Буча новини міста, Буча сайт » Буча та регіон » Луб’янський голова впевнений, що об’єднання з Бучею допоможе селу

Луб’янський голова впевнений, що об’єднання з Бучею допоможе селу

Кроком руш!.. Від проблем - до успіхів


Луб’янський голова Анатолій Новиченко впевнений, що об’єднання з Бучею є реальним шансом піднятися з колін рідному селу

З Анатолієм Петровичем Новиченком, луб’янським сільським головою, ми познайомилися за нестандартної ситуації. Тоді мені здалося, що розмови не буде, настільки він був збуджений, потрапивши в «ситуацію». Спересердя кинув тоді: «От я вже сповна відчув, хто такий голова. Це людина, яка має бути готовою до будь-якого «подарунку долі». А від нього ж відмовитися неможливо, бо за плечима відповідальність, яку взявся нести»…

Історія і справді видалася парадоксальна. Навіть у сні таке не привидиться. В селі помер чоловік, як кажуть, без роду, без племені. Колись він придбав житло в Луб’янці, ніде не працював, водився із сумнівними компаніями. Одним словом, коли сталася трагедія, поховати його було нікому. Позиченим причепом довелося голові возити мерця спочатку до Бородянки, потім до Бучі, у морг. До того ж, самому вантажити тіло, домовлятися про домовину, одяг. Каже, що ховали померлого, що називається, цілою громадою. Бо хтось дав костюма, хтось нижню білизну, місцевий допоміг священик - і домовиною, і хрестом. То ж, завдяки небайдужому голові, відійшов чоловік в інші світі по-людськи.

Можна тільки уявити, який настрій був після цього у Анатолія Петровича. Але розмова все ж таки склалася.
Про себе він, як з’ясувалося, і говорити не хотів. Навіть фотографуватися відмовлявся. «Ну що я за така важлива «птаха», що про мене писати треба. От про проблеми Луб’янки готовий розповісти. Бо наше сьогодення інакше як виживанням не назвеш», - з досадою махнув рукою голова.
Чесно кажучи, тільки відчайдух міг впрягтися у роздовбані «сани» сільського самоврядування, бо якось водночас спокійне життя у сімейному колі враз перетворилося на суцільне на вирішення купи проблем, що накопичувались роками у селі.

Пішов і переміг не заради себе, а заради громади


Луб’янський голова тільки півроку як очолив громаду. А до того отримав міліцейську професію у Київській вищій школі МВС України, якій і віддав 28 років свого життя. Пішов на пенсію у званні майора. Каже, що і жив би з дружиною, допомагаючи дітям виховувати онуків, але події останніх років примусили зайнятися громадською діяльністю, а потім, за пропозицією односельців, піти на вибори. Пішов і переміг не заради себе, бо ж і чималої пенсії позбавився ставши головою, а заради збереження і відродження рідної Луб’янки.

А все розпочалося з того, що один заїжджий підприємець відкрив в селі виробництво деревного вугілля. Воно б, може, нікому б і не заважало, якби не хімічні реагенти, за допомогою яких відбувається цей процес. «Та хімія травила все село. Сховатися неможливо було. Батьки дітей не випускали з дому, щоб не отруїлися. Спочатку хотіли вирішити миром. Але не вдалося, на територію представників громади не пускали, навіть на розголошення імені власника було табу. І все ж ми його знайшли. Далі, ми створили ініціативну групу. Зібрали понад тисячу підписів. Маючи ці документи на руках, я уже ходив по прокурорах, їздив до міліції, податкової… Але питання й досі висить у повітрі», - бідкається голова.

Взагалі він вважає несправедливим, коли підприємець зареєстрований будь-де, тільки не там, де працює. Відповідно і податки потрапляють у чужі кишені, а не громади. Анатолій Петрович наголошує, що це одна з ключових причин порожньої сільської скарбниці. «Ми зараз працюємо над тим, щоб усіх підприємців та підприємства завернути до нас. Це зразу дасть поштовх до наповнення місцевого бюджету. А то на сьогодні у нас так: жодного вільного клаптика землі нема – Бородянка нею розпорядилася наповну. І грошей нема, тому що весь бізнес, виходить, не місцевий», - підсумовує Анатолій Петрович.
Була ще одна луб’янська сторінка, яка потребувала, щоб її негайно «перегорнули». А для цього був потрібен, сказати б, лідер громадської думки. В чому ж суть?.. Колишній голова почала агітувати народ за те, щоб здати в оренду паї і ставки якійсь багатій фірмі. А люди, зметикувавши, що за цим позбавляться навіть права прийти на ставок скупнутися чи половити риби, виступили проти. Так одного разу зібралися гуртом і вирішили зареєструвати громадську організацію під назвою «Нептун» у Спілці рибалок і мисливців. Так і зробили. Та ще й отримали ставки в некомерційне використання для потреб громади. Коли вчергове пані «головиха» зібрала громаду, то постало питання вибору між її пропозицією – пустити до села чергову комерційну організацію, і громади – передати ставки новоутвореній організації «Нептун». І хоч як колишній голова залякувала, що луб’янці не мають досвіду, коштів, а все ж збори одностайно підтримали місцевих. Так ставки залишилися у власності громади.
Анатолій Петрович запевняє, що це заслуга всієї громади, але саме після цього односельці загітували його взяти участь у виборах на сільського голову, а потім підкріпили свій вибір більшістю голосів.

Що казати про перспективи, якщо автобус до райцентра - двічі на тиждень


Коли розговорились про стан справ у селі, Анатолій Новиченко аж розпалився. «Ми ж апендикс у Бородянки. До нас жодної копійки не доходить роками. Що у нас є? Амбулаторія, обладнана за стандартами 30-х років. А в селі сотні людей похилого віку, які потребують щоденного піклування. Клуб на 450 місць, в якому провалився дах. І стоїть він, як пам’ятник безгосподарності в самому центрі села. Є школа – дев’ятилітка, дитячий садок. Так вони тримаються виключно за рахунок ентузіазму керівництва цих закладів, педагогів і батьків. До нас з Бородянки автобус приходять лише двічі на тиждень. А для того, щоб доїхати до райцентру, доводиться скористатися бучанським або ірпінським автобусами, які їздять регулярно: спочатку до «варшавки», а далі - перекладними», - ось таку непривабливу картину «намалював» голова. І тут же, в момент пожвавішав, і розповів про «планів громаддя».

Йти пліч-о-пліч з сильною громадою є стимулом і до розвитку нашого села


У все те, що зруйновано або дихає на ладан, вважає Анатолій Петрович, треба вдихнути життя. Повернути бізнес обличчям до села. А з’являться гроші - процес зрушиться з мертвої точки.
Заповітна мрія луб’янчан – створити музей. Уже й місце виділене під нього та й експонатів вистачає. Справа в тім, що історично Луб’янка – це село ложкарів і гончарів. А скільки надзвичайних особистостей отримали перший життєвий досвід саме в цьому селі! Має запрацювати Центр культури, де оселиться і хор «Барви Полісся», і дитячі гуртки та клуби. Про все це не просто мріє, а й наполегливо працює над втіленням сільський голова.

Наостанок розмови ми говорили про об’єднання громади Луб’янки з Бучею. «Знаєте, якось мені довелося побувати на сесії у Ворзелі у складі голів громад, що свій вибір зробили на користь Бучі. Там нас деякі з присутніх намагалися навіть присоромити: буцімто, нас тягнуть в об’єднання за вуха. А я так скажу, хоча не люблю гучних фраз: для Луб’янки пропозиція про об’єднання з громадою Бучі рівноцінна манні небесній», - заявив Анатолій Петрович і навів цілу низку причин.

Виявляється, пропозицію бучанської громади луб’янці підтримали в один голос. По-перше, вплинув фактор історичних зв’язків. По-друге, простота транспортного сполучення. А найголовніший фактор, за словами луб’янського голови, це саме місто, яке стрімко розвивається. «Я впевнений, що йти пліч-о-пліч з сильною громадою є стимулом і до розвитку нашого села. Так що ми покладаємо велику надію на це нове утворення і сподіваємося, що воно буде набагато змістовнішим, ніж просто територіальне. Побажаймо всім нам успіху і процвітання», - підвів риску нашій розмові Анатолій Петрович Новиченко.
0 0

Алла БАГІРОВА 
газета: "Бучанські новини" №14 від 8 квітня 2016 року
Лубянка, Луб’янка
 Інші новини по темі:
Свято у Луб’янці

Свято у Луб’янці

Буча та регіон
"Бо Блиставиці іншої нема"

"Бо Блиставиці іншої нема"

Буча та регіон
Заява сільських голів Блиставиці, Гаврилівки, Луб’янки, Мироцького, Синяка

Заява сільських голів Блиставиці, Гаврилівки, Луб’янки, Мироцького, Синяка

Бучанські новини
Бучанський Котигорошко – людина з особливими можливостями

Бучанський Котигорошко – людина з особливими можливостями

Бучанські новини
Бог благословляє сердця: "Золотий" ювілей

Бог благословляє сердця: "Золотий" ювілей

Ірпінський вісник
Бучанська ОТГ: Блиставиця визначилися «на всі 100!»

Бучанська ОТГ: Блиставиця визначилися «на всі 100!»

Бучанські новини
Конструктивної розмови не вийшло

Конструктивної розмови не вийшло

Бучанські новини
Група "Ренесанс" звітує : "Слов'янський Рок", 1 тур

Група "Ренесанс" звітує : "Слов'янський Рок", 1 тур

Буча та регіон
Про асфальтний завод - відповідь мера Бучі (відео)

Про асфальтний завод - відповідь мера Бучі (відео)

Буча та регіон
Блиставиця приєднується до Бучі

Блиставиця приєднується до Бучі

Буча та регіон
На Київщині через ревнощі чоловік скоїв подвійне убивство

На Київщині через ревнощі чоловік скоїв подвійне убивство

Буча та регіон
Бучу відвідала голова Київської облдержадміністрації

Бучу відвідала голова Київської облдержадміністрації

Бучанські новини
Ворзель - спеціальна економічна зона оздоровчо-курортного спрямування?

Ворзель - спеціальна економічна зона оздоровчо-курортного спрямування?

Буча та регіон
Бучанський міський голова привітав громаду з нагоди Дня міста Буча.

Бучанський міський голова привітав громаду з нагоди Дня міста Буча.

Буча та регіон
Чарівна  пані  мер

Чарівна пані мер

Бучанський музей
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.