Кадети

У 2006 році на екрани вийшов телесеріал «Кадети». З перших серій історія про підлітків, які навчаються у суворівському училищі, завоювала прихильність мільйонів шанувальників. Це було щось нове, нестандартне, ледь не вперше відкривалася вся підноготна військового життя. Проте, на відміну від кіношних героїв, у Бучі є свої кадети – двоє друзів, випускники Київського військового ліцею ім. Івана Богуна (Київське суворівське військове училище). Євген Сашко та Богдан Каліш добре знайомі з усіма «втіхами» кадетського життя. Режим, дисципліна, суворі команди і старанне навчання – тепер все це у минулому. Але хлопці в один голос стверджують: їм хоча б на мить повернутися у ті часи – роки безтурботного юнацтва.
Ось, як все починалося…

Євген і Богдан навчалися в бучанській школі №3. Як кажуть, з дитинства були «не розлий вода»: завжди в одній компанії, разом займалися спортом.
Та настав час, коли потрібно було відповісти на питання: куди йти далі? ким стати?

Женя, що старший за друга на рік, зважив всі «за» і «проти» та вирішив вступати до суворівського училища. На те було декілька причин. По-перше, він любив спорт. По-друге, знав, що там досить потужна освітньо-навчальна база, а отже – гарні перспективи в майбутньому. І, по-третє, поважав військових й дійсно хотів бути корисним своїй Батьківщині.
А для Богдана військове училище стало справжньою мрією. Він марив цією ідеєю: серйозно займався спортом, бігав, тренувався, «підтягував» необхідні предмети. І навіть відвідав Калинівське суворівське училище (під Москвою), де проходили зйомки фільму «Кадети». Чимало старань – і він «суворовець». І понеслося…
«Перші місяці було складно звикнути. Казарми, все чуже, не «домашнє». Пам’ятаю і свою першу ніч в училищі: лежиш і нерухомо дивишся у стелю, губишся перед невідомістю. А в голові одна думка: що ж буде завтра?..», - розповідає Євген.
Але все було добре. Хлопець показав себе досить достойно у колективі. Через деякий час його поставили командиром відділення. Потім – командиром загону.
Бучанці потоваришували з хлопцями, які представляли різні регіони України.

Євген Сашко

Богдан Каліш

Богдан: «Звичайно, це стосунки, які хочеться, щоб тривали все життя. До Бучі, в гості до мене, приїжджав мій старшина, приїжджали й друзі з училища. Мама завжди нас смачно годувала. А бабуся, коли навіщала, привозила в якості гостинця велику торбу окороків. Брав на підмогу друзів, бо всі були голодні».
- Вас що, не годували?
- Богдан: Нас годували достатньо, проте вишуканих страв не було. Чотири роки підряд їли рибу на вечерю. Зараз я її ненавиджу. А ще витрачали багато енергії, тому були голодні. Навіть набирали в кишені хліб з їдальні.

- Яким був звичайний день для кадета?
- Жили по розпорядку, «крок вліво, крок вправо – розстріл». Звісно, жартую. А якщо серйозно, то день був дуже насиченим.
О 6.00 ранку підйом. Одягалися і на пробіжку – 8 кілометрів. Потім в душ, ранковий огляд: перевіряли у якому стані форма, чи добре застелене ліжко (до речі, вирівнювали постіль під натягнуту нитку, а подушки спеціально відбивали, щоб вони були правильної форми).
У «підшивку» ми навіть трубки з-під крапельниці засовували, - для краси. А брудною – натирали туфлі.
У тумбочках також все мало лежати в чіткому, строгому порядку: зубна щітка, мило, бритва, збоку капці в спеціальному мішечку. І строєм – у їдальню снідати. Потім заняття. Обід. Далі – самопідготовка.
За кожним взводом був закріплений клас. Хоча ходили й на кафедри математики, хімії, біології.
Ввечері також був огляд. Кожному зривали «підшивки», щоб після вечері сиділи й пришивали нові – чисті. Начищали взуття. О 22.00 – відбій. І ходили перевіряли, щоб одяг висів рівненько, взуття стояло біля ліжка «по лінії». Якщо щось неправильно – будили і виправляли. В усьому був порядок і дисципліна. Одяг, речі – як «з голочки»: все начищене до блиску.
- Женя: Особливо «раділи» взимку. Приміщення училища дуже велике, але старе – погано прогрівалося. Тож, натягували на себе три бушлати – і спали, як ті колобки. Вранці голову висовуєш – аж «пар» йде від дихання. Не повірите, так «бодрило»! Весь сон пропадав.
Але зараз там прекрасний ремонт – замінили всі вікна і сантехніку, утеплили стіни – краса!

- А навчання часто прогулювали?
- Богдан: Ну, якщо й захочеш так зробити, то навряд чи вдасться. У ліцеї не було тих, хто погано навчався. Чудова база, професійні грамотні викладачі, які ставилися до нас як до особистостей, як до своїх дітей. Відчувалося, що поважали нас, а ми – їх. Нас повністю всім забезпечували – і формою, і новою білизною. Ні в чому не було потреби. А хто гарно навчався, того заохочували – нагороджували грамотою чи навіть грошовою винагородою.
А головне – був стимул навчатися. Це те, що відрізняє училище від звичайних шкіл.
У спорті також хлопці були сильними. Здавали серйозні нормативи: займалися на брусах, турніку. Вчилися стріляти, на місяць виїжджали на навчання у військову частину Десни.

- Що ви маєте на увазі під «стимулом»?
- Женя: Наприкінці тижня виписувалися оцінки. У кого не було двійок – могли виїхати додому (місцеві). Тож, брали друзів і їхали у Бучу. Але якщо оцінки погані – то нікуди ти не їдеш: сиди, вчи, перездавай. Те саме стосувалося дисципліни. Ось так.
Тому, частково і через це всі навчалися добре. Повірте, за тиждень навчання у військовому училищі всі дуже сильно хочуть додому!

- Військове училище славиться своїми традиціями, які існують десятиліттями і є непорушними. Розкажіть про них.
- Богдан: Наш випуск придумав таке: я взяв велику гладильну дошку, розрізав її у вигляді погону, обшивши червоною матерією. Вирізав з пінопласту літеру «Л», ґудзика – все наклеїв. Тепер він передається з випуску у випуск, як оберіг і талісман.
Також під кінець навчання роздали спеціальні значки. Вся рота скинула їх у величезну вазу. «Вміст» залили шампанським. Коли кожен випивав по ковтку, то говорив тост. Потім вазу розбивали і кожен брав скельце на згадку. Є таке бажання – зібратися гуртом і її склеїти.
А ще багато хлопців потайки курили. Звісно, це не дозволялося. В останній вечір в училищі офіцер підійшов і кожному дав по цигарці. Це означало, що ми йдемо в доросле життя і тепер є на рівних з ними.
- Євген: До речі, про куріння. Майор Решетніков застукав хлопців за курінням в туалеті. І спокійно каже: «Куріть-куріть, а потім зайдіть до мене». Приходиш. Він забирає цигарки і змушує їх жувати. Складав фільтри «для колекції». На кожній «конфіскованій» пачці було записане прізвище солдата. Зазначу, що цей метод ефективно допомагав позбутися шкідливої звички!

- Ого! То, мабуть, у вас багато «зальотних» історій?
- Богдан: Зрозумійте правильно: ми були дітьми – і також хотіли «почудити». Наприклад, якось у старшини «поцупили» пляшку коньяку з коптерки. А він подумав, що випив її і забув. А коли був випуск, я підійшов до нього і кажу: «Товариш старший прапорщик! Ось я вам дарую коньяк – він кращий того, який я взяв у вас!». Що він відповів – не буду повторювати… але посміялися.
А інший офіцер був фанатом здорового способу життя і не мислив себе без спорту. Але «проблема» в тому, що часто і солдат долучав до свого захоплення. Міг запросто підійти і сказати: «давай іди на брусся – побачимо, який ти спортсмен!». Тому хлопці його побоювалися і намагалися зайвий раз не потрапляти на очі, щоб не «мати задоволення» побігати декілька зайвих кілометрів.
Бувало й таке, що на наш погляд «несерйозні» пари прогулювали і залазили в тумбочки, аби трохи подрімати. Але нас частенько «палили».
- Женя: Іноді дзвонили «молодняку» і серйозним голосом говорили: «Полковник Якубенко (заступник начальника ліцею – авт.). Терміново принесіть мені дві гирі і два відра води!». І хлопці виконували «наказ»…
Ще влаштовували «забіги». Якщо чергові погано прибрали, то залазили під ліжко і витирали собою пилюку – хто швидше.
А хто не вивчив урок історії – також ішов на хитрість. Протягують навушник, а з останньої парти пошепки читають інформацію з книжки. Твоє завдання: повільно, з інтонацією повторити текст. Вчителька погано бачила, тому цей номер нам «сходив з рук».

- А покарання вам також сходило з рук?
- Богдан: На жаль, ні. Були наряди поза чергою, стройова підготовка, фізичні навантаження, або виконували господарські роботи. Особливо ніхто і не сперечався, бо наш старшина – чемпіон СРСР по боксу.

- Багатьох людей цікавить, чи дійсно суворовці живуть так, як це показано в серіалі?
- Богдан: Це – дуже маленька частинка всього, що відбувається насправді. У реальності – все яскравіше, цікавіше і набагато складніше. Там завжди все так весело, всі посміхаються. А насправді, коли покарають – вже не до сміху. Іноді дивилися і думали: «от їм там класно, в серіалі. А нам тут не дуже!».
Попри це, офіцери нас розуміли, відчували і допомагали. Вони загартували наш характер. Зокрема, це мій старшина Ігор Борисович Бойко.
В училищі – своє життя, свій світ. Ще збереглися старі традиції, цінуються честь, порядність, гідність. Заходиш за паркан і вже все по-іншому.
У ліцеї навчався різний «контингент» юнаків: діти «мажорів», посадовців, звичайні діти, діти-сироти. Але кожен був на рівних: ніхто не «вип’ячував» своє становище і сам вирішував власні проблеми.

- Чи знадобилися у житті ваші військові навички?
- Женя: Траплялися різні ситуації, і за дівчат заступалися. Але першими ніколи не застосовуємо фізичну силу у поганих цілях. Нам спорту вистачає з головою. Махати кулаками завжди встигнеш, головне - мирно вирішити питання. Це – наша позиція.
Ще навчання в училищі дало мені змогу взяти участь у параді до Дня Незалежності України в 2008 році. Три місяці тривала підготовка: спека, марші на плацу, суворі командири. Навіть їздили на смугу аеропорту Антонова, де проходила генеральна репетиція за участю всіх військових підрозділів, головнокомандуючого. А коли вже стояли на Хрещатику і пройшлися строєм, – переповнило відчуття гордості за себе і за свою країну.

- - -

До речі, до цих пір ми є членами Братства суворівців, яке об’єднало представників різних країн.
Озираючись назад, хлопці вдячні долі й людям, які направили їх на цей шлях. Роки, проведені в училищі, стали одними з кращих.
«Не всі далі продовжили навчання у військових вузах, але те, що кадети змужніли, стали дорослішими і мудрішими – це точно», - кажуть вони.
Зараз юнаки – студенти Національного університету державної податкової служби України. Навчаються на факультеті податкової міліції, курсанти. Євген став на курсі першим старшиною (займається бойовим самбо), а Богдана призначили командиром загону (є кандидатом у майстри спорту по рукопашному бою).
Щодо планів на майбутнє. Богдан паралельно (заочно) навчається у коледжі при Національному університеті біоресурсів і природокористування. Хоче отримати дві вищі освіти. А також – залишитися в Академії в якості офіцера-вихователя. І не виключає, що колись може стати держчиновником.
Женя також планує залишитися офіцером-вихователем. А щоб отримати необхідний досвід, хоче попрацювати за спеціальністю.
Так склалося, що хлопці і тепер разом йдуть по життю. Хочеться вірити, що дружба між ними, перевірена різними ситуаціями, не зникне з часом. Адже базується вона на таких людських цінностей, як честь, відданість, порядність, добро. А це те, що повинно бути у справжніх чоловіків.
9 -6

Людмила Гладська 
газета: "Бучанські новини" №3 від 18 січня 2013 року
 Інші новини по темі:
Свято, яке завжди з нами

Свято, яке завжди з нами

Молодіжне слово
На потреби армії до Ірпінської податкової перерахувано майже 25 мільйонів гривень військового збору

На потреби армії до Ірпінської податкової перерахувано майже 25 мільйонів гривень військового збору

Публікації
Інтерв'ю з гуртом "КОМУ ВНИЗ"

Інтерв'ю з гуртом "КОМУ ВНИЗ"

Бучанські новини
Яскравий світ дитинства

Яскравий світ дитинства

Бучанські новини
У 2015 році платники Ірпінської ОДПІ сплатили  понад 31 млн. грн. військового збору

У 2015 році платники Ірпінської ОДПІ сплатили понад 31 млн. грн. військового збору

Публікації
Вони учились в школі життя

Вони учились в школі життя

Буча та регіон
На святі у випускників

На святі у випускників

Бучанські новини
Євген Коновалець - за самостійне життя..

Євген Коновалець - за самостійне життя..

Бучанські новини
Вчителька моя...

Вчителька моя...

Молодіжне слово
Багатодітна сім’я

Багатодітна сім’я

законодавтство
Туризм – життя, сповнене екстриму

Туризм – життя, сповнене екстриму

спортивні новини
Історія Ворзеля: Валер’ян Підмогильний

Історія Ворзеля: Валер’ян Підмогильний

Буча та регіон
Формування молодіжної свідомості

Формування молодіжної свідомості

Бучанські новини
Вижили в афганістані, а знайшли смерть в ато

Вижили в афганістані, а знайшли смерть в ато

Бучанські новини
Як починалася Буча? (частина 3)

Як починалася Буча? (частина 3)

Бучанський музей
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.