають куди подітися, тому що в цьому районі ще немає жодного ДНЗ. Користуючись ситуацією, керівники закладу підвищують оплату, яка цього року зросла з 50 до 100 гривень за десятигодинне перебування дитини. Відсутній облік коштів. Незважаючи на самоназву «клуб розвитку», тут немає цілеспрямованих занять для дітей, не проходять тренінги та семінари для батьків.

Денний міні-садочок на дві групи по сім дітей, в орендованій квартирі в центрі міста


Тут також, як і в інших аналогічних випадках, ніхто з персоналу не пройшов бодай елементарного медичного тренінгу для роботи з дітьми. Розвиваюча програма розроблена власними силами і називається «авторською». Навчальні посібники і матеріали якісні та гарно ілюстровані. Виховна робота та цікаві заняття з англійської та польської мов проводяться силами студентів-педагогів. Володіє англійською й господиня, назвемо її Валентиною. Вона обізнана з віковою та дитячою психологією. Перебування в закладі коротке – максимум до 3-ої години. Дітей виводять на прогулянку на сусідній дитячий ігровий майданчик. Денний сон не передбачений, проте кожна з двох кімната обладнана, по кількості дітей, м’якими насипними фотелями, в яких зручно не лише відпочити, але й поспати. Сюди регулярно привозять свіжу воду в бутлях. Гарячі страви тут не готують. Дітям пропонують упаковані продукти – йогурти, сиркові маси, фасоване печиво, запаковані булочки, соки в міні-пакетах, солодкий чай. Також розігрівають у мікрохвильовій пічці страви в коробочках, які привозять вранці батьки.

Міні-садочок на двадцять дітей у котеджі в приватному секторі


Садиба має просторе подвір’я та фруктовий сад, де діти граються. Зручно обладнані спальні кімнати; є простора ігрова зала з великими вікнами, зелений куточок. Господиня, назвемо її Анастасія, дбає про органічний розвиток дітей. Кухар готує дитячі страви, дотримуючись відповідних технологічних карт. Вихователі виводять дітей на довгі прогулянки до Сімейного парку. Тут панує спокійне ставлення до дітей. Вихователі мають педагогічну освіту, з ними укладені трудові угоди. Кваліфіковано проводяться розвиваючі заняття, здійснюється підготовка до школи. Налагоджена взаємодія між вихователями і батьками. Є групові та індивідуальні заняття з англійської та китайської мов, образотворчого мистецтва, хореографії. Вихователі і няні ніколи не зриваються на крик. Це місце зажило популярності, сюди щоранку звозять дітей з усього регіону. Тож господарі вирішили відкрили неподалік філіал закладу у такому ж самому форматі – двоповерховий котедж, власне подвір’я, фруктовий сад, зручність розташування.

Вдома у пані Мар’яни та її малюка Олекси


Пошук затишного місця для своїх дітей може привести батьків до таких людей, як пані Мар’яна. У своїй власній квартирі, де крім неї проживають ще 3 дорослих та донька-учениця, ця матір дворічного хлопчика щоденно приймає 3-4 дітей для погодинного догляду. До народження дитини пані Мар’яна працювала у приватному розвиваючому навчальному центрі в сусідньому місті. Тому у себе вдома вона легко спромоглася створити маленьке, безпечне і комфортне місце з заняттями, а також україномовне середовище. Так би мовити, домашній садок «для своїх», який радше ніж малий бізнес, скоріше має характер взаємовиручки молодих батьків. Батьки залишають у пані Мар’яни улюблені страви своїх малюків, а вона розігріває їх і годує дітей. Сама вона пропонує свіжі домашні йогурти, вичавлені фруктові соки, свіжозварені овочеві пюре. Кожна дитина має власний набір посуду і столових приборів. Для денного сну батьки приносять індивідуальну змінну постіль, піжами, подушки та ковдри.

Ну то що, ви впізнали свій міні-садочок?




ДОВІДКА
Домашні дитячі садки в Україні, на превеликий жаль, законодавством не передбачені. Отже, якщо хтось хоче відкрити свій дитячий клуб, у нього є декілька шляхів юридичного оформлення.
1) Приватний дитячий садок. Цей спосіб потребує значних капіталовкладень, ретельного пошуку приміщення і персоналу. Отримання ліцензії в такому випадку обов’язкове.
2) Неприбуткова організація, громадське об’єднання батьків. Цей спосіб більше підходить тим, хто хоче створити домашній садок, в першу чергу, для себе.
3) Вибрати види економічної діяльності, які пов’язані з організацією дитячих свят, ляльковим театром. Такі види діяльності ліцензування не потребують.
Розглянемо приклади подібних закладів в місті Буча. Всі імена змінені, адреси не вказуються, ілюстративні і документальні матеріали не даються. Тож, як зазначено у назві статті, вгадайте свій міні-садочок.
1 0

Микола МИХАЙЛІВ 
газета: "Бучанські новини" №4 від 29 січня 2016 року
 Інші новини по темі:
Бучанський відділ освіти інформує про перспективи та стан освіти

Бучанський відділ освіти інформує про перспективи та стан освіти

відділ освіти
МОН звільняє школи від зайвої звітності

МОН звільняє школи від зайвої звітності

Суспільство
З 1 вересня школи та дошкільні заклади податки на нерухомість і землю не сплачуватимуть

З 1 вересня школи та дошкільні заклади податки на нерухомість і землю не сплачуватимуть

Публікації
Графік роботи дошкільних закладів міста

Графік роботи дошкільних закладів міста

Буча та регіон
Дитсадки та початкові школи можна розміщувати у житлових будинках

Дитсадки та початкові школи можна розміщувати у житлових будинках

законодавтство
Бучанський садочок посів 2 місце в Україні

Бучанський садочок посів 2 місце в Україні

відділ освіти
Про встановлення плати для батьків за харчування дітей у Бучанських закладах освіти

Про встановлення плати для батьків за харчування дітей у Бучанських закладах освіти

Буча та регіон
Дошкількі заклади

Дошкількі заклади

ВИКОНКОМ
Фонд розвитку Приірпіння підтримує діток

Фонд розвитку Приірпіння підтримує діток

Буча та регіон
Як освітяни готувалися до нового навчального року

Як освітяни готувалися до нового навчального року

Бучанські новини
Буча: Зміни у встановленні батьківської плати за харчування дітей

Буча: Зміни у встановленні батьківської плати за харчування дітей

відділ освіти
Дошкільні навчальні заклади міста Бучі

Дошкільні навчальні заклади міста Бучі

відділ освіти
ІНСТРУКЦІЯ  з організації харчування дітей

ІНСТРУКЦІЯ з організації харчування дітей

законодавтство
Мета Бучанської освіти -  виховати сучасну і багатогранну особистість

Мета Бучанської освіти - виховати сучасну і багатогранну особистість

Бучанські новини
Про медичне обслуговування учнів ЗОШ у місті Буча

Про медичне обслуговування учнів ЗОШ у місті Буча

Бучанські новини
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.