Ірпінська ОДПІ косультує

Нещодавно Ірпінська ОДПІ Київської області ДПС провела брифінг заступника начальника Ірпінської ОДПІ Ступак Л.В. з журналистами місцевих ЗМІ на тему:
«Що чекати від податку на нерухоме майно та хто і скільки сплачуватиме за надлишкові квадратні метри?»
З 1 січня 2013 року запроваджується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Про те, чого чекати від нового податку та хто і скільки сплачуватиме з нового року за надлишкові квадратні метри – розповіла представникам ЗМІ заступник начальника Ірпінської ОДПІ Людмила Ступак.

Людмило Володимирівно! Кому потрібно готуватися до додаткових витрат наступного року?


Хочу одразу заспокоїти власників квартир житловою площею до 120 квадратних метрів або будинків до 250 квадратних метрів. Вони можуть не хвилюватись. Оподатковувані квадратні метри житла починаються з площі, що перевищує 120 і 250 квадратних метрів квартири та будинку відповідно. Особливо хочу звернути увагу читачів, що оподатковується саме житлова площа. Якщо говорити про наш регіон, переважну більшість ірпінчан цей податок омине – будинків понад 240 квадратних метрів та власників більш ніж 120-метрових квартир не так вже й багато. А якщо взяти до уваги, що майно перебуває у спільній власності подружжя, то коло тих, хто сплачуватиме податок на нерухомість, звужується.

Хто є платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?


До платників податку на нерухоме майно належать власники об’єктів житлової нерухомості – фізичні особи, а також юридичні особи, які створені, зареєстровані та здійснюють діяльність відповідно до законодавства України. Крім того, платниками цього податку є власники об’єктів житлової нерухомості – нерезиденти – громадяни, які мають постійне місце проживання за межами нашої держави, в тому числі ті, які тимчасово перебувають на території України; юридичні особи і суб’єкти підприємницької діяльності, що не мають статусу юридичної особи за місцезнаходженням за межами нашої держави, які створені та провадять діяльність у нормативно - правовому полі іноземної держави.

Що є базою оподаткування при нарахуванню податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?


Базою оподаткування є житлова площа об’єкта житлової нерухомості. База оподаткування об’єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюються органом ДПС на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно. Для юридичних осіб база оподаткування обчислюється такими особами самостійно виходячи з житлової площі об’єкта оподаткування на підставі документів, які підтверджують право власності на нього.

Які ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?


За кожен квадратний метр понад пільгові площі для квартир житловою площею від 120 до 240 кв. м. і житлових будинків житловою площею від 250 до 500 кв. м. – до 1% від мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня поточного року. Для квартир житловою площею більше 240 кв.м. і житлових будинків житловою площею більше 500 кв. м. визначено ставку у розмірі 2, 7% від мінімальної зарплати.
Законом №5515 визначено, що з 1 січня 2013 року мінімальна заробітня плата встановлюється у розмірі 1147 грн., відповідно 1% від неї становить 11 грн. 47 коп., а 2, 7% - 30 грн. 96 коп.
Таким чином, якщо громадянин має у власності площею 150 кв. м., то урахуванням пільг йому треба буде сплатити за «зайві» 30 кв.м – 344 грн. 10 коп.

Який порядок обчислення суми податку?


Податкові органи обчислюють суму податку на нерухоме майно для фізичних осіб та до 1 липня звітного року за місцезнаходженням об’єкта житлової нерухомості надсилають податкове повідомлення – рішення про суму податку, що підлягає сплаті, а також платіжні реквізити.
У разі якщо фізична особа не згодна з розрахунками податкової служби, вона має право звернутися до органу ДПС для звірки даних щодо об’єкта оподаткування на підставі документів, які підтверджують право власності на нерухомість.
На відміну від фізичних осіб юридичні особи самостійно на підставі документів, що підтверджують право власності на такий об’єкт, обчислюють суму цього податку на 1 січня звітного року і до 1 лютого цього року подають органу ДПС за місцезнаходженням об’єкта оподаткування декларацію з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Куди сплачується податок на нерухоме майно та який порядок сплати?


Податок на нерухоме майно сплачується за місцем об’єкта оподаткування і зараховується до відповідного бюджету згідно з положенням Бюджетного кодексу.
Фізичні особи сплачують податок протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення – рішення.
Нагадую, що податкове повідомлення – рішення вважається надісланим, врученим фізичній особі, якщо його вручено їй особисто чи її законному представникові або надіслано на адресу за місцем проживання або останнього відомого місцезнаходження фізичної особи з повідомленням про вручення.
У разі коли пошта не може вручити платнику податків податкове повідомлення – рішення через відсутність за місцезнаходженням осіб, їх відмову прийняти податкове повідомлення – рішення, незнаходження фактичного місця розташування( місцезнаходження) платника податків або з інших причин, податкове повідомлення – рішення вважається врученим платником податків у день зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення.
Юридичні особи сплачують податок авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

Які об’єкти нерухомості не оподатковуються?


Підпунктом 265.2.2 п.265.2 ст.265 Податкового кодексу визначено, що не є об’єктом оподаткування:
– нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, об’єкти житла, які перебувають у власності держави або територіальних громад (їх спільній власності);
– об’єкти житла, розташовані в зонах відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, визначені законом;
– будівлі дитячих будинків сімейного типу;
– садовий або дачний будинок, але не більше одного такого об’єкта на одного платника податку;
– об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним сім’ям та прийомним сім’ям, у яких виховують троє і більше дітей, але не більше одного такого об’єкта на сім’ю;
– гуртожитки.

А якщо людина є власником декількох квартир чи будинків, то за яких умов зобов’язана сплачувати податок на нерухомість?


На один із об’єктів нерухомості надається пільга. Крім того, власник майна має право вибору, з якої нерухомості сплачувати податок. Тобто людині, звичайно, вигідно обрати пільговою більшу квартиру чи будинок, що у власності, й сплачувати податок із меншої. Навіть якщо у власності два житлових об’єкти, площа яких не перевищує визначені законом 120 і 250 квадратних метрів, податок на нерухомість на один об’єкт нараховується.

Чимало ірпінчан мають дачні чи садові будинки. Вони оподатковуються?


Згідно з Податковим кодексом садовий або дачний будиночок не оподатковується податком на нерухомість за умови, що у власності платника є не більше одного такого об’єкта нерухомості.

Хто сплачує податок на нерухоме майно у разі переходу права власності протягом року?


У разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника – починаючи з місяця, в якому виникло право власності. Орган ДПС надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.

Звичайно, що у людей виникне чимало запитань. Де можна з’ясувати всі моменти щодо сплати податку на нерухомість?


Ми всі розуміємо, що податок на нерухомість для нашої країни новий. Його впровадження викличе чимало запитань. Тому пропонуємо ірпінчанам за всіма консультаціями звертатися на спеціальну бзкоштовну телефонну лінію: 0-800-501-007.
Вам нададуть усю необхідну інформацію щодо нюансів сплати цього податку. Крім того, при податкової інспекції працює центр обслуговування платників податків. З моменту запровадження податку на нерухомість, 1 січня 2013 року, кожен відвідувач ЦОППу зможе отримати детальну інформацію. Також уся інформація щодо податку на нерухомість міститься на офіційному веб-сайті ДПС України, ДПС в Київській області та розміщується на веб-порталах Ірпінського регіону.
 Інші новини по темі:
Хто і скільки буде сплачувати податок на нерухомість

Хто і скільки буде сплачувати податок на нерухомість

Публікації
Податкова: Оподаткування нерухомості в 2016 році

Податкова: Оподаткування нерухомості в 2016 році

Публікації
Ірпінська ОДПІ запрошує громадян пройти звірку даних

Ірпінська ОДПІ запрошує громадян пройти звірку даних

Публікації
З 1 січня 2013року вступає в дію податок на нерухоме майно

З 1 січня 2013року вступає в дію податок на нерухоме майно

Публікації
Податкова:  Зміни  з 1 січня 2015року в оподаткуванні нерухомості

Податкова: Зміни з 1 січня 2015року в оподаткуванні нерухомості

Публікації
Податкова розяснює: Про податок на нерухомість у 2016 році

Податкова розяснює: Про податок на нерухомість у 2016 році

Публікації
За «круглим столом» розповіли про те, як сплачувати податок на нерухоме майно

За «круглим столом» розповіли про те, як сплачувати податок на нерухоме майно

Публікації
Податкова: Про особливості справляння податку на нерухомість у 2016 році

Податкова: Про особливості справляння податку на нерухомість у 2016 році

Публікації
Податкова: Хто має сплачувати податок на житлову нерухомість!

Податкова: Хто має сплачувати податок на житлову нерухомість!

Повідомлення!
Сплату податку на нерухомість за поточний 2013рік перенесено на 2014 рік

Сплату податку на нерухомість за поточний 2013рік перенесено на 2014 рік

Публікації
Понад 38 млн.грн. єдиного податку надійшло до  місцевих бюджетів Ірпінського регіону

Понад 38 млн.грн. єдиного податку надійшло до місцевих бюджетів Ірпінського регіону

Публікації
Податкова: Місцеві бюджети поповнились понад 172 мільйонами гривень

Податкова: Місцеві бюджети поповнились понад 172 мільйонами гривень

Публікації
ОДПІ: Звірка щодо  нерухомості громадян

ОДПІ: Звірка щодо нерухомості громадян

Публікації
Податкова: 310 мільйона в місцеві бюджети Ірпінського регіону

Податкова: 310 мільйона в місцеві бюджети Ірпінського регіону

Публікації
Спрощена система оподаткування підприємців – на черговій зустрічі з громадськістю Ірпінського регіону

Спрощена система оподаткування підприємців – на черговій зустрічі з громадськістю Ірпінського регіону

Публікації
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.