Розмова з громадою

16 листопада депутати Бучі звітували перед територіальною громадою. Розповідали про зроблену за рік роботу, виконані (або не виконані) зобов’язання, коментували події, які відбуваються в місті, та відповідали на запитання своїх виборців.

Варто зазначити, що цього року на зустрічі громадян було мало. Пояснити це можна двома причинами: або люди зовсім інертні, або ж – задоволені роботою народних обранців.

Оскільки звіти відбувалися одночасно, то журналісти «БН» не мали можливості побувати на кожній дільниці. Тому пропонуємо ознайомитися з тими справами, які зробили секретар Бучанської міської ради Василь Олексюк (виборчий округ №4) та депутат по виборчому округу №5 Світлана Остапа. Вони «відповідають» за територію, яка знаходиться в центрі міста.

Підтримка соціально-незахищених родин


Василь Олексюк був головою комісії соціально-економічного та культурного розвитку, тепер – працює на посаді секретаря Бучанської міської ради.
- «Моя діяльність спрямована на захист інтересів територіальної громади, а головне – це виконання доручень людей, зокрема тих проблем і ситуацій, які в них виникають (побутові, матеріальні, соціальні). В межах своїх повноважень намагаюся допомагати.
У своїй роботі керуюся Конституцією України та низкою законів – «Про місцеве самоврядування» та «Про статус депутатів місцевих рад».
Протягом річного звітного періоду постійно підтримую тісний зв’язок з виборцями, з територіальної громадою, громадськими організаціями, трудовими колективами.

Останнім часом проводили зустрічі з виборцями (по вул. Тарасівська, вул. Гагаріна, вул. Водопровідна, вул. Склозаводська) стосовно питання реконструкції платформи на залізничній станції «Буча». Окрім цього, піднімалися питання каналізування, освітлення, благоустрою, тарифів. Були надані вичерпні відповіді, але, зрозуміло, що не завжди люди хочуть чути і розуміти непросту економічну ситуацію. Та переважна більшість громадян все-таки з розумінням ставиться до тимчасових негараздів.
Усі звернення, які я отримував в усній та у письмовій формі, намагався вчасно вирішити. Також один із обов’язків депутата – надання актів обстеження житлово-побутових умов для отримання довідок тощо. За звітній період мною було написано 19 актів відповідно до звернень громадян.
Важливим моментом у житті міста є будівництво нового дитячого садочка. Ми, депутати, теж брали активну участь у цьому процесі, ухваливши необхідні рішення.

Не стояло осторонь і питання приєднання населених пунктів Блиставиці і Мироцького до Бучі. Його вирішення ще у процесі, але я вірю, що силами депутатського корпусу міської ради на чолі з міським головою Анатолієм Федоруком ми зробимо корисну справу на передодні і президентських виборів, і зареєстрованого закону про адміністративно-територіальний устрій. Адже ми першими можемо розпочати «реформу», стати «піонерами» у напрямку укрупнення населених пунктів за рахунок приєднання менших територіальних громад. Процес об’єднання – досить нелегкий. Звичайно, що в кожного селища – своя історія, традиції, які будуть збережені.
Так, Блиставиця досить швидко довела всі ці процеси до рішення Бородянської районної ради. Сподіваємося, що все вирішиться позитивно, бо на цьому наголошує і губернатор Київщини Анатолій Присяжнюк. Треба об’єднуватися заради того, щоб кожен, хто проживає у віддаленому пункті, відчував турботу і реальну допомогу.

Є таке гасло: «Київщина без окраїн», тож саме в цьому векторі рухається Буча.
Крім того, разом із депутатами брав участь у багатьох спартакіадах, які проводилися Київською облдержадміністрацією. Ми добре представили своє місто. До того ж, під час спортивних зустрічей є можливість обмінюватися досвідом по багатьом напрямкам з депутатами інших населених пунктів.
За можливості намагаюся відвідувати оселі учасників бойових дій, ветеранів війни, підтримувати громадян з важкими умовами життя: багатодітні, незахищені родини. Вітаємо почесних жителів міста. До 3 грудня (День людей з особливими потребами) разом з міським головою та колегами плануємо провести декілька акцій, спрямованих на підтримку незахищених верств населення. Наприклад, готуємо теплий новий одяг і взуття, який буде розданий потребуючим.
Також підтримую тісні стосунки з громадською організацією інвалідів «Відгук». За можливості намагаюся допомагати і рідній школі №4.



Результативна дія на запити людей


Світлана Остапа – депутат по виборчому округу №5 (мажоритарному), до якого входять 12 багатоповерхівок-хрущівок. А це – практично 560 квартир і понад дві тисячі мешканців.
- «На моєму виборчому окрузі знаходяться школа №4, Бучанська Українська гімназія, садочок «Сонячний», поліклініка, банк, кілька аптек, магазинів, два інтернет-клуби та перукарня. Якщо виникають якісь негаразди – вони також звертаються до депутатів.
За минулий рік я написала 160 актів; з них – левова частка про обстеження житлово-побутових умов, клопотання на отримання матеріальної допомоги, земельних ділянок, багато характеристик для надання компетентним органам.

Цього року до міської ради подала кілька депутатських запитів, а саме: щодо обґрунтованості підняття тарифів на житлово-комунальної послуги, облаштування дитячого майданчика в садку «Сонячний» (заміна ігрового обладнання), облаштування прибудинкової території біля будинку 22 (потрібно ліквідувати там «озерце»), звернення щодо виділення службових квартир та ін.
Провела низку зборів з мешканцями будинку по вул. Енергетиків, 6 і 8, по вул. Польова, 26.
Зрештою вирішилися питання, які тягнулися роками. Вони стосуються конкретних людей, які відносяться до малозабезпечених і соціально-незахищених категорій.
Ми намагалися влаштувати їх у будинки-інтернати. Хоч таких установ дуже мало і до них черги – все-таки вдалося це зробити. Так, одна особа – жінка-інвалід І групи, яка через свою хворобу втратила зір, психічно неврівноважена. Кілька років вона тримала в страху цілий під’їзд, погрожувала сусідам. Тепер вона в інтернаті.

Також у співпраці з Управлінням соціального захисту і Червоним Хрестом вдалося вирішити питання ще однієї особи-інваліда Чорнобиля, який після смерті дружини залишився сам, переніс інсульт. Але через непорядний спосіб життя він довів себе до такого стану, що в нього в квартирі нічого не лишилося; навіть документів, щоб оформити пенсію. В результаті, всі особові справи вдалося відновити, надали допомогу харчуванням.
Також заасфальтовано дорогу і облаштовано паркувальні місця без знищення зелених зон між будинками по вул. Енергетиків, 8 та вул. Польова, 28, 30.
Майже рік вирішувалося питання будівництва магазину «АТБ» по вул. Енергетиків,6. Було проведено низку зборів, зроблено запит у прокуратуру (щодо правомірності дій підприємців), який підтримали депутати. В результаті, мешканці погодилися на відкриття, але натомість власники «АТБ» написали «соціальний договір», в якому пообіцяли відремонтувати дах і вхідні групи в під’їздах, полагодити дитячий майданчик біля будинку.
У країні досить скрутна ситуація з виконанням бюджету, тому в місті, як сказав Анатолій Федорук, взятий курс на завершення робіт по кільком великим соціальним об’єктам: зокрема будівництво садочку по вул. Центральній і спорткомплексу на базі школи №2. Це для того, щоб не «розпорошувати» кошти, які надходять з державного бюджету.
Крім того, я беру участь у садіннях сесії, а також профільної комісії з питань молоді, спорту та гуманітарних питань, під патронатом якої проходили дитячі міські змагання з тенісу.

У місті побудують «льодовий палац»


Також депутати відповіли на запитання жителів міста. Насамперед, людей цікавили розвиток інфраструктури та спортивна галузь Бучі.
- Чи буде зрештою проведена реконструкція стадіону «Ювілейний»?
- Звичайно. Проектна документація вже готується. Все-таки стадіону 12 років, тому треба його приводити у належний вигляд. Мова йде про адмінбудівлі і трибуни, адже газон – у відмінному стані.
Але все впирається у фінансовий ресурс, а для того, щоб він був – потрібно розробити проект. Планується «наростити» трибуну, яка при вході до стадіону, і по-іншому облаштувати адміністративне приміщення, накрити трибуни.
Та найголовніше сьогодні – закінчення будівництва спорткомплексу біля школи №2, що дасть можливість потужно, на рівні держави, проводити змагання різних рівнів. Мова йде про гандбольні матчі, баскетбол, волейбол, настільний теніс, міні-футбол.
Крім того, дитячо-юнацька спортивна школа створить на основі спорткомплексу свою базу і ситуація із «митарствами» учнів, які її відвідують, успішно вирішиться.
Нова зала буде розрахована на 350-400 посадочних місць, а це фактично – вся трибуна стадіону по вул. Чкалова.
Тобто, спортивні об’єкти в Бучі будуть представлені дуже добре.

- У ЗМІ поширюється інформація, що в Бучі мають будувати льодовий палац. Це відповідає дійсності?
- Проведено низку зустрічей із закордонними інвесторами – колишніми хокеїстами НХЛ (двоє – українців, чехи і словак). Вони вже не грають, але мають близько 10 льодових палаців у Європі. Бізнесмени вийшли з пропозицією, щоб побудувати аналогічний об’єкт на Київщині. Розглядали Бровари, Бориспіль, білу Церкву, але їм сподобалася і підійшла Буча. Принаймні сьогодні свій вибір зупинили на нас. Територіально це буде в районі стадіону «Ювілейний» - фасадна частина від траси. Решта території піде під житлову забудову.
Впевнений, що ідея цікава, адже багато хто любить і хокей, і зимові види спорту. А взагалі, було б добре, якби даний об’єкт став базою хокейного клубу «Сокіл».

- Чому затягується будівництво дитячого садочка?
- Значною мірою вплинуло врегулювання питання із власниками тамтешніх незаконних будівель – гаражів, сараїв, які утворили хаотичну і непривабливу «пляму». На деякі житлові будинки через хащі сонячне світло не потрапляло роками.
Зараз проводяться досить серйозні роботи по облаштуванню, благоустрою прилеглої до садочка території. Даний мікрорайон виглядатиме по-іншому: він стане красивим і зручним для проживання. Проводиться благоустрій, прокладаються тротуари і доріжки, буде встановлено дитячий майданчик. Сьогодні виконані відмостки практично по всіх будинках, які там знаходяться. Крім того, розпочалися ремонти у під’їздах. До кінця 2013 року всі ці роботи планується завершити.

- У зв’язку з численними дорожньо-транспортними пригодами, чи планується встановити на розі вулиць Енергетиків і Польової світлофор?
- Усі учасники дорожнього руху (і водії, і пішоходи) повинні в першу чергу звертати увагу на дорожні знаки, які там встановлені. Якщо люди будуть неуважними і недбалими, то можна поставити хоч декілька світлофорів – результату це не дасть.
Крім того, існують певні норми відстані одного світлофорного об’єкту від іншого, перелік вулиць, на яких його взагалі не можна встановлювати (що в компетенції ДАІ). Думаю, це буде невдалим рішенням. Там повністю зрегульований рух з усіма необхідними дорожніми знаками і нанесеними розмітками.
Щодо повалених парканів, то їх відновлять за рахунок винуватців ДТП (про що складено відповідні акти).
Дехто просить, щоб вулицю Енергетиків зробили пішохідною зоною, але там їздять маршрутки. Тож, це нереально.
Стосовно безпеки дорожнього руху водіїв і перехожих, Бучанською міською радою був встановлений дуже необхідний світлофорний об’єкт на розі вул. Нове Шосе і бульв. Б. Хмельницького.

- Яка ситуація із переходом через залізницю?
- Була робоча зустріч за участі керівництва міста та Південно-Західної залізниці і головні моменти врегульовані.
Так, встановлені пандуси, які полегшать прохід на платформу людям на візках, громадянам похилого віку, дітям.
Стосовно переходу на інший бік залізниці, то є варіант взагалі ліквідувати зупинку маршруту №3 і перенести її до залізничного мосту. Тож, частину вул. Водопровідної (до магазинів) можна буде зрегулювати і облаштувати автобусну зупинку з нормальним розворотом автотранспорту. Так, спочатку це здасться трохи незручним, але відстань між старою і новою зупинкою не така вже й велика. У будь-якому разі це буде кращий і безпечніший варіант пересування людей.

«Дітки в клітці…»


У приміщенні Бучанської міської ради на своїх виборців чекали двоє депутатів – Ірина Корольова і Олександр Кравчук, а також помічник Людмили Синецької.
Рівно о дванадцятій до приміщення, спираючись на ціпок, завітав чоловік похилого віку. Як виявилося - активіст, що представляв мешканців будинку номер 2 по бульвару Богдана Хмельницького.
Спочатку розмова точилася навколо «болючої теми» - тарифів. Отримавши змістовну відповідь від депутатів, чоловік почав говорити про те, що міська рада, а чи то КЖЕП, повинні негайно огородити дитячий майданчик у їхньому дворі залізною сіткою.
Здивовані народні обранці трохи були шоковані: «Навіщо дітей саджати до клітки?» На це активіст відповів гранично стисло: «Бо собаки паскудять в пісочниці…»

Далі відбувся приблизно такий діалог:
- Але ж то собаки мешканців вашого будинку...
- Ну то й що…
- То, може, жителі будинку просто будуть уважно слідкувати за своїми улюбленцями?..
- Все рівно потрібно збудувати клітку…
- Хай так... Але такої практики немає у світі...
- Неправда! Біля відділу освіти дитячий майданчик огороджений…
- Справді, але не сіткою, а дерев’яним парканчиком…
- А ми хочемо сітку…

Ми не будемо продовжувати цитувати цю розмову, а хочемо зазначити наступне. У дворі по Богдана Хмельницького, 2 – прибрано і охайно. Хай би як не дорікав чоловік комунальним службам, а щодо дитячого майданчика... Одного нещасливого дня аналогічне дитяче місце для гри у сусідньому дворі (Богдана Хмельницького, 4) розтрощив вщент джип, водій якого не справився із керуванням. Тоді молоді батьки, зібравшись разом, відремонтували та пофарбували майданчик. І навіть весело відсвяткували цю подію: із різнобарвними гумовими кульками, солодощами та іграми.
Все гранично просто. Люди не захотіли бути відстороненими спостерігачами і чекати «ману небесну» від влади. А самі зорганізувалися і відновили дитячий майданчик…
Можливо, їхній приклад вартує уваги?..

Якби міська влада чекала «милості від природи», ми й досі б жили у позаштатному селищі… Тоді б не було і «нових бучанців», які обирають для проживання наше місто. То, мабуть, варто і їм трохи долучитися до розбудови рідної оселі. Як там у нас кажуть: «Гуртом і батька легше бити?..»




Підготувала Людмила ГЛАДСЬКА
газета: "Бучанські новини" №46 від 22 листопада 2013 року
 Інші новини по темі:
Буча: Депутати прозвітують за рік роботи на округах

Буча: Депутати прозвітують за рік роботи на округах

Буча та регіон
11 листопада відбудуться звіти Бучанських депутатів

11 листопада відбудуться звіти Бучанських депутатів

Буча та регіон
Консолідація усіх зусиль

Консолідація усіх зусиль

Бучанські новини
Депутати звітують

Депутати звітують

ВИКОНКОМ
“СИДИ І КУРИ!”

“СИДИ І КУРИ!”

Ірпінський вісник
Про роботу Бучанскої селищної ради у 2006 році

Про роботу Бучанскої селищної ради у 2006 році

ВИКОНКОМ
Інтерв’ю з депутатом Бучанської селищної ради - Василь Олексюк

Інтерв’ю з депутатом Бучанської селищної ради - Василь Олексюк

ВИКОНКОМ
2007 рік був означений напруженою роботою

2007 рік був означений напруженою роботою

ВИКОНКОМ
У Бучі побудують кіно-спортивний клуб

У Бучі побудують кіно-спортивний клуб

Буча та регіон
Виборці цікавляться благоустроєм міста

Виборці цікавляться благоустроєм міста

Бучанські новини
Буча : новий дошкільний заклад №5

Буча : новий дошкільний заклад №5

Бучанські новини
Розвиток Бучі бачу у створенні своїх служб

Розвиток Бучі бачу у створенні своїх служб

ВИКОНКОМ
Конструктивної розмови не вийшло

Конструктивної розмови не вийшло

Бучанські новини
Звіти депутатів: про перспективи округів та нові соціальні об’єкти

Звіти депутатів: про перспективи округів та нові соціальні об’єкти

Бучанські новини
"Потрібно взаємодіяти усім гілкам влади"

"Потрібно взаємодіяти усім гілкам влади"

Бучанські новини
Коментарів: 1
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.
VladLeny
  • VladLeny (0)
  • Гостi
  • 26 листопада 2013 10:40
"...облаштування дитячого майданчика в садку «Сонячний» (заміна ігрового обладнання)..."
ага, "родители, скидываемся по 200 грн. на новые горки на майданчике", и плевать что детям осталось чуть больше полгода до перехода в следующую группу и на другой майданчик. А как же благотворительные взносы наши?

0