Буча новини міста, Буча сайт » відділ освіти » Освіта в Бучі: підсумки за рік

Освіта в Бучі: підсумки за рік

У січні 2008 року, колективом відділу освіти було розроблено (та схвалено рішенням 25 сесії 5 скликання Бучанської міської ради) Програму розвитку системи освіти міста на 2008-2012 роки. Дана програма є частиною обласної, серед пріоритетних завдань якої – сприяння модернізації системи освіти, забезпечення практичного впровадження нового змісту освіти; науково-методичної бази навчальних закладів; інформатизації освіти та комп’ютеризації навчально-виховного процесу в навчальних закладах; розвиток профільного навчання у старшій школі, створення умов для підвищення професійної майстерності та рівня психологічної й методичної підготовки педагогічних кадрів тощо.
Тож і відділ освіти Бучанської міської ради у 2008 - 2009 навчальному році працював над створенням належних умов для функціонування і розвитку усіх навчальних закладів міста (маємо 4 загальноосвітні школи, 1 гімназію, 1 НВК та 4 дошкільні заклади).


ПРОЕКТ «ШКОЛА ЗДОРОВ'Я»
Передбачає забезпечення повноцінного раціонального та дієтичного харчування дітей у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах. Вартість харчування у ДНЗ протягом року збільшувалась з 8 грн до 12 грн. Приємно зазначити, що серед міст Київської області у наших школах найвищі показники вартості обіду - в середньому 9,9 грн. Щодо виконання норм харчування, то в середньому по ДНЗ відсоток виконання - 96%, у школах - 100,5%. Учні 1-4-их класів усі забезпечені гарячим харчуванням за рахунок коштів місцевого бюджету.
Усі заклади освіти міста забезпечені медичними працівниками. У минулому році відремонтовано медичні кабінети у ЗОШ І-ІІІ ст. № 4, № 3, ДНЗ №1 «Сонячний», ДНЗ № 3 «Козачок». Загалом протягом 2009 року було придбано медикаментів для надання першої допомоги на суму 7309 грн.

ПРОЕКТ «ДОШКІЛЛЯ»
Проведено оптимізацію мережі: відкрито 2 молодші групи у ДНЗ №3 «Козачок». У дошкільних закладах міста відкрито групи з 12-годинним перебуванням (станом на 1 січня 2009 р. функціонувало 8 груп, які відвідувало 186 дітей). Для максимального охоплення дітей дошкільною освітою відкрито 2 групи короткотривалого перебування у ДНЗ №1 «Сонячний». Протягом року методичні та психологічні кабінети забезпечено комп’ютерами. Крім того, в усі дошкільні заклади частково придбано нове обладнання на ігрові майданчики (30157 грн), придбано сучасне корекційно-відновлювальне обладнання для логопедичних груп у ДНЗ №1 «Сонячний». Зроблено капітальний ремонт ДНЗ №1 «Сонячний», ДНЗ №3 «Козачок».
Завершується укомплектування нового дошкільного закладу на 140 місць «Капітошка», що в новобудовах по вул. Вишневій.

ПРОЕКТ «ШЕСТИРІЧНА ДИТИНА В ШКОЛІ»
Для організації якісного навчання шестирічної дитини в школі у ЗОШ І-ІІІ ст. №3 відремонтовано та обладнано: 2 класні кімнати, ігрову кімнату, спальну кімнату, коридор, 2 туалетні кімнати. Також обладнано спальні кімнати у ЗОШ І-ІІІ ст. №1, №2 НВК.
За кошти місцевого бюджету та батьківської допомоги було придбано і дидактичний та ігровий матеріал, спортивний інвентар для організації активного відпочинку дітей–шестирічок (на суму 88478,07 грн), нові ліжка та м’який інвентар для дітей (57864 грн), нові одномісні парти-комплекти для дітей–шестирічок у ЗОШ І-ІІІ ст. №3, №4 (20000 грн).

ПРОЕКТ «ШКІЛЬНА БІБЛІОТЕКА»
Усі навчальні заклади міста забезпечуються підручниками, здійснюється замовлення на придбання фахової та художньої літератури. Систематично проводиться робота щодо поповнення фондів бібліотек періодичними виданнями, навчально-методичною, науково-методичною літературою. Здійснюється передплата періодичних видань для закладів освіти (20 000 грн). Придбано нові меблі та обладнання для бібліотеки Бучанської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 (15000 грн).
Зроблено заміну вікон на енергозберігаючі у приміщенні бібліотеки ЗОШ І-ІІІ ст. № 3.

ПРОЕКТ «КАДРИ»
На підвищення кваліфікації педагогічних працівників було витрачено 62860,91 грн.
На традиційному міському святі «Освітянські обрії» було відзначено грошовою премією педагогів, які підготували переможців та призерів ІІ- ІІІ етапу олімпіад, конкурсів.
Уже стало доброю традицією вшановувати працюючих педагогів та вчителів-пенсіонерів до Дня вчителя.
У минулому навчальному році курсову перепідготовку пройшло 50 педагогів; проатестований 51 педагогічний працівник. Учителі міста беруть участь у проведенні майстер-класів, міських, обласних, всеукраїнських конкурсах. Зокрема, переможцем Всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2009» (у номінації «Музика») стала вчитель ЗОШ №4 Надія Новикова, яка гідно представила місто і область у даному конкурсі. За високі результати роботи молодий педагог отримала звання «Заслужений учитель України» та ордер на 1-кімнатну квартиру від Бучанської міської ради.
Дбаючи про молодих і перспективних спеціалістів, у 2008 році відділу освіти передано Бучанською міською радою 5-ти кімнатну квартиру під гуртожиток. У 2009 році два педагоги отримали квартири, два педагоги – земельні ділянки під індивідуальну забудову.
Започатковано міську програму будівництва соціального житла педагогічним працівникам з розрахунку: 50% вартості квартири – за кошти міського бюджету; 50% вартості квартири – за кошти працівника освіти м. Буча.

ПРОЕКТ «ДИТИНА З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ»
На базі бучанської школи №3 були створені всі умови для забезпечення рівного доступу дітей із обмеженими фізичними можливостями до школи (ліквідація архітектурних бар’єрів, побудова пандусів, переобладнання туалетних кімнат, забезпечення спеціального обладнанням).При методичному кабінеті відділу освіти створено логопедичний пункт, який працює на базі вище зазначеної школи.
Для міської психолого-медико-педагогічної консультації (ПМПК) придбано комп’ютерну техніку. Бучанською ПМПК проводено 9 діагностичних засідань, на яких обстежено 119 дітей дошкільного і шкільного віку, надано 54 консультації батькам, вихователям, вчителям.

ПРОЕКТ «ПСИХОЛОГІЧНИЙ СУПРОВІД НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНОГО ПРОЦЕСУ»
Усі навчальні заклади міста забезпечені практичними психологами та соціальними педагогами. Протягом року налагоджено співпрацю зі службою у справах сімї та молоді, службою у справах дітей, Українським гуманітарним інститутом, Всеукраїнською організацією «СТОП».
У загальноосвітніх школах №1 та №2 введені посади практичних психологів за рахунок місцевого бюджету (оскільки типові штати не передбачаються у закладах з малою кількістю дітей).
На базі школи №3 створено умови для соціальної адаптації та інтеграції в суспільство дітей з особливими потребами, шляхом організації їх навчання у загальноосвітньому навчальному закладі. Сьогодні інклюзивно навчаються четверо дітей. Разом із тим, в усіх школах міста організована індивідуальна форма навчання, якою охоплено 33 учні.

ПРОЕКТ «ПОЗАШКІЛЛЯ»
Бучанський центр позашкільної роботи (БЦПР) хоч і не має власного приміщення, проте успішно забезпечує дозвілля, розвиває здібності дітей у позаурочний час. Гуртки діють на базі навчальних закладів міста. Варто зазначити, що вихованці (та й самі педагоги) показують високі результати роботи. Педагогічний колектив закладу складається із 27 керівників гуртків. Гуртки відвідує понад 700 дітей міста. Свою діяльність БЦПР організовує за такими напрямками роботи: художньо-естетичний (420 учнів); туристсько-краєзнавчий (135 учнів); спортивно-оздоровчий (90 учнів); гуманітарний (60 учнів.Вихованці БЦПР беруть участь та стають переможцями у різноманітних конкурсах, змаганнях, масових заходів, як міського, обласного, Всеукраїнського рівнів. Серед 56 позашкільних центрів Київської області, БЦПР посів 4 місце.
Щороку поновлюється матеріальна база Центру.

ПРОЕКТ «ОБДАРОВАНА ДИТИНА»
Аналіз участі школярів міста у ІІІ (обласному) і ІV (заключному) етапах Всеукраїнських учнівських олімпіад вказує на стабільність здобутих результатів. Кількість учасників предметних олімпіад зросла у порівнянні з минулим роком. Обдаровані учні міста завжди відзначаються цінними подарунками на міському святі «Освітянські обрії». У міських олімпіадах взяло участь 452 учні. У ІІІ( обласному) етапі брало участь 70 учнів.
Переможцями та призерами ІІІ етапу стали 14 учнів. За результатами 2008-2009 навчального року команда міста серед школярів Київської області за підрахунками призових місць набрала 335 балів.

ПРОЕКТ «ІНФОРМАЦІЙНО-НАВЧАЛЬНЕ СЕРЕДОВИЩЕ»
На базі ЗОШ міста проводиться навчання для керівних та педагогічних кадрів міста за програмою Intel® Навчання для майбутнього. За період організації курсів навчання пройшли 67 педагогів. У ЗОШ №3 та Бучанській Українській гімназії встановлено навчально–комп’ютерні комплекси. До мережі Інтернет підключено ЗОШ №3 та всі ДНЗ, підведено до ЗОШ №4 та гімназії.
Встановлено ліцензійне програмне забезпечення для вивчення математики у 5-6 класах, хімії у 9 класі, фізики у 7-8 класах, анатомії людини у 8 класі у школах міста. Гімназія, ЗОШ №4, №3 забезпечені мультимедійними інтерактивними дошками. Також було створено веб-сторінку відділу освіти на сайті www.bucha.com.ua.

ПРОЕКТ «ТРИКУТНИК»
Згідно даного проекту виконується забезпечення тристоронньої угоди про співпрацю між батьківською громадськістю, відділом освіти та міською організацією дітей. У кожному навчальному закладі діють організації учнівського самоврядування, лідери яких є членами Молодіжної ради міста та відвідують заняття в обласній школі лідерів учнівського самоврядування.
Учнівська молодь міста залучена до діяльності у низці благодійних проектів.

ПРОЕКТ «ОНОВЛЕНА ШКОЛА»
Проводяться поточні та капітальні ремонтні роботи у закладах освіти. Навчальні заклади забезпечуються довідковою літературою, дидактичними матеріалами, технічними засобами навчання та ін.

Крім того, протягом 2008-2009 навчального року в усі загальноосвітні школи та дошкільні навчальні заклади міста були закуплені меблі, інвентар, оновлювалася та поповнювалася матеріально-технічна база, проводився благоустрій прилеглих територій, здійснювалися ремонтні роботи.
Усі ці заходи, спрямовані на покращення матеріально-технічної бази та створення належних умов для навчання і виховання, дали свої позитивні результати.
Сподіваємося, що 2009-2010 навчальний рік буде для педагогів, учнів та вихованців міста таким же натхненним та багатим на здобутки.
газета: №31-32 "Бучанські новини" від 14 серпня 2009 року
 Інші новини по темі:
Одним із головних чинників розвитку освіти Бучі – є профілізація шкіл

Одним із головних чинників розвитку освіти Бучі – є профілізація шкіл

відділ освіти
У Бучі пройшла серпнева нарада керівників навчальних закладів та педагогічних працівників

У Бучі пройшла серпнева нарада керівників навчальних закладів та педагогічних працівників

відділ освіти
Як освітяни готувалися до нового навчального року

Як освітяни готувалися до нового навчального року

Бучанські новини
Бучанська МТГ. ОСВІТА: Зміни в роботі закладів освіти від 5 квітня

Бучанська МТГ. ОСВІТА: Зміни в роботі закладів освіти від 5 квітня

Буча та регіон
Міська рада: Про встановлення вартості харчування дітей, які відвідують дошкільні заклади освіти

Міська рада: Про встановлення вартості харчування дітей, які відвідують дошкільні заклади освіти

ВИКОНКОМ
ЗОШ №13 нагороджена Золотою медаллю

ЗОШ №13 нагороджена Золотою медаллю

Буча та регіон
Відбулася серпнева конференція педагогів

Відбулася серпнева конференція педагогів

Буча та регіон
Бучанський відділ освіти інформує про перспективи та стан освіти

Бучанський відділ освіти інформує про перспективи та стан освіти

відділ освіти
Освіта Бучі на шляху реформ, ініціатив та інновацій

Освіта Бучі на шляху реформ, ініціатив та інновацій

відділ освіти
Відділ освіти Ірпінської міської ради інформує

Відділ освіти Ірпінської міської ради інформує

Буча та регіон
Відділ освіти Бучанської міської ради рекомендує

Відділ освіти Бучанської міської ради рекомендує

відділ освіти
Освітяни створили свою профспілкову організацію

Освітяни створили свою профспілкову організацію

відділ освіти
Школярам можна користуватися мобільними телефонами

Школярам можна користуватися мобільними телефонами

Суспільство
"ОСВІТА - 2008"

"ОСВІТА - 2008"

Бучанські новини
З Освіти починається Держава

З Освіти починається Держава

Буча та регіон
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.