Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Ірпінський вісник » Флагману освіти України - сім футів під кілем

Флагману освіти України - сім футів під кілем

Документи свідчать, що освіті Гостомеля понад 150 років. Її підвалини закладалися ще на початку ХІХ століття: місцевий поміщик Фелікс Березовський відкрив у містечку єврейське елементарне училище. З 1860 року в гостомельській Покров- ській парафії діяла церковнопарафіяльна школа. З 1899-го діти вже відвідували державну двокласну школу Гостомеля, підпорядковану міністерству народної освіти. А в 1906 році коштами земства на її базі відкрито вечірні курси для дорослих. Цікаво, що сама школа «подорожувала» містечком: спочатку її приміщення знаходилося на розі сучасних вул. Леніна та Червоноармійської, а згодом — на території, де нині розташована ветлікарня.

Буремний 1917-й вніс свої корективи й у розвиток освіти Гостомеля: двокласну школу реорганізовано у неповну середню (семирічку), розраховану на 300 учнів. І до 1930 року тут навіть існував польський клас. 1 вересня 1936-го стало справжнім святом для місцевих жителів — у центрі містечка збудовано нову середню школу (сьогодні у цьому приміщенні працює селищна рада та діє Центр творчості дітей та юнацтва). У 1967 році Гостомельську середню школу перейменовано на Ірпінську середню загальноосвітню трудову політехнічну школу №13. Ще однією визначною подією в історії освіти селища, у житті учнів та викладачів стало переселення в 1994-му гостомельської альма-матер до красивої новобудови. А два роки потому, на 60-річчя навчального закладу, відкрився музей його історії, який згодом перетворився на історико-краєзнавчий музейний комплекс. Його експонати органічно поєднують минуле і сучасне школи, селища та загалом нашої країни. І кропітка праця на цій ниві принесла свої плоди: у 2008-му Міністерством освяти і науки України шкільному музею присвоєно почесне звання зразкового. З нагоди 70-річчя навчального закладу колектив школи презентував художньо- документальний нарис «Історія Гостомельської школи», а відзначаючи 75-ту річницю - книгу «Сьогодення Гостомельської школи».

13-Й ДИРЕКТОР ШКОЛИ №13

У грудні 1995-го за директорський «штурвал» школи став Володимир Захлюпаний. І яким би буремним не було освітнє життя України, ось уже 16 років мудрий та досвідчений капітан на повних вітрилах сміливо веде свій корабель, оминає мілини та небезпечне каміння, шукає вірний фарватер. І ніхто не зважає на забобони, що 13-й директор керує школою №13. Володимир Миколайович — відмінник освіти України, переможець конкурсу «Учитель року» в номінації «Керівник загальноосвітнього навчального закладу», VIII Всеукраїнського конкурсу «Вчитель-новатор», нагороджений нагрудним знаком Міністерства освіти і науки України «Василь Сухомлинський». Звичайно, ці здобутки — результат невтомної праці не лише його особисто, а й учителів та учнів.

— Щиро вітаю усіх, хто приїхав розділити з нами свято, — звернувся до присутніх директор Ірпінської ЗОШ №13 Володимир Захлюпаний. — Цій радісній події передували роки щоденної роботи, яка вимагає від педагогів сумлінно виконувати свій обов'язок: віддавати свої сили, знання, серце дітям, творити добро заради майбутнього. Не дивно, що найбільшою нагородою для нас є успіхи та досягнення наших учнів.
Хочу подякувати усім тим, хто по крупицях збирав матеріали до книжок «Історія Гостомельської школи» та «Сьогодення Гостомельської школи» і допоміг їх видати. У цих художньо-документальних нарисах відображено розвиток та становлення нашого навчального закладу, його минуле та сьогодення, подяка людям, які присвятили дітям своє життя. Висловлюю вдячність за турботу про школу міській та селищній владі, благодійникам, які завжди підставляють нам своє міцне плече.

ШКОЛА ПІДВИЩУЄ ІМІДЖ СЕЛИЩА

Історія Гостомеля продовжується добрими справами людей, які постійно дбають про його добробут. Селище розбудовується, з кожним роком з'являються нові соціальні об'єкти, парки і пам'ятники, поліпшується стан благоустрою. До його окрас належать Свято- Покровська церква, площа Святої Покрови, культурно-оздоровчий комплекс, парки пам'яті героїв Чорнобиля та закоханих.

— Наші жителі своєю працею, умінням, талантом роблять селище більш красивішим, сучаснішим, — наголосив Гостомельський селищний го-
лова Анатолій Кириченко. — Підприємства АТ «Ветропак Гос - томельський склозавод», АНТК ім. Антонова та інші відомі далеко за межами нашої країни. І разом із ними підвищує імідж селища Ірпінська ЗОШ №13. Заклад пишається своїми випускниками, серед яких є відомі науковці , фахівці виробництва , військові, підприємці, журналісти, учителі, діячі культури.

Сьогодні наша школа — це сучасний навчальний заклад, обладнаний необхідними кабінетами, комп'ютерними класами, спортивними залами, майстернями, бібліотекою, їдальнею. Ми і надалі дбатимемо, щоб діти перебували у комфортних умовах, здобували нові знання. А для заохочення селищна рада щорічно за підсумками навчального року матеріально відзначає кращих учнів та вчителів.

— На сучасному етапі Ірпін - ська ЗОШ №13 — один з кращих навчальних закладів на теренах нашого регіону та області, лауреат 12-ти престижних міжнародних і всеукраїнських конкурсів, виставок щодо розвитку освіти, її інновацій, — зазначив начальник міського відділу освіти Ярослав Маляренко. — Педагогічний колектив на чолі з талановитим керівником Володимиром Захлюпаним ефективно втілює сучасні авторські здобутки, напрацювання та інноваційні знахідки у навчально- виховний процес.

Гостомельська альма-матер — лауреат Всеукраїнського конкурсу «100 кращих шкіл України» в номінації «Школа сучасних освітніх технологій», призер обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «Початкова школа ХХІ сторіччя», постійний учасник Міжнародної виставки навчальних закладів «Сучасна освіта в Україні». За участь у Загальноосвітній програмі «Юні таланти України ХХІ століття» заклад нагороджено дипломом Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти. Шкільний веб-сайт став абсолютним переможцем у конкурсі сайтів загальноосвітніх закладів Київщини. У 2008 році школі вручено відзнаку «Флагман сучасної освіти України», у 2010-му нагороджено срібною медаллю на Всеукраїнській виставці «Інноватика в освіті України», наступного року — золотою медаллю на Міжнародній виставці «Сучасні навчальні заклади — 2011». І нарешті за підсумками 20102011 навчального року школа отримала відзнаку «Флагман освіти України — 2011».

АРСЕНАЛ ДОБРИХ СПРАВ

Не одне десятиліття заклад тісно співпрацює з керівництвом АТ «Ветропак Гостомельський склозавод». Із розумінням та підтримкою підходять до його проблем голова правління Андрій Гірник, директор по персоналу Віктор Ситніков, голова профкому Павло Лемешок. Кожного року на святі останнього дзвоника керівництво підприємства нагороджує грошовою премією учнів та вчителів — переможців олімпіад, конкурсів та змагань. Обладнання кабінету хімії, виділення коштів на передплату періодичної преси, спільне проведення спортивних свят, організація екскурсій на завод — це далеко не повний перелік напрямків співпраці.

Активно переймається проблемами гостомельських освітян і депутат Київської обласної ради Наталія Семко — керівник спеціалізованого екологічного підприємства «Рада», яке вже майже два десятиліття впроваджує інноваційні технології у сфері утилізації побутових відходів. До цієї корисної справи долучилися й учні школи, які за підсумками минулого навчального року посіли перше місце в екологічній акції зі збору макулатури та пластику.

Серед випускників закладу — відомий благодійник, депутат Ірпінської міської ради Юрій Прилипко. Ця людина з великим серцем постійно опікується культурою, освітою, спортом, ветеранами та молоддю, інвалідами і дітьми-сиротами. Лише у 2011 році за кошти Юрія Ілліча від гостомельської школи оздоровлено 92 учні. Також в арсеналі його добрих справ придбання інтерактивної дошки, допомога в ремонті класних приміщень, грошова винагорода медалістам. Не байдужі до проблем школи й Віктор Бондаренко, Олег Смолянчук, Олександр Пісоцький, Леонід Протасевич, Анатолій Водо- лага, депутати Гостомельської селищної ради та багато інших.

ДУХ, ПАМ'ЯТЬ, ТРАДИЦІЇ

Школа - це не лише стіни , а насамперед - дух, пам'ять, традиції, наступність поколінь. Особливо трепетні слова подяки пролунали на адресу педа- гогів-ветеранів. Можна пишатися тим, що 17 учителів закладу стали відмінниками освіти, а 176 випускників нагороджено золотими та срібними медалями.

Наступники ветеранів зберігають вірність учительській праці, радіють численним здобуткам своїх учнів — у навчанні, науковій діяльності, художній самодіяльності, спорті. Саме на базі школи часто проходять обласні семінарські заняття, курси перепідготовки директорів та їх заступників навчальних закладів Київщини.

Тож свято запам'ятається нагородженнями ювілейними медалями та відзнаками, чудовою концертною програмою. Бажаємо творчому колективу Гостомельської школи нових злетів на педагогічній ниві та вдячних учнів. Нехай освітянський флагман, де за штурвалом досвідчений капітан, на повних вітрилах борознить простори океану Знань.
Ігор Швець 
газета: "Ірпінський вісник" №51 від 23 грудня 2011 прку
 Інші новини по темі:
Бучанський центр освіти дорослих пропонує курси

Бучанський центр освіти дорослих пропонує курси

Буча та регіон
Бучанський центр освіти дорослих запрошує на навчання

Бучанський центр освіти дорослих запрошує на навчання

відділ освіти
Нова Бучанська початкова школа № 9 оголошує прийом заяв на вільні місця

Нова Бучанська початкова школа № 9 оголошує прийом заяв на вільні місця

Буча та регіон
МОН представило проект реформи з 12-річною шкільною освітою

МОН представило проект реформи з 12-річною шкільною освітою

Суспільство
З освітою в нове життя

З освітою в нове життя

Бучанські новини
У Гостомелі школа №15 опинилася під загрозою закриття

У Гостомелі школа №15 опинилася під загрозою закриття

Буча та регіон
Прийматимемо учнів за принципом мікрорайонності

Прийматимемо учнів за принципом мікрорайонності

Бучанські новини
Лист до редакції: Де і коли побудують нову школу №10 ?

Лист до редакції: Де і коли побудують нову школу №10 ?

Ірпінський вісник
27 вересня: День відкритих дверей в Бучанському центрі освіти дорослих

27 вересня: День відкритих дверей в Бучанському центрі освіти дорослих

Буча та регіон
Діти здобуватимуть середню освіту за схемою 5+4+3

Діти здобуватимуть середню освіту за схемою 5+4+3

Суспільство
Кубок Гостомеля з волейболу

Кубок Гостомеля з волейболу

спортивні новини
Ірпінська школа N13 нагороджена відзнакою «Флагман сучасної освіти України»

Ірпінська школа N13 нагороджена відзнакою «Флагман сучасної освіти України»

Буча та регіон
Анатолій Пінчук: «Ми приділяємо увагу кожній дитині»

Анатолій Пінчук: «Ми приділяємо увагу кожній дитині»

Бучанські новини
Бучанський Центр освіти дорослих запрошує на навчання

Бучанський Центр освіти дорослих запрошує на навчання

відділ освіти
ДПА у 4 та 9 класах скасовано.  ЗНО обовязково проведуть

ДПА у 4 та 9 класах скасовано. ЗНО обовязково проведуть

Суспільство
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.