» » » Про харчування дітей в шкільних їдальнях Бучі

Про харчування дітей в шкільних їдальнях Бучі

Загальноміські збори початкової ланки щодо харчування дітей в шкільних їдальнях Бучі

Про харчування дітей в шкільних їдальнях БучіЦя нарада, на якій разом зібралися представники міської влади, працівники відділу освіти, директори шкіл та представники батьківської громадськості, відбулася 18 січня в актовій залі СЗОШ №5. Головували – Лариса Матюшенко, заступник Бучанського міського голови з соціально-гуманітарних питань, та Олег Цимбал, начальник міського відділу освіти.

Метою такого представницького зібрання було, насамперед, підвести підсумки першого, пробного тижня харчування учнів початкової ланки за новою пропорційною системою оплати та з новим циклічним десятиденним меню. Другим завданням було вислухати та обговорити пропозиції та побажання до організації харчування. Загалом, це було прагнення знайти «золоту середину» у формуванні меню та забезпеченні всього процесу, щоб досягнути комфортного харчування дітей та стабільної роботи КП «Продсервіс».

Адже загальновідомим є той факт, що на тлі існуючих дієтологічних нормативів та затверджених технологічних карт, залишаються ще такі речі, як індивідуальні смаки та ставлення до тих чи інших продуктів і страв. Саме для того, щоб досягнути максимального узгодження якості та асортименту, й зібралася ця нарада.

Про харчування дітей в шкільних їдальнях БучіПід час проведення наради вівся протокол, для того щоб за необхідності винести обговорювані питання на засідання виконкому міської ради та для подальшого опрацювання актуальних питань у відповідних напрямках.
Відкрив нараду Олег Цимбал, начальник міського відділу освіти, який коротко поінформував про чинні закони та постанови щодо категорій школярів для отримання безкоштовного харчування та повідомив про відповідне рішення позачергового засідання виконавчого комітету Бучанської міської ради від 25 грудня про встановлення вартості харчування учнів. Було наголошено, що вартість харчування розраховувалась фахівцями на підставі затверджених Кабінетом Міністрів України нормативів необхідної для дітей калорійності їжі і рекомендованого до вживання набору продуктів. Після складання такого раціонального меню та визначення середньостатистичної вартості продуктів, була вирахувана вартість всього обіду.

Для порівняння: раніше обід складався з 2 страв калорійністю 500 ккал, а зараз обід з 3 страв має калорійність 800 ккал і повний набір рекомендованих продуктів. Враховуючи численні звернення батьків та прохання адміністрацій шкіл, відділ освіти звернувся до міської влади за допомогою в забезпеченні харчування школярів, звичайно, із частковим залученням батьківських коштів.


Враховуючи досвід харчування в дитячих садочках, де 60% від вартості сплачують батьки, а 40% сплачується за рахунок місцевого бюджету, було запропоновано застосувати цей порядок оплати до початкової ланки загальноосвітніх шкіл. Також було запроваджено новинку – талони на варіанти харчування. Тобто, або повноцінне меню – комплексний обід за 19 гривень, або «булочка-чай», або «перше-хліб-чай» за 6 гривень, або «друге-хліб-фрукти» за 13 гривень. Пільгові категорії дітей отримують повний комплексний обід.

Ці підходи були обговорені на батьківських зборах в школах, де до батьків була донесена думка про важливість своєчасного гарячого харчування дітей. Хоча це не обов’язкова вимога і не виключаються інші варіанти харчування, яке забезпечують самі батьки. І ось пройшов тиждень після запровадження новинки, тому виникла необхідність підвести перші підсумки та почути пропозиції.

У виступах директорів шкіл та представників батьківських комітетів зазначалися особливості харчування в кожній школі та пропозиції щодо збалансованого меню. В різних школах гарячим харчування охоплено від 30 до 80 відсотків молодших школярів. Найбільше уваги зверталося на овочеву складову – кабачкову ікру, горошок, квашену капусту, які пропонувалося заміняти кукурудзою, солоними огірками тощо. Всі наголошували, що діти більше люблять борщ, рисовий суп та сосиски або м’ясні котлети. Напевно, це пов’язано зі звичним харчуванням в сім’ї. Пропонувалося розглянути варіант створення в школах невеличких буфетів із затвердженим асортиментом.

Серед пропозицій прозвучали думки про урізноманітнення меню за рахунок молочних продуктів, а також про заміну деяких назв страв і креативность форм їхнього подання.

Загалом зазначалося, що батьки мають доступ до контролю за харчуванням в шкільних їдальнях, вони можуть зважувати готові страви і куштувати їх. Ближче знайомство батьківської громадськості з організацією процесу харчування сприяє тому, що все більше батьків хочуть, щоб їхні діти відвідували шкільні їдальні. Також батьки виявили ініціативу збиратися в дискусійні групи, щоб надати свої пропозиції щодо асортименту страв в межах сезонної циклічності, дієтологічних та гастрономічних вимог і, звичайно, вартості.

Серед побажань – важливість оприлюднення меню на наступний тиждень, щоб батьки і діти могли заздалегідь прийняти рішення щодо придбання талонів на харчування. Добру службу може відігравати запровадження журналу пропозицій і порад стосовно меню.

Оксана Джам, завідуюча педіатричним відділом Бучанської поліклініки, з позиції лікаря висловила переконання, що обіди все ж повинні бути комплексними. Це вимога задля здоров’я дітей. Також вона нагадала присутнім про необхідність привчати дітей до споживання таких простих цілющих продуктів, як квашена капуста – цей природний пробіотик благотворно впливає на стан кишкової мікрофлори та зміцнює імунітет дитини.

Про харчування дітей в шкільних їдальнях БучіВіталій Рибчун відповів на запитання батьків, директорів шкіл та заступниці міського голови. Зокрема, директор КП «Продсервіс» нагадав присутнім про особливості формування сезонного меню, в яке, наприклад, не включаються сирі овочі, які зберігаються в овочесховищах. Тушковані ж овочі готуються на вершковому маслі, а обсмажуються на олії. Не кожну страву можна готувати у дитячому закладі, а лише таку, яка відповідає технологічній карті.

Працівники освіти і батьківська громадськість єдині в своєму бажанні досягнути оптимальних умов для зміцнення здоров’я дітей. Для цього потрібно зробити продумані кроки, щоб якомога менша частка страв опинялася у відходах, але щоб діти із задоволенням вживали страви, приготовані з дотриманням норм. І для цього не обов’язково перетворювати школи з храмів науки в гурманські центри. Просто необхідна виважена пропозиція страв, врахування смаків, естетична подання тощо. А головне – усвідомлення дітьми і дорослими важливості своєчасного отримання збалансованого харчування.
Микола Дем`янов, фото автора 
газета: "Бучанські новини" №3 від 22 січня 2016 року
  1
 QR-код адреса статьи
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати новини на сайті можна тільки протягом 370 з дня публікації.