Питань декларування доходів громадян

На «гарячій лінії» - відповіді на «гарячі» питання з питань декларування доходів громадян.

В період проведення кампанії «Декларування - 2013» на «гарячій лінії» відбувається особливо плідний діалог між платниками податків та представниками податкової служби. Щоб уникнути помилок при обчисленні необхідного до сплати в бюджет податку, громадяни мають можливість особисто звернутись до посадових осіб - абонентам важливий кожний законодавчий коментар податківців.

Під час своїх консультацій податківці акцентують увагу платників на розумінні того, який важливий вклад вони вносять до розвитку держави і в своє особисте майбутнє, своєчасно сплачуючи податки, адже обов’язок громадян декларувати свої доходи є ознакою сучасної демократичної держави.

Ірпінська ОДПІ Київської області ДПС щосереди проводить сеанси «гарячої лінії». Цього разу під час проведення телефонного зв’язку «гаряча лінія» на питання абонентів відповідала заступник начальника Ірпінської ОДПІ Київської області ДПС Людмила Ступак.

Пропонуємо до уваги відповіді на запитання, які надійшли від платників податків на «гарячу лінію».

- Які строки подання декларації від громадян. Не змінилися вони з минулого року?
- Згідно норм Податкового Кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — Податковий кодекс) громадяни надають податкову декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня року, наступного за звітним. А громадяни, які мають право на податкову знижку, надають таку декларацію до кінця податкового року, тобто протягом всього 2013 року. Але, я Вас прошу не відкладати це на останній день. Вже зараз в усіх державних податкових інспекціях створені сприятливі умови для отримання від громадян Декларацій.

- Які є обмеження щодо нарахування податкової знижки?
- Відповідно до пункту 166.4 статті 166 розділу ІV «Податок на доходи фізичних осіб» Податкового кодексу податкова знижка може бути надана виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а так само резиденту - фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний орган державної податкової служби і має про це відмітку у паспорті.
Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 Кодексу.
Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

- За навчання своєї дитини сплачує фізична особа — підприємець. Чи має вона право на податкову знижку?
- Згідно з п. 166.3 ст. 166 розділу IV Податкового Кодексу, платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 цього Кодексу, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати. Разом з тим, відповідно до пп. 166.4.2 п. 166.4 статті 166 Податкового кодексу, загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, не може перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 статті 164 Податкового кодексу. Згідно з пп. 14.1.48 п. 14.1 статті 14 Податкового кодексу заробітна плата з метою розділу IV цього Кодексу — основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму відповідно до закону.
Таким чином, фізична особа — підприємець не має права на податкову знижку щодо доходів, одержаних від підприємницької діяльності.

- Чи включається до складу податкової знижки за навчання сума коштів, яку сплачено у звітному податковому році, але за семестри наступного року, якщо ці семестри становлять один навчальний рік?
- Відповідно до пп. 14.1.170 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу, податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, — документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку — резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів — фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених цим Кодексом. Згідно з пп. 166.2.1 п. 166.2 ст. 166 Податкового кодексу до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково має бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання). Відповідно до пп. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 цього Кодексу, такі фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати, як суму коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує зарплату.

Таким чином, суму коштів, сплачену у звітному податковому році за періоди навчання наступного року, не може бути включено до податкової знижки.

- Протягом якого терміну відбувається повернення платнику податок на доходи фізичних осіб за результатами застосування права на податкову знижку?
- Згідно з підпунктом 14.1.170 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, - документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку - резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Кодексом.
Відповідно до пункту 179.8 статті 179 Кодексу сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

- Я здаю власну квартиру в оренду, які податки я маю платити, чи зобов’язана подавати декларацію?
- Здаючи нерухомість в оренду, не забувайте нотаріально посвідчувати ці відносини, при цьому декларувати доходи та сплачувати податки до бюджету.
Громадяни, які надають в оренду іншим громадянам нерухомість (квартири, будинки, кімнати тощо), зобов’язані самостійно нараховувати та сплачувати податок з доходів фізичних осіб до бюджету за ставкою 15% та/або 17%. Податок сплачується протягом 40 календарних днів, наступних за останнім днем звітного кварталу.
Після закінчення звітного календарного року таким платникам податку слід подати декларацію про доходи до податкової інспекції за місцем проживання до 1 травня поточного року.

- Чи передбачено пільги з оподаткування доходу фізичної особи, яка є інвалідом, від надання в оренду власного майна?
- Відповідно до ст. 169 Податкового кодексу платники податку мають право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу у вигляді заробітної плати на суму податкової соціальної пільги.
Податкову соціальну пільгу не може бути застосовано до доходів платника податку інших, ніж заробітна плата (пп. 169.2.3 п. 169.2 ст. 169 Податкового кодексу).
Згідно з п. 164.2 ст. 164 цього Кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку, встановленому п. 170.1 ст. 170 Кодексу.
Таким чином, доходи від надання в оренду власного майна фізичною особою, яка є інвалідом, оподатковуються на загальних підставах за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу, тобто 15 та/або 17%.

- Фізична особа планує у поточному році продати будинок, господарсько-побутові споруди та земельну ділянку, на якій розташовано будинок. Земля перебуває у власності 5 років, а будинок — 2 роки. Чи потрібно сплачувати податок на доходи фізичних осіб у такому випадку?
- Дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, що розташовані на одній ділянці з житловим або садовим будинком (пп. 14.1.129 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу) та продаються разом з ним, з метою оподаткування окремо не визначається.
Відповідно до п. 172.2 ст. 172 Податкового кодексу дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного року більш як одного об’єкта нерухомості, зазначеного у п. 172.1 цієї статті, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного у цьому пункті, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 цього Кодексу (5%).

Податковим кодексом визначено, що з метою оподаткування об’єкти нерухомості у вигляді житлового будинку з господарсько-побутовими спорудами, який перебуває у власності платника податку менше ніж три роки, та земельної ділянки (з урахуванням норм ст. 121 Земельного кодексу), на якій розташована така нерухомість та яка перебуває у власності у такого платника понад три роки, розглядаються окремо з відповідним їх оподаткуванням.
Тобто дохід, отриманий від продажу житлового будинку з господарсько-побутовими
спорудами, оподатковується за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 Податкового кодексу, а саме 5%. Дохід, отриманий від відчуження земельної ділянки, на якій розташовано будинок, не підлягає оподаткуванню.

- Який порядок оподаткування подарованого батьком автомобіля?
- Статтею 174 Податкового кодексу встановлено порядок оподаткування доходів, одержаних у вигляді подарунків, п. 174.6 якої передбачено, що кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються за правилами, встановленими для оподаткування спадщини.
Дохід у вигляді вартості подарованого майна у межах, що підлягає оподаткуванню, включається до складу загального річного доходу платника податку і відображається ним у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.
Ставка оподаткування доходів, отриманих платником податку, встановлюється залежно від об’єкта, подарованого платнику податку, та ступеня споріднення з дарувальником.
Дохід у вигляді вартості подарованого автомобіля від батька, який є членом сім’ї першого ступеня споріднення, включається до складу загального річного оподатковуваного доходу та відповідно до пп. «а» пп. 174.2.1 п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу підлягає оподаткуванню за нульовою ставкою. Зазначимо, що від подання податкової декларації звільнено спадкоємців, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою.
При цьому нотаріус, який посвідчив договір дарування, зобов’язаний надіслати про нього інформацію у податковому розрахунку за ф. №1ДФ з ознакою доходу «113».

- Як оподатковується спадщина, одержана у 2012 році сином, який має громадянство Росіі, від батька – громадянина України?
- Оподаткування доходу, отриманого платником податку – нерезидентом у результаті прийняття ним у спадщину коштів, майна, майнових чи немайнових прав, регламентується пп. 174.2.3 Податкового кодексу, згідно з яким при отриманні будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента, такий дохід оподатковується за ставками 15 та 17%.

- Чи потрібно декларувати отриману минулого року від організації допомогу у розмірі 1,3 тис. грн?
- З метою оподаткування благодійна допомога поділяється на цільову та нецільову.
Цільовою є благодійна допомога, що надається під визначені умови та напрями її витрачання, а нецільовою вважається допомога, яка надається без встановлення таких умов або напрямів.
Підпунктом 170.7.3 пункту 170.7 статті 170 Податкового кодексу, передбачено, що у разі отримання нецільової благодійної допомоги від благодійника — фізичної чи юридичної особи платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію із зазначенням її суми, якщо загальна сума отриманої нецільової благодійної допомоги протягом звітного податкового року перевищує її граничний розмір, установлений абзацом 1 підпункту 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 цього Кодексу. У 2012 році такий граничний розмір становив 1500 грн (1073 грн х 1,4).
Таким чином, у разі отримання фізичною особою протягом 2012 року нецільової благодійної допомоги у загальній сумі, що перевищила 1500 грн, така фізична особа зобов’язана подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податок з суми перевищення.

- Коли необхідно сплатити суму податку, зазначену в річній податковій декларації про доходи?
- Відповідно до статті 49 Податкового кодексу, платники податку на доходи фізичних осіб подають до 1 травня року, що настає за звітним, до податкової інспекції за місцем своєї реєстрації податкову декларацію про майновий стан та доходи за минулий рік. Відповідно до пункту 179.7 статті 179 Податкового кодексу фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.
 Інші новини по темі:
До цьогорічної кампанії декларування доходів в Ірпені приєднався видатний футболіст Владислав Ващук

До цьогорічної кампанії декларування доходів в Ірпені приєднався видатний футболіст Владислав Ващук

Публікації
Ірпінська ОДПІ інформує

Ірпінська ОДПІ інформує

Повідомлення!
Ірпінська ОДПІ інформує

Ірпінська ОДПІ інформує

Публікації
Ірпінські  податківці завітали до школярів

Ірпінські податківці завітали до школярів

Публікації
Податківці зустрілися з трудовим колетивом "Натур+"

Податківці зустрілися з трудовим колетивом "Натур+"

Публікації
Ірпінська ОДПІ повідомляє

Ірпінська ОДПІ повідомляє

Повідомлення!
Податкова: Сплатіть податок на доходи до 1 серпня

Податкова: Сплатіть податок на доходи до 1 серпня

Публікації
Податкова служба для платників податків, а не навпаки

Податкова служба для платників податків, а не навпаки

Публікації
Кампанія декларування 2014!

Кампанія декларування 2014!

Публікації
Ірпінська ОДПІ інформує: Волонтери – громадські консультанти (кампанія декларування)

Ірпінська ОДПІ інформує: Волонтери – громадські консультанти (кампанія декларування)

Публікації
Ірпінська ОДПІ: Громадська Думка про роботу податківців

Ірпінська ОДПІ: Громадська Думка про роботу податківців

Публікації
Волонтери – громадські консультанти!

Волонтери – громадські консультанти!

Публікації
Ірпінська ОДПІ інформує

Ірпінська ОДПІ інформує

Повідомлення!
Податківці м. Ірпеня провели консультативну лекцію для студентів

Податківці м. Ірпеня провели консультативну лекцію для студентів

Публікації
Ірпінська ОДПІ: Громадська думка про роботу податківців!

Ірпінська ОДПІ: Громадська думка про роботу податківців!

Публікації
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.