Майстер і його твір

У планах 32-річного скульптора Арсена Пелюшка – створення пам’ятників для увічнення таких значних історичних постатей, як отаман Орлик, доктор Вітольд Камінський, художник Микола Мурашко. А творчий, так би мовити, розбіг майстра починався на теренах рідної Бучі зі створення казкового персонажа «Дід Дубовик» у Міському парку. Про життя та творчість наша розмова з паном Арсеном.

- Коли ви відчули себе художником?
- Важко одразу сказати. Напевно, ще з дитинства – вибирав з піску грудочки глини і щось ліпив. А перший мій малюнок –Дональд Дак, якого я перемалював з фантика. Тобто, моя пам’ять фіксує події, які відбулися зі мною у віці 4-5 років. Чотирнадцятилітнім я виліпив на подвір’ї школи №4 зі снігу двометрову фігуру Діда Мороза. Багато хто в Бучі пам’ятає це. Фігура вийшла гарна, хоч сніг погано ліпився.
Ще пам’ятаю, як малим я сильно обпікся кропивою, яку батьки загадали нажати серпом. Її багато тоді росло в кінці городу, і нею годували свиней. Кропива «кусалася», і це мене дратувало. Тож, я вирішив: раз вона мене жалить, то я заповзявся всю її зжати. Цілу годину я нищив пекучого ворога, аж поки від заростів не залишилися сама лише стерня. Та вночі я не міг заснути, бо все моє тіло пекло. Але, в результаті, я намалював голову собаки. Причому, досить пристойно. Відтоді малював невпинно.

- Це був спосіб щось собі довести?
- Скоріше за все, прагнення побороти в собі страх. Кропива жалила, і це було неприємно. А, може, це був один з експериментів, до яких іноді вдаються малі діти.

- Дуже нагадує козацькі випробування…
- Серед моїх предків були козаки. Їхнє прізвище писалося через дефіс Пелюшок-Пелюшко, і вони з покоління в покоління були травниками. Мене завжди цікавила історія мого роду, тим більше що бабця завжди багато про це переповідала своїм семи онукам, моїм братикам і сестричкам. Розповідала вона багато і цікаво.



- Як же звали цю «Аріну Родіонівну»?
- Моя бабуся Ляля – Олена Михайлівна Пелюшок – замолоду жила поруч із садибою Булгакових і товаришувала з Анульою, донькою відомого лікаря Камінського. Анулю спіткала лиха доля, і вона вкоротила собі віку через нещасне кохання. А інша донька лікаря, Марія, до 17-ти років навчала мою бабусю польської та німецької мов. Потім бабця стала вчителем молодших класів в нинішній 1-й школі, а також керувала гуртком художньої творчості.
Мій характер ліпився звідусіль потроху. Багато дали мені мої батьки. Мама добре малювала, іноді навіть робила за мене малюнки, коли я не встигав. І в неї краще виходило, ніж у мене. Малював також і тато. Обидва свого часу мріяли стати художниками, та не склалося. Малювали також їхні батьки, мій дід і моя бабця. Тож їхня мрія реалізувалася в мені, коли я потрапив до Академії мистецтв і став професіоналом.

- Де різниця між професіоналом та митцем?
- В принципі, митець і є професіоналом. У митця з’являється певне бажання, певна думка, і він хоче професійно передати це в матеріалі.

- Звідки з’явилося бажання зробити творчість справою життя?
- Сталося так, що після навчання у нашій 4-й школі я продовжив навчання у 6-му класі Київської художньої середньої школи. Почалося доволі самостійне життя – спочатку я жив на квартирі у Києві, а потім їздив додому, в Бучу. Художня школа мене вразила передусім своєю спокійною атмосферою – не треба було відстоювати себе у бійках, бо всі були дружніми між собою. Серед учнів було багато індивідуальностей, були й диваки. Відтоді на все життя залишилося багато товаришів.

- Ваш улюблений матеріал?
- Камінь. Моя душа тяжіє більше до каменю. Я його колю, тешу, ріжу «болгаркою». Видобуваю з нього образ. Працюю також з іншими матеріалами, наприклад, бронзою. Ескізи до робіт роблю сам – вони є результатом «домовленості» між головою і рукою. Буває й так, що вони не можуть між собою домовитися, і робота не клеїться. У такому разі краще піти прогулятися.

- Розкажіть, будь ласка, про те, як створювалася фігура Діда Дубовика.
Це була імпровізація. Тоді, 2011 року, на пленері в Міському парку проводився симпозіум скульпторів. Треба було за ніч придумати ескіз роботи на тему «Лісова пісня». Кожен з 12 скульпторів вибирав собі кам’яну брилу для роботи. Я обрав карпатський мармур. В процесі роботи сталася прикрість – через внутрішню порожнину відколовся уламок саме проти носа. Тому довелося трохи «утопити» обличчя Діда Дубовика.

- Що вам особисто дає той факт, що ви, людина, яка тут народилася і живе, створили для Бучі скульптуру, якою милуються тисячі відвідувачів парку і біля якої поети читають свої вірші?
- Мені це дає велику наснагу на творчість. Хочеться творити ще більше. Буча має багато парків і скверів, з’являються ще нові. Хотілося б прикрашати ці зелені зони художніми образами або абстрактною пластикою. Коли скульптурні твори гарно вписуються в середовище, це додає краси. Наприклад, в центральній частині міста «проситься» жіноча фігура з музичним інструментом у скверику, ліворуч пам’ятника Шевченку. Важливо скульптуру прив’язувати до місцевості або споруди.

- Чи були ще інші скульптурні задуми для Бучі?
- Ще коли я був студентом, у громадськості з’явилася ідея встановити біля вокзалу пам’ятник отаману Орлику (Федору Артеменку). Цікава особистість цього молодого жвавого та ще й ідейного повстанця! Навіть затверджено ескіз, вже створено макет, але проект ще й досі залишається нереалізований. Можливо, через великий кошторис, адже йдеться про бронзу. Проте я сподіваюся колись поставити цей пам’ятник. Дуже хочеться займатися творчими проектами.

- Яка у вас мрія?
- Хочу мати майстерню в Бучі, щоб працювати стабільно в рідному місті. Також хочу мати можливість вільної творчості.

Наступного тижня у Арсена Георгійовича день народження, тож побажаємо йому втілення всіх його мрій та ще й більше!
0 0

Микола ДЕМ’ЯНОВ, фото автора 
газета: «Бучанські новини» №31 від 12 серпня 2016 року
парк, скульптори
 Інші новини по темі:
Спільними зусиллями спорудимо пам’ятник славному отаману

Спільними зусиллями спорудимо пам’ятник славному отаману

Бучанські новини
Пять років потому... Майстер і його твір

Пять років потому... Майстер і його твір

Бучанські новини
Видатні постаті: Микола Мурашко

Видатні постаті: Микола Мурашко

Бучанський музей
Спокій на вулицях: Співпраця з охоронцями правопорядку

Спокій на вулицях: Співпраця з охоронцями правопорядку

Бучанські новини
Ірпінь туристичний

Ірпінь туристичний

Буча та регіон
Творча майстерня у «Хатині Діда Мороза»

Творча майстерня у «Хатині Діда Мороза»

відділ освіти
Генії серед нас

Генії серед нас

Бучанські новини
У Києві відкрили перший в СНД пам’ятник Михайлу Булгакову

У Києві відкрили перший в СНД пам’ятник Михайлу Булгакову

Суспільство
29, 30 квітня - 1-2 травня: Для дітей культурно-розважальна програма в Бучанському міському парку

29, 30 квітня - 1-2 травня: Для дітей культурно-розважальна програма в Бучанському міському парку

Буча та регіон
Пізнаємо історію

Пізнаємо історію

Бучанський музей
Дід Мороз оселився в Бучі

Дід Мороз оселився в Бучі

Бучанські новини
У Бучі провели апробацію веломаршруту Патріотичні екскурсії Київщиною

У Бучі провели апробацію веломаршруту Патріотичні екскурсії Київщиною

Буча та регіон
Пропозиції від Діда Мороза! 2017рік

Пропозиції від Діда Мороза! 2017рік

Каталог підприємств
"Жлоби"

"Жлоби"

Бучанські новини
Ірпінь прикрасять шість скульптур

Ірпінь прикрасять шість скульптур

Ірпінський вісник
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.