Автономне тепло у домі

Автономне тепло у домі

Проблема автономного опалення – одна з найгостріших у сучасному житті. Через великі втрати тепла, що є наслідком вкрай занедбаного стану тепломереж та їх розбалансованості, частина мешканців Бучі потерпають від холоду у власних домівках. Додайте до цього “коктейлю” високу теплопровідність бетонних будівель (стіни таких помешкань погано утримують тепло) і матимете повну картину – питання встановлення котлів індивідуального опалення стоїть “ребром”.

На жаль, не всі бажаючі мають змогу встановити котел у власній квартирі. Для роз’яснення причин, чому людям не дають дозвіл на автономне опалення, “БН” звернулися до заступника Бучанського міського голови Юрія Хоменка.

Автономне тепло у домі- Яким є процес отримання дозволу на встановлення автономного опалення? Його надають служби Бучанської міської ради?
- Питання про погодження чи відмову не стоїть. Є заяви наших жителів, в яких вони просять дозвіл на встановлення автономного опалення в житлових квартирах. Відповідно, ці заяви розглядаються спеціалістами наших служб, готуються і виносяться на засідання виконавчого комітету, рішенням якого дається дозвіл на проектно-пошукові роботи. І тільки після цього бажаючі йдуть до газконтори, там виконується проект і в тому випадку, коли існуючі комунікації газової мережі дозволяють встановити індивідуальне опалення в житловому будинку, то лише тоді, згідно проекту, ці роботи розпочинаються.

- Але ж не кожен бажаючий може встановити котел в квартирі. Якими є обмеження?
- На сьогодні, в Бучі двадцять або навіть більше житлових будинків, де вже вичерпана можливість встановити індивідуальне опалення. Адже існують певні норми – наприклад, в житловому п’ятиповерховому будинку на 60 квартир, можна встановити котли на 15% від загальної кількості. Якщо ж цей показник буде більший — не забезпечиться подача газу в тому об’ємі, щоб котел функціюнував, дав опалення і воду.
Щоправда, з початком опалювального сезону котли не встановлюються, адже щоб це зробити, потрібно злити воду у всьому будинку чи стояку. Тому газконтора, у зв’язку з опалювальним сезоном, до 15 березня не приймає до розгляду наші дозволи на встановлення автономного опалення. Після закінчення сезону цей процес знову продовжиться.

- В чому ж полягають головні переваги автономного опалення та чи доцільно скрізь його встановлювати?
- Звичайно, масове бажання мешканців встановити індивідуальне опалювання – це не просто забаганка, що виникла на порожньому місці. Сьогодні теплостанції, які постачають нам тепло, не забезпечують в квартирах потрібний температурний режим. І це не лише вина тепломережі чи теплокомунсервіса. Багато чого залежить і від існуючої проблеми газу – його тиску і ліміту, який відводиться на регіон. Ну і звісно ж, впливає цінова політика. Кожен опалювальний сезон починається з того, що наші теплопостачальні організації вимагають розрахуватися по заборгованостям, які є на той час, коли потрібно подати газ на котельні, щоб забезпечити теплом населення. І в цьому році були випадки, коли котельні відключали від енергозабезпечення, адже заборгованість по регіону перед тепломережею становила близько 1,5 млн. грн., а перед теплокомунсервісом – близько 600 тис. грн.
Крім того, виникають питання і по деяким конкретним будинкам, наприклад, панельним, які будувалися колись ще без утеплення. Внаслідок цього, люди потерпають від холоду й звертаються за дозволом на встановлення автономного опалення.

- Є мікрорайони, в яких ситуація з опаленням дійсно потребує нагального вирішення?
- Особливо поганою ситуація є в мікрорайоні Мельники, де стоїть велика газова котельня, яка може забезпечити опаленням п’ять таких масивів. Але там стоять котли, ККД яких дуже низький – до 50%. Тож, замінивши там газову трубу, а це буде можливим і завдяки будівництву, що розпочинається, можна вирішити проблему з опаленням. Крім того, по цьому мікрорайону ми подали відповідні листи і є сподівання, що держава виділить кошти на будівництво модульної котельні, щоб забезпечити квартири теплом в повному обсязі.
Подібна ситуація склалась і по Ястремщині. Там є котельня, яка економічно не вигідна. В цьому році ми розглядаємо питання, щоб перевести весь цей мікрорайон на індивідуальне опалення. Адже якщо порахувати теперішні тарифи по ньому, то вони будуть найвищими в нашому регіоні.

- Перш, ніж надати дозвіл, беруться до уваги якісь показники житла?
- Проводиться огляд помешкання. В багатьох випадках доносять й акти обстеження з тепломережі, висновки санепідемстанції. В першу чергу ми надаємо дозвіл на встановлення індивідуального опалення для перших й останніх поверхів та кутових квартир.
Але коли людина звертається до нас з проханням поставити індивідуальне опалення, звичайно, ми це питання розглядаємо, приймаємо рішення. Але надати дозвіл чи відмовити — остаточно вирішує газконтора. В них для кожного будинку є розрахунки до якої межі вони надають відповідне погодження. Проте, ми також зараз будемо утримуватися від розгляду таких заяв до кінця опалювального сезону.

- Масове встановлення індивідуального опалення дає якісь наслідки для загальної системи теплопостачання?
- Однозначно – це погано. Така ситуація призводить до розбалансування всієї системи теплопостачання. Звичайно, встановлюючи індивідуальне опалення, людина вирішує питання тепла в своїй квартирі. Але наведу такий приклад. Припустимо, у 15% квартир в будинку встановили котли. А тепломережа, як була з певною кількістю котелень і штатом людей, так і залишається з тими ж показниками і затратами. Абонентів ж стає на 15% менше. Внаслідок цього тарифи піднімаються для тих людей, які залишаються на звичайному централізованому опаленні, а це – великий мінус. Ще збільшується потреба газу на населений пункт. Люди, які мають індивідуальне опалення, сплачують за показниками лічильників, але на таке опалення затрачається більший об’єм газу, як наслідок – його менше потрапляє до звичайних котелень.

- Які ж найкращі шляхи виходу з такої ситуації?
- Зараз простежується тенденція, що цей процес може й призупиниться у зв’язку із зростанням ціни на газ. Можливо, люди прорахують, скільки вони будуть сплачувати за газ, воду й опалення, маючи котли, і порівняють ці витрати з платежами тих жителів, які користуються централізованим теплопостачанням.

З кожної ситуації є вихід.
Навіть якщо 15% жителів будинку встановили автономне опалення, плануємо практикувати таке, що й жителі цілого будинку отримають дозвіл на встановлення котлів. Для цього робитимуться відповідні розрахунки, потрібно буде й замінювати діаметр труби, яка підходить до будинку, щоб мати змогу забезпечити його газом. Але постає питання коштів. Як варіант – об’єднуватися всім бажаючим, які проживають на даній території, й збирати кошти для заміни труби. Там же, де проводитиметься нове житлове будівництво, існуватиме можливість забезпечення перекладення цих газових труб.
газета: №2 "Бучанські новини" від 19 січня 2007р.
Людмила Гладська та Ольга Гдуля
 Інші новини по темі:
Лічильники тепла - це вигідно!

Лічильники тепла - це вигідно!

Ірпінський вісник
В Україні ввели новий механізм плати за опалення

В Україні ввели новий механізм плати за опалення

законодавтство
З 1 травня в Бучі запроваджено нові тарифи на опалення та гарячу воду

З 1 травня в Бучі запроваджено нові тарифи на опалення та гарячу воду

Бучанські новини
В платіжках за опалення надрукують заяву про розстрочку

В платіжках за опалення надрукують заяву про розстрочку

законодавтство
Про надання розстрочки на оплату послуги з централізованого опалення

Про надання розстрочки на оплату послуги з централізованого опалення

Буча та регіон
Урядом внесено зміни до державних  соціальних нормативів споживання житлово-комунальних послуг

Урядом внесено зміни до державних соціальних нормативів споживання житлово-комунальних послуг

законодавтство
ОПАЛЕННЯ: Про облік теплової енергі (відео)

ОПАЛЕННЯ: Про облік теплової енергі (відео)

законодавтство
Нові мережі забезпечать теплом

Нові мережі забезпечать теплом

Бучанські новини
Лист у редакцію: Мешканці будинку звертаються за допомогою до міського голови

Лист у редакцію: Мешканці будинку звертаються за допомогою до міського голови

Бучанські новини
Тепловиків просять коректно перераховувати плату за опалення

Тепловиків просять коректно перераховувати плату за опалення

законодавтство
Тарифи на опалення будуть переглянуті

Тарифи на опалення будуть переглянуті

Бучанські новини
Буча: Тарифи на послуги по теплопостачанню та гарячому водопостачанню

Буча: Тарифи на послуги по теплопостачанню та гарячому водопостачанню

ВИКОНКОМ
Більшість об’єктів ЖКГ Бучі – потребують заміни

Більшість об’єктів ЖКГ Бучі – потребують заміни

Бучанські новини
Будуть гроші - буде тепло

Будуть гроші - буде тепло

Бучанські новини
Коментарів: 1
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.
Володимир
Був би радий, якби хтось прояснив, чому мешканці нових будинків з індивідуальним опаленням (не автономним - на 1 квартиру, а на увесь будинок) мають платити за тепло (гаряча вода та опалення) по тим же тарифам, що й мешканці будинків з ценральним опаленням. Адже собівартість індивідуального опалення значно менша та й вартість його створення оплачується інвесторами при при будівництві будинку... До чого ж тут Теплокомунсервіс? Навіщо людям платити спочатку за створення системи індивідуального опалення при купівлі квартири будинку, що будується, а потім платити на рівні з мешканцями старих будинків за всі гріхи старої системи з "низьким ККД"?

0