Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Ірпінський вісник » Ірпінська прокуратура: «Наш професійний обов'язок - спільними зусиллями навести порядок»

Ірпінська прокуратура: «Наш професійний обов'язок - спільними зусиллями навести порядок»

Мирослав Пацкан: «Наш професійний обов'язок - спільними зусиллями навести порядок»



Протягом останніх років у Ірпінському регіоні та м. Буча за рахунок державних земель громадянам та юридичним особам передано у власність велику кількість земельних ділянок. Часто їх виділення підвищує соціальну напругу в суспільстві. У прокуратурі м. Ірпеня пройшла міжвідомча нарада керівників органів державного контролю та місцевого самоврядування з питань стану законності у земельній та містобудівній сферах.

РЕЗОНАНС НА ВСЮ КРАЇНУ — БІЛИЧАНСЬКИЙ ЛІС


Масштабність вилучення земель в Ірпінському регіоні та м. Буча тягне за собою зростання правопорушень у земельній сфері, що потребує скоординованих дій не тільки з боку правоохоронців, а й органів держконтролю та місцевого самоврядування. Особливий випадок — Біличанський ліс, який набув широкого резонансу і зараз перебуває на контролі у перших осіб держави. На даний час за позовами прокуратури м. Ірпеня скасовуються незаконні рішення та державні акти на цю землю.

— Незважаючи на такий резонанс, у грудні 2012 року Коцюбинською селищною радою, за відсутності меж селища, прийнято рішення про відведення ще 16 га Біличанського лісу КП «Центр розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури», — зазначив у виступі прокурор м. Ірпеня Мирослав Пацкан. — Прокуратурою міста до суду заявлено позов про скасування такого незаконного рішення. Загалом на сьогодні по Біличанському лісу задоволено майже 200 позовів прокуратури.
За словами Коцюбинського селищного голови Вадима Садовського, межі селища визначені, по процедурі надання землі пройдено усі відповідні судові інстанції, які є в Україні. Звичайно, чекатимемо на вирішення цих питань. Адже суд приймає рішення про скасування державних актів на ці земельні ділянки і повертає їх державі.

ЗАБУДОВА «З'ЇДАЄ» ПАРКИ ТА СКВЕРИ


— Не менш важливим та резонансним постало питання відведення у приватну власність громадянам для будівництва житлових будинків у паркових зонах в Ірпені, — продовжує Мирослав Васильович. — Це спричиняє надзвичайне хвилювання серед місцевого населення, проведення великої кількості мітингів, які висвітлюють загальноукраїнські ЗМІ. За прокурорського втручання та результатами розгляду протестів прокурора скасовано 23 рішення, на підставі яких громадянами не отримано державні акти. А також до суду заявлено 4 позови про скасування рішень та державних актів понад 50 громадянам на загальну площу більше 8 га.
Також актуальною з початку 2013-го стала проблема відсутності у містах та селищах регіону затвердженої в установленому законом порядку містобудівної документації. Водночас у поточному році Ірпінською міською радою, всупереч Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», за відсутності затверджених в установленому порядку плану зонування міста та детальних планів приймається рішення про відведення земельних ділянок для містобудівних потреб.

Незаконно відведено земельні ділянки у м. Ірпені по вул. Луговій площею понад 8 га під котеджну забудову ОК ЖБК «Зелений гай». Реагуючи на виявлені порушення, відносно винних у їх допущенні осіб прокуратурою міста до єдиного реєстру досудових розслідувань зареєстровано кримінальне провадження. Готуються проекти позовів про скасування також державних актів на право власності людей на ці земельні ділянки. Що узагалі можна сказати про законність дій міської ради у цій сфері, якщо у 2012 році нею прийнято рішення щодо відведення земельної ділянки на території Ірпінського міського суду для будівництва будинку! Ми підрахували, що в Ірпені на сьогодні нараховується понад 70 будівельних майданчиків, навколо яких акумулюються сміттєзвалища, знищуються зелені насадження, зокрема й на незаконно відведеній землі.
На це перший заступник Ірпінського міського голови Ігор Борзило відповів: «У нас виникає багато питань до забудовників. На жаль, не завжди є важелі впливу. Будемо співпрацювати з прокуратурою у цьому напрямку».

ЗА ЩО «УРІЗАЮТЬ» ПАЙОВУ УЧАСТЬ?


— Ще більш цинічне ігнорування не лише вказаних вимог законодавства, а й прокурора міста продемонструвала на останній сесії Гостомельська селищна рада, — дивується Мирослав Пацкан. — Відомо, що усі проекти рішень, які виносяться на розгляд сесій відповідних рад, необхідно надавати до прокуратури. Але за день до сесії було проведено засідання земельної комісії селищної ради та винесено на її розгляд, без надання до прокуратури, 2 проекти рішень щодо зміни цільового призначення земель площею 0,37 га — за відсутності затвердженого плану зонування селища чи детального плану територій. У подальшому прийнято 2 незаконні рішення щодо зміни цільового призначення цих земель — із житлової забудови на комерційного призначення (офісно-торговельне, склади). Готуються позовні заяви до суду.

Гостомельський селищний голова Анатолій Кириченко пообіцяв розібратися у цій ситуації та надати вичерпну відповідь.
— Є ще одне гостре питання, яке набуло серйозного резонансу і додає негативу для органів місцевого самоврядування, — констатує Мирослав Васильович. — З прийняттям Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» набуває актуальності питання встановлення розміру нарахувань та сплат коштів на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населених пунктів (пайова участь). Законом визначено лише граничні розміри пайової участі, які становлять 10% загальної вартості будівництва для нежитлових будівель та споруд і 4% — для житлових будинків. Рішенням Ворзельської селищної ради для ТОВ «Головбудсервіс-К», як виняток, її встановлено на рівні 1,8% від вартості об'єкта складських та офісних приміщень по вул. Ковельській, 10. Відсоток мав би сягати до 10%. Тобто замість 4 млн. грн., які забудовник сплатив би до місцевого бюджету, перераховано лише 400 тис. грн. Селище таке багате, що йому кошти не потрібні на розвиток?

Ворзельський селищний голова Олександр Венгрик: «Це люди, які багато допомагали селищу і будуть це робити й надалі. Вони звернулися з листом, пройшли усі комісії».

ОРЕНДАРІ НЕ ПЛАТЯТЬ ЗА ЗЕМЛЮ


— Також надзвичайно актуально постала проблема заборгованості сплати за землю, — наголосив прокурор м. Ірпеня. — Так, відповідно до даних Ірпінської ОДПІ, станом на січень 2013 року вона становить 6,708 млн. грн. На даний час — 6,812 млн. грн. та має тенденцію до зростання. Причому з них понад 4,5 млн. грн. — заборгованість з орендної плати за землю. Так, лише на території Бучанської міської ради на сьогодні заборгованість по сплаті за землю 1,832 млн. грн.
За словами Бучанського міського голови Анатолія Федорука, міською радою спільно з відповідними структурами ініційовано судовий позов.
Ігор Борзило додав, що в Ірпені також є питання щодо договорів оренди. Два великі підприємства — «Прогрес» та «Перемога» — хочуть відмовитися від землі. Зараз на їх території багато орендарів, які викупили приміщення, а землю брати не бажають.
У свою чергу податківцями вживаються заходи згідно з чинним законодавством щодо примусового стягнення заборгованості по сплаті за землю.

ЗУХВАЛІСТЬ РЕЄСТРАТОРІВ


Законом України «Про Державний земельний кадастр», що діє із січня 2013 року, вперше законодавчо визначено обов'язки посадової особи органу Держземагентства, що вносить відповідні дані до Державного земельного кадастру, перевіряти законність рішень відповідних органів місцевого самоврядування та відповідність землевпорядної документації вимогам законодавства.

— Вказані вимоги так само стосуються Ірпінського та Бучанського реєстраційних центрів, — нагадав Мирослав Васильович. — До їх фахівців у мене дуже серйозні претензії. Служба створена п'ять місяців тому. Тільки у січні 2013 року передано великий обсяг повноважень щодо реєстрації та перереєстрації прав на землю, що вимагає відповідального, принципового ставлення до виконання покладених обов'язків керівництвом центрів та їх працівниками. Водночас грубі порушення законодавства у цій сфері почали масово зростати. Зокрема, допускається зловживання своїми службовими повноваженнями працівниками центрів.
Так, за результатом перевірки повідомлення гр. Г. щодо протиправних дій з боку державного реєстратора прав на нерухоме майно реєстраційної служби Ірпінського міського управління юстиції Київської області Г., який, зловживаючи своїм службовим становищем, вчинив безпідставну перереєстрацію земельної ділянки площею 20 га, у зв'язку з чим до єдиного реєстру досудових розслідувань зареєстровано кримінальне правопорушення. Кримінальне провадження зареєстроване і за фактом незаконних дій державних реєстраторів Ірпінської реєстраційної служби стосовно майна славнозвісного ТОВ «Ірпіньнафтопродукт». За те, що відбулося рейдерське захоплення цього підприємства, можемо подякувати начальнику Ірпінської реєстраційної служби, який доклав для цього максимум зусиль. Я обіцяю, що це кримінальне провадження буде з обвинувальним актом направлено до суду. Крім того, за результатами проведеної перевірки установлені грубі порушення у діяльності реєстраційного центру в м. Ірпені. Реагуючи на це, мною підписано подання до ГУ юстиції у Київській області з вимогою вжити заходів та притягнути до відповідальності винних осіб. Є принципові позиції прокуратури Київської області, яка нам допомагатиме у позитивному розгляді даного подання, керівництва юстиції у Київській області. Гадаю, що стосовно начальника Ірпінської реєстраційної служби у найкоротший термін (20 днів) буде прийняте остаточне рішення.

Вражає зухвалість посадових осіб Ірпінської реєстраційної служби, які вчинили перереєстрацію трьох земельних ділянок у Коцюбинському (Біличанський ліс), — і це незважаючи на лист-заборону прокуратури м. Ірпеня. Причому перереєстрували так, що одна з них уже входить у статут однієї з фірм, яка бере кредит. І тепер, щоб цю земельну ділянку повернути державі, працівникам прокуратури треба докласти максимум зусиль. Обіцяю, що усі ці факти не залишаться без уваги. Ми реагуватимемо дуже жорстко.

Наведені приклади недотримання вимог чинного законодавства з боку органів місцевого самоврядування, контролюючих органів тягнуть за собою вжиття відповідних заходів прокурорського реагування та в подальшому — скасування незаконних рішень рад та державних актів на землю громадян, оскарження дій посадових осіб, що у свою чергу призводить до порушень прав громадян та держави в цілому. Тому пропонуємо повідомляти прокуратуру міста після надходжень заяв, звернень щодо отримання містобудівних умов та обмежень, реєстрації прав власності на землю, інше нерухоме майно даної категорії. Це допоможе працювати на випередження правопорушень у цій сфері. Надіюся на співпрацю. Це наш професійний обов'язок — спільними зусиллями навести порядок.
Ігор ШВЕЦЬ 
газета: «Ірпінський вісник» №24 від 7 червня 2013 року
 Інші новини по темі:
Законодавство: Міським радам надано право розпоряджатися землями державної власності за межами населених пунктів

Законодавство: Міським радам надано право розпоряджатися землями державної власності за межами населених пунктів

законодавтство
В прокуратурі міста Ірпеня відбулася міжвідомча нарада з питань реального виконання судових рішень

В прокуратурі міста Ірпеня відбулася міжвідомча нарада з питань реального виконання судових рішень

Прокуратура м. Ірпеня
Прокурор міста Ірпеня провів координаційну нараду керівників правоохоронних органів

Прокурор міста Ірпеня провів координаційну нараду керівників правоохоронних органів

Прокуратура м. Ірпеня
Податкова: Про декларації суб’єктів декларування

Податкова: Про декларації суб’єктів декларування

Публікації
Прокуратура: Боротьба з незаконним відчуженням землі в Ірпені

Прокуратура: Боротьба з незаконним відчуженням землі в Ірпені

Прокуратура м. Ірпеня
Звіт прокуратури міста перед громадою Ірпінського регіону та м. Буча

Звіт прокуратури міста перед громадою Ірпінського регіону та м. Буча

Прокуратура м. Ірпеня
Прокуратура: Землі містечка «Канадське село»  повертають у власність держави

Прокуратура: Землі містечка «Канадське село» повертають у власність держави

Публікації
Підсумки про пророблену роботу прокуратури міста Ірпеня за 2014 рік

Підсумки про пророблену роботу прокуратури міста Ірпеня за 2014 рік

Прокуратура м. Ірпеня
Прокуратура стоїть на варті законності у сфері земельних відносин

Прокуратура стоїть на варті законності у сфері земельних відносин

Прокуратура м. Ірпеня
Прокуратура міста Ірпеня інформує

Прокуратура міста Ірпеня інформує

Прокуратура м. Ірпеня
Прокуратура Київщини вимагає визнати незаконними рішення Бучанської міської ради щодо відведення земель лісового фонду

Прокуратура Київщини вимагає визнати незаконними рішення Бучанської міської ради щодо відведення земель лісового фонду

Прокуратура м. Ірпеня
Прокуратура: Кримінальне провадження щодо 3,3 га земель лісового фонду в Гостомелі

Прокуратура: Кримінальне провадження щодо 3,3 га земель лісового фонду в Гостомелі

Прокуратура м. Ірпеня
Ірпінською прокуратурою проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів

Ірпінською прокуратурою проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів

Прокуратура м. Ірпеня
Додержання земельного законодавства – приорітет у роботі прокуратури міста ірпеня

Додержання земельного законодавства – приорітет у роботі прокуратури міста ірпеня

Прокуратура м. Ірпеня
Прокуратура інформує: Ярослава Місяця оголошено в розшук

Прокуратура інформує: Ярослава Місяця оголошено в розшук

Прокуратура м. Ірпеня
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.