Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Бучанські новини » Профілактика щеплення - заслін інфекційним захворюванням

Профілактика щеплення - заслін інфекційним захворюванням

Профілактика щеплення - заслін інфекційним захворюваннямНо­вий ка­ле­н­дар про­фі­ла­к­ти­ч­них ще­п­лень діє з 2 че­р­в­ня 2006 ро­ку. По­рі­в­ня­но з по­пе­ре­днім ка­ле­н­да­рем ще­п­лень, він має пе­в­ні від­мін­но­с­ті, що в ці­ло­му спря­мо­ва­но на по­ліп­шен­ня здо­ро­в’я на­се­лен­ня.

Се­ред обо­в’я­з­ко­вих ще­п­лень зме­н­ше­на кі­ль­кість ре­ва­к­ци­на­ції про­ти ди­ф­те­рії, прав­цю в 11 ро­ків, про­ти по­ліо­мі­є­лі­ту в 3 ро­ки, зня­то з ре­ва­к­ци­на­ції про­ти ко­ру осіб у ві­ці 10 ро­ків, які не бу­ли своє­ча­с­но ще­п­ле­ні про­ти ко­ру, кра­с­ну­хи та па­ро­ти­ту. До­да­ли­ся ще­п­лен­ня про­ти ге­мо­фі­ль­ної ін­фе­к­ції ді­тям у ві­ці до 2-х ро­ків, чо­го ра­ні­ше не бу­ло.

До ре­ко­ме­н­до­ва­них ще­п­лень за ста­ном здо­ро­в’я у но­во­му ка­ле­н­да­рі до­да­но ще­п­лен­ня про­ти ві­т­ря­ної ві­с­пи (ва­к­ци­на ку­пу­єть­ся за ко­ш­ти ба­ть­ків). Од­нак, вче­ні-­іму­но­ло­ги вва­жа­ють, що ще­п­лен­ня про­ти ві­т­ря­ної ві­с­пи слід вво­ди­ти до роз­ря­ду обо­в’я­з­ко­вих, оскі­ль­ки пе­ре­біг ці­єї хво­ро­би іно­ді ду­же ва­ж­кий. За ко­р­до­ном ще­п­лен­ня про­ти ві­т­ря­ної ві­с­пи за­ра­хо­ва­но до обо­в’я­з­ко­вих.

У сві­ті вже є на­віть ком­пле­к­с­на ва­к­ци­на про­ти ко­ру, кра­с­ну­хи, па­ро­ти­ту та ві­т­ря­ної ві­с­пи (чо­ти­рьох­ко­м­по­не­н­т­на ва­к­ци­на). Од­нак, нам цю ва­к­ци­ну на­віть не да­ва­ли на ре­єст­ра­цію, бо з’я­су­ва­ло­ся, що во­на ви­со­ко­ва­р­ті­с­на. У сві­ті до­б­ре се­бе за­ре­ко­ме­н­ду­ва­ло за­сто­су­ван­ня пе­н­та­ва­к­ци­ни для ще­п­лень про­ти ди­ф­те­рії, прав­цю, ка­ш­лю­ку, по­ліо­мі­є­лі­ту та ге­мо­фі­ль­ної ін­фе­к­ції, зроб­ле­но й ше­с­ти­ко­м­по­не­н­т­ну ва­к­ци­ну, яка окрім пе­ре­ра­хо­ва­них ін­фе­к­цій має за­хи­с­ти­ти ди­ти­ну й від ге­па­ти­ту В. Оби­д­ві ці ва­к­ци­ни за­ре­є­с­т­ро­ва­ні в Укра­ї­ні, од­нак, ни­ми ви­ко­ну­ють ще­п­лен­ня ли­ше у при­ва­т­них ка­бі­не­тах ва­к­ци­на­ці­ї.

Вка­за­ні п’я­ти­ко­м­по­не­н­т­ні та ше­с­ти­ко­м­по­не­н­т­ні ва­к­ци­ни ефе­к­ти­в­ні­ші, до то­го ж уне­бе­з­пе­чу­ють ди­ти­ну від зай­во­го тра­в­му­ван­ня. У нас, щоб зро­би­ти ди­ти­ні ще­п­лен­ня у ві­ці 3 та 4 мі­ся­ці, до­во­дить­ся од­но­ча­с­но ро­би­ти 3 уко­ли – це ще­п­лен­ня ком­пле­к­с­ною ва­к­ци­ною від ди­ф­те­рії, ка­ш­лю­ку, прав­цю, окре­мо від по­ліо­мі­є­лі­ту та ге­мо­фі­ль­ної ін­фе­к­ції ти­пу В. Ще­п­лен­ня про­ти ге­мо­фі­ль­ної ін­фе­к­ції про­во­дять у ві­ці до 5-ти ро­ків, то­му що клі­ні­ч­на фо­р­ма ге­мо­фі­ль­ної ін­фе­к­ції ти­пу В з тя­ж­ким пе­ре­бі­гом роз­ви­ва­єть­ся ли­ше у ді­тей до 2-х ро­ків. У стар­шо­му ві­ці во­на пе­ре­бі­гає у фо­р­мі зви­чай­но­го ГРЗ. Ви­ня­ток мо­жуть ста­но­ви­ти ді­ти до 5 ро­ків жит­тя з осла­б­ле­ним іму­ні­те­том.

Пі­с­ля про­ве­де­но­го ще­п­лен­ня – по­ст­ва­к­ци­на­ль­ний пе­рі­од най­ча­с­ті­ше про­хо­дить без­си­м­п­то­м­но. Про­те, у 3-5% ще­п­ле­них мо­жуть ви­ни­к­ну­ти до­пу­с­ти­мі ва­к­ци­на­ль­ні ре­а­к­ції – це клі­ні­ч­ні та ла­бо­ра­то­р­ні озна­ки не­стій­ких фу­н­к­ці­о­на­ль­них змін, що ви­ни­к­ли у зв’я­з­ку зі ще­п­лен­ням: під­ви­щен­ня те­м­пе­ра­ту­ри до 30 (си­ль­на за­га­ль­на ре­а­к­ція), го­ло­вний біль, по­ру­шен­ня сну, дра­ті­в­ли­вість, ано­ре­к­сія, ну­до­та, біль у жи­во­ті, ка­та­ра­ль­ні яви­ща, біль у су­г­ло­бах, м’я­зах; на мі­с­ці уко­лу мо­же бу­ти на­бряк тка­нин, гі­пер­емія, ін­фі­ль­т­рат. Ре­а­к­цію на ще­п­лен­ня в пе­р­шу чер­гу пе­ре­ві­ря­ють ба­ть­ки ди­ти­ни, ме­ди­ч­ні пра­ців­ни­ки ді­ль­ниць, до­шкі­ль­них за­кла­дів, шкіл, від­мі­ча­ють у ме­ди­ч­ній до­ку­ме­н­та­ції, по­від­ом­ля­ють у мі­сь­ку СЕС.

Лі­кар ви­рі­шує пи­тан­ня за­ли­ша­ти хво­ро­го до­ма під на­гля­дом лі­ка­ря чи го­с­пі­та­лі­зу­ва­ти до лі­ку­ва­ль­но­го за­кла­ду. Мо­жуть бу­ти по­ст­ва­к­ци­на­ль­ні ускла­д­нен­ня. В усіх ви­па­д­ках по­ру­шен­ня ста­ну здо­ро­в’я ди­ти­ни, до­ро­с­ло­го пі­с­ля ще­п­лен­ня про­тя­гом 30 днів не­об­хід­но зве­р­та­ти­ся до лі­ка­ря, про да­ту зроб­ле­но­го ще­п­лен­ня обо­в’я­з­ко­во по­пе­ре­ди­ти лі­ка­ря. Лі­кар ви­рі­шує пи­тан­ня про лі­ку­ван­ня ди­ти­ни чи до­ро­с­ло­го в за­ле­ж­но­с­ті від ста­ну хво­ро­го.

Хво­рих ді­тей не ще­п­лять, про­ти­по­ка­зан­ня офо­р­м­ля­ють­ся лі­ка­ря­ми ко­мі­сій­но, пі­с­ля за­кін­чен­ня те­р­мі­ну про­ти­по­ка­зу ще­п­лен­ня про­во­дять; як­що ди­ти­на про­до­в­жує хво­рі­ти – про­ти­по­ка­зан­ня про­до­в­жу­ють. Як­що є за­гро­за по­ст­ва­к­ци­на­ль­них ре­а­к­цій, пе­ред ще­п­лен­ням про­во­дять лі­ку­ван­ня, ще­п­лять ди­ти­ну в умо­вах ста­ці­о­на­ру.

Факт від­мо­ви ба­ть­ків від ще­п­лень офо­р­м­ля­єть­ся в пись­мо­вій фо­р­мі ба­ть­ка­ми. В ам­бу­ла­то­р­ній ка­р­ті лі­кар має зро­би­ти за­пис, що про­ве­де­на роз’­яс­ню­ва­ль­на ро­бо­та з ба­ть­ка­ми, і ма­ти бе­ре на се­бе від­по­ві­да­ль­ність за на­с­лід­ки від­мо­ви за під­пи­сом ба­ть­ків і лі­ка­ря. Згі­д­но стат­ті 12, 15 За­ко­ну Укра­ї­ни “Про за­хист на­се­лен­ня від ін­фе­к­цій­них хво­роб” ді­тям, які не отри­ма­ли про­фі­ла­к­ти­ч­них ще­п­лень згі­д­но з ка­ле­н­да­рем ще­п­лень, від­ві­ду­ван­ня ди­тя­чих за­кла­дів не до­зво­ля­є­ть­ся.

Згі­д­но ка­ле­н­да­ря ще­п­лень, за­твер­дже­но­го На­ка­зом МОЗ №48 від 03.02.2006р. “Про по­ря­док про­ве­ден­ня про­фі­ла­к­ти­ч­них ще­п­лень в Укра­ї­ні та ко­н­т­роль яко­с­ті й обі­гу ме­ди­ч­них іму­но­бі­о­ло­гі­ч­них пре­па­ра­тів”,

Обо­в’я­з­ко­ві ще­п­лен­ня:

Пе­р­ші ва­к­ци­на­ції про­во­дять ще в по­ло­го­во­му бу­ди­н­ку, пі­з­ні­ше – в ка­бі­не­ті для ще­п­лень ди­тя­чої по­лі­клі­ні­ки за мі­с­цем про­жи­ван­ня.

Ка­ле­н­дар обо­в’я­з­ко­вих ще­п­лень:
1-ий день жит­тя – ге­па­тит В
3-7 день жит­тя – ту­бе­р­ку­льоз
1 мі­сяць – ге­па­тит В
3 мі­ся­ці – ди­ф­те­рія, ка­ш­люк, пра­вець, по­ліо­мі­є­літ, ге­мо­фі­ль­на ін­фе­к­ція
6 мі­ся­ців – ге­па­тит В
1 рік – кір, кра­с­ну­ха, па­ро­тит
18 мі­ся­ців – ди­ф­те­рія, ка­ш­люк, пра­вець, по­ліо­мі­є­літ, ге­мо­фі­ль­на ін­фе­к­ція
6 ро­ків – ди­ф­те­рія, пра­вець, по­ліо­мі­є­літ, кра­с­ну­ха, па­ро­тит.
7 ро­ків – ту­бе­р­ку­льоз
14 ро­ків – ту­бе­р­ку­льоз, ди­ф­те­рія, пра­вець, по­ліо­мі­є­літ
15 ро­ків – кра­с­ну­ха (ді­в­ча­т­ка), па­ро­тит (хло­п­чи­ки)
18 ро­ків – ди­ф­те­рія, пра­вець
до­ро­с­лі – ди­ф­те­рія, пра­вець.

Ре­ко­ме­н­до­ва­ні ще­п­лен­ня

Ці ва­к­ци­на­ції про­во­дять за ба­жан­ням па­ці­є­н­та, за ре­ко­ме­н­да­ці­єю лі­ка­ря, в осе­ре­д­ках спа­ла­хів від­по­ві­д­них ін­фе­к­цій­них хво­роб. У дер­жа­в­них ка­бі­не­тах ще­п­лен­ня ці ва­к­ци­ни є не зав­жди, то­му ни­ми слід ва­к­ци­ну­ва­ти­ся у при­ва­т­них ка­бі­не­тах за вла­с­ні ко­ш­ти.

Ка­ле­н­дар ре­ко­ме­н­до­ва­них ще­п­лень:

Грип – у жо­в­т­ні-­ли­с­то­па­ді – що­рі­ч­но, по­чи­на­ю­чи з 6-ти­мі­ся­ч­но­го ві­ку.
Пне­в­мо­ко­ко­ва ін­фе­к­ція – 1 раз в жит­ті
Ме­ні­н­го­ко­ко­ва ін­фе­к­ція – од­но­ра­зо­во пі­с­ля 1,5 ро­ку жит­тя
Ві­т­ря­на ві­с­па – од­но­ра­зо­во для ді­тей ста­р­ших 1 ро­ку, або дві­чі для ді­тей ста­р­ших 13 ро­ків
Ге­па­тит В – 3 ра­зи для не­ва­к­ци­но­ва­них ра­ні­ше, згі­д­но з ін­стру­к­ці­єю до ва­к­ци­ни
Ге­па­тит А – дві­чі з ін­тер­ва­лом 6 мі­ся­ців пі­с­ля 1 ро­ку жит­тя.

Га­ли­на СА­В­ЧУК,
го­ло­вний лі­кар Ір­пін­сь­кої мі­сь­кої СЕС


опубліковано в газеті "Бучанські новини"
 Інші новини по темі:
Збережемо енергію

Збережемо енергію

Бучанські новини
Інтерв`ю з бучанським міським головою Анатоліем Федоруком

Інтерв`ю з бучанським міським головою Анатоліем Федоруком

Бучанські новини
Как бороться с ленью?

Как бороться с ленью?

статті
Питання бучанських правоохоронних органів

Питання бучанських правоохоронних органів

ВИКОНКОМ
3 грудня : Міжнародний день інвалідів

3 грудня : Міжнародний день інвалідів

Бучанські новини
Недбалість - основна причина більшості надзвичайних ситуацій

Недбалість - основна причина більшості надзвичайних ситуацій

Бучанські новини
Как правильно выбрать ноутбук

Как правильно выбрать ноутбук

статті
Головними на виконкомі були  поліція та медицина

Головними на виконкомі були поліція та медицина

Бучанські новини
У Бучі лікуються 27 осіб із коронавірусом

У Бучі лікуються 27 осіб із коронавірусом

Буча та регіон
Как улучшить зрительную память

Как улучшить зрительную память

статті
Грип у вагітних: Особливості лікування та профілактики

Грип у вагітних: Особливості лікування та профілактики

статті
Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків

Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків

статті
Штрафи за порушення умов карантину. Інфографіка

Штрафи за порушення умов карантину. Інфографіка

Буча та регіон
Юридична консультація: Про порядок державної реєстрації речових прав

Юридична консультація: Про порядок державної реєстрації речових прав

законодавтство
Рішення Ірпінської міської ради: "Про при­ве­ден­ня лі­ж­ко­во­го фо­н­ду.."

Рішення Ірпінської міської ради: "Про при­ве­ден­ня лі­ж­ко­во­го фо­н­ду.."

Медицина
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.