Вулицями Ворзеля

Ворзель – це затишне селище міського типу. Завдяки винятковим природно-кліматичним умовам Ворзель свого часу набув широкої популярності насамперед як рекреаційна зона. Саме сюди приїжджали оздоровлюватись люди зі всього колишнього СРСР. А ще селище славиться своїми великими лісами, будинком графині Наталії Уварової та тюльпановим деревом.


На привокзальній площі сьогодні не людно. Тут розташовано декілька торговельних точок, в яких продається всяка-всячина: від товарів для дому до верхнього одягу, а також продуктів харчування. Продавець за прилавком потирає руки чи то від холоду, чи то в очікуванні потенційних покупців. Але їх немає. Лише бродячі пси ходять туди-сюди, і голодним, але добрим поглядом випрошують їжу.
В першу чергу у Ворзелі варто відвідати музей історії та культури «Уваровський дім», принаймні так кажуть місцеві жителі. Тому підходжу до однієї з продавчинь, спитати дорогу.

– Повертайте праворуч, а потім йдіть прямо, з лівого боку від дороги побачите будинок жовтого кольору, це і є Уваровський дім, – пояснює мені жінка.
– Довго йти?
– Та ні, кілька хвилин. Не переймайтесь, ви точно не заблукаєте.
Кілька хвилин йду вказаним шляхом по мокрій від дощу дорозі, перебираючи ногами давно вже перемерзле листя дерев. І дійсно, продавчиня мала рацію: ось він, не великий, але вишуканий будинок кольору сонця.
Всередині будинку – простора зала, на стінах якої яскраві картини межують з чорно-білими фотокартками. А з боку, при вході, в самісінькому куточку, сидить за письмовим столом світловолоса жіночка середніх років в окулярах, доглядач експозицій.
– За вхід у нас п’ять гривень, – повідомляє вона. – Можете дивитись та фотографувати скільки душа забажає, тільки, будь ласка, дотримуйтесь тиші.

Поклавши на стіл синю купюру з Богданом Хмельницьким, йду оглядати зали. В першій: старі глиняні горщики, верстати, скрині та шафи. Одним словом, експонати, яким вже років сто. Та найбільше вражає старовинний фотоапарат. Важко уявити скільки людей, яких вже немає в живих, бачив його об’єктив – а він ще лишився в чудовому стані. В другій залі також безліч старовинних речей: самоварні столики, стільці, вінілові платівки, швейна машинка, піаніно, мікроскоп та багато інших раритетів, які зараз є історико-культурною цінністю для майбутніх поколінь.


В такому невеликому приміщенні знаходиться так багато експонатів, та найголовніше, що більшість речей принесли на всезагальний огляд мешканці селища. Тому цей музей сміливо можна називати народним. А ще тут є речі тогочасних композиторів, митців, науковців та інших видатних людей. Але з майна Уварових немає нічого. Лише фото, на якому зображені граф та графиня, нагадує відвідувачам про власників будинку.

В будні тут тихо і спокійно, а ранкове сонце пронизує своїм промінням вікна. Після огляду всіх експонатів, повертаєшся до входу. І тут вже важко не помітити книгу скарг та пропозицій, що знаходиться на одному з підвіконь великої зали. Гортаючи сторінки, одну за одною, можна прочитати численні подяки за створення музею, на кшталт такої:
«Несподівано відкрили для себе історичну будівлю – Уваровський дім. Скільки тут цікавої інформації! Дякуємо за збереження пам’яті про видатних людей України» - діляться враженнями відвідувачі будинку.
Так, будинок графині Н. Ф. Уварової завжди був справжньою окрасою Ворзеля. Побудував його на початку ХХ століття київський фабрикант Септер, а потім продав графині Наталії Федорівні Уваровій, доньці відомого київського мецената Ф. А. Терещенка. В цьому будинку довгі роки проводила час графиня, а з приходом радянської влади будинок став школою, в якій знаходився відомий на той час кінотеатр «Космос». Після розпаду СРСР, будівля довгий час простоювала, і лише в 2007 році її відновили.


Нині Уваровський дім – це культурна спадщина Ворзеля, з якою може ознайомитись кожен бажаючий. Крім виставки старовинних меблів, в будинку графині Уварової можна оглянути виставки живопису та мистецьких робіт, рештки речей часів Другої світової війни, а також дізнатись зі стендів не лише про історію дому, але й про історію Ворзеля.

Виходжу з музею в доброму настрої, і йду збагачуватись духовно – в храм апостолів Петра і Павла, який теж знаходиться навпроти залізничних шляхів. Спочатку бачу білі куполи, що виглядають з-під також білого цегляного паркану. Згодом вже біля входу оглядаю територію. Церква тут з’явилась ще з самого початку створення селища, в 1900-х роках. Але вже через двадцять років була знищена тоталітарною владою. Вже з настанням незалежності духовне життя відродилось: спочатку служіння проходили в пристосованому приміщенні, а в 2007 році завершилось будівництво нового храму. Та в будній день робити тут немає чого, на території немає жодної душі (хіба що крім святого духу), а вхід до храму зачинений. Крім самої будівлі храму на території є каплички та криниця, а ще дитячий майданчик, що мене трохи здивувало. Втім більше нічого особливого я не помітила, тому рушила далі.

Важко пройти повз єдину бібліотеку у Ворзелі, тим більше що в стареньких дерев’яних вікнах горить світло. Заходжу всередину, там мене привітно зустрічає бібліотекар Ірина Миколаївна.
– Це єдина бібліотека на Ворзель, тому часто сюди приходять і учні, і студенти, і діти, які відпочивають в санаторіях. Приходять сюди і діти з ближніх сіл, адже далеко не в кожному селі є бібліотека, – повідомляє бібліотекар.

Будівля бібліотеки була збудована ще в 50-х роках минулого століття. Здається, з радянських часів в бібліотеці нічого і не змінилося. На стареньких полицях розміщена українська та зарубіжна, художня та наукова література, а також періодичні видання. Літературою в останні роки забезпечує бібліотеку за власні кошти добровільна організація «Клуб книголюбів». Всі меблі тут затерті і старенькі, а в повітрі присутній запах старого паперу. Мабуть давно вже пора хоч трохи оновити приміщення. Втім незважаючи на вік будівлі, та відсутність ремонту, тут по-своєму затишно, та і запах старих книг мені подобається. А ще тут так тихо, що чутно як цокає годинник…

Далі йду до наступної пам’ятки Ворзеля, на цей раз ботанічної – тюльпанового дерева. До речі, саме в бібліотеці я детально дізналась про нього. Знову ж таки, всі дороги починаються від залізниці. Варто пройтись кілька хвилин пішки, і можна побачити величезне і височезне дерево. Воно огороджене, а поруч табличка, на якій написано, що приблизний вік ліріодендрону тюльпанового – 111 років, висота – 25 м, а діаметр – 70 см. Так от, у Ворзелі це дерево з’явилось ще в далекому 1914 році. Посадили його учні Мироцького (нині – Немішаєвського) ветеринарного технікуму. Місцеві жителі завжди піклувались про нього, а в часи війни спеціально зруйнували загорожу навколо нього, щоб німці не здогадались про його унікальність, і не вивезли, як інші унікальні дерева. Зараз дерево є ботанічною пам’яткою природи місцевого значення та охороняється законом. Щоправда, якби не огорожа з табличкою, то мені важко було б в зимовій сірості природи розгледіти унікальність дерева. Сюди б вирушити в червні – тоді воно розквітає пахучими жовтими квітами.

Крім Уваровського дому та тюльпанового дерева, Ворзель і досі славиться як курортне селище. В післявоєнні часи тут функціонувало близько 30-ти оздоровчих закладів, в які приїжджали лікуватись люди з усіх куточків великої країни. Нині тут функціонує лише 5 санаторіїв: «Перемога», «Україна», «Ворзель НАН України», а також дитячі «Орлятко» і «Прапор», хоча на офіційному сайті Ворзеля чомусь написано аж про 12 діючих санаторіїв. До речі, і в тих санаторіях, що лишились «в живих», умови судячи з відгуків відвідувачів не комфортні: майже скрізь панує бруд, відсутнє опалення в холодну пору року, а ще там не смачно готують, але це вже інша тема…
Я повертаюсь назад, до привокзальної площі, вже більш людної ніж вранці, і питаю в звичайних перехожих, яким Ворзель є сьогодні.
– Нині Ворзель змінився в гірший бік, – говорить пенсіонерка Лідія Іванівна. – Ви помітили, скільки тут розкішних дач? Особисто я ставлюсь погано до того, що селище активно забудовується, адже на місці всіх цих маєтків колись були дерева. Мені навіть онук говорить: «Бабусю, вже лише трісочки від лісу залишилися».

– Ворзель нині – це селище, в якому розростаються величезні новобудови. Здається, від курорту тут скоро нічого і не залишиться. Кожний мешканець селища має право на свою ділянку, і люди ладні стояти десятки років у черзі, аби отримати свій клаптик землі. Землі, бачите, немає. А санаторії зникли, бо їх продали під забудови, - скаржиться Богдан, корінний житель Ворзеля.

Шкода, але таких думок я почула чимало. Ще кілька хвилин після опитування я чекаю на потяг, що має от-от прибути, і думаю про мальовниче селище Ворзель, в якому так багато визначних місць, але якого, на жаль, торкнувся процес урбанізації. Особливо шкода реліктового лісу, що поступово зникає...
1 0

Галина КАМІНСЬКА, Фото: Альона ВОЛОЧАЙ 
газета: "Бучанські новини" №52 від 25 грудня 2015 року
Ворзель
 Інші новини по темі:
Вулицями Ворзеля розгулюють лосі (фото)

Вулицями Ворзеля розгулюють лосі (фото)

Буча та регіон
У Ворзелі відкрився музей музичної культури

У Ворзелі відкрився музей музичної культури

Буча та регіон
У Ворзелі відбудеться реконструкція військових подій часів Другої світової війни

У Ворзелі відбудеться реконструкція військових подій часів Другої світової війни

Уваровський дім
5 травня, сел. Ворзель: Виставка ретро автомобілів

5 травня, сел. Ворзель: Виставка ретро автомобілів

Уваровський дім
Місце зустрічі митців - Ворзель

Місце зустрічі митців - Ворзель

Уваровський дім
108 років - селищу Ворзель і 80 років Ворзелю-курорту

108 років - селищу Ворзель і 80 років Ворзелю-курорту

Буча та регіон
7 вересня: День селища Ворзель

7 вересня: День селища Ворзель

Буча та регіон
"Уваровский дім" поповнився новими експонатами часів ВВВ

"Уваровский дім" поповнився новими експонатами часів ВВВ

Уваровський дім
Беремось за реконструкцію Ворзеля

Беремось за реконструкцію Ворзеля

Буча та регіон
Життя інколи дарує безцінні подарунки

Життя інколи дарує безцінні подарунки

Уваровський дім
Ворзель: Селище має стати культурно-туристичним, оздоровчо-спортивним центром київщини

Ворзель: Селище має стати культурно-туристичним, оздоровчо-спортивним центром київщини

Ірпінський вісник
22 лютого, Ворзель: До 70-річчя визволення України

22 лютого, Ворзель: До 70-річчя визволення України

Уваровський дім
Тіні забутих предків

Тіні забутих предків

Бучанський музей
ЦК "УВАРОВСЬКИЙ ДІМ": Програма заходів

ЦК "УВАРОВСЬКИЙ ДІМ": Програма заходів

Уваровський дім
Віртуозний концерт фортепіанної музики у Ворзелі.

Віртуозний концерт фортепіанної музики у Ворзелі.

Уваровський дім
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.