Буча новини міста, Буча сайт » Буча та регіон » Народне «віче»: так що буде з тарифами?

Народне «віче»: так що буде з тарифами?

У багатьох регіонах країни прокотилася хвиля «передсезонних» підвищень цін на житлово-комунальні послуги. Громади обурюються, комунальники стверджують, що без нових тарифів настане крах галузі, а чиновники різного рівня намагаються розібратися у правомірності дій і різних поглядів багатьох сторін цього процесу.

На жаль, не оминула така доля і місто Бучу. Аби врегулювати ситуацію, яка з кожним днем загострюється, Бучанська міська рада вирішила провести круглий стіл, на який були запрошені голови депутатських комісій, працівники різних галузей і споживачі послуги.
Нагадаємо, що приведення тарифів до рівня економічно обґрунтованих витрат було затверджено на виконкомі Бучанської міської ради, проте дане питання не пройшло на сесії. Більша половина населення виступила категорично проти, посилаючись на те, що за таку низьку якість послуг, яку надає «Бучанське управління житлово-комунального господарства», більше платити не будуть. Та й немає на це фінансової можливості.

У свою чергу представники «БУЖКГ» заявили, що за старими розцінками, які не змінювалися з 2009 року, взагалі не зможуть обслуговувати будинки. І запропонували людям з’явитися на зустріч, щоб сторони могли вислухати один одного і прийти до компромісу. Відповідні оголошення були заздалегідь розклеєні на під’їздах будинків. Як правило, скрізь вони проходили за єдиним сценаріям: жителі скаржилися на негаразди в домоуправління, працівники ЖЕКу все те занотовували і пояснювали, чому тарифи будуть новими. Проте до відчутного результату все це не привело і конструктивного діалогу не вийшло. А все тому, що у кожного своя правда.

Дещо схожою була ситуація і під час засідання «круглого столу». Виникали дискусії і жваве обговорення, іноді здавалося, що сторони не чують один одного. Безліч нарікань на якість послуг, буцім-то невиконання «БУЖКГ» своїх зобов’язань перед громадою – від елементарних робіт (вкрутити лампочку) до більш глобальних (залатати дах).
Тож, щоб уникнути суб’єктивізму – пропонуємо думку різних сторін.

Соціальна підтримка неплатоспроможних


- Своє бачення ситуації, що склалася навколо приведення тарифів до рівня економічно обґрунтованих витрат, висловив Бучанський міський голова Анатолій Федорук:
- Для того, щоб розібратися у тарифоутворенні будь-якого підприємства або їх кошторисі, треба бути або великим спеціалістом, або пройти довгий шлях ціноутворення, щоб зрозуміти від чого залежить коефіцієнт і як він формується. Зрозуміло, що не всі є такими фахівцями.
Тому люди й хочуть розібратися що до чого і чому саме такі ціни. І я серед них. Говорити достеменно, що тариф все врахував – всі коефіцієнти, надбавки і види реальних затрат, які несе комунальне підприємство протягом року, не беруся. Але пішов іншим шляхом. Звернувся до головного управління житлово-комунального господарства Київської облдержадміністрації з проханням надати інформацію, яка тарифна політика в інших містах і регіонах області.
З 1 січня по 1 липня 2013 року чимало територіальних громад, а відповідно і ЖЕКів, переглянули тарифи у бік збільшення. Наприклад, у Переяслав-Хмельницькому тариф складає 2,64 грн за 1 кв м, у Вишгороді – 2,5 грн за 1 кв м (5-ти поверхові будинки 2,8 грн), Миронівка - 2,7 за 1 кв м, Буча - 2,7 грн за 1 кв м (до 5-ти поверхів – 2,2 грн), Васильків – 2,6 грн за 1 кв м (до 5-ти поверхів 2,9 грн), Бородянка - 2,6 грн за 1 кв м (до 5-ти поверхів 2, 17 грн) та ін. Це ті підприємства, які з початку року привели тарифи у відповідність до економічно обґрунтованих витрат.

Загалом у Київській області 43 підприємства надають послуги у сфері житлово-комунального господарства. У них тарифи приблизно такі ж.
Ми з вами могли б іти шляхом виконання постанови Кабінету Міністрів України, як того вимагає законодавство. Але на етапі розроблення тарифу і подачі цифр для обговорення спеціалістами, прийшли до висновку, що все-таки треба робити градацію по будинкам. Адже якщо слідувати Постанові (для кожного будинку окремий тариф), приходимо до того, що всі нові будинки матимуть значно менший тариф (менший, ніж навіть є сьогодні), а старі – в рази більший (адже затрати на ремонт, обслуговування там більші). Через що «БУЖКГ» було рекомендовано зробити градацію по будинках, не залежно від їхнього віку, і виявити відповідний тариф.

Мав розмову з міськими головами Київщини і обговорив дану тематику. Бровари свого часу пішли шляхом, що по кожному будинку зробили окремий тариф. Але з часом згорнули роботу і прийшли до того, про що ми з вами зараз говоримо: 7-ми поверхові і вищі будинки (мають ліфти) – одна градація, 5-ти поверхові (без ліфтів) – інша, 2-поверхові будинки – також обраховуються по-іншому.

Ми з вами прекрасно свідомі того, що більшість питань, які виникають при обговоренні, пов’язані з низьким рівнем заробітних плат і пенсій. Адже з ким би не спілкувався, то ніхто не каже, що в принципі не хоче сплачувати за послугу. Свідома людина розуміє, що за неї треба платити. Справа в тому, що достаток громадян не покриває затрат на життя, харчі, оплату у сфері ЖКГ. І ми це розуміємо. Але якщо ці соціальні верстви населення не мають можливості заплатити, виходячи з сукупного доходу, то звертаюся до депутатів – повинні відпрацювати по кожному округу, через Управління праці і соціального захисту, місцеву програму «Турбота». За потреби адресно поспілкуватися з кожним жителем. Якщо мова йде про те, що сукупний сімейний дохід малий, людина не в змозі оплатити, то її треба залучати до програми, вона матиме пільги на оплату житлово-комунальних послуг. Мова зараз не йде про субсидії.

Стосовно тарифоутворення. Тут є два моменти: або ми починаємо розбиратися в тарифах і вникати у їх утворення, що роблять економісти та фінансисти, або провести порівняльний аналіз з іншими територіальними громадами і сприйняти це, як дійсність.
А друге питання, яке потрібно обговорити – якість надання послуг.

Не хочеться, щоб у людей склалося враження, що міська рада працює для того, щоб функціонував бучанський ЖЕК. Тому розглядаємо різні варіанти. Якщо громада хоче створювати ОСББ – ми тільки «за», з нашого боку буде підтримка і сприяння. Але і там за послуги треба буде платити.
Є багато нюансів. Коли у нас виникає питання за що платити, якщо лампочки не горять, то КП «БУЖКГ» повинне пояснювати людям: практично дня не буває без поривну електрозабезпечення чи водозабезпечення на відрізку, за який воно відповідає. Ми повинні бути свідомі того, що робота «БУЖКГ» є публічною і вони повинні про неї інформувати споживачів своєї послуги.


«Нові тарифи – обґрунтовані і «справедливі»


Чим викликана необхідність перегляду тарифу пояснював начальник Бучанського управління житлово-комунального господарства Володимир Кравчук:
- На сьогоднішній день комунальне підприємство працює за тарифами, затвердженими у 2009 році, а по роботам і витратам – 2008 року. З того часу піднімалася вартість енергоносіїв, паливно-мастильних матеріалів і заробітна плата, матеріали. Тож, за існуючих тарифів управління не може нормально працювати. Або держава повинна нас дотувати (чого не буде), або тарифи треба приводити до рівня економічно-обгрунтованих витрат. Що ми і зробили. Починаючи з 2010 року ці питання відпрацьовували кожний рік, але у зв’язку з певними обставинами нам не вдавалося їх реалізувати.
Якщо у 2008 році було 370 тис грн. дотації, то потім – 70 тис грн, 20 тис грн. Ми не можемо так працювати.
Зробивши порівняльний аналіз з іншими населеними пунктами, ми прийшли до висновку, що у нас один з найнижчих тарифів по області.
Спільно з економістами розробили нові тарифи, взяли висновки відповідних інспекцій.

По всіх будинках провели із споживачами послуг обговорення, вислухали їх думку.
Суттєвих нарікань з боку людей на приведення тарифів до економічного обґрунтованих не було. Але були зауваження до якості послуг. Ми їх усі врахували і розробили план дій на наступний період. З надходженням коштів будемо вирішувати існуючі проблеми.
Я запевняю, що ми з нашим колективом працюємо, щоб навести порядок у сфері житлово-комунального господарства. І цю роботу видно. Ми надалі будемо рухатися в цьому напрямку. І навіть якщо будуть нарікання в нашу сторону – працюватимемо ще краще.

Як формувалися тарифи?
Ми розробили їх відповідно до витрат 2013 року. Кожна цифра затверджена в міністерстві контролю за цінами, направляли листи в Мінрегіонбуд. Звідти дали відповідь, що старі тарифи дійсно не відповідають потребам. Адже в деяких містах за цей період вони зросли у чотири рази. Тому ще раз наголошую – це не підняття тарифів, а приведення їх у відповідність до затрат. Наприклад, візьмемо прибирання прибудинкової території – вартість 1 м кв – 57 коп., а діючий зараз тариф – 29 коп. Сюди входить: матеріали, спецодяг, інвентар. Їх вартість за ці роки в середньому зросла на 62% , а мінімальна заробітна плата збільшилася з 625 грн до 1134 грн. Тобто, я не можу виплатити людям менше, а різницю десь треба взяти. Вартість паливно-мастильних матеріалів зросла на 96%. І так – за всіма 9-ма напрямками, з яких і формуються тарифи.

Рік відпрацьовували це питання з економічним відділом міської ради, який також дав позитивні висновки щодо підвищення тарифів. Лише тоді зможемо вижити.
На сьогоднішній день в Бучі 78% будинків, які побудовані 30 років тому, а отже потребують суттєвого ремонту і заміни комунікацій.
Новобудови створюють свій кооператив, поки будинок новий і там менше витрат – роблять менші тарифи. А коли все приходить у непридатний стан – просяться на обслуговування до ЖЕКу.
Також у споживачів перед нами велика заборгованість – 1 млн 300 тис грн.
Тому звертаюся із проханням нас підтримати.

Про складову тарифу
На питання, яке цікавить багатьох жителів, а саме: який перелік послуг входить до тарифу, - відповіла економіст КП «БУЖКГ» Людмила Чечко?:
- Перелік послуг, які входять у тариф: прибирання прибудинкової території; вивезення та утилізація твердих побутових відходів і негабаритних відходів; технічне обслуговування ліфтів; технічне обслуговування внутрішньо будинкових систем тепло-, водопостачання, водовідведення – від зовнішньої стіни будинку до внутрішньої стіни квартири і зливної каналізації; обслуговування димовентиляційних каналів; освітлення місць загального користування і підвалів; поточний ремонт конструктивних елементів, внутрішньо будинкових систем гарячого і холодного водопостачання, водовідведення, централізованого опалення та зливної каналізації (до вводу в квартиру) і технічних пристроїв будинків та елементів зовнішнього упорядження, що розміщені на закріпленій в установленому порядку прибудинковій території.

Розраховуються тарифи на 1 кв. м згідно п.5 Постанови Кабінету Міністрів України №869 «Про розпорядок розрахунку тарифів на утримання будинків, споруд і прибудинкових територій» (щоб не виникало питань, чому тариф не розраховується на 1 особу).

«Усі цифри перевірені і підтверджені»


На цьому наголосила начальник відділу економіки Бучанської міської ради Олена Лукіна:
- Хочу запевнити жителів, що з боку Бучанської міської ради відбувалася перевірка нових тарифів з лютого поточного року, виходячи з видатків минулого року. За цей період ми двічі повертали КП «БУЖКГ» розрахунки, тому що приводили їх у відповідність з постановою Кабінету Міністрів, яка регламентувала це питання.
Дійсно, з 2008 року відбувалося підвищення цін, зростала мінімальна зарплата. Більше того, щоб мати підстави приводити тарифи до рівня економічно обґрунтованих – робився запит до Мінрегіонбуду. Воно їх схвалило, а також рекомендувало врахувати під час формування тарифів індекс інфляції, який закладається державою на цей рік, зростання мінімальної заробітної плати і вартості енергоносіїв – така державна політика.
Якщо «БУЖКГ» працюватиме собі у збиток, то не зможе надати якісних послуг і щось вимагати від них – також буде безглуздо.
Або ж розформовувати ЖЕК і створювати ОСББ. Але і тут є свої особливості. Є нові будинки, є старі. При формування тарифів всі будинки були розбиті на групи – за ступенем оснащеності, роком зведення, поверховістю та ін.
Ми повинні розуміти, що підняття тарифів – не удар по жителям, а навпаки – можливість створити для них комфортні умови і надати якісні послуги.


Громадське обговорення



Роман Янковий, депутат:
- Вважається, що в Києві тариф нижчий за рахунок близького доступу до мереж (це стосується каналізування і теплопостачання). Але стосовно обслуговування багатоквартирних будинків, наведу приклад трьох будівель у різних районах столиці, які обслуговуються приватним ЖЕКом, підприємством Київської міської держадміністрації та ОСББ. Перший будинок зданий в експлуатацію у 2003 році, 96 квартир. Його тариф – 3, 37 грн за 1 кв м. Але вони зробили для всіх, хто сплачує до 20 числа місяця, 10% знижку. І люди почали платити. Можливо, і у нас варто ввести таке заохочення?..
Другий будинок зданий у 2008 році, 484 квартири. Його тариф – 2,85 грн за 1 кв м.
Третій будинок, зданий в експлуатацію у 1998 році, 148 квартир. Тариф трохи специфічний – 2,56 грн за 1 кв м + 20 грн з кожної квартири.
Але справа в тому, що дуже багато претензій до нашого КП «БУЖКГ» з приводу якості надання послуг. І майже всі вони будуть об’єктивними. З іншого боку уявіть: когось запросили на роботу і заплатили 50% від потрібної суми. То чи можна з них вимагати в повній мірі?..

Світлана Остапа, депутат:
- Це круглий стіл і юридично він не має права прийняти якесь рішення. Тарифи затверджував виконком, а не сесія міської ради. Тому депутати можуть його відмінити або зобов’язати переглянути. Моя пропозиція така: на позачерговій сесії призупинити це рішення хоча б на два місяці і переглянути тарифи з урахуванням всіх зауважень, які лунали під час круглого столу. Зокрема, обрахувати тарифи на кожен будинок окремо.
І якщо підприємство працює у збиток і не може виплачувати заробітну плату, то, можливо, варто провести оптимізацію штату.
Крім того, підвищувати тарифи треба було поступово, а не відразу на 65%, щоб була можливість хоч якось планувати свій бюджет і витрати.

Ігор Бартків:
- Перед тим, як затверджувати тарифи на виконкомі, «БУЖКГ» мало б дізнатися у населення, які саме послуги йому надавати – прибирання, обслуговування димоходів тощо. Цього не зробили. А порівнювати розцінки з іншими населеними пунктами також некоректно, бо не відомо, скільки послуг входить у той тариф. В цілому по Україні тарифи нижчі, ніж у Київській області. Але може там і послуг менше надають?..
Крім того, якщо послуга надається – це одне, а якщо тільки прописана, то дійсно: за що тоді платити?
Якщо одним із складових тарифу визначається тариф по кіловату енергії. І при внесенні змін у його вартість, змінювався б і тариф на послуги ЖКГ. Це те, на що влада не впливає. Можна було зробити і так.

Катерина Йосипівна, жителька будинку по вул. Нове Шосе,13:
- Хочу сказати від імені всіх жителів, які живуть на останніх поверхах. Дах протікає, вода тече по стінах, грибок – хворіють діти. Забиті стоки. Скільки не звертайся до ЖЕКу – все марно. Ця проблема існує багато років, а начальник відповідає, що в нього не один такий будинок, а 17 багатоповерхівок.
І за ці «послуги» треба ще більше платити?

Віталій Іщенко:
- Тариф розраховується на квадратний метр житла. Наприклад, привели його до рівня економічно обґрунтованого, ЖЕК покрив свої витрати. Але за рахунок чого буде підвищуватися якість послуг? Виходить, все це – пусті балачки.
На сьогоднішній день, 8 тисяч бучанців отримують менше 1 тисячі доходів.
Різке, а не поступове збільшення тарифів призведе до того, що люди втратять 100-200 критичних гривень зі свого бюджету. Насамперед, мова йде про одиноких пенсіонерів.
Тож, маємо збалансувати рішення підтримкою соціально незахищених осіб. Для цього повинні бути присутні на круглому столі відповідні посадові особи.

Тамара Козел:
- Я проти нового тарифу. Якість послуг, які надаються, навіть старому не відповідає. І я обурена такою організацією «круглого столу». Інформація про його проведення майже ніде не поширювалася, дізнавалися хто від кого. А коли подзвонили до міської ради, що уточнити о котрій годині буде зібрання, нам відповіли, що його взагалі не буде, бо міський голова кудись поїхав. Але воно відбулося. То як це розуміти? Це спеціально робиться, щоб люди не могли прийти і посадовці ухвалили потрібне для себе рішення?...


До відома:
Заробітні плати працівників «БУЖКГ»
начальник КП «БУЖКГ» - 7000 грн; головний інженер – 5460 грн; головний бухгалтер – 5160 грн; заступник головного бухгалтера – 3900 грн; юрист – 3185 грн; бухгалтер 1 категорії – 3000 грн; бухгалтер – 2500 грн; начальник технічної дільниці (майстер) – 3490 грн; начальник електричної дільниці – 3035 грн; паспортист – 2315 грн; двірники – 1650 грн; сантехнік 3 розряду – 1651 грн; електрик 4 розряду – 1858 грн; маляр-штукатур – 2119 грн; кровельники – 2119 грн; столяр – 2119 грн; плиточник – 2119 грн; диспетчер – 1815 грн; водії – від 2125 грн до 2477 грн.
Виплати формуються на базі галузевої угоди, затвердженої Кабінетом Міністрів для ЖКГ.


Зрештою, до чого прийшла робоча група? Під час трьохгодинного обговорювання почали надходити різні пропозиції. Зокрема, мова йшла про те, що потрібно створювати будинкові комітети, контролювати якість послуг, які надає «БУЖКГ», повідомляти про існуючі негаразди і наполегливо відстоювати власні права.
А дехто навіть порадив в оригінальний спосіб дотувати комунальну галузь: штрафувати всіх, хто розпиває спиртні напої і палить у громадських місцях, порушує спокій. Отримані ж прибутки спрямувати на потрібну справу.
Щодо викликів за які треба платити. Як пояснили посадовці, обслуговування мереж до квартири - безкоштовне. Як бути, коли працівники ЖЕКу натякають на винагороду за свою роботу, начальник КП «БУЖКГ» Володимир Кравчук відповів: «Не давайте!».

Чиновники пообіцяли, що якщо з новими тарифами ЖЕК також не належним чином виконуватиме свої обов’язки, то тоді взагалі переглядатиметься принцип взаємовідносин і роботи цього підприємства.
А щодо тарифів, то пропозиції громади пообіцяли врахувати.
Зрозуміло, що вони не відповідають дійсності. Але ми живемо у бідній країні і зарплати громадян також не дотягують до рівня економічно-обгрунтованих витрат. То, в ідеалі, варто було б переглянути і їх... І тоді більшість питань знялися самі собою.
Андрій, спеціально для сайту www.bucha.com.ua 
 Інші новини по темі:
Буча: Тарифи на послуги по теплопостачанню та гарячому водопостачанню

Буча: Тарифи на послуги по теплопостачанню та гарячому водопостачанню

ВИКОНКОМ
Тарифи на окремі види ритуальних послуг у Бучі

Тарифи на окремі види ритуальних послуг у Бучі

Буча та регіон
Буча: Тарифи на вивіз твердих побутових відходів

Буча: Тарифи на вивіз твердих побутових відходів

Буча та регіон
АМУ пропонує позбавити Держцінінспекцію повноважень з надання висновків

АМУ пропонує позбавити Держцінінспекцію повноважень з надання висновків

законодавтство
Чи може місцева влада вводити мораторій на підвищення жкг тарифів?

Чи може місцева влада вводити мораторій на підвищення жкг тарифів?

законодавтство
Яка комісія за оплату послуг ЖКГ?

Яка комісія за оплату послуг ЖКГ?

Бучанські новини
Про причини підвищення тарифів на оплату житлово-комунальних послуг

Про причини підвищення тарифів на оплату житлово-комунальних послуг

Ірпінський вісник
Тарифи на ЖК-послуги переглядатимуть без Держцінінспекції

Тарифи на ЖК-послуги переглядатимуть без Держцінінспекції

законодавтство
КП "Бучанське УЖКГ" інформує про зміни тарифів на послуги по утриманню будинків

КП "Бучанське УЖКГ" інформує про зміни тарифів на послуги по утриманню будинків

Бучанські новини
Щодо зміни тарифів на комунальні послуги

Щодо зміни тарифів на комунальні послуги

законодавтство
Бучанський водоканал: Послуги з водопостачання та водовідведення виконуватиме БУЧАСЕРВІС (ЖЕК)

Бучанський водоканал: Послуги з водопостачання та водовідведення виконуватиме БУЧАСЕРВІС (ЖЕК)

Буча та регіон
Гостомель: Повернуто понад 27 тис грн за послуги з централізованого опалення

Гостомель: Повернуто понад 27 тис грн за послуги з централізованого опалення

Буча та регіон
Бучанське УЖКГ: Намір про зміну тарифів по вивезенню рідких побутових відходів

Бучанське УЖКГ: Намір про зміну тарифів по вивезенню рідких побутових відходів

Буча та регіон
Порядок призначення субсидії на житлово-комунальні послуги

Порядок призначення субсидії на житлово-комунальні послуги

статті
«Тарифну» ревізію хочуть провести по всій країні

«Тарифну» ревізію хочуть провести по всій країні

законодавтство
Коментарів: 4
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.
Борода
Вот мне интересно, что они будут делать, после того как Азаров запретил поднимать тарифы, мотивируя тем что он не видит в этом основания? А чтобы поднять, надо веские какие то мотивированные причины...Буча и так переплюнул Киев тарифам, .....Так какая мотивация бучанского ЖКХ?

0
administrator

OFFline

  • administrator (270)
  • Адміністратори
  • 12 серпня 2013 23:20
на "сьогодні" тарифи залишаються без змін - нові.

0
Serg28
  • Serg28 (0)
  • Гостi
  • 28 серпня 2013 11:41
Цитата: administrator
на "сьогодні" тарифи залишаються без змін - нові.

Не знаю как у вас, а мне подняли тарифы на 60%

0
Serg28
  • Serg28 (0)
  • Гостi
  • 29 серпня 2013 11:19
Цитата: administrator
на "сьогодні" тарифи залишаються без змін - нові.

точнее сказать на 62,5% Особенно мне нравиться 2,5%)И кстати разницы в процентном соотношении между поднятием цен на старые и новые дома не наблюдаю, что там, что там поднялось на 62,5%!

0