Буча новини міста, Буча сайт » статті і публікації » законодавтство » Послідовність створення товариства з обмеженою відповідальністю

Послідовність створення товариства з обмеженою відповідальністю

Згідно з чинним законодавством України право на здійснення підприємницької діяльності, яку не заборонено законом, мають фізичні та юридичні особи за умови їх державної реєстрації у встановленому законом порядку. Для створення товариства з обмеженою відповідальністю підприємства-засновники або фізичні особи-засновники, скликають установчі збори, на якому ухвалюють рішення щодо створенні цього товариства.

Таке рішення оформляється протоколом установчих зборів.
На установчих зборах засновники повинні розглянути й затвердити наступні питання:

1.Про створення товариства;
2. Про затвердження статуту;
3. Про розподіл і затвердження частин між засновниками;
4. Про вибори директора товариства;
5. Про державну реєстрацію (проведення державної реєстрації засновники доручають директорові або призначають іншу особу, якій видають доручення, де вказуються повноваження і його паспортні дані).

При створенні юридичних осіб однією з перших, як правило, відбувається операція із внесення його засновниками внесків до статутного фонду новоствореного підприємства. Він покликаний виконувати гарантійну і стабілізаційну функції у товаристві з обмеженою відповідальністю. Стабілізаційна функція полягає у тому, що товариство використовує певні кошти для здійснення своєї діяльності. Гарантійна функція статутного фонду пов’язана із забезпеченням вимог кредиторів.

Відповідно до частин 1 та 2 ст. 52 ЗУ ‘’Про господарські товариства’’ у товаристві створюється статутний (складений) капітал, розмір якого повинен становити не менше суми, еквівалентної одній мінімальної заробітної плати, виходячи зі ставки мінімальної заробітної плати, діючої на момент створення товариства.

До моменту реєстрації товариства кожен з учасників зобов'язаний внести до статутного (складеного) капіталу не менше 50 відсотків вказаного в установчих документах вкладу. Внесення до статутного (складеного) капіталу грошей підтверджується документами, виданими банківською установою. Частина статутного капіталу, що залишилася несплаченою, підлягає сплаті протягом першого року діяльності товариства. Одним з документів, необхідних для державної реєстрації юридичної особи, для якої законом встановлено вимоги щодо формування статутного фонду, є документ, що підтверджує внесення засновником (засновниками) вкладу (вкладів) до статутного фонду юридичної особи в розмірі, який встановлено законом (ч. 4 ст. 24 ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» № 755-IV від 15.05.2003 р.).

Таким документом є довідка з банку про відкриття поточного рахунку для формування статутного фонду та про перерахування на цей рахунок вкладу засновника (у разі якщо статутний фонд товариства формується за рахунок грошових коштів засновників) або акт приймання-передачі майна до статутного фонду товариства (у разі якщо статутний фонд товариства формується за рахунок майнових внесків засновників). Вкладом до статутного (складеного) капіталу господарського товариства можуть бути гроші, цінні папери, інші речі або майнові чи інші відчужувані права, що мають грошову оцінку, якщо інше не встановлено законом. На практиці найчастіше статутний фонд товариства формується за рахунок грошових коштів або рухомого майна засновників. Реєстрація товариства з обмеженою відповідальністю здійснюється відповідно до Закону України ‘’Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців’’.

Для проведення державної реєстрації юридичної особи засновники або уповноважена ними особа повинні особисто подати державному реєстратору (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення)

такі документи:

1. Заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи;

2. Примірник оригіналу або нотаріально посвідчену копію рішення засновників або уповноваженого ними органу про створення юридичної особи; - два примірники установчих документів;

3. Документ, що засвідчує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації юридичної особи.

4. У разі, якщо проводилося резервування найменування юридичної особи додатково подається чинна довідка з Єдиного державного реєстру про резервування найменування юридичної особи.

5. Додатково також подається документ, що підтверджує внесення засновникоми вкладів до статутного фонду юридичної особи в розмірі, який встановлено законом.

Державному реєстратору забороняється вимагати додаткові документи для проведення державної реєстрації юридичної особи, якщо вони не передбачені законом. Якщо документи для проведення державної реєстрації юридичної особи подаються особою, уповноваженою засновниками юридичної особи, державному реєстратору додатково пред'являється її паспорт та надається документ, що засвідчує її повноваження.

Документи, які подані для проведення державної реєстрації юридичної особи, приймаються за описом, копія якого в день надходження документів видається (надсилається рекомендованим листом) засновнику або уповноваженій ним особі з відміткою про дату надходження документів. Дата надходження документів для проведення державної реєстрації юридичної особи вноситься до журналу обліку реєстраційних дій.

Державний реєстратор має право залишити без розгляду документи, які подані для проведення державної реєстрації юридичної особи, якщо:

1. Документи подані за неналежним місцем проведення державної реєстрації;

2. Документи не відповідають вимогам, які встановлені ЗУ ‘’Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців’’

3. До державного реєстратора надійшло рішення суду щодо заборони у проведенні реєстраційних дій; - документи подані не в повному обсязі; - документи подано особою, яка не має на це повноважень.

Державний реєстратор за відсутності підстав для залишення документів, які подані для проведення державної реєстрації юридичної особи, без розгляду зобов'язаний перевірити ці документи на відсутність підстав для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи, які передбачені ч.1 ст.27 вищезгаданого закону. Перевірка на відсутність підстав для відмови здійснюється з використанням відомостей з Єдиного державного реєстру. За відсутності підстав для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи державний реєстратор повинен внести до реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи ідентифікаційний код відповідно до вимог Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України та внести до Єдиного державного реєстру запис про проведення державної реєстрації юридичної особи на підставі відомостей цієї реєстраційної картки. Дата внесення до Єдиного державного реєстру запису про проведення державної реєстрації юридичної особи є датою державної реєстрації юридичної особи. Строк державної реєстрації юридичної особи не повинен перевищувати три робочих дні з дати надходження документів для проведення державної реєстрації юридичної особи. Свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи повинно бути оформлено і видано (надіслано рекомендованим листом за описом вкладення) засновнику або уповноваженій ним особі державним реєстратором не пізніше наступного робочого дня з дати державної реєстрації юридичної особи.

Разом із свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи засновнику або уповноваженій ним особі видається (надсилається рекомендованим листом) один примірник оригіналу установчих документів з відміткою державного реєстратора про проведення державної реєстрації юридичної особи. Порядок передачі державному реєстратору ідентифікаційних кодів Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України для внесення їх до реєстраційної картки визначається спеціально уповноваженим органом з питань державної реєстрації та спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері статистики. Державний реєстратор у день державної реєстрації юридичної особи зобов'язаний передати відповідним органам статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування відомості з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи. Підставою для взяття юридичної особи на облік в органах статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування є надходження до цих органів відомостей з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи.

Підставами для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи є:

1. Невідповідність відомостей, які вказані в реєстраційній картці на проведення державної реєстрації юридичної особи, відомостям, які зазначені в документах, що подані для проведення державної реєстрації юридичної особи;
2. Невідповідність установчих документів вимогам закону;
3. Порушення порядку створення юридичної особи, який встановлено законом, зокрема:

4. Наявність обмежень на зайняття відповідних посад, встановлених законом щодо осіб, які зазначені як посадові особи органу управління юридичної особи;

5. Невідповідність відомостей про засновників (учасників) юридичної особи відомостям щодо них, які містяться в Єдиному державному реєстрі;

6. Наявність обмежень щодо вчинення засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженою ними особою юридичних дій;

7. Наявність в Єдиному державному реєстрі найменування, яке тотожне найменуванню юридичної особи, яка має намір зареєструватися;

8. Використання у найменуванні юридичної особи приватного права повного чи скороченого найменування органу державної влади або органу місцевого самоврядування, або похідних від цих найменувань, або історичного державного найменування, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України. Відмова у проведенні державної реєстрації юридичної особи з інших підстав не допускається. За наявності підстав для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи державний реєстратор зобов'язаний не пізніше трьох робочих днів з дати надходження документів для проведення державної реєстрації видати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) засновнику або уповноваженій ним особі повідомлення про відмову в проведенні державної реєстрації із зазначенням підстав для такої відмови та документи, що подавалися для проведення державної реєстрації юридичної особи, відповідно до опису. У разі відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи реєстраційний збір не повертається. Після усунення причин, що були підставою для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи, засновники або уповноважена ними особа можуть повторно подати документи на проведення державної реєстрації юридичної особи. Відмову в проведенні державної реєстрації юридичної особи може бути оскаржено в суді.
11 -5

Павленко П.Л., директор АН "Ріелтор" 
 Інші новини по темі:
Щодо порядку передачі частки учасника товариства іншим особам

Щодо порядку передачі частки учасника товариства іншим особам

статті
Роз’яснення законодавства: Про громадське об'єднання

Роз’яснення законодавства: Про громадське об'єднання

міська юстиція
Порядок створення та легізіції професійних спілок та їх об`єнань

Порядок створення та легізіції професійних спілок та їх об`єнань

міська юстиція
Податкова: ФОП, які припиняють підприємницьку діяльність

Податкова: ФОП, які припиняють підприємницьку діяльність

Публікації
«Паперові інвестори» села Мироцьке

«Паперові інвестори» села Мироцьке

Мироцька правда
Формат імені електронного документу звітів страхувальника

Формат імені електронного документу звітів страхувальника

УПФУ в місті Буча інформує
Юридична консультація: Оскарження дій БТІ

Юридична консультація: Оскарження дій БТІ

законодавтство
Шановні підприємці - УПФ України у місті Буча інформує

Шановні підприємці - УПФ України у місті Буча інформує

УПФУ в місті Буча інформує
Садові товариства - на індивідуальну житлову забудову

Садові товариства - на індивідуальну житлову забудову

Бучанські новини
27 березня: Ініціативні групи проведуть установчі збори ОСББ

27 березня: Ініціативні групи проведуть установчі збори ОСББ

Буча та регіон
Міська юстиція: Сплата реєстраційного збору

Міська юстиція: Сплата реєстраційного збору

міська юстиція
Переваги нотаріального посвідчення договору відчуження частки

Переваги нотаріального посвідчення договору відчуження частки

законодавтство
28 березня відбудуться установчі збори для створення Громадської ради

28 березня відбудуться установчі збори для створення Громадської ради

Буча та регіон
Реєстрація благодійної організації

Реєстрація благодійної організації

міська юстиція
Платникам транспортного податку!

Платникам транспортного податку!

Публікації
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.