Буча новини міста, Буча сайт » Уваровський дім » В «Уваровському домі» вшанували пам’ять про партизанів

В «Уваровському домі» вшанували пам’ять про партизанів

У Ворзельському музеї історії та культури «Уваровський дім» вшанували пам’ять про партизанів та підпільників Великої Вітчизняної

20 вересня, напередодні Дня партизанської слави, який відзначається 22 вересня на державному рівні, у Ворзельському музеї історії та культури «Уваровський дім» відбувся семінар «Патріотичне виховання учнівської та студентської молоді на прикладі героїчних сторінок українського народу в часи Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр.»

День партизанської слави встановлений в Україні на підтримку ініціативи ветеранів війни та з метою всенародного вшанування подвигу партизанів і підпільників у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, увічнення їх пам'яті згідно з Указом Президента України «Про День партизанської слави» від 30 жовтня 2001 року № 1020/2001.

Патріотичний рух розгорнувся на території України, окупованої фашистською Німеччиною, з самого початку Великої Вітчизняної війни. У перший рік війни дії партизанів і підпільників мали неорганізований характер, бракувало підготовлених командних кадрів і фахівців. Але коли у травні 1942 року були створені Центральний штаб партизанського руху та його Український штаб, ситуація змінилася: патріотичний рух в тилу ворога став могутнім і героїчним.

На території України діяла величезна партизанська армія – 55 з'єднань, майже 2 тис. загонів та самостійних диверсійно-розвідувальних формувань, в яких воювало понад 500 тисяч партизанів. 95 з них нагороджені званнями Героїв Радянського Союзу, а 183 тис. – орденами та медалями. За підрахунками істориків, у роки війни партизани України знищили 500 тис. німецьких окупантів, 407 гарнізонів, комендатур, поліцейських установ, 5 тис. ешелонів, 1,5 тис. танків, 200 літаків, 600 мостів тощо. Тому героїчний подвиг українських партизанів у Великій Вітчизняній війні назавжди залишається в народній пам'яті.

Ворзель під час Великої Вітчизняної відзначився створенням власного руху опору, який організували 13–15-річні підлітки. Усі операції, диверсії, підриви залізничних колій тощо упродовж трьох років окупації виконували саме вони.

Ініціатором створення підпілля був 14-річний учень Ворзельської школи Віктор Нацевич. Існувало відгалуження Ворзельського підпілля навіть і в Києві. На рахунку малолітніх ворзельських підпільників – вибухи мостів в Ірпені та Бородянці, ешелонів на станціях Київ-товарний та Київ-Петрівка. За місяць до приходу радянських військ шестеро старших членів підпілля були викриті німцями. На їхню долю випали нелюдські муки – Марію Василівну та її дочку Ніну Білостоцьких, Івана Ситника, Петра Трегубова, було по-звірячому закатовано й страчено, а про долю Олександра Горійчука та Олени Гурко, яких схопили гестапівці, досі нічого не відомо.

Палаючи помстою, діти-підпільники групою з 12 осіб за допомоги десяти місцевих мешканців, розгромили у Ворзелі загін власівців, яких було близько 200 вояків, добре навчених і озброєних, і таким чином самостійно звільнили рідне селище. Як зазначається у звіті командира частини, яка першою увійшла до Ворзеля (архівний документ), підлітки-підпільники, розбивши власівців, врятували також і прилеглі села Михайлівку-Рубежівку, Козинці, Діброва-Леніно, які власівці повинні були спалити дотла. Це винятковий приклад героїзму нашого народу.

Щоб вшанувати пам'ять партизанів та підпільників, до музею прибули почесні гості: відповідальний секретар Комісії у справах колишніх партизанів-підпільників при Верховній раді України Кравчук Д.А.; голова президії Українського фонду пошуку «Пам’ять» Крисько М.О.; відповідальний секретар Комісії по роботі з молоддю Організації ветеранів України Пашинська М.П.; заступник Верховного отамана Об’єднаної Ради Українського та зарубіжного козацтва, генерал козацтва, поет Галдецький О.І.; краєзнавець, член Національної спілки краєзнавців України, генерал-отаман Українського козацтва Мельничук Ю.Л.; президент благодійної організації «Благодiйний фонд ветеранiв вiйни «Ветеран» Лавриненко О.Г.; науковий співробітник відділу теорії та історії політичної науки Інституту політичних і етнонаціональних досліджень НАН України, канд. іст. наук Заремба О.В.; директор Ірпінського краєзнавчого музею Зборовський А.І.; завідувач музею педагогічного інституту Київського університету ім. Б. Грінченка Ул’янич А.А.; директор музею «Партизанська слава» Вищого комерційного училища КНТУ Александренко Н.П.; керівник музею 138/70 Гвардійської Глухівської 6-ї Орденоносної стрілецької дивізії ЗОШ І-ІІІ ст. №52 м. Києва Полякова С.І.; студенти І курсу Вищого комерційного училища КНТУ та учні 9 класу ЗОШ І-ІІІ ст. №52 м. Києва.

У своїх виступах доповідачі відзначили необхідність поширення серед молоді знань про героїзм та відвагу, виявлені нашими співвітчизниками під час Великої Вітчизняної війни; про велике значення цих знань у освітньо-виховному процесі для виховання у дітей свідомого відчуття патріотизму та любові до Батьківщини; про необхідність залучати приклади героїзму нашого народу у боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками у процесі козацько-лицарського виховання у середніх та вищих навчальних закладах тощо. Цікавими були розповіді місцевих краєзнавців – зберігача фондів-керівника Ворзельського музею, члена Національної спілки краєзнавців України Соколенка О.Г. про заходи з практичного вшанування пам’яті про Ворзельське підпілля, які провадить музей, зокрема про написані книжки, зняті фільми (реж. С. Соколенко), уроки мужності, що систематично проводяться у музеї тощо; Мельничука Ю.Л. – про передумови виникнення народного антифашистського руху опору на Київщині; Зборовського А.І. – про діяльність підпільників Гостомеля, Бучі, Ірпеня. Після виступів учасники поклали квіти до пам’ятника загиблим героям (квіти надала присутня на заході патронажна медсестра по смт. Ворзель Товариства Червоного Хреста Ірпінського регіону Митько С.М.).
Наприкінці присутні переглянули документальний фільм «Ми тремтіли за цю землю…» (реж. С. Соколенко) про ворзельську підпільницю Валю Філіповську, якій під час війни було 13 років.
До речі, фільм отримав ІІІ місце на міжнародному кінофестивалі патріотичних фільмів у 2009 році.

Упродовж заходу можна було познайомитися з тематичною виставкою книжок, підготовленою працівниками Ворзельської бібліотеки ім. Д. Бедзика (кер. Євтищенко Н.І.), а також узнати багато цікавого з історії Ворзеля на екскурсії, яку провів зберігач фондів-керівник музею Соколенко О.Г.
Під час заходу відбулося урочисте нагородження місцевих краєзнавців ювілейними медалями на честь Перемоги над фашистською Німеччиною, які вручив голова президії Українського фонду пошуку «Пам’ять» Крисько М.О. А відповідальний секретар Комісії у справах колишніх партизанів-підпільників при Верховній раді України Кравчук Д.А. від імені керівництва Комісії нагородив Ворзельський музей пам’ятним знаком «Партизан України 1941-1945» за значний внесок у збереження пам’яті про героїв Великої Вітчизняної війни та виховання молоді у дусі патріотизму та любові до України.

Честь і слава українським партизанам і підпільникам – героїчним визволителям України від фашистських загарбників! Вшанування їхньої пам’яті – наш священний обов’язок.
О.Г. Соколенко, зберігач фондів-керівник музею 
 Інші новини по темі:
У Ворзелі провели освітньо-патріотичний захід до Дня партизанської слави

У Ворзелі провели освітньо-патріотичний захід до Дня партизанської слави

Уваровський дім
Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту

Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту

УПФУ в місті Буча інформує
Данина шани

Данина шани

Управління соціальної політики
Дорогі ветерани Великої Вітчизняної війни! Шановні Бучанці!

Дорогі ветерани Великої Вітчизняної війни! Шановні Бучанці!

Буча та регіон
28 вересня, м.Буча: Туристична команда запрошує на змагання

28 вересня, м.Буча: Туристична команда запрошує на змагання

спортивні новини
У музеї історії та культури Уваровський дім

У музеї історії та культури Уваровський дім

Уваровський дім
У Гостомелі виявлено снаряд часів Великої Вітчизняної війни

У Гостомелі виявлено снаряд часів Великої Вітчизняної війни

Буча та регіон
Слава героїв безсмертна!

Слава героїв безсмертна!

Бучанські новини
"Уваровський дім" - освітньо-патріотичний захід для учнів та студентів

"Уваровський дім" - освітньо-патріотичний захід для учнів та студентів

Уваровський дім
Вони тремтіли за свою землю…

Вони тремтіли за свою землю…

Уваровський дім
Снаряд часів Великої Вітчизняної війни виявлено в Гостомелі

Снаряд часів Великої Вітчизняної війни виявлено в Гостомелі

Буча та регіон
В Гостомелі знову виявлено снаряди часів Великої Вітчизняної війни

В Гостомелі знову виявлено снаряди часів Великої Вітчизняної війни

Буча та регіон
Пам`ять про війну

Пам`ять про війну

відділ освіти
Податківці Ірпінської ОДПІ вшанували пам`ять жертв війни в День скорботи

Податківці Ірпінської ОДПІ вшанували пам`ять жертв війни в День скорботи

Публікації
Війна забрала життя семи мільйонів українців…

Війна забрала життя семи мільйонів українців…

Бучанські новини
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.