Буча новини міста, Буча сайт » ВИКОНКОМ » Своя служба у справах неповнолітніх

Своя служба у справах неповнолітніх

МАЄМО СТВОРИТИ СВОЇ СЛУЖБИ У СПРАВАХ НЕПОВНОЛІТНІХ ДЛЯ БІЛЬШ ПОВНОЦІННОГО ВИРІШЕННЯ ПИТАНЬ, ПОВ’ЯЗАНИХ З ДОЛЕЮ ДІТЕЙ

Рада опіки та піклування є дорадчим органом. Її діяльність здійснюється відповідно до чинного законодавства на принципах законності, гласності та гуманності.

До складу ради входять представники закладів освіти, юристи, депутати, нотаріус, спеціаліст з опікунських питань виконавчого комітету.
Члени ради працюють на громадських засадах.

Так, рада опіки та піклування, відповідно до покладених на неї завдань:

1. Вирішує питання про встановлення і припинення опіки та піклування, веде облік осіб, які потребують опіки чи піклування та здійснює нагляд за діяльністю опікунів.
В даний час на обліку перебуває 38 чоловік, які згідно рішень виконавчого комітету знаходяться під опікою чи піклуванням, з них 17 малолітніх, які залишились без батьківської опіки та піклування та над якими встановлено опіку, над 21 неповнолітнім, віком від 15 до 18 років, призначено піклування. Виконується Постанова Кабінету Міністрів України від 12 липня 2006 року № 956 “Про проведення експерименту з призначенням і виплати державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають під опікою піклувальника або у відповідних закладах за програмою “Гроші ходять за дитиною” в Київській області з 01.06.2006 р. по 31.12.2006 р., де щомісячно опікун отримує 1000 грн. на виховання та утримання неповнолітньої дитини-сироти. 14 таких опікунів з селища Буча отримує дану допомогу.
Також на обліку перебуває 18 осіб, з яких, згідно рішення суду, недієздатних 5 осіб і 13 осіб похилого віку, над якими було встановлено опіку.
Починаючи з січня 2006 р. над 5 сиротами було призначено опіку та 1 дитину було направлено рішенням виконавчого комітету Бучанської селищної ради в Бучанську спеціалізовану ЗОШ-інтернат для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
Три рішення виконавчого комітету Бучанської селищної ради було відмінено як такі, що втратили свою чинність, коли окремим неповнолітнім, над якими було встановлено опіку чи піклування, виповнилось 18 років, а деякі недієздатні громадяни похилого віку померли. На засіданнях ради слухаються звіти опікунів.
На кожного підопічного заведена особова справа, яка постійно поновлюється актами обстеження (2 рази на рік) та звітом опікунів чи піклувальників (1 раз на рік).

2. Рада опіки та піклування розглядає звернення дітей чи їх рідних щодо неналежного виконання батьками своїх обов’язків щодо виховання дітей та питання доцільності позбавлення батьків їх батьківських прав. Крім того, розглядає спори, пов’язані з вихованням дітей, особливо у випадках, коли батьки розлучені.

На даний час на обліку перебувають 120 неблагонадійних сімей, де батьки не займаються вихованням своїх дітей з різних причин. З них близько 50 сімей, де батьки зловживають алкоголем або наркотичними речовинами. Протягом звітного періоду 2 дітей були влаштовані тимчасово в Макарівський притулок на 3 місяці до вирішення їх подальшої долі.
В деяких випадках органи кримінальної міліції у справах неповнолітніх подають на таких батьків до суду для адміністративного стягнення за неналежне виконання батьківських обов’язків. Такі сім’ї стоять на обліку в справах ради опіки та піклування і перебувають під постійним контролем у кримінальній міліції у справах неповнолітніх Ірпінського МВ ГУ МВС України в Київській області.
За звітний період було розглянуто 6 справ про доцільність позбавлення одного з батьків батьківських прав та 3 – про спілкування та виховання дитини з одним із батьків при їх розлученні.

Почастішали випадки, коли мати хоче позбавити батька батьківських прав в силу своєї особистої злоби, неприязні до нього та помсти. Звичайно, в таких випадках ведеться роз’яснювальна бесіда з мамою і відмовляється їй в задоволенні заяви.

3. Рада опіки та піклування бере участь у розгляді справ у суді як зацікавлена, чи як третя особа, де піднімаються питання порушення прав дитини або приймаються рішення про недієздатність тієї чи іншої людини, або надання висновку органу опіки з питання визначення місця проживання при розлученні батьків неповнолітніх дітей, користування житловим приміщення, позбавлення батьківських прав одного з батьків. Так, протягом поточного року представники органу опіки та піклування були на слуханні 10 справ у суді, що стосувалися вирішення долі неповнолітніх дітей.

4. Рада опіки та піклування бере участь у вирішенні питань щодо забезпечення та збереження житла дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають в державних закладах, тобто в школі-інтернату. Так, за звітний період прийнято 9 рішень виконавчого комітету Бучанської селищної ради про закріплення житла за неповнолітніми вихованцями Бучанської спеціалізованої ЗОШ-інтернат до їх повноліття.

На засіданнях ради розглядаються питання можливості відчуження майна, в тому числі квартир, житлових будинків, де мають власність чи проживають діти. З січня 2006р. обов’язковим до керування ради опіки став Закон України “Про основи соціального захисту бездомних громад і безпритульних дітей і згідно якого рада опіки розглядає всі питання відчуження чи дарування житла, де проживають малолітні чи неповнолітні діти, незалежно від того, чи мають вони власність в квартирі чи будинку, зареєстровані чи ні, головне, що проживають, і готує проекти рішень на розгляд виконавчого комітету. Тому за цей рік значно виросла кількість таких звернень громадян. Якщо у 2004-їх було 23, 2005р.-16, то у 2006р. 52.

Розглядаються радою і готуються проекти рішень на дозволи про укладання договорів застави квартири (будинку), правом користування яких мають неповнолітні діти – 3, укладання договорів купівлі-продажу квартири (будинку), власниками частини якої є неповнолітні діти – 13. Рішення на укладання договорів дарування – прийнято 22, де зареєстровані та проживають неповнолітні діти і правом користування після укладання угоди користуватимуться і надалі (це договори дарування житла батькам неповнолітніх дітей), договір міни – 1. Двом громадянам було відмовлено у наданні таких дозволів, так як, за тих умов, що пропонували батьки, порушувались права та інтереси дітей.
Під постійним контролем тримається виконання рішень: із 52 прийнятих рішень, 32 заявників уже надали документи, які свідчать про право власності неповнолітніх на житло після укладання договору купівлі-продажу, 3 рішення по відчуженню майна неповнолітнім дітям були відмінені як такі, що втратили свою чинність. Крім того, надано 54 витяги з протоколів засідань ради опіки та піклування про зняття з реєстрації неповнолітніх дітей нашого селища в зв’язку з переїздом на інше місце проживання разом з батьками, або одним із батьків.

Також створена база даних на осіб, які потребують додаткової уваги: дітей-сиріт, дітей-інвалідів, багатодітних сімей, напівсиріт, інвалідів дитинства, інвалідів Великої Вітчизняної війни, армії, Афганістану:
- дітей-інвалідів – 106;
- дітей-сиріт – 14;
- дітей-напівсиріт – 54;
- багатодітних сімей – 122;
- інвалідів-дитинства – 147;
- інвалідів Великої Вітчизняної війни – 132;
- інваліди Афганістану – 7;
- інваліди Чорнобиля – 386;
- інваліди разом – 1968.

В раді опіки та піклування планується робота по наданню допомоги даним категоріям населення.
На превеликий жаль, категорія таких громадян збільшується з кожним роком, зменшується кількість інвалідів Чорнобиля.

Уже стало традицією, щороку, 3 грудня до Міжнародного дня інвалідів проводити розважальну програму для дітей з особливими потребами з врученням подарунків та 19 грудня, на свято Миколая, буде театралізована вистава для дітей малозабезпечених та багатодітних родин, теж з подарунками, а також 2,3,7,8 січня для цих категорій дітей будуть проведені розважальні програми в Будинках культури.
Існує ще цілий ряд питань, пов’язаних із захистом прав та інтересів дітей та підопічних, вирішення яких не входить до компетенції ради опіки та піклування. На сьогоднішній день вони вирішуються, за поданням ради опіки, Ірпінською службою у справах неповнолітніх та відділом сім’ї та молоді.

Тепер, з набуттям Бучею статусу міста обласного значення, з 1 січня 2007р. ми маємо створити свої, бучанські, служби у справах неповнолітніх та відділ сім’ї та молоді, для більш повноцінного та всебічного вирішення питань, пов’язаних з долею дітей.

Галина СУРАЙ,
голова ради опіки
та піклування


газета "Бучанські нивини" №50 від 22 грудня 2006р.
 Інші новини по темі:
Статистика ради опіки та піклування

Статистика ради опіки та піклування

Буча та регіон
Про дозвіл органу опіки і піклування при укладенні договорів з нерухомістю

Про дозвіл органу опіки і піклування при укладенні договорів з нерухомістю

законодавтство
Деякі рішеня прийняті Бучанською селищною радою

Деякі рішеня прийняті Бучанською селищною радою

ВИКОНКОМ
Положення про відділи Бучанської міської ради

Положення про відділи Бучанської міської ради

ВИКОНКОМ
МВС: Правила перетину адмінмежі з ТОТ АР Крим дітьми

МВС: Правила перетину адмінмежі з ТОТ АР Крим дітьми

законодавтство
КМУ: Щодо захисту прав дітей на період надзвичайного або воєнного стану

КМУ: Щодо захисту прав дітей на період надзвичайного або воєнного стану

законодавтство
Юридична допомога: Питання побачення з дитиною

Юридична допомога: Питання побачення з дитиною

законодавтство
Утворено дитячу дорадчу раду при Бучанській міській раді

Утворено дитячу дорадчу раду при Бучанській міській раді

Буча та регіон
Хто має право на податкову соціальну пільгу та як її отримати?

Хто має право на податкову соціальну пільгу та як її отримати?

Державна реєстраційна служба
Юридична консультація

Юридична консультація

законодавтство
Буча: Зміни у встановленні батьківської плати за харчування дітей

Буча: Зміни у встановленні батьківської плати за харчування дітей

відділ освіти
Юридична допомога: Про батьківство та усиновлення

Юридична допомога: Про батьківство та усиновлення

законодавтство
Про встановлення плати для батьків за харчування дітей у Бучанських закладах освіти

Про встановлення плати для батьків за харчування дітей у Бучанських закладах освіти

Буча та регіон
Дітям та молоді особлива увага

Дітям та молоді особлива увага

Бучанські новини
В Україні змінюються правила виїзду дітей за кордон

В Україні змінюються правила виїзду дітей за кордон

законодавтство
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.