Буча новини міста, Буча сайт » статті і публікації » статті » Енергозбереження і енергоефективність — запорука економічного розвитку

Енергозбереження і енергоефективність — запорука економічного розвитку

Організація робіт з енергозбереження та енергоефективності як важливого чинника економічного розвитку належить до тих проблем, котрі постійно перебувають під пильною увагою керівництва області. Активно займалася її розв'язанням Віра Іванівна УЛЬЯНЧЕНКО, працюючи головою Київської облдержадміністрації. Про основні напрямки цієї роботи вона й розповідає в статті, підготовленій спеціально для "Вісника". А вже після цього, 19 травня 2009 року, Президент України В.А.Ющенко призначив В.Ульянченко Главою Секретаріату Президента України. Побажаємо Вірі Іванівні успіхів на цій відповідальній державній посаді.

Немає сьогодні для економіки області, та й держави в цілому, більш важливої теми, ніж енергоефективність та енергозбереження, раціональне використання паливно-енергетичних та матеріальних ресурсів. Актуальності цьому питанню додають світові тенденції, коли традиційні джерела енергії з кожним роком дорожчають, натомість потреба в енергетичних ресурсах не зменшується, а навпаки стає більшою. У цих умовах залишається не так вже й багато можливостей для маневру: заощадливість, економне використання паливно-енергетичних ресурсів, впровадження у виробництві та соціальній сфері нових енергозберігаючих технологій, застосування нетрадиційних і відновлювальних джерел енергії.
На Київщині добре розуміють всю актуальність і важливість питання енергозбереження. В області діє Комплексна державна програма енергозбереження. Хотіла б детальніше зупинитися на виконанні конкретних заходів цієї програми. Як приклад, візьмемо минулий 2008 рік.

Торік в області активно проводилася робота із впровадження енергозберігаючих заходів і технологій в усіх галузях господарського комплексу. У найбільш енерговитратній галузі — тепловому господарстві області — на впровадження енергозберігаючих заходів за рахунок різних джерел фінансування пішло понад 40,6 мільйона гривень. Це дало змогу замінити 26,9 кілометра аварійних і ветхих тепломереж, замінити та реконструювати 96 котлів застарілих конструкцій, а також 11 насосних агрегатів на насоси з поліпшеними техніко-економічними характеристиками. Економія паливно-енергетичних ресурсів при цьому склала майже 12,9 тисячі тонн умовного палива, що в грошовому виразі дорівнює 9,1 млн. грн.

У водопровідно-каналізаційному господарстві області протягом поточного року проведено заміну 28,6 км аварійних водопровідних мереж, 15 насосних агрегатів, а також модернізовано управління електродвигунами 9 насосних агрегатів на провадження яких затрачено 7,45 мільйона гривень. Завдяки цій роботі заощаджено 0,6 тисячі тонн умовного палива вартістю 0,75 млн. грн.

У житловому господарстві на енергозберігаючі заходи витрачено 0,52 мільйона гривень. Заміна ламп освітлення приміщень на енергозберігаючі, встановлення фотореле освітлення сходинкових майданчиків у житлових будинках, встановлення близько 500 побутових газових лічильників та утеплення будинків дали змогу заощадити 240 тисяч гривень. Профінансовані роботи із впровадження енергозберігаючого вуличного освітлення. 19,5 млн. грн. пішло на заміну 20,1 тисячі світлоточок, реконструкцію 140,5 км кабельних мереж, встановлено 59 сутінкових реле та 55 двотарифних лічильників. І знову — на виході відчутна економія — 370 тисяч гривень.

В цілому ж по області в житлово-комунальному господарстві на впровадження енергозберігаючих заходів витрачено майже 50 мільйонів гривень. І вже маємо економію паливно-енергетичних ресурсів близько 14 тисяч тонн умовного палива — 10 млн. грн. у грошовому виразі. У промисловості впровадження комплексу енергозберігаючих заходів дозволило зекономити понад 7,1 млн. грн.

Взагалі, робота із впровадження енергозбереження ведеться у нас у кількох, так би мовити, площинах. Насамперед, усе, що стосується можливої роботи, пов'язаної із закладами освіти, охорони здоров'я і соціальної політики. Підхід тут один: мінімум бюджетних коштів — максимум економії. Максимально намагаємося перевести об'єкти бюджетної сфери на нову систему опалення: індивідуальні котли, які можуть працювати як на електриці, так і на газу, а також на альтернативних видах палива: соломі, палетах із дерева тощо — подивимося, що нам більш вигідно. Розробляємо програму із впровадження тепло-насосів, маємо багато позитивних результатів для невеликих об'єктів бюджетної сфери.

Друге питання — забезпечення бюджетних установ економними електролампами освітлення. Маємо красномовні приклади, коли встановлення таких енергоефективних ламп у загальноосвітніх навчальних закладах дозволило заощадити велику кількість електроенергії — а отже, і коштів на її оплату. Третє — розвиток виробництва біопалива. Це особливо стосується агропромислового сектору. Ми рекомендуємо займатися цією справою усім агропромисловим фірмам, корпораціям.

Окрема тема — т. зв. "зелений" кредит, тобто екологічні програми. У нас є декілька таких програм з Національним аграрним університетом. Будемо залучати до цього і підприємства агропромислового комплексу.

Наступне питання — утеплення будинків. Цей крок дасть серйозну економію коштів у житлово-комунальному секторі. У першу чергу, це стосується наших міст: Українки, Боярки, Вишневого, Обухова, тобто всіх, де основу складає забудова 60-70-х років. На роботу з утеплення житлових будинків будуть виділятися кошти з обласного бюджету.

Є кілька напрямків, на яких обласна влада має зосередитися вже сьогодні. Перший з них — використання енергії довкілля. Облдержадміністрація спільно з компанією альтернативної енергії "Євро-УкрВінд" розпочали проектування будівництва вітроелектростанцій на берегах Київського та Канівського водосховищ сумарною потужністю 100 МВт. Орієнтовна вартість проекту становить 146 мільйонів євро. Виробництво основних вузлів вітроелектроустановок планується розмістити на підприємствах Київської області. Строки впровадження проекту розраховані на період 2009-2020 рр.

Крім того, Бориспільський міськвиконком підписав договір про співробітництво з ТОВ "Інженерно-технічний комплекс "Автоматика", за яким передбачається використання теплових насосів загальною потужністю 10-12 МВт на основі місцевого водоканалу для виробництва теплової енергії та постачання її в магістральну тепломережу.

Не менш важливим є використання вторинних енергоресурсів. І тут маємо багато позитивних прикладів. Інститут технічної теплофізики НАН України спільно з сільською радою с. Стави Кагарлицького району на базі котельні загальноосвітньої школи та дитячого садка реалізував проект реконструкції котельні середньої школи с. Стави із встановленням водогрійного тепло-генератора для спалювання тюкованої соломи. На це було витрачено понад півмільйона коштів інвесторів та місцевого бюджету.

В агрофірмі "Дім" (с. Дрозди Білоцерківського району) за датсько-українським проектом впровадження в Україні малих технологій спалювання соломи для виробництва тепла встановлено котел потужністю 980 кВт. Теплова енергія направляється на опалювання житла та приміщень соціальної сфери села, а також на потреби місцевої агрофірми.

У відкритому акціонерному товаристві "Миронівський завод по виготовленню круп та комбікормів" з недавнього часу експлуатується котельня, яка працює на спалюванні лушпиння соняшникового насіння. Теплова енергія направляється на виробничі потреби, опалення та гаряче водопостачання виробничих і побутових приміщень заводу. У відкритому акціонерному товаристві "Сквирський комбінат хлібопродуктів" діє котельня, яка працює на спалюванні лузги гречки. Теплова енергія направляється на виробничі потреби комбінату. Творчо підійшли до вирішення питання енергозбереження і у приватному підприємстві "Паркет Люкс" (м. Сквира). Тут експлуатується котельня, що працює на спалюванні відходів деревообробки. Теплова енергія направляється на опалення столярного цеху підприємства.

В Іванківському районі котельні та топкові для опалення 6 будинків культури, 32 сільських клубів та бібліотек, 16 загальноосвітніх шкіл та одного дитячого садка, 2 дільничних лікарень та однієї медамбулаторії використовують дрова. А у відкритому акціонерному товаристві "Цегла Трипілля" Обухівського району теплова енергія відпрацьованої пари технологічного процесу виготовлення цегли направляється для підігріву повітря, що подається в топки котлів. Тобто при бажанні вихід може знайти кожен, враховуючи місцеві умови. Правду каже народна мудрість: гроші лежать під ногами, треба тільки не полінуватися їх підняти.

Складовою частиною роботи, спрямованої на пошук енергоефективності, є розвиток малої гідроенергетики. Сьогодні на території області функціонують чотири міні-гідроелектростанції, три з яких розташовані на річці Рось та ще одна на р. Роставиця. Дві з них — Богуславська та Дибинецька ГЕС — знаходяться у Богуславському районі. Вони виробляють 6-8 млн. кВт-год електроенергії за рік. Контроль за роботою станцій здійснюється централізовано компанією ЗАТ "А.Е.5. Київобленерго". На сьогодні діє Програма розвитку, модернізації та реконструкції Богуславської та Дибинецької станцій до 2010 року.

Із залученням науково-дослідних інститутів в Київській області розробляється нова комплексна програма енергозбереження та енерго-ефективності на період 2009-2012 років. Враховуючи, що на території Київської області відомо понад 140 родовищ торфу, облдержадміністрація спільно з ДП "Київторф" роз робляє програму переведення деяких котелень, що опалюють об'єкти бюджетної сфери, на використання торфу (торфобрикету).

Особливий інтерес викликають проекти з нетрадиційних та відновлюваних джерел енергії. Серед них:

— проект ВАТ "Терезине" в Білоцерківському районі. На цьому підприємстві встановлене обладнання для отримання біогазу. На Білоцерківському полігоні твердих побутових відходів встановлено систему збору біогазу за ініціативою ПП "Дриґало" — орієнтовна вартість проекту складає 920 тисяч євро. У селі Рожівка Броварського району за ініціативою ТОВ "Еко-лайн Бровари" розробляється проект видобування та утилізації звалищного газу на полігоні твердих побутових відходів вартістю 8,5 млн. грн. КП "Данилівське" (Васильківський район) проводить реконструкцію очисних споруд із встановленням установки для добування біогазу для спалювання на централізованій котельні для опалення житлових будинків та військової частини.
Слід відзначити тісну співпрацю місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з підприємствами житлово-комунального господарства. Так, Фастівський міськвиконком та Володарська рай-держадміністрація зосередились на питаннях впровадження електроопалення; Броварський та Славутицький міськвиконкоми;

— на енергозберігаючих заходах; Білоцерківська, Богуславська, Миронівська та Сквирська райдержадміністрації немало досягли у впровадженні нетрадиційних та відновлювальних джерел енергії. Великі резерви для виробництва біогазу є в місті Біла Церква та Васильківському районі, тобто в місцях захоронення значної кількості твердих побутових відходів.

Робота в цьому напрямку триває.

---
Газета Київської обласної державної адміністрації "Вісник" №3 від 22 травня 2009р.
газета: "Вісник" №3 від 22 травня 2009р.
 Інші новини по темі:
1 Вересня Президент України Віктор Ющенко відвідав місто Буча

1 Вересня Президент України Віктор Ющенко відвідав місто Буча

Бучанські новини
В Україні працює безкоштовна телефонна "гаряча" лінія з питань енергозбереження

В Україні працює безкоштовна телефонна "гаряча" лінія з питань енергозбереження

Суспільство
Економимо тепло – заощаджуємо гроші

Економимо тепло – заощаджуємо гроші

Бучанські новини
По закладах освіти, Буча - одна з найкращих в області

По закладах освіти, Буча - одна з найкращих в області

Бучанські новини
Область знайшла свою стратегію розвитку медичної галузі

Область знайшла свою стратегію розвитку медичної галузі

Бучанські новини
Графіки проведення прямого телефонного зв’язку

Графіки проведення прямого телефонного зв’язку

Буча та регіон
Віра Ульянченко : "Мені подобається Буча"

Віра Ульянченко : "Мені подобається Буча"

Бучанські новини
Головне завдання – економічне зростання об’єднаної територіальної громади

Головне завдання – економічне зростання об’єднаної територіальної громади

Бучанські новини
У Бучі розробляють План дій енергетичного розвитку

У Бучі розробляють План дій енергетичного розвитку

Буча та регіон
В Бучі відбулось засідання Ради регіонального розвитку

В Бучі відбулось засідання Ради регіонального розвитку

Бучанські новини
Віра Ульянченко: "Святкування Різдва – наша сімейна традиція"

Віра Ульянченко: "Святкування Різдва – наша сімейна традиція"

Бучанські новини
Віра Ульянченко обрана новим головою Обласної партійної організації НСНУ

Віра Ульянченко обрана новим головою Обласної партійної організації НСНУ

Бучанські новини
Від халупи до евробудинку - один папірець

Від халупи до евробудинку - один папірець

законодавтство
Щодо підготовки поїздок Президента України в регіони

Щодо підготовки поїздок Президента України в регіони

Буча та регіон
22 грудня у Бучі відбулися засідання правління Асоціації органів місцевого самоврядування

22 грудня у Бучі відбулися засідання правління Асоціації органів місцевого самоврядування

Буча та регіон
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.