Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Бучанські новини » Дмитро Паустовський: «На війні той, кому не страшно, - потенційний «200-й»»

Дмитро Паустовський: «На війні той, кому не страшно, - потенційний «200-й»»

Дмитро Паустовський (ліворуч) зі своїм бойовим побратимом Олександром БуйволюкомГість редакції – молода, самодостатня людина. Ще вчора – цивільна людина, бізнесмен, а сьогодні – воїн, який жертовно захищає Україну. Він носить відоме «письменницьке» прізвище, і звуть його Дмитро.

– Коли ви потрапили на війну?
- Майже одразу, на початку літа 2014. Коли почалася окупація нашої території росіянами, ми тоді намагалися протистояли ім в самому Донецьку. Але потім зрозуміли, що сили нерівні. Тому, щойно на початку липня почали формуватися добровольчі батальйони, ми, як і всі інші патріоти, вступили в батальйон «Донбас». Він на 70 відсотків складається з місцевих патріотів, як і «Азов», «Шахтарськ», «Айдар» тощо. Тоді ще армії, як такої, ще не було. Це була, фактично, початкова стадія війни, ніхто не знав, що робити, як захищати країну, чим захищати…

– Якою тоді була атмосфера?
- Атмосфера була тоді суто патріотична. Хлопці не отримували ніяких грошей, у деяких не було що вдягнути, продукти поступали з перебоями. Щойно тільки починався волонтерський рух. Насправді, першими прийшли майданівські волонтери. На той час паралельно йшло формування батальйонів і волонтерського корпусу, який їм допомагав. Всі мали якесь уявлення про те, що треба робити, але не було структурованого управління. Преса теж не розуміла, що це взагалі буде – повністю добровільні батальйони чи військові формування в межах Нацгвардії. Були патріотично налаштовані хлопці, які реально розуміли, куди вони йдуть, що з ними може бути. У декотрих не було касок, бронежилетів. Не вистачало патронів. Але поступово все стало у нас з’являтися.

– Яка ситуація зараз?
- Почала працювати вся наша країна, організувалися волонтерські рухи. Перші волонтери покликали за собою інших однодумців по всій Україні і не тільки. Добре стали допомагати такі країни, як Польща, Канада тощо. Везли і продукти, і амуніцію. З часом ми організувалися.

– На яких позиціях ви стояли, коли стався Іловайський котел?
- Разом з усіма, в батальйоні «Донбас». Ми проривалися до хлопців через перше кільце. Сили були нерівними. Звідусіль були сигнали, що Росія ввела війська, але наше командування не порахувало за необхідне реагувати.

– Коли ви побачили першу смерть на війні?
- В серпні місяці минулого року почали з’являтися перші «300-ті» і перші «200-ті». А потім і тих, і тих стало все більше і більше.

– Страшно було?
- Знаєте, всім страшно. Повинно бути страшно. Той, кому не страшно, потенційний «200-й». Інша справа, що треба цей страх побороти. До певної міри відчуття страху сприяє виробленню в людині певної здатності. Є певні здібності, які виявляються у людини, коли їй стає страшно. Боєць проявляє себе в ситуації страху. Він – або хороший боєць, або йому варто зайнятися чимось іншим. Допомагати країні можна і в тилу.

– Можна подолати страх?
- Так, можна. Спостерігаючи хлопців, які пішли на війну з перших днів, можу сказати, що головне – повинна бути правильна мотивація. Тобто, спонукання захищати Батьківщину, своїх матерів, дружин, дітей.

– Як хлопці на позіціях ставляться до того, що в тилу люди живуть так, неначе немає війни?
- Скажу з власного досвіду. Коли мене привезли в госпіталь, поставили на ноги, і я трохи прийшовши до тями, відвідав супермаркет у Києві, то відчув те, що називають «синдромом АТО». Ми з побратимами звернули увагу, що ніде немає ніяких плакатів, ніяких ознак того, що в країні точиться війна. Працюють кафе, нічні клуби, люди веселяться, все спокійно. Отож, у «атошників» починається оцей самий синдром – бо перехід з однієї реальності в іншу занадто різкий. Тому зараз учасників АТО переводять на місяць кудись на полігон, щоб вони поступово перейшли від постійного недосипу, стрілянини, картин руйнування тощо – до звичайного мирного життя. З іншого боку, не можна судити людей в тилу. Яка їхня провина, що десь йде війна? Люди ходять на роботу, ведуть нормальне життя. Не можна залякувати людей війною. Хоча, з моїх спостережень, навіть взимку патріотизму у всіх було трохи більше. Якось інакше дивилися на військових.

– Що ж сталося?
- Патріотизм насправді нікуди не подівся, він просто потроху трансформується. Люди звикають до всього. Спочатку була Небесна Сотня Майдану. І це був шок для країни. Потім були перші «200-ті» в зоні АТО. І це теж був шок для країни. Потім ми опиняємося перед фактом тисяч «200-х». І люди починають сприймати смерті на фронті так, як їх сприймають в країні Ізраїль, яка перебуває в стані війни уже багато десятиліть. Там все життя проходить на тлі війни. У них військові спокійно ходять з автоматами по вулицям міст, наче на роботі, сідають в таксі, відвідують кафе зі зброєю… Тобто, к них стан війни став нормою життя. Щось подібне починається у нашій країні. Вважаю все ж, що це недопустимо. Цю війну треба якось нарешті закінчувати.

– Які тут працюють фактори?
- З одного боку, є Путін, який грається у війну. Жителі, які залишилися на Донбасі, теж граються в свої ігри. Україна повинна і буде відстоювати свою територіальну цілісність. Є ще весь світ, який не хоче війни. Світ тисне на Путіна, щоб той здавав позиції. Як солдат, я розумію, що договори треба виконувати. Ми даємо слово і повинні діяти відповідно. Зараз, здається, починає діяти ще й внутрішній фактор. Згадайте нещодавній вибух гранати на мітингу в Києві. Напередодні в казармах Нацгвардії була дана команда виступити до Верховної Ради. А в підрозділі 50 відсотків – це бійці-добровольці. Так вони всі в один голос відмовилися їхати до Ради. Мотивували це тим, що військовослужбовець повинен служити народу України, бо так чорним по білому записано в тексті присяги. А під Радою очікувалися неозброєні люди, байдуже якої партійної приналежності. Це – народ.

– Маємо враження про батальйон «Донбас» - найбільш дисциплінований військовий підрозділ.
- Батальйони, і не тільки «Донбас», сформовані з хлопців, які пішли на війну не за гроші, не заради влади, а за ідею. На нашому прапорі – підписи бійців з усіх областей України та ще з Росії та Білорусі. На прапорі є навіть підпис репортера з Англії, який спав з нами в одному наметі, їв з одного котла. Наші хлопці організовувалися самі, і в цьому велика заслуга не стільки командирів, як самих хлопців. Тому, коли хтось з командирів вибував з рядів, підрозділ не втрачав боєздатності. Хлопці продовжували виконувати свою задачу. В цьому характерна особливість батальйону «Донбас». Поки ми не виконаємо свою задачу - не відходимо з позицій. Так було завжди – в Іловайську, в Дебальцевому, в Широкіно на Бахмутовці.

– Чи проводять наші Збройні Сили диверсійні акції в тилу противника?
- Як снайпер-розвідник, скажу вам, що наші розвідувальні і диверсійні групи діють в тилу ворога. За рахунок цього інформація поступає в усі наші батальйони, а не лише в Генштаб. Ця робота налагоджена, хоча про неї не прийнято інформувати пресу. На самому початку ця робота була доволі хаотичною і не структурованою. Зараз у кожному підрозділі підбирають і особливо готують бійців – особливо вихідців з Донецької та Луганської областей, які добре знають місцевість.

– Який соціальний склад добровільних батальйонів?
- Якщо подивитися на списки всіх рот, то побачимо, що сімдесят відсотків бійців мають вищу освіту в різних галузях, є успішні бізнесмени. Фактично, це цвіт нації. Я сам інженер-проектувальник. Захоплююсь автомобілями. Мав бізнес - СТО. Взагалі, добровольцями приходили утверджені люди. Вони мають сім’ї, дітей, справу в житті. Тому вони свідомо розуміли, куди йдуть. Такі вояки знають, за кого вони воюють – за рідних, за державу, яка у нас є. І тому таку армію неможливо перемогти. Поки в армії є добровольці, її неможливо здолати. Людина, яка йде воювати за гроші, вже не хоче тих грошей, щойно побачить навколо себе важкопоранених і мертвих. А добровільні батальйони посилали туди, куди формування ЗС не зважувалися йти. Батальйони завжди справляться з поставлений завданням.

– Як вас сприймають дружини, сім’ї?
- Буває по-різному. Знаю хлопців, від яких пішли дружини. Це завжди важко сприймається. Зате, кажуть хлопці, тепер точно відомо хто є хто, тому що війна все ставить на свої місця. Ти починаєш реально розуміти хто друг, а хто ворог. Хто був другом, а хто став другом. У декого, після того як він пішов на війну, зі ста друзів залишилося десять. Тому що двадцять не зрозуміли, тридцять осудили, інші самі по собі відсіялися. Залишилися тільки реальні друзі. В мирному житті такого не буває. Це для всіх нас новий досвід, тому що протягом 23 років ми дружно раділи з того, що всюди точаться війни, тільки не у нас. Була така самовпевненість серед нашого народу. Всі невтомно повторювали, що у нас все добре, тому що немає війни. Тепер ми по-новому оцінюємо слова «Тільки б не було війни».

– Наскільки я розумію, зараз створена партія, яка об’єднує не лише військових, так?
- Так, це логічне об’єднання не лише військових, але й малого бізнесу. Це люди, які заробляють власними руками, власною головою. Вони трудяться кожного дня, з ранку до вечора. Та ще й допомагають нам на фронті. Я знаю чоловіка з Луганської області, з яким ми воювали разом під Дебальцевим. Так цей Іванич, представник середнього бізнесу, привозив нам кожного дня всяких припасів тисяч на двадцять. А на Бахмутовку, де хлопці 24-ї бригади два тижні сиділи під «градами», цей самий Іванич привозив допомогу прямо на позиції. І так вже більше року – весь час на передовій. Чому він це робив? Тому що в Незалежній Україні у нього родина, невеличкий завод, все його життя. Він просто не хоче все це втратити. Він хоче жити в своєму домі, а не десь там життям переселенця. Краще забезпечувати свою армію, ніж чужу.

– З чим ви, як партія, йдете до народу?
Всі бійці АТО і добровольці хочуть об’єднатися в одну силу, тому що ми всі зараз розкидані. Одні там, інші тут. Треті – невідомо де. Існують традиційні партії, які мають кожна своє бачення. Є бачення і у нас – об’єднатися в одну силу. І цією силою захищати інтереси народу України

ЗА ЩО ВОЮЄШ ТИ, СКАЖИ!
- За владу ти воюєш?
Мій друже, нуж-бо розкажи,
За що ж тепер воюєш?
- За що воюю я питаєш?
Я розкажу тобі усе.
За що воюю я, ти знаєш!
За те воюю, що моє.
За сад мій, за домівку,
За доньку і дружину.
За кущ в саду й похилу хвіртку
За те, що не покину.
За те,що в серці завжди тліє,
За те, що гріє в холоди.
За те, про що людина мріє,
За те, що маю я один.
За мирний дім, життя спокійне,
За тихий вечір у родині.
За голос доньки мелодійний,
За усміх щирий і чарівний.
За мудре слово жінки,
За ніжний дотик її рук.
За них воюю тільки,
До чужих не дам їх рук.
А ще воюю я за правду,
За волю, чесність і життя.
За те, чого так щиро прагну.
Воюю я, та не моя ж війна.
За те воюю я сьогодні,
Щоб жити мирно ми могли.
За те, щоб вже кінець війні
Святкувати всі змогли.
Щоб вже настав той час спокійний,
І знову зміг з сім’єю буть.
Щоб час настав нарешті мирний,
Щоб лихо й смерті вже забуть.
За що воюю я питаєш?
За те воюю, де живу!
За що воюю я,ти знаєш.
За те воюю, ЧИМ живу!

Анна ЦЕЗАР
0 0

Сергій КУЛІДА, Микола ДЕМ’ЯНОВ 
газета: "Бучанські новини" №38 від 18 вересня 2015 року
Анна ЦЕЗАР
 Інші новини по темі:
Після  вибухів гранат його лякає тиша

Після вибухів гранат його лякає тиша

Бучанські новини
До 65-ї річниці ВВВ: Діалог поколінь

До 65-ї річниці ВВВ: Діалог поколінь

Молодіжне слово
ЦК "УВАРІСЬКИЙ ДІМ": запрошує до фотовиставки "Зачаруй мене, Світе!"

ЦК "УВАРІСЬКИЙ ДІМ": запрошує до фотовиставки "Зачаруй мене, Світе!"

Уваровський дім
на Купала - Дівчина квітку-щастя шукала…

на Купала - Дівчина квітку-щастя шукала…

Бучанські новини
Останній місяць війни

Останній місяць війни

Бучанський музей
Андрієва  війна

Андрієва війна

Бучанські новини
Вижили в афганістані, а знайшли смерть в ато

Вижили в афганістані, а знайшли смерть в ато

Бучанські новини
«УКРАЇНА – ЄДИНА». І Буча також

«УКРАЇНА – ЄДИНА». І Буча також

Бучанські новини
Від імені "Правого сектора" пікетували Бучанську міську раду

Від імені "Правого сектора" пікетували Бучанську міську раду

Буча та регіон
Костянтин Кукушкін: «Ми виконували свій обов’язок чесно»

Костянтин Кукушкін: «Ми виконували свій обов’язок чесно»

Бучанські новини
Відлуння афганської війни

Відлуння афганської війни

Буча та регіон
"Не всі повинні бути на фронті, але всі повинні працювати на перемогу"

"Не всі повинні бути на фронті, але всі повинні працювати на перемогу"

Бучанські новини
Бучанська ОТГ: Фактично, гуманітарна криза

Бучанська ОТГ: Фактично, гуманітарна криза

Буча та регіон
"Наша класна родина"

"Наша класна родина"

відділ освіти
Наркотична залежність..

Наркотична залежність..

Бучанські новини
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.