Чарівна пані мер

Про такі лідерські риси, як рішучість та відповідальність, Людмила Андріївна Солодюк каже, що з ними народжуються. Мер Бучі в період з червня 1977 по липень 1986 року, вона дев’ять років віддала плідному суспільному служінню на благо нашого міста. Життєрадісна, енергійна жінка ділиться секретами свого життєвого успіху.



– В часи, коли жінки не часто обіймали високі посади, ви були обрані головою виконкому Бучанської, тоді ще селищної, ради. Вас оточували авторитетні, а подекуди й авторитарні чоловіки – директори і начальники виробничих підприємств, установ, шкіл, медичних закладів. Скажіть, будь ласка, як вам вдавалося серед цього начальницького оточення зберігати свою милу жіночність?
– Я передусім завжди любила людей. Змолоду я завжди була у вирі молодіжних справ, а потім діяльності виробничого колективу шкіргалантерейної фабрики в Ірпені. Все життя я працювала і навчалася, і всюди навколо мене були люди. А люди, коли відчувають до себе любов і теплоту, завжди віддячують такою ж любов’ю. Взагалі, люди у нас чудові. Насправді, мені на моєму професійному шляху дуже рідко траплялися погані люди. Мене поважали. Стосовно ж начальників, то вони намагалися йти мені назустріч у всіх питаннях селищного господарства. Наприклад, знаменитий Мальков силами свого ПМК допомагав Бучі асфальтувати вулиці і будував житло для працівників. Також Піддубний з підприємства «Веда» багато допомагав.

– Рішення в раді приймалися колегіально чи ви мали вирішальне слово?
– Важливо займатися підбором кадрів. У нас був прекрасний склад виконкому – заступник Василь Іванович Якобінчук та секретар ради Лідія Федорівна Штаченко, а також сильний склад депутатів. Всі питання ретельно обговорювалися з професійної точки зору, перш ніж виноситися на загал. Якщо комусь щось не подобалось, то таке питання обговорювалося додатково. Все вирішувало загальне голосування, а не окрема людина.

– Розкажіть про вашу освіту та трудовий шлях.
– За першою освітою я економіст, також маю вищу освіту з управління кадрами. Перш ніж мені довірили посаду голови виконкому, я 20 років пропрацювала на шкіргалантерейній фабриці. На фабриці 90% це були дівчата і жінки. Тому я допомагала влаштовувати їхні долі. Організовувала самодіяльність, керувала драматичним гуртком. Запрошувала хлопців з військових частин на «вогник», щоб знайомилися з нашими дівчатами. Після таких зустрічей у нас з’являлися подружні пари.

– Які цінності ви пронесли через все своє життя?
– З 1994 року я на пенсії, і у ті складні часи тривалий час довелося займатися бджільництвом, як колись мій батько. До речі, у важкі повоєнні роки наша родина виживала в Ірпені завдяки невеликій пасіці, яку батько зробив з одного подарованого вулика. Я змалечку допомагала батьку, який, хоча не мав високої освіти, вмів якісно зробити все, за що брався. Очевидно, спільна праця з батьком загартувала мій характер. Я шаную родинні цінності, і наша сім’я міцна – у мене син, два онуки та три правнуки, два хлопчики і одна дівчинка.

– Пані Людмило, розкажіть, будь ласка, про своє подружнє життя.
– Роман з моїм чоловіком розпочався в 1978 році. Він запросив мене відвідати святковий концерт на комбінаті «Прогрес», в якому він брав участь. А за кілька місяців до цього я вперше познайомилася з ним, коли Анатолій прийшов до мене на прийом до селищної ради для оформлення прописки. У нього цікава доля – під час голодомору його мама, спасаючись від біди, виїхала з Бучі у Владивосток.

– В селищній раді ви головували, а яка ви вдома?
– Чоловік думає, що він керує, а я не заважаю йому так думати. Хоча інколи він бувало казав: «Досить, ти не на трибуні».

– Які спогади наповнюють серце особливим теплом?
– Це прогулянки з онуками, відвідування дитячих свят. Таке все навколо кольорове, панує піднесення та веселощі. Всі радіють святу, і мені радісно. Свого часу я надто багато уваги приділяла громадській праці. Тому мало часу залишалося для сина. Вийшовши на пенсію, я вирішила більше уваги приділяти своїй сім’ї.

– В чому секрет вашої краси і молодечої бадьорості?
– Мій день завжди починається з зарядки. Користуюсь народними оздоровчими методами. Завжди намагаюся всміхатися. Переконана в тому, що, як я буду посміхатися, то й людям навколо мене буде краще. А як вони будуть посміхатися до мене, то мені буде тепліше на серці. Також люблю спостерігати, як розвивається наша квітуча Буча. Пам’ятаю, як у вісімдесяті роки ми лише починали мріяти про стадіон у Бучі, навіть розробили проект. Але тоді не вдалося реалізувати. А зараз – ось він який гарний.

– Які ваші улюблені пісні?
– Я люблю всі пісні, а надто романси. Чоловік гарно їх співає, і я з задоволенням слухаю. В сім’ї співають всі – чоловік, син, невістка, обидва онуки.

– Ви живете в Ірпені, але часто буваєте в Бучі.
– В Ірпені живу з дитинства, з 1947 року. А в Бучі буваю на урочистостях, та найчастіше на зустрічах хору «Радість» та ансамблю «Осокори», де співає чоловік Анатолій та обоє онуків, Андрій і Сергій. Це – клуб загартованої української інтелігенції. Я буваю на всіх їхніх концертах, де б вони не виступали.


– Людмило Андріївно, поділіться мудрістю з вашого багатющого досвіду.

– Всім бучанцям раджу не порівнювати сьогоднішній день з сьогоднішнім, але інколи озиратися та те, що було раніше. А потім мріяти, яким може бути наше спільне майбутнє. Місто прекрасно розвивається і з супутника столиці стає самодостатнім сильним організмом з розгалуженою інфраструктурою. Це насправді надихає. Буча завжди була мені близька, а зараз я радію від того, якою вона стала. Дуже багато зроблено нинішнім керівництвом, міським головою Анатолієм Федоруком, і я рада за них, що у них вистачило сил так багато зробити для територіальної громади.



Спілкувався Микола ДЕМ’ЯНОВ, фото Андрій БЕЛЯКОВ
опубліковано в газеті "Бучанські новини" №10 від 13 березня 2015 року
4 0

Солодюк
 Інші новини по темі:
Як жінку ошукали на 1,5 тисячі гривень

Як жінку ошукали на 1,5 тисячі гривень

Бучанські новини
Жінка, яка немає часу старіти

Жінка, яка немає часу старіти

Бучанські новини
Світла память добрій людині - Валентина Яцюк залишиться в наших сердцях

Світла память добрій людині - Валентина Яцюк залишиться в наших сердцях

Бучанські новини
Рідна школа

Рідна школа

Молодіжне слово
Марія Крижова:  «Депутатський корпус працював плідно»

Марія Крижова: «Депутатський корпус працював плідно»

ВИКОНКОМ
Доля людська : Анна Іванівна Виставкіна.

Доля людська : Анна Іванівна Виставкіна.

Бучанський музей
І все повториться спочатку..

І все повториться спочатку..

Бучанські новини
Бучанська майстриня презентувала колекцію вишиванок

Бучанська майстриня презентувала колекцію вишиванок

Бучанські новини
Інтерв’ю з депутатом Бучанської селищної ради - Василь Олексюк

Інтерв’ю з депутатом Бучанської селищної ради - Василь Олексюк

ВИКОНКОМ
Про вподобання бучанських школярів

Про вподобання бучанських школярів

Буча та регіон
Віра Ульянченко : "Мені подобається Буча"

Віра Ульянченко : "Мені подобається Буча"

Бучанські новини
Буча. Станція на все життя

Буча. Станція на все життя

Бучанські новини
Життя Марії Єгипетської

Життя Марії Єгипетської

новини церкви
Бережіть жінку

Бережіть жінку

Бучанські новини
Тетяна Жупікова - Сто років, як один день

Тетяна Жупікова - Сто років, як один день

Бучанський музей
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.