Буча новини міста, Буча сайт » Буча та регіон » «Щоб усе місто було, як суцільний парк»

«Щоб усе місто було, як суцільний парк»

Травневі вихідні, нарешті, порадували нас по-справжньому весняною погодою. Разом з тим, показали, що всі дороги ведуть у Центральний міський парк, який кожен день б’є свої ж рекорди по кількості відвідувачів. І добра частина відпочиваючих - жителі прилеглих населених пунктів або ж кияни. Чим приваблює парк? Як завжди, красивий і доглянутий, він «пропонує» людям все нові способи цікаво провести дозвілля.
Але кілька сюрпризів збережено й на майбутнє. Чого нам чекати – поцікавилися у Бучанського міського голови Анатолія Федорука, який, до речі, не тільки контролює якість проведення робіт, але й сам не цурається взяти у них участь.


- Анатолію Петровичу, зараз у кількох зонах парку відбуваються будівельні роботи. Що тут буде?
- Ми з самого початку говорили, що територія у 52 га, яка відведена і оформлена належним чином, як Бучанський міський парк, не може зупинитися у своєму розвитку. Парк – це така річ, що аби тільки було бажання, натхнення та можливості його розвивати. Він потребує постійного оновлення, вдосконалення, виходячи з потреб відвідувачів – наших жителів і гостей міста.
Наприклад, зараз працюємо над логічним завершенням набережної під дитячу зону, яка, виходячи із ініціативи суб’єктів господарювання, становитиме єдину композицію з малих архітектурних форм, ігрових атракціонів та місць відпочинку. Це – великий комплекс заходів, покликаних задовольнити потреби відпочиваючих.
Щодо рослинності парку, то мені приємно відзначити: ми не просто хаотично висаджуємо дерева, а застосовуємо комплексний підхід до озеленення. В поточному році «взяли курс» на те, щоб забезпечити малий і середній рівень проглядності, тобто мова йде про висаджування кущів. Нині близько 700 різних видів кущів, які квітують і формують зелені огорожі, вже з’явилися в парку.

Крім того, маючи два-три грандіозних фестивалі, які проходять в Бучі, у нас постійно виникала потреба з облаштуванням міні-локацій під майстер-класи або невеличкі «філії» проведення основного дійства. Тому було прийнято рішення облаштувати поруч з дитячою зоною, у верхній частині парку, постійно діючу сцену для того, аби аматорські колективи могли себе належним чином презентувати.
У тій частині парку, що межує із тренувальною базою ФК «Оболонь», планом розвитку передбачено облаштування великого спортивного ядра, щоб люди, які потребують відповідної послуги, могли нею скористатися. У цьому теж є потреба, бо кожного ранку тут можна побачити багато людей різного віку, які ведуть активний спосіб життя. Тому з появою нових висококласних тренажерів, їхня кількість тільки зросте.

- Це все – завдання «на сьогодні». А як щодо найближчих «віддалених» перспектив облаштування парку?
- Хочемо побудувати велику концертну залу, яка знаходитиметься в районі локації «Старого дубу». Це кошти – державного, місцевого бюджетів, участь в грантових програмах.

- Коли завершиться дооблаштування озера та пляжу?
- Облаштування пляжу у нас передбачено в поточному році. Минулого року нам вдалося «увійти» в програму обласного управління водного господарства, але, на жаль, процедура тендерів затягнула всі ці процеси в нікуди. Фактично, ми маємо розриту територію, а про виконання безпосередніх робіт – питання навіть й близько не стоїть. Справа в тому, що переможець тендеру приступив до облаштування водойми, а той хто програв, відповідно, подав якісь заперечення до суду. І все «зависло». Виходить, що ні місто не може добудувати пляж, ні підрядники через обласний та державний бюджети. Але переконаний, що всі ці юридичні питання також владнаються і ми зможемо облаштувати пляжну частину парку, аби та слугувала городянам.

- Уся територія парку умовно розділена на зони: дитячу, спортивну, для відпочинку, творчості. Така градація збережеться і в подальшому?
- Звичайно, ми з самого початку передбачали зональність використання тієї чи іншої території. Парк повинен виконувати свою основну функцію – кожен має знайти щось своє для відпочинку, задоволення власних потреб. Такий принцип буде домінувати і в майбутньому. У планах, ми повинні в поточному, максимум – у наступному році, з’єднати проїжджу частину вул. Сілезької і дорогу, що тягнеться вздовж пойми до тенісного клубу «Кампа». У результаті з’явиться невеличка об’їзна дорога з облаштуванням відповідних стоянок (адже велика кількість відвідувачів парку приїжджає на авто). Крім того, передбачено створити зону барбекю для шанувальників пікніків на природі. Це теж буде дещо віддалена від парку територія, але в ній є потреба. Адже люди мають різне виховання: часто сідають на газони з поливами і розводять там багаття. Тож, це питання також треба відрегулювати і дати їм можливість відпочити на природі з мінімальною шкодою для довкілля.

- Часто звертаються інвестори з пропозицією розпочати тут свій бізнес?
- Інвестори – це дуже гучно сказано. Сьогодні і тижня не проходить, щоб ті, кого виганяють з Києва (МАФи, «равлики», продавці цукрової вати та ін.), не писали заяви з пропозицією ведення бізнесу в Бучі. На щастя, виконавчий комітет Бучанської міської ради системно підходить до розгляду цих питань, розглядає і дивиться не з позиції того, хто звернувся, а доцільності перетворювати Центральний міський парк на «а-ля» пляжну зону Скадовська чи Затоки. Такого не буде.
Виходячи з природних можливостей Бучі, ми все-таки робимо акцент на дендропарку. Тож, відповідно програма, насиченість інфраструктурних об’єктів повинні відповідати цьому змісту.

- Свято «О-Fest» стало невід’ємною частиною Бучанського міського парку. У якому форматі воно буде проходити в цьому році?
- У традиційному форматі. Але щороку проведення фестивалю, зокрема його зміст, покращується: враховується і кількість учасників, і якість творів, що ними виконуються.
У свою чергу, ми вдосконалюємося у технічному плані – належним чином забезпечуємо локації, щоб і глядачам, і виконавцям було зручніше, комфортніше проводити фестиваль.
Минулого року обговорювалося питання доцільності проведення в Бучі «О-Fest» впродовж двох днів. Виходячи з технічних можливостей, прийшли до висновку, що один день музичного свята буде у нас, інший – у столиці. У майбутньому, з будівництвом нової концертної зали, ми зможемо проводити свято повні два дні й дарувати насолоду глядачам. Ось такі плани…

- Як бачимо, відбувається і певна реконструкція вулиці Інститутської…
- Наразі ми облаштовуємо під’їзні до парку території. Крім того, буде повністю оновлено паркан табору «Променистий», який тягнеться вздовж вул. Інститутської.
Через трирічну «боротьбу», бюрократичну писанину, зустрічі й наради в МВС України, зокрема з керівництвом табору «Променистий», нам вдалося переконати їх, що це буде доцільно. По-перше, з позиції безпеки перехрестя. Адже вул. Інститутська та вул. Вокзальна утворюють закритий кут огляду, тому там постійно виникають ДТП, ми навіть встановлюємо на цьому перехресті світлофор. По-друге, необхідність у новій огорожі виникла й з естетичної точки зору. Той паркан, який був побудований ще у 1962 році, як говорив мій колега з міста Києва: «Він стомився там стояти». Місту довелося вийти з такою ініціативою, розуміючи, що та сторона ще довго не стане вкладати кошти в облаштування паркану.

Нова огорожа буде прозорою, металевою, щоб можна було бачити хоча б природу, а не глуху білу стіну протяжністю майже у кілометр. Вздовж цієї пішохідної зони також висадимо кущі та дерева.
Зараз відбувається асфальтування й вулиці Ярослава Мудрого, з облаштуванням там тротуарів, із заміною інженерних мереж. Вона теж є під’їзною до Центрального міського парку.

- Чи існує перспектива розширити територію парку? Чи є в цьому взагалі потреба?
- Можливість розширення парку існує лише за рахунок території міста. Будуємо тротуари, велодоріжки, інфраструктурні об’єкти, аби все місто – був суцільний парк, без контрастів і неузгоджуваностей, які можуть виникати. Центральний міський парк фактично притягує до себе відвідувачів не тільки з Києва, а й з України. У результаті, наші готельні комплекси відчувають потребу в своєму сервісі. Паралельно розвивається і ця індустрія в місті, що не може не радувати, адже це - робочі місця, сплата податків до міського бюджету, туристичний збір тощо. Відбувається гармонійний розвиток населеного пункту.

- Наразі відбувається реконструкція пішохідної зони у центральній частині міста. Яким має бути результат?
- Власне, будівництво цих вулиць відбувалося у 2002 році, коли створювалася Київська площа, разом із кінотеатром, супермаркетом. Сьогодні ті матеріали, технології вже віджили себе, натомість з’явилися сучасні – більш естетичні та практичні. Крім того, дотримуємося принципу пріоритетності пішоходів над водіями, бо кількість учасників пішого руху в рази більша, ніж на авто. У зв’язку з цим розпочали досить масштабну роботу.



Так, вулиця Героїв Майдану (колишня вул. Комсомольська) з підземного переходу має плавно перейти в променаду вздовж Київської площі, з піднятим пішохідним переходом по вул. Енергетиків (з пріоритетом пішоходів), а потім – до ТЦ «Буча-Пасаж». Далі доріжка пролягатиме до Парку Слави і вокзалу. По той бік залізниці (з боку Яблуньки) ми продовжимо ідею облаштування тротуарів і велодоріжок. Фактично, від вул. Водопровідної до вул. Яблунської - з’єднаємо суцільною пішохідною зоною мікрорайони міста.

У результаті, територія від підземного переходу – площа Героїв Майдану, Сімейний парк, Чорнобильський парк та Центральний міський парк – буде нанизуватися на єдину живу «артерію», де пішоходам має бути зручно та комфортно.
Залишилися невеличкі «робочі» відрізки, де потрібно понизити борти, облаштувати велодоріжку чи перекласти тротуар, але все це є у поступових планах і в пріоритеті розвитку нашого міста.

- Передбачено оновлення фасадів будинків, які прилягають до цих вулиць?
- Звичайно, ми створюємо ОСББ, стимулюємо їх з метою залучення кредитних, грантових коштів з муніципальних програм по співфінансуванню, щоб житловий фонд міста приводити у належний стан. Наприклад, будинок по вул. Героїв Майдану, 17 – облаштували. Прикро, що люди не благоустроїли свої балкони, як спочатку домовлялись. Але поступово й інші будинки будемо облагороджувати.

- Як просувається давня ідея створення госпітального округу і на базі якої лікарні він все-таки буде?
- Госпітальний округ – це вже прерогатива держави. Цим питанням опікується Київська облдержадміністрація, створена відповідна робоча група з представництва всіх районних міських держадміністрацій, із залученням громадськості. Вони вивчають, аналізують ситуацію та передають інформацію у вищі інстанції. Остаточне рішення, де саме базуватиметься той чи інший центр госпітального округу, буде за Постановою Кабінету Міністрів України.
Наразі, центральна міська лікарня, яка є на території Бучі, у гарному сенсі конкурує з іншими медичними закладами. В залежності від географії обслуговування госпітального округу і буде визначений центр – виходячи з професійності того чи іншого колективу, матеріально-технічної бази тощо.
Не так давно проходили громадські слухання із затвердження Генерального плану міста – досить бурхливо, бо дехто намагався використовувати цю історію у своїх політичних амбіціях. Даний генплан якраз і був покликаний розставити акценти. Зокрема, передбачити розвиток лікарні, облаштування дорослої та дитячої поліклініки по вул. Островського, аби мати можливість не тільки показувати фактаж, а й виходити з пропозиціями на перспективу розвитку самого медичного закладу. Усе це пов’язано ідеєю створити такі умови, щоб центр госпітального округу був у нас, в місті Бучі. Тому що всі ми розуміємо: центральний госпітальний медичний заклад буде мати зовсім іншу технічну базу й фінансове забезпечення.

- Нещодавно Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман повідомив, що експериментальний проект «бюджет участі» діє вже у 10 містах і є досить успішним. Це – результат співпраці активних громадян і місцевої влади, який допомагає втілювати спільні задуми щодо міського розвитку. Чи є подібні започаткування в Бучі?
- На останній сесії Бучанської міської ради ми запровадили схожу програму і вона вже фактично діє. Це – так званий громадський бюджет.
Ми розпочали з ОСББ, кооперативів – найбільш організованої на сьогодні структури в місті, які знають, як діяти, вміють, а найголовніше – хочуть. Адже давати ідеї, що необхідно зробити, охочих – багато, а коли стоїть питання взяти участь у співфінансуванні, то починаємо пасувати. У даному випадку ми розпочали цю роботу з об’єднаннями багатоквартирних будинків і, виходячи з того, вже провели низку заходів по озелененню, облаштуванню майданчиків шляхом спільного фінансування.
Незабаром будемо підходити до більш серйозних об’єктів, пов’язаних з інженерно-технічним забезпеченням тих чи інших кварталів, будинків, мікрорайонів.

- Весняний благоустрій: наскільки вдалося прибрати та озеленити місто?
- Ми вийшли з ініціативою висадити 1000 дерев. Це – не чітка межа, що не більше, не менше насаджень. Це – умовна кількість, але можу вже стверджувати, що посадили понад тисячу рослин і продовжуємо це робити надалі.
Сьогодні маємо проблему: велика кількість дерев досягла свого граничного віку – падають, усихають, тому потрібно оновлювати зелені насадження міста, аби через кілька років знову мали можливість відчувати комфорт і затишок, які дає рослинність. Ми визначили породи дерев, які найбільше підходять до нашої географічної широти у зв’язку із зміною кліматичних умов, рівнем ґрунтових вод. Тож, відповідним чином реалізовуємо цю програму.

Чимало суб’єктів господарювання, фізичних осіб долучилися до даної ініціативи, хоча, звичайно, хотілося мати й більше «соратників». Не менш важливим є й питання утримання цих висаджених дерев і кущів – полив, живлення. І мені трошки дивно, коли поруч із твоєю садибою висадили кущ чи дерево, а ти його не доглядаєш. Цю виховну роботу потрібно ще проводити. Належним чином повинні працювати й комунальні служби. Вважаю, що саме так і буде в майбутньому.
2 0

Людмила Гладська, спеціально для 
Центральний парк, міські новації, фотофакт, Федорук Анатолій Петрович
 Інші новини по темі:
Центральний міський парк у Бучі - Фантастична ідея, яка стала реальністю

Центральний міський парк у Бучі - Фантастична ідея, яка стала реальністю

Буча та регіон
18-19 вересня: День міста Ірпінь

18-19 вересня: День міста Ірпінь

Ірпінський вісник
22 квітня, Центральний парк: Оркестр акордеоністів

22 квітня, Центральний парк: Оркестр акордеоністів

Буча та регіон
29 травня, Центральний парк: Фан-зустріч та концерт фіналістів проекту "Голос країни"

29 травня, Центральний парк: Фан-зустріч та концерт фіналістів проекту "Голос країни"

Буча та регіон
1 червня, м.Буча: Запрошуємо до Центрального міського парку

1 червня, м.Буча: Запрошуємо до Центрального міського парку

Буча та регіон
З днем народження, Буча!

З днем народження, Буча!

Буча та регіон
2-3 липня, Буча: Фестиваль Спорту для всіх!

2-3 липня, Буча: Фестиваль Спорту для всіх!

спортивні новини
Парк «Жовтневий» залишиться рекреаційною зоною

Парк «Жовтневий» залишиться рекреаційною зоною

Прокуратура м. Ірпеня
У Київській області вирішили побудувати індустріальний парк

У Київській області вирішили побудувати індустріальний парк

Суспільство
8 травня, Культурно-мистецька акція, Бучанський міський парк

8 травня, Культурно-мистецька акція, Бучанський міський парк

Буча та регіон
Бучанський міський парк на світанку (відео)

Бучанський міський парк на світанку (відео)

Буча та регіон
Подарунок громаді Коцюбинського - відкрили новий парк дозвілля і відпочинку

Подарунок громаді Коцюбинського - відкрили новий парк дозвілля і відпочинку

Ірпінський вісник
У Бучі відбудеться міжнародний фестиваль «Садів світу»

У Бучі відбудеться міжнародний фестиваль «Садів світу»

Буча та регіон
У місті будують парк

У місті будують парк

Бучанські новини
Фотофакт: Недільна прогулянка в Центральному парку - сімейний відпочинок

Фотофакт: Недільна прогулянка в Центральному парку - сімейний відпочинок

Молодіжне слово
Коментарів: 2
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.
Fisher
  • Fisher (0)
  • Гостi
  • 11 травня 2017 00:14
Шкода тільки що мер не пам'ятає про проблеми Лісової Бучі. Сходинки з переходом на залізничній станції як були аварійними, так і до сих пір такими залишились. Те саме з тротуаром по-під лісом. Точніше з його відсутністю.

0
administrator

OFFline

  • administrator (270)
  • Адміністратори
  • 11 травня 2017 00:18
Цитата: Fisher
Шкода тільки що мер не пам'ятає про проблеми Лісової Бучі. Сходинки з переходом на залізничній станції як були аварійними, так і до сих пір такими залишились. Те саме з тротуаром по-під лісом. Точніше з його відсутністю.

- за залізницю відповідає Залізниця та начальник бучанського вокзалу.
- по тротуару - ви запитували в відділі архітектури? - є відповідь?

2