Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Бучанські новини » Свідома громада в силах змінити місто на краще

Свідома громада в силах змінити місто на краще

Свідома громада в силах змінити місто на краще
В цьому впевнена громадська активістка Марія Микитюк

Здається, нині більшість населення України нарікає на владу і живе в очікуванні того, що ситуацію на краще має змінити хтось інший. Тим самим, звалюючи тягар негараздів, принаймні емоційно, зі своїх плечей.
Марія Микитюк – одна з тих, хто живе за правилом: хочеш змінити світ – почни з себе. Ця тендітна дівчина почала займатись волонтерською діяльністю ще в 2014 році, коли її чоловік пішов на війну. Тоді вона разом з іншими молодими жінками розпочала плести маскувальні сітки для потреб армії. Згодом Марія почала долучатись до соціальних проектів та вирішувати проблеми свого району. Нині вона експерт-криміналіст за фахом та мати двох чудових дітей, щодня знаходить час для волонтерського служіння, допомоги безпритульним тваринам, питанням благоустрою. Активістка впевнена – лише спільними зусиллями громада може змінити життя на краще.

Допомога воїнам АТО


У волонтерському пункті, невеликому приміщенні, що знаходиться за адресою вул. Тарасівська, 12А, Марія щодня разом з іншими дівчатами плете, як ми вже розповідали, маскувальні сітки. Вони є надзвичайно необхідними в зоні АТО, адже приховують наші позиції від ворожих безпілотників, що ширяють у небі. Нині дівчатам вдалося досягнути такої кольорової гами, що ідеально маскує всі необхідні об’єкти в будь-яку пору року. «Для кожного сезону, - говорить Марія, - необхідні певні кольори тканин. Взимку в хід йде білий колір, восени присутні теплі, коричневі та золотаві відтінки, весною сітку роблять в більш темних тонах, а влітку з яскраво-зелених стрічок. Спершу відбувається збір тканини, потім її перефарбовують в необхідний колір, ріжуть на смужки, ну і потім плетуть». Активістка говорить, що методика плетіння в кожного своя, головне виконувати свою роботу з любов’ю, а для деяких дівчат це своєрідний спосіб заспокоїти нерви.
В середньому волонтеркам вдається сплести дві сітки за місяць. Нині в цієї команди є безліч подяк, а в минулому році разом з дівчатами з інших міст вони встановили рекорд – сплели найбільшу в Україні маскувальну сітку.
Окрім того волонтери збирають різноманітні речі для дитячих будинків, будинків для людей похилого віку та переселенців, а також опікуються потребами покалічених бійців.

Книгарні-шпаківні


Марія Микитюк одна з перших, хто запропонував створити вільну бібліотеку в Бучі, на вулиці Тарасівській. Цю ідею одразу ж підтримала міська рада та депутати округу. Це чудовий спосіб популяризувати книгу та нагадати і дорослим, і дітям, що іноді треба відпочивати від електронних гаджетів та кількагодинних марафонів Інтернетом. Натомість, люди зможуть не тільки обмінюватись корисними та цікавими книгами, але й спілкуватись.
Відкрити диво-книгарню планують вже 1 вересня. Вона матиме вигляд маленької дерев’яної хатинки або ж шпаківні, а долучатись до цього проекту має сама громада. Тому вже зараз ведеться робота по збору макулатури, на вилучені кошти від якої активісти оплатять роботу майстру з Тарасівської, що цю «хатинку» і зробить. Поруч з бібліотекою буде знаходитися інформаційна дошка, завдяки якій мешканці Тарасівської будуть дізнаватися про всі новини та події саме свого району. А для того, щоб вільна бібліотека була оригінальною, Марія разом з активістами планує запросити дітей району прикрасити її своїми малюнками, а в подальшому - постійно проводити конкурси дитячого тематичного малюнка, обмінюватися не тільки книгами, а й іншими речами, скажімо, під час «квіткового тижня» ділитися паростками кімнатних рослин, під час «кулінарного тижня» - цікавими рецептами тощо.

Українські книжки в прифронтову зону


Завдяки спільній роботі Марії з іншими волонтерами малеча зі сходу України зможе ознайомлюватись з цікавою україномовною літературою. Наразі вже зібрані дитячі книжки, які найближчим часом передадуть до дитячих будинків в місті Покровськ Донецької області та Первомайська Луганської області. Там придбати україномовну літературу неймовірно важко, тож наші бучанські волонтери вирішили допомогти в створенні українського куточку. Окрім книжок, вони надішлють в будинки портрети Тараса Шевченка, а також вишиті рушнички.

Благоустрій району


Марія Микитюк завжди дбала про чистоту та охайність Тарасівської, а відтепер може не лише роботи зауваження, а й виписувати штрафи порушникам порядку. Адже з цього року вона стала інспектором з благоустрою та щодня контролює стан Тарасівської. Також Марія разом з активними депутатами округу весною та восени долучає громадськість до участі в суботниках. Результати такої роботи є, адже Тарасівська досить чиста вулиця, сміття на ній вже майже ніхто не палить, а прибудинкові території чисті та доглянуті.
Окрім того, Тарасівська буквально потопає в клумбах. Так мешканці вулиці дбають про красу своїх двориків, а взамін отримують приємні винагороди. Активісти наприкінці літа проводять конкурси, де і визначають кращих з кращих. Вже відбулись конкурси на кращу клумбу та кращий квітник. Нагорода переможцям символічна – подяка та насіння садових рослин. «Людям завжди приємно отримувати подяки за результати своєї діяльності. Тож ми відзначаємо їх такими символічними дарунками, щоб підтримувати інтерес до облаштування свого двору й надалі», - пояснює Марія.

Допомога безпритульним тваринам


Марія – одна з тих, хто приймає активну участь у вирішенні питань, що пов’язані з безпритульними тваринами. «На Тарасівській живе всього три безпритульних собаки, що вже стерилізовані та вакциновані. Останнім часом посилились нарікання на наших песиків. Вся проблема в тому, що вони мешкають біля дитячого майданчику, і деяким матусям це зовсім не до вподоби», - говорить активістка.
Питання вирішили на зборах мешканців, на яких і вдалося досягнути компромісу. «До нас на збори прийшли відразу два депутати: Олена Березенець і Андрій Великодній, який і запропонував варіант, що влаштував більшість. Він допоможе фінансово із закупівлею двох будок для собак, ми перенесемо їх вглиб лісу, поставимо таблички з інформацією, де їх можна годувати, привчимо їсти в певному місці і з часом собаки перестануть підходити до дитячого майданчика, адже у них буде своє місце для їжі та відпочинку», - розповіла Марія.
Наостанок слід зазначити, в Бучі завдяки зусиллям активістів та міському голові Анатолію Федоруку вже на повну працює програма із захисту і стерилізації тварин. В тиждень в середньому проводиться стерилізація п’яти собак…
2 0

Галина КАМІНСЬКА 
газета: "Бучанські новини" №32 від 19 серпня 2016 року
АТО
 Інші новини по темі:
Життя Марії Єгипетської

Життя Марії Єгипетської

новини церкви
Після  вибухів гранат його лякає тиша

Після вибухів гранат його лякає тиша

Бучанські новини
Змінити прописку за місцем проживання можливо лише у Міграційній Службі України

Змінити прописку за місцем проживання можливо лише у Міграційній Службі України

Буча та регіон
Громадський діяч Олексій Зіневич вирішив балотуватися в мери Ірпеня

Громадський діяч Олексій Зіневич вирішив балотуватися в мери Ірпеня

Буча та регіон
Впевнені небайдужі бучанці, які стали на захист чотирилапих безхатченків

Впевнені небайдужі бучанці, які стали на захист чотирилапих безхатченків

Бучанські новини
Лист до редакції: Де і коли побудують нову школу №10 ?

Лист до редакції: Де і коли побудують нову школу №10 ?

Ірпінський вісник
Мер Ірпеня, Володимир Карплюк, вирішив скласти повноваження

Мер Ірпеня, Володимир Карплюк, вирішив скласти повноваження

Буча та регіон
Ірпінська ОДПІ інформує

Ірпінська ОДПІ інформує

Публікації
Буча - Прогулянка містом (відео)

Буча - Прогулянка містом (відео)

Буча та регіон
«Карткова система»: гроші є – ліфт не їде?

«Карткова система»: гроші є – ліфт не їде?

Бучанські новини
Чорнобиль у спогадах

Чорнобиль у спогадах

Буча та регіон
Проект: Ірпінь – місто Вашої мрії

Проект: Ірпінь – місто Вашої мрії

Буча та регіон
Підлітки та Інтернет: зло чи користь?

Підлітки та Інтернет: зло чи користь?

Бучанські новини
Діти грають «в класики»

Діти грають «в класики»

Бучанські новини
Духовний центр: Хто дав право?

Духовний центр: Хто дав право?

новини церкви
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.