Буча новини міста, Буча сайт » статті і публікації » ЗАХИСТИСЬ ВІД ТУБЕРКУЛЬОЗУ

ЗАХИСТИСЬ ВІД ТУБЕРКУЛЬОЗУ

24 березня за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) по всьому світу відзначають День боротьби із захворюваннями на туберкульоз.

Туберкульоз - інфекційне захворювання, що спричинюється мікобактеріями туберкульозу (паличкою Коха). На туберкульоз хворіють незалежно від статі, віку, національної приналежності чи соціального становища. Проте переважно на нього хворіють алкоголіки, наркомани, безпритульні або найбідніші люди. Туберкульоз уражає всі органи й системи людського організму, та найчастіше він виявляється в легенях.
Джерело інфекції – хвора людина (на відкриту бактеріальну форму туберкульозу), 55 видів тварин, 25 видів птахів, а також заражені продукти тваринного і рослинного походження, грунт, органічні і неорганічні речовини, в яких живе, розмножується та зберігається збудник туберкульозу.

Основні шляхи проникнення мікобактерій в організм людини

Основні шляхи проникнення мікобактерій туберкульозу в організм людини такі: аерогенний, або інгаляційний, краплинний, або пилковий, аліментарний, контактний і внутрішньоутробний.
Аерогенний шлях зараження. Спостерігається у 90—95 % випадків. При аерогенному шляху інфікування мікобактерії потрапляють у дихальні шляхи з краплинами слизу, харкотиння або пилом. Туберкульоз органів дихання може розвинутися і при проникненні збудника з мигдаликів, лімфовузлів, з черевної порожнини.
Аліментарний шлях зараження пов'язаний із вживанням харчових продуктів від тварин, хворих на туберкульоз, використанням інфікованої їжі, посуду, через молоко хворої матері.
Контактний шлях проникнення мікобактерій можливий у людей, які доглядають хворих тварин або працюють із зараженим матеріалом від хворих, коли збудник захворювання проникає безпосередньо через пошкоджену шкіру або кон'юнктиву. Рідко вхідними воротами туберкульозу можуть бути мигдалики, слизова оболонка очей та статевих органів.
Внутрішньоутробне зараження туберкульозом зустрічається при генералізованих формах захворювання та пошкодженні плаценти під час пологів при аспірації новонароджених навколоплідних вод. Існування спадкового туберкульозу не доведено.
Таким чином, зараження туберкульозом найчастіше відбувається повітряно-краплинним і повітряно-пиловим способом.

З чого починається захворювання туберкульозу

У людей з достатньо сильною імунною системою захворювання починається з підвищення температури тіла до 38-39 °С, що спочатку нагадує грип. Уразі неадекватного забезпечення запального процесу температура може сягати 40 °С, а при імунодефіциті - ледь перевищувати 37 °С. До такого стану можна привести й сильну імунну систему, якщо вживати жарознижувальні препарати.
Кашель, спочатку без мокротиння, з'являється з перших днів захворювання. З часом може з'явитись і характерне для туберкульозу мокротиння з прожилками крові. Для більшості вірусних захворювань характерною є поява кашлю з 3-4-ї доби, як наслідку приєднання бактеріальних ускладнень з одночасним подальшим погіршенням загального стану.
Підвищена пітливість типова для більшості застудних захворювань, але лише при туберкульозі вона спостерігається переважно вночі та локалізується у верхній половині тулуба. Піт має характерний запах.
Як і при інших застудних захворюваннях, з'являються підвищена слабкість, швидка стомлюваність. Характерно зниження апетиту, підвищена подразливість, безсоння, з часом - втрата маси тіла.
Якщо загальний стан протягом 2 - 3 тиж. не поліпшується, процес переходить на плевру й під час кашлю з'являється біль у грудній клітці, у мокротинні виявляють домішки крові. За таким перебігом захворювання можна підозрювати туберкульоз.
Залежно від об'єму ураженої легені, ступеня інтоксикації з'являються серцебиття, задишка.
Однак туберкульоз може починатись і з незначного підвищення температури ввечері або взагалі без нього. З'являється невелике підкашлювання мокротиння виділяється невеликими порціями, воно слизистого або слизисто-гнійного характеру без запаху, часом - з прожилками крові. Зниження маси тіла може не супроводжуватися зменшенням апетиту.

Що потрібно для того, щоб виявити туберкульоз на ранній стадії і вилікуватись від нього?

Своєчасне виявлення туберкульозу є вирішальним фактором для ефективного лікування та попередження поширення його серед людей. Рання діагностика виявляє початкові форми туберкульозу (без розпаду легеневої тканини та виділення паличок Коха).
Чим раніше виявлено захворювання, тим більше шансів на повне одужання при умові ефективного лікування.

Діагностика туберкульозу. Оскільки на початковому етапі не виникає особливих ознак саме цього захворювання, рання діагностика туберкульозу можлива лише при застосуванні специфічних методів дослідження (рентгенологічних, туберкулінодіагностики, інструментальних).
Дбаючи про здоров’я нації, Верховна Рада України, прийняла спеціальний закон України, яким визначено правові, організаційні та фінансові засади діяльності, спрямованої на протидію виникненню і поширенню захворювання на туберкульоз, забезпечення медичної допомоги хворим на туберкульоз, і встановлено права, обов’язки та відповідальність юридичних і фізичних осіб у сфері протидії захворюванню на туберкульоз.
Статтею 9 Закону України «Про протидію захворюванню на туберкульоз» N 2586-III від 05 липня 2001 р., встановлено що з метою своєчасного виявлення хворих на туберкульоз і осіб, інфікованих мікобактеріями туберкульозу, та запобігання поширенню цього захворювання здійснюються обов'язкові профілактичні медичні огляди на туберкульоз. Обов'язкові профілактичні медичні огляди на туберкульоз у державних і комунальних закладах охорони здоров'я проводяться безоплатно.

Обов'язковим профілактичним медичним оглядам на туберкульоз підлягають:
1) малолітні та неповнолітні особи - щороку;
2) працівники окремих професій, виробництв та організацій, професійна діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення та/або виконанням робіт, під час здійснення яких є високий ризик зараження збудником захворювання на туберкульоз інших осіб, - до прийняття на роботу та надалі у строки, визначені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров'я;
3) студенти вищих навчальних закладів I - IV рівнів акредитації - перед початком проходження виробничої практики, що передбачає виконання робіт;
4) особи, стосовно яких суд обрав запобіжний захід у вигляді взяття під варту, - протягом першої доби з моменту взяття під варту;
5) особи, які тримаються в установах виконання покарань, - під час прибуття до цих установ, а в подальшому - не рідше одного разу на рік та за місяць до звільнення, про що робиться відповідний запис у довідці про відбуття покарання;
6) особи, звільнені з установ виконання покарань, - протягом місяця після прибуття до місця проживання чи перебування;
7) особи, віднесені до груп підвищеного ризику захворювання на туберкульоз, у тому числі соціально дезадаптовані, із супутніми захворюваннями на хронічний алкоголізм, наркоманію чи токсикоманію, - щороку.

Відповідальність. Особи, які відмовилися пройти обов'язковий профілактичний медичний огляд на туберкульоз або ухиляються від його проходження у визначений законом строк, відсторонюються від роботи, учні і студенти (слухачі) - від відвідування навчальних та дитячих закладів, а студенти також від проходження виробничої практики на період до проходження такого огляду.

Як уберегтись від зараження

Мікобактерії потрапляють в навколишнє середовище переважно під час чхання або кашлю, рідше - під час досить жвавої розмови з хворим на туберкульоз в активній формі. Тому слід уникати спілкування з незнайомими людьми, що, як кажуть, "бризкають слиною". Адже поширеність туберкульозу досить велика - понад 1 % населення України перебуває на диспансерному обліку з приводу туберкульозу! А згідно з критеріями ВООЗ, туберкульоз не становить загрози для суспільства, коли на 1 мли населення є лише одна людина, що виділяє мікобактерії, тобто коли на відкриту форму туберкульозу хворі 0,00001 % населення.
Якщо ж ви потрапили в товариство, де хтось чхає або кашляє і прикриває рота лише долонею, радимо скористатися декількома порадами щодо запобігання зараженню.
1. Можна затримати дихання, зробивши невеликий видих, і перейти в інше приміщення.
2. Якщо неможливо вийти, намагайтесь опинитися за спиною хворої людини - слиз летить тільки вперед.
3. Якщо й це неможливо, намагайтеся трохи опустити плечі, одночасно зробивши видих. А надалі вдихати повітря через ніс, використовуючи м'язи живота (так званий черевний тип дихання). Якщо товариство досить велике - намагайтеся дихати таким способом увесь час. Адже мікобактерії зберігаються та переміщуються не лише на свіжих, а й на висохлих часточках слизу!
Відомо, що улюблена локалізація туберкульозу - верхівки легень, там гірша вентиляція та кровообіг. Якщо плечі людини опущені, верхівки легень стиснуті, під час черевного дихання повітря потрапляє переважно в нижні відділи легень, де мікобактерії зазвичай не розвиваються. Отже, вірогідність розвитку захворювання значно зменшується.
Освоїти черевний тип дихання досить просто. Потрібно лягти, покласти долоню на живіт у ділянці пупка і вдихати повітря так, щоб піднімалася рука, а видихати, трохи допомагаючи долонею витиснути повітря з легень. Видих повинен бути більш активним, аніж вдих. Засвоєння такого дихання та його використання за певних умов може зменшити вірогідність розвитку мікобактерій та прояву захворювання.
Такий тип дихання дозволить поставити певний бар'єр не тільки мікобактеріям туберкульозу, а й багатьом іншим бактеріям та вірусам, які можуть потрапити через органи дихання. Одночасно покращується загальний кровообіг. Адже діафрагму, що активно працює, вважають "венозним серцем", вона допомагає поверненню крові до серця. Активна роль м'язів черевної стінки в акті дихання сприяє масажу органів черевної порожнини та покращенню процесів травлення, зменшенню відкладення жиру на животі.
Вологе прибирання в помешканні, регулярне використання пилососа - дієвий засіб профілактики туберкульозу та інших захворювань, зокрема глистяних і паразитарних.

На сьогодні в Бучанській міській поліклініці діє ЗАГАЛЬНОДЕРЖАВНА ЦІЛЬОВА СОЦІАЛЬНА ПРОГРАМА протидії захворюванню на туберкульоз на 2012-2016 роки. В рамках виконання цієї програми, населенню міста Буча медична допомога надається в повному обсязі, також продовжується робота по створенню фтизіатричної служби, як окремого структурного підрозділу поліклініки.

Наголошую, своєчасне звернення до лікаря та виявлення хвороби дозволяє контролювати перебіг захворювання та досить ефективно його лікувати.
Одночасно, запрошую Вас пройти обов’язковий щорічний диспансерний огляд на базі Бучанській міській поліклініки. Поліклініка працює з понеділка по п’ятницю з 8.00 – 19.00, в суботу з 9.00 – 14.00.


Бажаю Вам міцного здоров’я.




Леся Дяченко,
заступник головного лікаря
Бучанської міської поліклініки
0 0

туберкульоз, Леся Дяченко, медицина, поліклініка
 Інші новини по темі:
Туберкульоз. Епідемія продовжується

Туберкульоз. Епідемія продовжується

Бучанські новини
Інструкція щодо надання допомоги хворим на туберкульоз

Інструкція щодо надання допомоги хворим на туберкульоз

законодавтство
Захворюваність на туберкульоз набирає обертів

Захворюваність на туберкульоз набирає обертів

Бучанські новини
24 березня - Всесвітній день боротьби із захворюваностю на туберкульоз

24 березня - Всесвітній день боротьби із захворюваностю на туберкульоз

статті
Туберкульоз: від боротьби до повного викорінення

Туберкульоз: від боротьби до повного викорінення

Бучанські новини
Фтизіатрична служба запрацює у відремонтованому приміщенні

Фтизіатрична служба запрацює у відремонтованому приміщенні

Бучанські новини
У Києві почали роботу пересувні цифрові флюорографи

У Києві почали роботу пересувні цифрові флюорографи

Суспільство
Туберкульоз: симптоми та профілактика хвороби

Туберкульоз: симптоми та профілактика хвороби

Буча та регіон
В Україні розпочався тиждень тестування на ВІЛ і гепатити В і С

В Україні розпочався тиждень тестування на ВІЛ і гепатити В і С

Суспільство
Профілактика інфекційних захворювань у дітей

Профілактика інфекційних захворювань у дітей

Буча та регіон
Благодійність завжди у моді!

Благодійність завжди у моді!

Буча та регіон
Терміни і цифри в аналізах крові

Терміни і цифри в аналізах крові

статті
Ліквідуємо прогалини в імунізації

Ліквідуємо прогалини в імунізації

статті і публікації
Міфи про коронавірус: Група ризику лише старі, треба носити маску, ібупрофен шкодить

Міфи про коронавірус: Група ризику лише старі, треба носити маску, ібупрофен шкодить

Буча та регіон
До та після вакцинації. Що варто знати батькам

До та після вакцинації. Що варто знати батькам

Буча та регіон
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.