Технології спокійного сну

Технології спокійного сну

Технології спокійного снуСучасний матрац став для українців символом престижу і нового ставлення до облаштування інтер’єрів поряд з шафами-купе та стільницями зі штучного каменю. Тому не треба бути пророком, щоб передректи динамічний розвиток виробництва і продажу матраців.

Наше техногенне сьогодення залишає мало часу на відпочинок, тому здоровий сон для нас стає еліксиром здоров’я. Наше тіло прагне відпочинку, і ми заворожено слухаємо розповіді продавців про „ортопедичні” матраци. Строго кажучи, прикметник “ортопедичний” – це скоріше хитрощі маркетологів, ніж дійсне визначення цього продукту. Будь-який матрац, навіть найдосконаліший не допоможе людині звільнитися від хвороб опорно-рухового апарату чи уникнути відкладення солей, як про це пишуть деякі рекламні буклети. Ортопедичний виріб – це виріб, що розробляється для конкретної людини та слугує для полегшення відчуття дискомфорту від індивідуальних вад її тіла, а матрацне виробництво, навіть якщо мова йде про ексклюзивні вироби, це виробництво серійне. Отже скоріше під “ортопедичними властивостями” розуміють властивість матрацу зберігати пружність під дією ваги тіла людини та відновлювати форму після того, як дія такої ваги припиняється. А також властивість підтримувати хребет людини, що лежить на матраці, у природному стані. Треба зазначити, що деякі виробники наділяють „ортопедичними властивостями” вироби, які навіть не відповідають вимогам еластичності, наприклад, матраци, виготовлені на основі двоконусних пружин безперервного плетіння („боннель”), не кажучи вже про ватні матраци. З іншого боку всі моделі, які пропонують сьогодні лідери в цій царині, мають на меті забезпечити покупцям “індивідуальний підхід”, бути зручними і для худих, і для огрядних, і для дітей, і для людей похилого віку, отже покупці слідом за продавцями, не вдаючись в конструктивні тонкощі, називають “ортопедичними” всі матраци нового покоління, адже вони кардинально відрізняються від тих, які були в нас ще десяток років тому.

І пружини, і поролон, і латекс

В літературі часто можна побачити поділ матраців на пружинні та латексні, проте це не зовсім правильно, адже латекс використовується в якості окремого шару і в пружинних матрацах. Правильніше ділити матраци на пружинні та безпружинні. Серед пружинних найбільш доступні за ціною вироби з так званими пружинами безперервного плетіння ("боннель"). Моделі з незалежними пружинами (pocket spring), кожна з яких вшита в окремий матер’яний чохол коштують дорожче. Є кілька варіантів скріплення таких пружин: один з них „center glued”, при якому мішечки з пружинами приклеюються один до одного посередині, інший спосіб – це проклеювання тонкої матер’яної поверхні на пружини в мішечках (такий спосіб дає ефект більшої плавності). Не зв’язані між собою пружини забезпечують "індивідуальний підхід" до різних ділянок людського тіла, додаючи всій конструкції особливої комфортності. Крім цього, всі пружинні матраци постачені прошарками, які відповідають за такі якості виробу, як м’якість чи жорсткість, тощо.

Пружини виробляються з загартованої високовуглецевої сталі товщиною 1,2 – 2,2 мм. При безперервному плетінні поєднуються між собою тонким дротом. В деяких моделях одночасно використовуються пружини з різною товщиною дроту, для створення декількох зон жорсткості, які б відповідали анатомічним особливостям тіла. Пружини, сплетені в єдину сітку («боннель»), мають двоконусну (або біконусну) форму, а незалежні частіше за все бувають циліндричними, або з завуженими кінцями. Важливим параметром є також кількість витків в одній пружині. В блоках безперервного плетіння цей показник дорівнює 4-5, в незалежних пружинах сягає 6-8. Діаметр пружин варіюється від 3 до 10 см, найбільший діаметр характерний для блоків безперервного плетіння. Кількість пружин на 1 кв.м - від 80 до 2000, причому в "боннелі" їх кількість як правило мінімальна (приблизно 80-120 на 1 кв.м). Стандартні незалежні пружинні блоки сьогодні мають щільність 256 пружин на кв.м. Пружинні блоки системи "Multipocket" - від 600 до 1200. Щільність 2000 пружин на кв.м досягається за рахунок того, що одна пружина знаходиться всередині другої. Звичайно всі перераховані параметри впливають на ціну матраца.

Сама лише кількість пружин та їхній діаметр в матраці мало про що говорять, матрац – це виріб, який можна оцінювати лише в комплексі: пружинний блок, настили, чохол. Скажімо, зі зменшенням діаметру пружин, збільшується пружність пружинного блоку. Якщо наприклад матрац виготовляється на основі класичного пружинного блоку „боннель”, що містить 106 пружин на 1 кв.м., то для виготовлення матрацу, який би відповідав вимогам ГОСТу, ми можемо використати класичний набір настилів. У випадку ж зменшення діаметру пружин, збільшується їх кількість в квадратному метрі, і відповідно збільшується пружність, отже ми повинні наповнити матрац більшою кількістю настилів або ж настилами з абсолютно новими властивостями, які створять той ефект м’якості, який буде нівелювати жорсткість пружини.

Важлива перевага матраців з блоком незалежних пружин - безшумність. Вона забезпечується, головним чином, за рахунок матер’яних чохлів, в які вшиті пружини, на безшумність також досягається завдяки циліндричній формі пружин. Хоча треба зазначити, що і „боннель” може бути безшумною, якщо вона якісно виготовлена. Всі „шумові” проблеми „боннелі” починаються з неякісної зборки – стирчать хвостики дроту пружин, порушений діаметр з’єднувальної спіралі, скриплять матраци також через конструктивні особливості блоків - наявність у пружинного блоку рамки тощо.

Серед непружинних матраців переважають матраци з синтетичного латексу, з натурального латексу, а також з наповненням з кокосового волокна – койри (в Україні, на жаль, переважають матраци з поролону – далеко не найкращого матеріалу для матраців). Дуже часто койру просочують латексом. Натуральний латекс користується великим попитом, попри те, що має специфічний запах. Синтетичний латекс має менш виражений запах, інколи виробники навіть спеціально його ароматизують, наближуючи до натурального. Зайняли своє місце на ринку і матраци з латексної крихти. Менш поширені матраци, набиті кінським волосом, морськими водоростями, та дуже рідко – верблюжою чи овечою шерстю. Окремо варто згадати про наповнювач з ефектом пам’яті – memory foam – гіперв’язкий синтетичний латекс - білаксиласт, дуже популярний матеріал, що використовується при виготовленні матраців вищої цінової категорії.

Прошарками в матрацах можуть слугувати також натуральні матеріали ватин, повсть, та синтетичні - поролон, спанбонд (термічно оброблений поліпропілен), струтофайбер (термічно оброблений поліестер з домішками натуральних волокон). Пружність настилів з натуральних волокон нижча ніж у наповнювачів, виготовлених з поліефірних волокон.

Успіх матрацного виробу забезпечує доцільність використання комплектуючих, їх якість та гармонійна співпраця настильних матеріалів та пружин. Далеко не завжди складна конструкція є перевагою матраца. Часто використання надмірної кількості настильних матеріалів приводить до подорожчання моделі, крім того значна кількість прошарків з різними властивостями може позбавити матрац можливості „дихати” та стати причиною накопичення вологи та запахів в ньому.

Ще один важливий конструктивний елемент матраца – це його оббивка. Велике значення має її склад та щільність. Окрім натуральних матеріалів (бавовни, льону, шерсті), для оббивки матраців широко використовуються штучні, синтетичні й змішані тканини, а також неткані матеріали. В залежності від цінової категорії матраца змінюється процент вмісту синтетичних волокон в його покритті. Для найдешевших виробів звичайно використовується синтетика (наприклад, поліпропілен). В найбільш дорогих моделях переважають натуральні матеріали. Матраци, що відносяться до середньої цінової категорії, як правило, оббиті жаккардами або нетканими матеріалами, в складі яких є частина бавовни, а синтетика (у вигляді акрила чи поліпропілену) додається для міцності. Значно краще, якщо тканина складається з бавовняних чи віскозних та поліефірних волокон, гірше коли з поліпропіленових. Дуже часто оббивочні тканини обробляють спеціальними сумішами – антиалергенними, протипожежними, пиловідштовхуючими.

Комбінуючи різні пружинні блоки, настили з різних матеріалів та оббивку виробники створюють вироби з різним ступенем комфорту і звичайно, різні за ціною, в кінцевому рахунку виходячи на нові категорії покупців.

Нові світові розробки

Інновації в матрацному виробництві останнім часом з’являються досить регулярно. Виробники намагаються завоювати прихильність споживачів, пропонуючи їм все вищий й вищий ступінь комфорту: матраци для людей з великою вагою, для сімейних пар з різною вагою, для дітей, для людей з підвищеною алергічною чутливістю і т.д. Заради справедливості треба зауважити, що на світовому матрацному ринку постійним пошуком нових інноваційних рішень займаються визнані лідери, а інші просто переймають готові рішення і використовують їх у своїй продукції. До світових лідерів в питанні інновацій належать американські компанії SIMMONS (засновник якої Залман Сіммонс ще в далекому 1870 році створив перший пружинний матрац), SEALY та деякі інші.

Що ж нового пропонують виробники матраців споживачам і які потреби намагаються задовольнити? Американська компанія SEALY, відома своїми передовими розробками, запропонувала нову форму пружин. Ця компанія представила систему подвійної підтримки DUAL SUPPORT SYSTEM. До основної циліндричної пружини по торцях (зверху та знизу) приварені конічні пружини перемінної жорсткості. Така конструкція реагує на збільшення тиску збільшенням жорсткості. Пружини забезпечують прогресивну підтримку людського тіла, тобто по-різному прилаштовуються під різні за вагою його частини. Особлива форма крайніх витків забезпечує краще зціплення елементів між собою, тому поверхня матраца стає більш рівною та пружною.

У бельгійської компанії RECOR BEDDING є матраци з різними зонами жорсткості. В середині, де навантаження вище, використані пружини зі збільшеним діаметром дроту. А французька SIMMONS розробила систему DUET, для блоків з незалежними пружинами, в якій пружини вкладені одна в одну, а чохли, в яких знаходяться пружини, з’єднані в трьох точках. В результаті перша пружина реагує на перший дотик, коли тиск невеликий, потім вступає в дію друга пружина, забезпечуючи жорстку опору для тіла при зростанні навантаження. А з’єднання пружин змушує весь блок працювати як єдиний механізм.

Приємно зазначити, що українські компанії не стоять осторонь інноваційного процесу: лідер українського матрацного ринку компанія ВЕЛАМ ще в 1997 році створила унікальний матеріал СПРУТ, який став надзвичайно популярним серед виробників матраців. Сировиною для виготовлення цього інноваційного матеріалу стали волокна поліестеру (поліефірні волокна), які мають високі гаптичні якості (приємність дотику до тіла), чудову гігроскопічність, повітропроникність, пружність, відсутність можливої хімічної деструкції та старіння. Термофіксований нетканий об’ємний матеріал СПРУТ формується з вертикально орієнтованих тонких спіралеподібних волокон, які фіксуються при температурі не менше 110 градусів С. Також існують варіанти у суміші з кінським та козиним волосом, з вовною, бавовною, льоном та морськими водоростями. Такі властивості матеріалу СПРУТ, як пружність, довговічність, гігієнічність, відсутність алергічних впливів та негорючість дозволяють йому успішно конкурувати з іншими настильними матеріалами, що використовуються у виробництві матраців.

А що у нас?

На українському так само як і на світовому ринку переважають все ж таки традиційні пружинні матраци. Однак якщо на американському ринку лідерство тримають матраци від „Великої S” компаній SEALY, SERTA, SIMMОNS (SIMMОNS BEDDING COMPANY до того ж найбільший світовий виробник матраців), то на європейському цим монстрам матрацної індустрії складають достойну конкуренцію італійська MAGNIFLEX, німецька HUKLA, бельгійська RECOR BEDDING, французька TRECA та багато інших. Росія також розвиває на своїх теренах матрацну індустрію, на російському ринку представлені практично всі відомі світові та європейські марки, укріплюються і власні фірми – ОРМАТЕК, ТАЛАС, КРИАТОН МАРК, STRUTO FIBRE LINE.

Натомість український ринок ортопедичних матраців відчуває дефіцит вітчизняних виробників – ми маємо двох гігантів матрацної індустрії – миколаївську фірму ВЕЛАМ та київську ВЕНЕТО (хоча заради справедливості слід зауважити, що загальна кількість виробників матраців в Україні перевалила за півсотні). ВЕЛАМ розпочала свою історію в 1991 році і зараз широко відома в Україні та за кордоном головним чином завдяки унікальному винаходу – інноваційному нетканому матеріалу СПРУТ. Сьогодні компанія випускає (за власною українською технологією) пружинні, без пружинні та традиційні ватні матраци, постільну білизну, подушки, ковдри, тощо. Компанія ВЕНЕТО заснована в 1993 році і випускає матраци за італійською технологією. Також в асортименті компанії ортопедичні подушки, аксесуари для сну, меблі та багато іншого. За канадською технологією працює харцизька фірма ДОНБАС-ЛІБЕРТІ, є ще декілька відомих компаній, що займаються матрацним виробництвом: київська ЕКМІ-МЕБЛІ, дніпропетровська NEOLUX, тощо.

Що ж стосується імпортної продукції, то найбільшим попитом в Україні користуються матраци італійських та німецьких виробників. Німецькі марки FEMIRA та HUKLA вже досить давно відомі нашим споживачам. А Італія представлена на вітчизняному ринку маркою LORDFLEX’S.

Обладнання та матеріали

Список постачальників обладнання та комплектуючих для виробництва матраців в Україні не можна назвати занадто різноманітним. Тут є свої визнані лідери, які є такими і в світовому масштабі. В виробництві обладнання для створення пружинних блоків лідерство тримає фірма SPUHL, що належить американській корпорації LEGGETT & PLATT та компанія FIDES, а у виробництві обладнання для шиття та простьогування - GRIBETZ INTERNATIONАL та PFAFF. Пружинні блоки в основному постачаються з Італіі, Німеччини, та Болгарії, в порядку погіршення якості можна ще згадати турецькі та російські пружинні блоки.

Кокосова койра переважно надходить від індійських, польських та словенських постачальників. Найвідомішими постачальниками натурального латексу, який так подобається споживачам, є світовий лідер у виробництві латексу французька фірма «SAPSA Bedding S.A.», заснована в 1934 році в складі корпорації PIRELLI та бельгійська компанія „LATEX Cо”. Також натуральний латекс поставляється в Україну з Індії та Польщі. А обладнанням італійської фірми STRATTO деякі українські компанії користуються для виготовлення нетканих матеріалів. Звісно ж, переліченими компаніями весь список не вичерпується і триває тенденція до розширення кола постачальників матеріалів та обладнання, що, як сподіваються спеціалісти, в кінцевому підсумку піде лише на користь вітчизняному ринку.

Маленькі хитрощі

Матрацне виробництво – виробництво високотехнологічне, а отже й недешеве. Але вітчизняні виробники знаходять способи здешевити продукцію. Підхід до здешевлення буває різним. Щоб зробити свою продукцію доступною більш широким верствам населення, сумлінні виробники приділяють велику увагу оптимізації процесів виробництва та ретельному підбору комплектуючих, а інші змінюють, а точніше спрощують конструкцію пружинного блоку на догоду дешевизні, застосовують пружинні блоки з неякісного дроту та використовують неякісні матеріали для внутрішніх шарів та оббивки, або економлять на прошивці матраців.

Мова йде про такі способи здешевлення як ручна зборка пружинних блоків, яка не може забезпечити достатньої фіксації пружин, які з часом розхитуються і скриплять. Якість пружинного блоку залежить не тільки від якості зборки, але й від якості дроту, з якого вони виготовляються. Тому економія за рахунок використання неякісного дроту абсолютно неприпустима, тому що пружини, зроблені з такого дроту не забезпечать потрібної пружності та довговічності виробу. Інший спосіб – це використання не за призначенням пружинних блоків, наприклад, в конкретній моделі матрацу з класичними настилами для забезпечення потрібної пружності повинні використовуватись п’яти-виткові пружини, а застосовуються чотирьох виткові (які в основному рекомендовані для виробництва меблів для короткочасного відпочинку, таких як крісла, деякі дивани, де не потрібна висока пружність). Або ж в пружинному блоці замість стандартної кількості рядків, для так званої економії, їх кількість зменшують.

Ще одна хитрість – заміна наповнювачів нового покоління на поролон чи дешевий ватин. Хоча в якості прошарку матраца ватин і застосовується, треба пам’ятати, що пружність цього матеріалу практично дорівнює нулю, а неякісний поролон не тільки не забезпечує необхідну пружність та довговічність матраців, але й може бути небезпечним для здоров’я людини при певних температурних параметрах. Зустрічаються також матраци, в яких виробники зекономили на оббивочній тканині, використавши, наприклад, під виглядом жаккарда дешеву тканину, на перший погляд дуже схожу на тканину з міцним жаккардовим переплетінням. Зрозуміло, що така тканина не лише гірше виглядає, але й менш міцна й швидше витирається. Якщо ж фірма зекономила на прошивці матрацу, то при точкових навантаженнях (дитина пострибала на ліжку) шов «пливе». Це далеко не всі «хитрощі», до яких вдаються деякі виробники, але найбільш поширені та показові.

Чудес не буває. Якщо матрац коштує підозріло дешево, потрібно замислитись - перед нами недорогий та якісний матрац чи дешевий, на якому виробник зекономив за рахунок якості? Хоча треба зауважити, що не завжди недорогий матрац – це поганий матрац, тому що сьогодні індустрія сну випускає дуже широкий спектр моделей матраців, серед яких є і недорогі та якісні матраци для дітей та ін. Важливо розуміти для кого і для чого створена та чи інша модель матрацу. Мета, якій слугуватиме даний виріб, якість виконання та якість комплектуючих визначають „хороший” він чи „поганий”, тому що між цими поняттями досить тонка, можна сказати, філософська грань.


„Меблеві технології”, №4, 2005
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.