Оновлення бучанської освіти

Навчальний рік у розпалі, отже на «порядку денному» – багато актуальних питань і завдань, які потрібно вирішувати. У даній галузі, на рівні міста, також сталося чимало змін. Зокрема, передача школи-інтернату у підпорядкування Бучі. Про це та інші моменти в роботі освітян розповідає начальник Бучанського відділу освіти Олег Цимбал.

- Олеже Івановичу, чим живе зараз освіта міста Бучі?
- У школі №1 запустили нову модульну котельню, яку «відрізали» від централізованої. Роботи проведено ПКПП «Теплокомунсервіс» ( директор Пирч С.В.)
Відновлено будівництво дитячого садка по вул. Центральній, адже черги до ДНЗ – дуже великі, близько 600 діток. Хоча це повністю не зніме напруги, проте ситуація трохи покращиться.
Також відбувається перевірка по всіх навчальних закладах по претендентах на медалі. В цьому році передбачається 9 «золотих» і 5 «срібних» медалістів. Сподіваємося, що вони підтвердять цей статус.
Є напрацювання щодо виховної роботи, міжнародних відносин, але детальніше про це – коли все вдасться реалізувати.

- З початку року школа-інтернат опинилася в підпорядкуванні міста. Що змінилося у її роботі?
- Структура залишилася та ж сама, заклад фінансується в повному обсязі. Це – спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ст. № 5 з поглибленим вивченням іноземних мов. Домовленість з батьками, педагогічним складом залишилася в силі: контингент дітей і вчителів той самий, тарифікаційне навантаження теж. Все, що обіцяли – ми виконали.
Навряд чи якісь зміни стануться і з 1 вересня, адже минулорічною залишиться і специфіка набору учнів: у школі навчатимуться обдаровані діти, які проходитимуть попереднє тестування.
Зміни в тому, що сесією Бучанської міської ради були проведені зміни у штатному розписі – вивільнені посади, які не відповідають типовому штатному положенню загальноосвітніх шкіл. Мається на увазі, коли заклад має статус інтернату – там значаться зовсім інші працівники. Але ніхто з людей не постраждав.
Харчування, електроносії, теплопостачання – все в порядку.

- Тобто, розмови про те, що звільнятимуть працівників – недостовірні?
- Це неправда. Оскільки харчування дітей передали комунальному підприємству «Продсервіс», то кухарі школи перейшли туди.
Котельню, яка знаходилася на території навчального закладу, передали на баланс «Теплокомунсервіса». Відповідно, всі люди, які були там задіяні, перейшли на роботу до даного теплопостачального підприємства.
Щоправда, у зв’язку з тим, що у відділі освіти централізована бухгалтерія, трьом бухгалтерам школи доведеться звільнити дані посади. Але ми намагатимемося знайти їм роботу.
Крім того, зараз ми почали оформлювати земельну ділянку на школу, відповідно до рішення сесії. Сподіваюся, що до кінця навчального року нам це вдасться.

- Харчуються діти так само, як і в інших школах? Це до того, що з боку деяких батьків чули нарікання на несмачну їжу…
- У мене інша інформація – харчування у школі №5 стало набагато кращим, ніж було раніше. Я, звичайно, особисто перевірю ситуацію. Але можу запевнити, що в усіх школах їжа, її кількість і якість – однакова. Крім того, ні усних, ні письмових скарг і звернень з боку батьків до відділу освіти не надходило.

- Куди поділися діти, які жили в інтернаті?
- Вони – там же. При школі №5 відкрито інтернат для дітей-сиріт (при загальноосвітніх закладах ми маємо право організовувати групи продовженого дня, навчально-виховні комплекси – дитячий садок, інтернати та ін.). Зараз там проживають і навчаються 13 діток. Для них організоване якісне харчування, виділена державна субвенція. Всі права дітей-сиріт, виплати, які їм передбачені, – дотримаються і розписані кошторисом.

- З початку року відділ освіти, і місто загалом, відвідало чимало іноземних делегацій. Чи є з ними якась співпраця?
- Переважно це були гості, запрошені нашим Головним управлінням, які знайомилися з системою освіти в Київській області. Тож, якщо мова і йде про співпрацю, то поки що на вищому рівні.
Але роками ведеться «діалог» нашого навчально-виховного комплексу «Берізка» (є обласним опорним закладом освіти по інклюзії) із зарубіжними партнерами. Наприклад, королівством Бутан. Вони працюють за програмою «Крок за кроком», в рамках якої і передбачається обмін досвідом, робочі зустрічі та ін. Зокрема, наші фахівці їздили до США, де брали участь у тренінгах.

- Як школам міста вдалося пережити цьогорічну епідемію грипу?
- На щастя, серед школярів не було «спалаху» грипу і заклади не зачинялися на карантин. Отже, і учні здорові, і не доведеться у стислі терміни надолужувати навчальну програму. Разом із тим, кожного дня ведемо контроль, працює санепідемстанція.

- Як ви ставитеся до того, що медогляди знову «повернулися» до школи?
- Скажу одне, де б не проходили медогляди – вони повинні бути. Від результатів обстежень залежить і навантаження на уроках фізкультури, і оздоровлення.
А щодо позиції батьків, то їм варто більш уважно і відповідально ставитися до здоров’я дітей.

- Зараз жваво обговорюється питання, що з підручників історії для 5-х класів «зникли» історичні постаті. Яка позиція педагогів?
- Трошки некоректне питання. Є державні програми, написані підручники – і ми повинні за ними навчатися.
На моїй пам’яті, під час вивчення історії, за різні роки дуже часто змінювалося трактування історичних постатей. Так само і по зарубіжній літературі, де російськомовних класиків вивчаємо українською мовою, або письменників про яких мало хто знає. А тих, хто творив історію, писав великі світові роботи – навпаки не вивчаємо у шкільній програмі. Але це не до нас питання – а до Міністерства освіти й науки.

- Піднімалося питання щодо створення освітніх округів. Що малося на увазі?
- У більшості випадків це стосується регіонів сільської місцевості. Шкільний округ передбачає визначення базової школи і підвезення учнів малокомплектних шкіл до цього навчального закладу.
Для Бучі це питання актуальне в одному: ми подали для обговорення план утворення шкільного округу на базі всіх навчальних закладів. Але у нас він може мати тільки методичний характер. Можливо, до освітянського округу захоче приєднатися і вищий навчальний заклад, який є на території Бучі – Український гуманітарний інститут, а також об’єкти культури, спортивні організації тощо. Тільки в такому контексті можемо розглядати питання. Тобто, це може бути комплекс різноспрямованих освітніх послуг.

- Шкільний автобус, який був подарований облдержадміністрацією на 1 Вересня, працює?
- Так, кожні вихідні маємо виїзди на якісь змагання, олімпіади, конкурси тощо. Крім того, у зв’язку з приєднанням школи №5, їхній транспорт також використовується на всі навчальні заклади. Тож, в цьому плані стало легше та дешевше.

- Як ви ставитеся до альтернативи традиційним дитячим садочкам – приватним закладам і групам раннього розвитку?
- Будь-яка освіта має право на існування, але в рамках діючого законодавства і програм, які складені Міністерством освіти. Такі організації повинні бути ліцензійними. У Київській області існує чимало приватних дитячих садочків. Вони мають відповідну ліцензію і в плані методичного виконання програм є підконтрольними тому ж відділу освіти.
Стосовно Бучі, то в нас немає таких закладів. Ті, хто називає себе приватним дитячим садочком, групами раннього розвитку чи ще якось – не мають юридичного права на свою діяльність. Тому прохання до батьків: будьте обережними і уважно ставтеся до людей, яким довіряєте свою дитину!
Людмила Гладська 
газета: «Бучанські новини» №9 від 1 березня 2013 року
 Інші новини по темі:
Теплопостачання в Бучі: які перспективи?

Теплопостачання в Бучі: які перспективи?

Бучанські новини
У Бучі процює глобальна перевірка освітян

У Бучі процює глобальна перевірка освітян

Бучанські новини
Відділ освіти Ірпінської міської ради інформує

Відділ освіти Ірпінської міської ради інформує

Буча та регіон
Буча: Графік навчання залишиться незмінним

Буча: Графік навчання залишиться незмінним

відділ освіти
У Бучі пройшла серпнева нарада керівників навчальних закладів та педагогічних працівників

У Бучі пройшла серпнева нарада керівників навчальних закладів та педагогічних працівників

відділ освіти
Напередодні навчального року

Напередодні навчального року

Буча та регіон
Підприємство "Теплокомунсервіс" активно реалізовувало програму з теплозбереження в  школах та дитячих садочках

Підприємство "Теплокомунсервіс" активно реалізовувало програму з теплозбереження в школах та дитячих садочках

Бучанські новини
Освітня матеріально-технічна база у Бучі на високому рівні

Освітня матеріально-технічна база у Бучі на високому рівні

Бучанські новини
Міське батьківське віче

Міське батьківське віче

Бучанські новини
Освітяни створили свою профспілкову організацію

Освітяни створили свою профспілкову організацію

відділ освіти
Як освітяни готувалися до нового навчального року

Як освітяни готувалися до нового навчального року

Бучанські новини
У Бучі – висока потреба в нових закладах освіти

У Бучі – висока потреба в нових закладах освіти

Бучанські новини
Про перспективи бучанських закладів освіти

Про перспективи бучанських закладів освіти

Бучанські новини
Прийматимемо учнів за принципом мікрорайонності

Прийматимемо учнів за принципом мікрорайонності

Бучанські новини
Бучанська МТГ. ОСВІТА: Зміни в роботі закладів освіти від 5 квітня

Бучанська МТГ. ОСВІТА: Зміни в роботі закладів освіти від 5 квітня

Буча та регіон
Коментарів: 3
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.
posetitel
  • posetitel (0)
  • Гостi
  • 1 березня 2013 12:37
Это кто сказал что в школе №5 стало лучше питание?
В обед вместо супика молочка. А на второе картошка с буряком,

0
administrator

OFFline

  • administrator (270)
  • Адміністратори
  • 1 березня 2013 16:55
Цитата: posetitel
Это кто сказал что в школе №5 стало лучше питание?


- розповідає начальник Бучанського відділу освіти.

Цитата: posetitel
В обед вместо супика молочка. А на второе картошка с буряком


- зараз у ВСІХ Бучанських школах обід варить ПРОДСЕРВІС, страви якісні, але строго по диєтичному меню.. стандарт.. в це меню дирекція школи не може втрутитись.

в даному випадку, в школі інтернат, були свої погляди на харчування дітей, своє "домашне меню".
наприклад, борщ майже кожен день, чай з медом (все якісне і провірене), а зараз: манна каша і компот з сухофруктів.

можливо, можливо, - зараз ще проходить адаптація дітей до нового раціону - і з часом все і всім буде подобатись. це як виїзджаєте до санаторію - зразу несмачно - а потім ще й поправляєшься.

0
Oksanaya
  • Oksanaya (0)
  • Гостi
  • 2 березня 2013 09:04
"Крім того, зараз ми почали оформлювати земельну ділянку на школу,..." -

Слід чекати чергових новобудов, напевне.

0