Буча новини міста, Буча сайт » Бучанська податкова інспекція » Публікації » Про оподаткування доходів, отриманих фізичними особами-підприємцями

Про оподаткування доходів, отриманих фізичними особами-підприємцями

Відбувся сеанс “гарячої лінії” з питань оподаткування доходів, отриманих фізичними особами-підприємцями
У серпні 2012р. відбувся черговий сеанс "гарячої лінії" з заступником начальника Ірпінської об’єднаної державної податкової інспекції Київської області ДПС Ступак Людмилою Володимирівною з питань оподаткування доходів, отриманих фізичними особами-підприємцями.

Пропонуємо увазі читачів відповіді, які були надані на питання, що надійшли під час проведення чергового зв'язку із платниками податків.

ЗАПИТАННЯ: Чи потрібно сплачувати водний збір і подавати декларацію, підприємцю-єдинику? Вид діяльності- перукарські послуги, перукарню відкрито в орендованому приміщенні.
ВІДПОВІДЬ: Положеннями п.п. 324.4.1 п. 324.4 ст. 324 ПКУ визначено, що збір не справляється за воду, яка використовується для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення (сукупності людей, які знаходяться на даній території в той чи інший період часу, незалежно від характеру і тривалості проживання, в межах їх житлового фонду та присадибних ділянок).
У редакції ПКУ з 01.07.2012 р. не є платниками збору водокористувачі, які використовують воду виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення (сукупності людей, які знаходяться на даній території в той чи інший період часу, незалежно від характеру і тривалості проживання, в межах їх житлового фонду та присадибних ділянок), у тому числі для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та платників єдиного податку. Для цілей цього розділу під терміном «санітарно-гігієнічні потреби» слід розуміти використання води в туалетних, душових, ванних кімнатах та умивальниках і використання для утримання приміщень у належному санітарно-гігієнічному стані.
Тобто діяльність перукарні передбачає використання води не тільки для власних гігієнічних потреб працівників підприємств і приватних підприємців, а й використання води для клієнтів, що не є власними питними та санітарно-гігієнічними потребами суб’єкта підприємництва.
Враховуючи зазначене, Ви є платником збору незважаючи на перебування на спрощеній системі.

ЗАПИТАННЯ: Чи може скористатися пільгою щодо сплати земельного податку фізична особа, яка має земельну ділянку, на якій розміщено будова малої архітектурної форми (торговий павільйон)?
ВІДПОВІДЬ: За рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їхніх повноважень або за результатами аукціону громадяни та юридичні особи придбавають право власності та право користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності.Пунктом 281.2 статті 281 Податкового кодексу передбачено, що звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, зазначених у пункті 281.1 цієї статті, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:— для ведення особистого селянського господарства — у розмірі не більше ніж 2 га;— для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах — не більш як 0,25 га, у селищах — не більш як 0,15 га, в містах — не більш як 0,10 га;для індивідуального дачного будівництва — не більш як 0,10 га;— для будівництва індивідуальних гаражів — не більш як 0,01 га;— для ведення садівництва — не більш як 0,12 га.Таким чином, фізичні особи мають право скористатися пільгою із земельного податку за земельні ділянки у межах граничних норм, які зайняті тільки зазначеними вище спорудами. Земельна ділянка, на якій розташовано будівлю малої архітектурної форми, до пільгової категорії використання земель у межах граничних норм не належить, і земельний податок сплачується на загальних підставах.

ЗАПИТАННЯ: В звіті 1ДФ за 4 кв 2011 р. була допущена механічна помилка було прийнято людину 01.11.2011 р., а в звіті показано 04.11.2011 р. Які штрафні санкції будуть застосовані в разі подання уточнюючого розрахунку.
ВІДПОВІДЬ: Відповідно Наказу ДПС України від 24.12.2010р. №1020 «Про затвердження форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма N 1ДФ) та Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13 січня 2011 р. за № 46/18784 уточнюючий податковий розрахунок подається у разі необхідності проведення коригувань податкового розрахунку після закінчення строку його подання.
Уточнюючий податковий розрахунок може подаватися як за звітний період, так і за попередні періоди.
Якщо у результаті надання уточнюючого розрахунку не виникає суми недоплати та він надається до початку перевірки контролюючим органом, штрафні санкції у даному випадку не застосовуються.

ЗАПИТАННЯ: СПД подає уточнюючі податкові розрахунки за ф. №1ДФ за періоди 2010 року. Чи будуть у такому випадку застосовуватися штрафні санкції до податкового агента?
ВІДПОВІДЬ: Ні. Враховуючи те, що до 01.01.11 р. подання податковими агентами уточнюючого податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків, а також сум нарахованого та утриманого з них податку за ф. №1 ДФ не визначалося як правопорушення, тобто не було встановлено жодної відповідальності, то у разі подання уточнюючого розрахунку за періоди до 01.01.11 р. після дати набрання чинності Податкового кодексу України застосування штрафних санкцій за нормами цього Кодексу не допускається.

ЗАПИТАННЯ: Чи потрібно подавати звітність з ПДФО (форму №1 ДФ) за 1-й квартал 2012р., якщо нарахувань та виплат сум доходів фізичним особам протягом звітного кварталу не здійснювалось?
ВІДПОВІДЬ: Відповідно до пп. “б” п.176.2 ст.176 Податкового кодексу України особи, які відповідно до цього Кодексу мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати у строки, встановлені цим Кодексом для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до органу державної податкової служби за місцем свого розташування. Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду.
Отже, Вам не потрібно подавати до ДПІ податковий розрахунок за ф.№1ДФ за І квартал 2012 року.

ЗАПИТАННЯ: ФОП-єдинник, 2-а група, з початку 2012р. не вів підприємницької діяльності, але авансові платежі сплачував щомісяця. За підсумком І кв. не подав Декларації платника єдиного податку. Чи потрібно йому тепер подавати Декларацію за І кв. і півріччя, чи тільки за півріччя? Чи очікують даного підприємця штрафні санкції?
ВІДПОВІДЬ: Згідно із Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» № 4014-VІ від 04.11.2011 року податковим (звітним) періодом для платників податків єдиного податку другої — четвертої груп є календарний квартал (п. 294.1 статті 294).

Відповідно цього Вам необхідно подати до органу податкової служби податкову декларацію за перший квартал 2012 року та другий квартал 2012 року наростаючим підсумком з початку року.
Згідно із Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм» № 4834-VІ від 24.05.2012 року пункт 7 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» доповнено абзацом другим такого змісту: «Штрафні санкції до платників єдиного податку за порушення у 2012 році порядку обчислення, правильності заповнення податкових декларацій платника єдиного податку та повноти сплати сум єдиного податку платниками не застосовуються».

ЗАПИТАННЯ: Чи має право фізична особа підприємець - платник єдиного податку третьої групи зменшити свій оподатковуваний дохід на суму сплаченого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування?
ВІДПОВІДЬ: До оподатковуваного доходу фізичної особи – підприємця - платника єдиного податку третьої групи не включається сплачена сума єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (відповідно до п.292.10 ст.292 Податкового кодексу України із змінами та доповненнями не є доходом суми податків і зборів, утримані (нараховані) платником єдиного податку під час здійснення ним функцій податкового агента, а також суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, нараховані платником єдиного податку відповідно до закону) .

ЗАПИТАННЯ:Чи передбачені пільги для фізичних осіб підприємців - платників єдиного податку інвалідів І чи ІІ групи, в частині зменшення встановлених ставок єдиного податку?
ВІДПОВІДЬ: Норми Податкового кодексу України (далі – ПКУ) передбачено, що у разі застосування спрощеної системи оподаткування - здійснюється сплата єдиного податку, який встановлюється у відсотках (фіксованих ставках) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, та у відсотках до доходу (відсоткові ставки). Вибір системи оподаткування здійснюється фізичною особою – підприємцем самостійно. Глава 1 розділу XIV ПКУ, яка визначає правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку, не передбачає зменшення встановлених ставок єдиного податку для фізичних осіб – підприємців для осіб, які належать до певних соціальних категорій громадян. При цьому, згідно зі ст. 128 Господарського кодексу України від 16 січня 2003 року № 436-IV зі змінами та доповненнями громадянин - підприємець зобов’язаний сплачувати податки та інші обов’язкові платежі в порядку і в розмірах, встановлених законом. З урахуванням викладеного, законодавчо не передбачено зменшення встановлених ставок єдиного податку для фізичних осіб – підприємців незалежно від приналежності особи до певної соціальної категорії громадян.

ЗАПИТАННЯ: Чи може ФОП, який має Інтернет-магази, бути платником єдиного податку, та на якій групі?
ВІДПОВІДЬ: Абзацом 2 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Кодексу (у редакції Закону N4014) встановлено, що фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб, обсяг доходу не перевищує 1000000 гривень, мають право обрати другу групу. Третю групу можуть обрати фізичні особи — підприємці, які протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 20 осіб, обсяг доходу не перевищує 3000000 гривень (абз. 3 п. 291.4 Кодексу).Тобто Ви можете здійснювати торгівлю через інтернет-магазин, перебуваючи як у 2 групі платників єдиного податку, так і в 3 групі платників єдиного податку.

ЗАПИТАННЯ: Чи повинні ФОП платники ЄП першої – третьої груп вести декілька книг обліку доходів або книг обліку доходів і витрат у разі здійснення декількох видів діяльності?
ВІДПОВІДЬ: Відповідно до п. 296.1 ст. 296 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платники єдиного податку ведуть облік у порядку, визначеному пп. 296.1.1 – 296.1.3 п. 296.1 ст. 296 ПКУ.
Згідно із пп. 296.1.1 п. 296.1 ст. 296 ПКУ платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, ведуть книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.
Підпунктом 296.1.2 п. 296.1 ст. 296 ПКУ передбачено, що платники єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік доходів та витрат.
Порядки ведення книг обліку доходів платників єдиного податку першої і другої груп та платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, та книг обліку доходів і витрат платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість затверджені наказом Міністерства фінансів України від 15.12.11 № 1637 (далі – Порядки № 1637).
Відповідно до вимог Порядків № 1637 фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої – третьої груп відображають фактично отриману суму доходу від провадження господарської діяльності.
Враховуючи вищевикладене, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої - третьої груп, які здійснюють декілька видів підприємницької діяльності (торгівля, послуги, виконання робіт), ведуть одну книгу обліку доходів або книгу обліку доходів і витрат без здійснення розподілу на кожний вид діяльності.

ЗАПИТАННЯ: У яких випадках орган ДПС має право анулювати свідоцтво платника ЄП, яке видано ФОП?
ВІДПОВІДЬ: Відповідно до п. 299.15 ст. 299 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) свідоцтво платника єдиного податку, яке видається фізичній особі - підприємцю анулюється органом державної податкової служби у випадках та у строки:
1) подання платником податку заяви щодо відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, - в останній день календарного кварталу, в якому подано заяву щодо такої відмови;
2) припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем відповідно до закону - в день отримання органом державної податкової служби від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення;
3) несплати протягом двох послідовних кварталів у порядку, встановленому ПКУ, податкового боргу, що виник у платника єдиного податку, - в останній день календарного місяця, в якому закінчився граничний строк погашення податкового боргу;
4) здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, - в останній день податкового (звітного) періоду, в якому здійснювалися такі види діяльності;
5) перевищення чисельності фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником єдиного податку, - в останній день податкового (звітного) періоду, в якому допущено таке перевищення;
6) перевищення протягом податкового (звітного) кварталу (календарного року) обсягу доходу, який дає право на застосування спрощеної системи оподаткування в наступному податковому (звітному) кварталі (календарному році), - в останній день податкового (звітного) періоду, в якому відбулося таке перевищення;
7) застосування платником єдиного податку іншого способу розрахунків, ніж зазначені у п. 291.7 ст. 291 ПКУ, - в останній день податкового (звітного) періоду, в якому допущено такий спосіб розрахунків.
Анульоване свідоцтво платника єдиного податку підлягає поверненню до органу державної податкової служби, який його видав, протягом 10 днів з дня анулювання.

ЗАПИТАННЯ: Який порядок подання приватними підприємцями декларації про доходи засобами Інтернет?
ВІДПОВІДЬ: На сьогоднішній день подання податкової звітності традиційно відбувається безпосередньо в інспекціях. Не секрет, що дана процедура пов'язана з колосальними втратами часу, чергами, відстеженням змін, що вносяться у форми згідно з чинним законодавством та, власне, і з витратами коштів на придбання паперових бланків для кожної звітної форми.

Нові принципи роботи податкових органів з платниками побудовані на основі переходу на безконтактну передачу звітності та поступовому переході від класичної паперової технології до електронного документообігу
Процес передачі звітності в електронному вигляді є корисним як для органів ДПС України так і для платників. З одного боку органи ДПС отримують звітні документи від платників податків практично не витрачаючи часу на їх занесення до електронних бази даних.

З другого боку, і платники податків зацікавлені в процесі подачі звітності в електронному вигляді. Звітність до податкових органів може бути передана безпосередньо з робочого місця, що знаходиться у офісі платника, без черг, без труднощів, що пов’язані з передачею звітності у дні її масового подання, податкова звітність автоматично перевіряється на наявність у звітних документах помилок, що дає платнику можливість виявляти і виправляти помилки самостійно, до подачі звітних документів до податкових інспекцій. Для таких перевірок у системах підготовки звітності закладені спеціальні алгоритми.
Відпадає потреба також і в самих бланках звітності.

Для подання податкової звітності в електронному вигляді до органів ДПС України платникам податків необхідно:
1. звернутись до державної податкової інспекції за місцем реєстрації або для фізичних осіб за місцем проживання;
2. у районній ДПІ заключити Договір про визнання електронних документів;
3. отримати в будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів посилені сертифікати відкритих ключів ЕЦП посадових осіб підприємства, що мають право підпису (керівника, бухгалтера), та посилений сертифікат відкритого ключа електронної печатки підприємства. Платник податків фізична особа - суб’єкт підприємницької діяльності може обмежитись одним ключем електронного цифрового підпису;
4. надати до ДПІ паперові та електронні копії сертифікатів відкритих ключів посадових осіб платника податків та електронної печатки.
5. придбати програмне забезпечення для формування та передачі податкової звітності до органів ДПС України.

Для поліпшення сервісного обслуговування платників податків на стадії підготовки та передачі податкової звітності та реєстрів отриманих та виданих податкових накладних у електронному вигляді, ДПА України розроблено та розповсюджується безкоштовне програмне забезпечення.
Інформація для платників податків щодо подання звітності в електронному вигляді розміщена на інформаційних стендах в кожній державній податковій інспекції, а також платник може її отримати у банері «Платникам податків про електронну звітність» на веб-сайті ДПА України. Крім того у тому ж банері знаходиться і Реєстр форм звітних документів платників податків юридичних та фізичних осіб для занесення до електронної бази звітних документів ДПА України.

Передача звітності в електронному вигляді засобами електронної пошти є ідеальним варіантом для подання звітності, оскільки вирішує всі проблемні питання, які супроводжують власне саме подання звітності та звільнює платників податків від вимушеного відвідування податкових інспекцій.
Ірпінська ОДПІ Київської області ДПС 
 Інші новини по темі:
Відбувся сеанс "гарячої лінії" з питань оподаткування

Відбувся сеанс "гарячої лінії" з питань оподаткування

Публікації
Ірпінська ОДПІ інформує

Ірпінська ОДПІ інформує

Повідомлення!
Житло здаємо - доходи маємо !

Житло здаємо - доходи маємо !

Публікації
Ірпінська ОДПІ надає узагальнюючу податкову консультацію

Ірпінська ОДПІ надає узагальнюючу податкову консультацію

Публікації
Податкова: Як отримати довідку про доходи через інтернет

Податкова: Як отримати довідку про доходи через інтернет

Публікації
Кампанія декларування 2015 – ставки податку

Кампанія декларування 2015 – ставки податку

Публікації
Податкова: Стартувала кампанія декларування доходів

Податкова: Стартувала кампанія декларування доходів

Публікації
Сплату податку на нерухомість за поточний 2013рік перенесено на 2014 рік

Сплату податку на нерухомість за поточний 2013рік перенесено на 2014 рік

Публікації
Юрконсультація: Що підтверджує факт використання води лише для власних потреб

Юрконсультація: Що підтверджує факт використання води лише для власних потреб

законодавтство
Податкова: Про кампанію «Декларування 2018»

Податкова: Про кампанію «Декларування 2018»

Публікації
Ірпінська ОДПІ про звернення громадян

Ірпінська ОДПІ про звернення громадян

Публікації
Підприємцям: Заповнення Книги обліку доходів і витрат підприємцем

Підприємцям: Заповнення Книги обліку доходів і витрат підприємцем

Публікації
Ірпінська ОДПІ інформує

Ірпінська ОДПІ інформує

Публікації
Змінено порядок оподаткування пасивних доходів

Змінено порядок оподаткування пасивних доходів

Публікації
Податкова: Як будуть рахувати податки з дивідендів, процентів, роялті та інвестиційних доходів?

Податкова: Як будуть рахувати податки з дивідендів, процентів, роялті та інвестиційних доходів?

Публікації
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.