ГО «Відгук» іде до людей

Світлана Броніславівна Стадніченко, за фахом вчитель, тривалий час працювала в ЗОШ №2. Змушена залишити улюблену педагогічну роботу через значну втрату зору, кілька років намагалася змиритися зі статусом інваліда 1-ої групи, живучи життям домогосподарки та дбаючи про дім і родину. Та цього було замало для людини, яка з юних років звикла бути у вирі громадської активності. Тому прийшов момент, коли стало просто несила сидіти далі без значної справи в житті, і пані Світлана почала шукати застосування своєї енергії на різних роботах. Аби лише бути серед людей.

Життєве кредо пані Світлани Стадніченко: «Турбота та увага можуть зігріти будь-кого. Людина отримує задоволення, коли її огортають увагою та коли вона сама про когось турбується».


Хто? Я?


А потім була знаменна зустріч з Ганною Василівною Назаренко, начальником Управління праці, яка запропонувала взятися за утворення організації інвалідів. Паралельно з цією пропозицією надійшла ідея розвивати співпрацю з обласним центром «Інваспорт». Після недовгих роздумів Світлана Броніславівна взялася за справу, і, як результат, було створене в Бучі громадська організація інвалідів «Відгук».
На перші загальні збори в жовтні 2007 року прийшло 50 інвалідів, серед яких визначилася ініціативна група у складі чотирьох осіб. А вже 20 грудня організація була юридично зареєстрована.
Подальше життя показало своєчасність створення ГО «Відгук», тим паче саме тоді освітяни всерйоз заходилися опікуванням про інклюзивну освіту. Справ, пов’язаних з турботою про людей з обмеженими можливостями, виявилося дуже багато. Та, як сказано в приказці, «Шлях долає той, хто йде». Або в іншій приказці: «Очі бояться, а руки роблять». Та без своєчасної допомоги було б скрутно, якщо неможливо, рухати справу.

Допомога приходить тим, хто працює


Громадська організація інвалідів жодного дня не сидить без справ. Регулярні зустрічі, взаємодопомога, навчання, участь в спортивних заходах, спільний відпочинок та дозвілля, поїздки тощо – все це неповний і доволі схематичний перелік справ. Як і в будь-якій справі завжди виникає питання підтримки, фінансування, транспорту. Як на початковому етапі, так і донині ініціативна група на чолі з Світланою Стадніченко завжди знаходила серед бучанців реальний відгук на потреби інвалідів. В першу чергу – для тих, хто має обмеження в пересуванні. А також, для підростаючого покоління, яке потребує спеціальних підходів. Допомагали всім миром – депутати, активні громадяни, бізнесмени, працівники Управління праці та міської організації Товариства Червоного Хреста. І, звичайно, міська влада в особі міського голови Анатолія Федорука, який всі ці роки особисто опікується станом справ у інвалідів. Величезну подяку Бучанській міській раді висловлюють батьки за надання штатної одиниці педагога-реабілітолога, який проводить тренування з дітьми за спеціальною програмою в межах проекту «Школа самостійності».

Школа самостійності


Ця унікальна школа дає відповідь на запитання: «Як допомогти дітлахам з особливими потребами повірити у свої сили та з вірою і впевненістю сміливо крокувати по життю?»
По списку школа охоплює в середньому 12 дітей, хворих на ДЦП, аутизм, дефекти слуху, затримку психо-фізичного розвитку, порушення зору. Програма навчання постійно проводиться з 2010 року на базі ЗОШ №3. Мета занять – фізичний розвиток і соціалізація дітей та їхніх батьків. До того ж це чудова можливість зустрітися, поспілкуватися, цікаво і змістовно провести час. Всього ж увагою «Відгуку» охоплено понад 55 дітей. Це й матеріальна допомога, і оздоровлення, і участь у різноманітних конкурсах, особливо в межах фестивалю «Повір у себе» та на День інваліда.

У вівторок цього тижня відбулася сесія Бучанської міської ради.
Дякуючи депутатам БМР та міському голові Анатолію Федоруку, організація інвалідів «Відгук» отримала суттєву підтримку – у вигляді виділення коштів на придбання транспортного засобу. «Відгук» подає свою кандидатуру на участь у конкурсі на отримання малих грантів в рамках проекту «Соціальні послуги – спільними зусиллями». Конкурсні пропозиції оцінюються за такими критеріями:
1) Актуальність та соціальна значущість ідеї (послуг);
2) Досвід організації у наданні соціальних послуг;
3) Очікуваний соціальний результат;
4) Можливість подальшої співпраці з органом влади та надання послуг після завершення грантового фінансування;
5) Охоплення малих населених пунктів та локацій з недостатністю соціальних послуг для цільових груп проекту.

Проект від ГО інвалідів «Відгук» має назву «Бджілка». Саме під такою назвою його будуть розглядати надавачі гранту. А це такі організації: Український незалежний центр політичних досліджень спільно з Спілкою Робітничих Самаритян (Німеччина) та Центром стратегічних досліджень та розвитку Грузії за підтримки Європейського Союзу.
Метою надання гранту є допомога, турбота та підтримка людей з обмеженими можливостями, які пересуваються на візках, на випадок тимчасової їхніх відсутності родичів. Однією з головних умов отримання гранту є підтримка проекту місцевою владою.

Бажаємо всім членам та активістам ГО інвалідів «Відгук» здоров’я, щастя і добра! Це їм дуже потрібно!

Сторінка в соцмережі Фейсбук: facebook.com/vidguk
0 0

Микола Дем`янов 
Відгук, Стадніченко
 Інші новини по темі:
Світлана Броніславівна Стадніченко - Світла і вічна пам’ять...

Світлана Броніславівна Стадніченко - Світла і вічна пам’ять...

Буча та регіон
До каталогу підприємств додано підприємство

До каталогу підприємств додано підприємство

Каталог підприємств
Повернути віру в себе

Повернути віру в себе

Бучанські новини
Про громадські організації

Про громадські організації

Буча та регіон
Світ рівних можливостей створюємо разом

Світ рівних можливостей створюємо разом

Бучанські новини
Пенсійний фонд м.Буча співпрацює з  громадською організацією інвалідів «Відгук»

Пенсійний фонд м.Буча співпрацює з громадською організацією інвалідів «Відгук»

УПФУ в місті Буча інформує
Спецавтобус для перевезення людей на візках у подарунок

Спецавтобус для перевезення людей на візках у подарунок

Буча та регіон
"Наша класна родина"

"Наша класна родина"

відділ освіти
Спортивне свято "Відгука"

Спортивне свято "Відгука"

Бучанські новини
«КОМУ СЛУЖИТЬ... »

«КОМУ СЛУЖИТЬ... »

Ірпінський вісник
Рух - і є життя

Рух - і є життя

Буча та регіон
Повір у себе

Повір у себе

Бучанські новини
28 березня відбудуться установчі збори для створення Громадської ради

28 березня відбудуться установчі збори для створення Громадської ради

Буча та регіон
Акція "Відгук серця" - бучанська "Школа самостійності" влаштувала екскурссію

Акція "Відгук серця" - бучанська "Школа самостійності" влаштувала екскурссію

Буча та регіон
«Відгук» у травні

«Відгук» у травні

Бучанські новини
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.