Лікуємо аритмію

Аритмії серця - ця загальна назва для групи порушень серцевого ритму. Аритмії серця можуть бути різними по своєму механізму, причині виникнення, клінічних проявах і прогнозу.
У нормальному стані кожен удар серця супроводжується послідовним скороченням його відділів - передсердь та шлуночків. Чіткий ритм цих скорочень через рівні проміжки часу, від 60 до 90 ударів за хвилину - ознака нормальної роботи здорового серця. При аритмії частота серцевих скорочень змінюється: вона може бути як значно менше (брадикардія), так і у декілька разів більше норми (тахікардія).
Нерегулярний ритм частоти серцевих скорочень носить загальну назву «аритмії», але може підрозділятися на екстрасистолії, миготливі аритмії, різні блокади серця і так далі.

Основні причини виникнення аритмій серця:


• захворювання серцево-судинної системи (ішемічна хвороба серця, вади серця, запалення серцевого м’яза (міокардит), артеріальна гіпертонія та ін.);
• захворювання мозку;
• захворювання щитовидної залози і надниркових залоз;
• різні інфекційні захворювання;
• клімактеричний період (у жінок);
• обмінні порушення у середині міокарду (наприклад, калієво-натрієво-кальцієвий обмін);
• стреси, нервові і фізичні перевантаження;
• паління, алкоголь;
• прийом деяких лікарських і токсичних речовин.

Види аритмій серця:


Брадикардія - вид аритмії, при якому частота серцевих скорочень складає менше норми (менше 60 ударів за хвилину). У тренованих людей, спортсменів, що звикли до регулярного фізичного навантаження, брадикардія може зустрічатися як варіант норми, проте найчастіше є ознакою якої-небудь серцевої патології.
Симптоми: слабкість, короткочасна втрата свідомості, холодний піт, болі в ділянці серця, запаморочення, нестабільний артеріальний тиск.
Надто виражена брадикардія (частота серцевих скорочень менше 40 ударів за хвилину) може стати причиною розвитку серцевої недостатності. Як правило, в таких випадках пацієнтові рекомендується імплантація електрокардіостимулятора.

Тахікардія - вид аритмії, при якому частота серцевих скорочень складає більше 90 ударів за хвилину. Розрізняють фізіологічну і патологічну тахікардію.
Фізіологічна тахікардія - збільшення частоти серцевих скорочень без яких-небудь патологій в роботі серцево-судинної системи. Наприклад, варіантом норми фізіологічну тахікардію можна рахувати у тому випадку, якщо вона була спровокована збільшенням фізичного або емоційного навантаження. Гнів, хвилювання, страх, висока температура, брак кисню, різке прийняття вертикального положення, глибокий вдих, прийом надмірної кількості їжі - ці чинники можуть також викликати короткочасне збільшення частоти серцевих скорочень.
Також до фізіологічної тахікардії може бути віднесена тахікардія, що настає в результаті прийому деяких лікарських засобів.
В основі виникнення патологічної тахікардії завжди лежить порушення роботи серцево-судинної або інших систем.
Симптоми: прискорене серцебиття, пульсація шийної артерії, занепокоєння, запаморочення, хвилювання, непритомність. Патологічна тахікардія може привести до розвитку гострої серцевої недостатності, виникнення інфаркту міокарду, раптової зупинки серця.

Екстрасистолія - вид аритмії, що характеризується позачерговими скороченнями, які можуть починатися з передсердя або шлуночків. Екстрасистолія - досить поширений вид аритмії. Поодинокі екстрасистоли (до 5 за хвилину) не є небезпечними для життя, тоді як часті, парні і групові шлуночкові є несприятливою ознакою, котрі зазвичай супроводжуються відчуттям сильного поштовху, «завмирання» серця, тривоги, нестачі повітря.
При екстрасистолії ризик розвитку миготливої аритмії і раптової серцевої смерті багаторазово підвищується.

Миготлива аритмія - один з найпоширеніших видів аритмій, що зустрічаються в кардіологічній практиці. Миготлива аритмія є відчуттям нерівномірних серцевих скорочень, «тріпотіння» передсердя і неритмічним скороченням шлуночків.
Симптоми: почастішання серцевого ритму до 130-150, іноді до 180 ударів в хвилину, відчуття перебоїв в роботі серця, болю, різке почуття нестачі повітря, задишка, швидка стомлюваність, запаморочення.
Миготлива аритмія може виникати на тлі вроджених вад серця (наприклад, мітрального клапана), ішемічної хвороби серця, серцевої недостатності або гіпертонічної хвороби, в результаті гіпокаліємії (зниженого рівня калію в крові), зниженої або підвищеної функції щитовидної залози, алкоголізму, гострої інтоксикації, отруєння, прийому лікарських препаратів, при перевтомі або стресі.

Блокади серця - вид аритмії, пов’язаний з уповільненням або припиненням проходження імпульсів по структурах міокарду (серцевого м’яза). Причинами виникнення блокад серця може бути будь-яке ураження міокарду (стенокардія, міокардит, кардіосклероз, інфаркт міокарду, гіпертрофія відділів серця), атеросклероз, вроджена вада серця, передозування деяких лікарських препаратів, спадковий чинник, порушена функція щитовидної залози, розвиток клімаксу та ін.
Симптоми: періодичне зникнення пульсу, непритомність, судоми. При деяких видах блокад серця можуть виникнути гостра серцева недостатність і раптова смерть.

Діагностика та лікування:
Аритмія може пройти самостійно, та якщо ж вона зберігається декілька годин або виникли ускладнення, треба терміново звернутись за медичною допомогою. В разі, якщо аритмія пройшла сама по собі, не варто відкладати візит до лікаря. Наступне повторення порушення ритму може настати будь-коли та закінчитись трагічно.

Аритмії діагностують за допомогою клінічних, лабораторних, та інших додаткових методів обстеження (електрокардіографія (ЕКГ), добове моніторування ЕКГ по Холтеру, внутрішньостравохідне електрофізіологічне дослідження, внутрішньосерцеве електрофізіологічне дослідження, внутрішньостравохідна ЕХО-КГ, тредміл-тест). Подальше спостереження та своєчасна антиаритмічна терапія під контролем лікаря дозволить Вам уникнути ускладнень аритмії серця (інсульту, інфаркту міокарда, розвитку серцевої недостатності, тромбоемболії і т.д.) та зберегти високу якість життя.

Давайте будемо наслідувати великого Гіппократа: «Пацієнт повинен разом з лікарем боротися з хворобою».
Тож не призначайте собі лікування самостійно, почувши телевізійну рекламу, або за порадою рідних та друзів, які не мають відповідної освіти та досвіду лікування серцево-судинних захворювань.

Бажаю Вам міцного здоров’я.
Л.О. ДЯЧЕНКО, лікар-терапевт дільничний Бучанської міської поліклініки 
Леся Дяченко
 Інші новини по темі:
Пульс може розповісти про хвороби людини

Пульс може розповісти про хвороби людини

статті
В Ірпені відкрили антигіпертензивний центр

В Ірпені відкрили антигіпертензивний центр

Ірпінський вісник
Памятка: Іксодовий кліщовий бореліоз (ІКБ) або Хвороба Лайма.

Памятка: Іксодовий кліщовий бореліоз (ІКБ) або Хвороба Лайма.

статті
Терміни і цифри в аналізах крові

Терміни і цифри в аналізах крові

статті
Потяг Київ - Рахів: Подорож до центру Європи (відео)

Потяг Київ - Рахів: Подорож до центру Європи (відео)

Суспільство
Чорнобильців позбавлено пільг на медикаменти

Чорнобильців позбавлено пільг на медикаменти

Ірпінський вісник
Шануймо рідну мову

Шануймо рідну мову

Бучанські новини
Вітаю з Днем Учителя!

Вітаю з Днем Учителя!

Молодіжне слово
Серця двох

Серця двох

Буча та регіон
Скоротіть ризик інфаркту та інсульту – слідкуйте за своїм «тиском»

Скоротіть ризик інфаркту та інсульту – слідкуйте за своїм «тиском»

статті
Бучанцям - опитування про "об'єднання"

Бучанцям - опитування про "об'єднання"

Буча та регіон
«Бучанські новини» : "Із святом весни, любові та краси"

«Бучанські новини» : "Із святом весни, любові та краси"

Бучанські новини
Акція "Відгук серця" - бучанська "Школа самостійності" влаштувала екскурссію

Акція "Відгук серця" - бучанська "Школа самостійності" влаштувала екскурссію

Буча та регіон
Давайте робити добро разом!

Давайте робити добро разом!

Буча та регіон
У Бучі лікуються 27 осіб із коронавірусом

У Бучі лікуються 27 осіб із коронавірусом

Буча та регіон
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.