День Бучі – свято талантів!

Свято нашого міста завжди, як магніт, притягує до себе тих, хто обожнює цю атмосферу краси та мистецтва. Вулиці, сквери, майдани та парки тоді перетворюються на художні галереї й сцени. Місто у свій день народження вражає численних гостей не лише красою, зручністю, європейськістю, а й талантами його мешканців, його шанувальників.

Перше враження, коли потрапляєш на центральну площу Бучі у День міста: ніби ти опинився у колі друзів. Цілі родини, посміхаючись один одному, насолоджуються спілкуванням та, спостерігаючи як бавляться їх діти, намагаються встигнути все побачити, все почути, прийняти участь у майстер-класах, скуштувати святкових смаколиків і… обов’язково зробити таке модне «селфі». Погодьтесь, фотовраженнями від свята не соромно потім поділитися в соціальних мережах, залишити в сімейному архіві: всі гарно вдягнені, задоволені. А який чудовий фон, які цікаві події розгортаються навколо!


Як завжди, програма першого дня святкування Дня Бучі дуже насичена. Цього року вона включала в себе виставку-ярмарок творів декоративно-прикладного мистецтва «Місто майстрів», конкурс дитячого малюнку на асфальті «Місто, де я живу», фотовиставки «Славне місто – щаслива родина» та «Юні фотоаматори», концерт дитячих колективів «З днем народження, місто моє!», урочистості з нагоди 114-ї річниці міста на головній сцені, концерт Національної заслуженої капели бандуристів України ім. Г.І.Майбороди, парад візочків «Я маленький патріот», фестиваль короваїв «Гостинна Буча», виступи народних творчих колективів Київщини та молодих талановитих артистів Бучі «З любов’ю до міста» та обов’язковий Святковий концерт, за участю гуртів «Козаки» і «Млада».



А ще в цей день, 5 вересня, відкривали «Дитячий парк» біля Центрального Будинку культури, проводили мистецькі майстер-класи. Так, наприклад, юна ірпіньчанка Аліна Токар (на фото) за допомогою досвідченої київської майстрині Уляни Солод (майстерня «Лев і Крук») опановувала гончарне мистецтво. Яскрава художниця з 30-літнім творчим стажем Світлана Сігіда (на фото) вчила малечу Петриківському та Київському розписам.
Хтось дарував секрети своєї справи під час таких майстер-класів, а хтось - дивував власними досягненнями. У цей день чимало дорослих та діточок відчули на смак майстерність кондитерів підприємства «Тетяна 71». Вони, разом з співробітниками КП «Продсервіс», пригощали 40- кілограмовим тортом з чаєм усіх бажаючих.

Були серед тих, хто завітав на родинне свято та скуштував «Бучанського торта» й поранені українські бійці з Ірпінського військового госпіталю. Завдяки громадській організації «Бучанська Варта», мужні патріоти мали змогу приєднатися до святкування земляків, відчути їх теплоту та глибоку повагу, а також - поспілкуватись із друзями, отримати подарунки від бучанської малечі та - почесні нагороди від громади рідного міста.

Авжеж, війна на сході України відбилася на настрої свята. Бучанська громада, яка бере активну участь у волонтерському русі України, творчо й патріотично зустріла черговий день народження міста. Активісти волонтерських груп «Маскувальна сітка БУЧА», «Кухарська сотня Приірпіння», разом з бійцями «Бучанської Варти», на центральному майдані невтомно проводили патріотично-виховну роботу з молоддю, вчили плести маскувальні сітки, браслети, малювати листівочки у рамках програми «Польова пошта» та пригощали справжнім польовим борщем.


Тим часом Асоціація «Український Бурштиновий Світ» в місті Буча збирала кошти від продажу власних виробів на підтримку Української Армії, а Громадське формування з охорони громадського порядку та державного кордону «Бучанська Варта» розпочало збір підписів під зверненням до Президента України, з приводу присвоєння високої державної нагороди «Героя України» (посмертно) бучанцю десантнику Максиму Володимировичу Ридзаничу. У зверненні від імені Бучанської громади зазначалося: «Для сім’ї Максима Ридзанича і для нашої бучанської спільноти, нагорода «Герой України», буде найбільшим свідченням того, що своїм свідомим рішенням захищати Батьківщину добровольцем, батьком трьох дітей, - Україна підтвердить цією нагородою свого «Героя України», що любив її понад життя».


Багато патріотичних пісень звучало під час концертів. Тема любові до рідного міста, до країни була у багатьох виступах молодих артистів. Їх за першими акордами впізнавали глядачі, часто підхоплювали та співали разом з виконавцями.
Концертна програма виявилась своєрідним звітом закладів культури міста про розвиток самодіяльної творчості. Протягом року у творчих колективах дітей та молоді вдосконалювали майстерність. Гуртківці постійно приймали участь у підготовці та проведенні культурно-мистецьких заходів, відзначенні державних свят, вшануванні пам’ятних і ювілейних дат, тощо. Протягом року було проведено біля 200 таких заходів, половина з яких – для дітей. На проведених заходах були присутні більш, ніж 100 тисяч глядачів.

Окрім гурткової та культурно-масової роботи в колективах для дітей та молоді як, наприклад, гурток спортивного та бального танцю «ВА-Данс», або Дитяча музична студія «Барви» на базі Центрального Будинку культури, розвивати свої вокальні здібності мали змогу і дорослі, відвідуючи жіночій вокальний ансамбль «Лілея», хоровий колектив «Пролісок», хор «Радість», чоловічій колектив «Осокори».
Святкування Дня Бучі також стало певним екзаменом для закладів освіти. Мабуть, чимало батьків, спостерігаючи за блискучими музичними та хореографічними виступами на центральній сцені міста, з вдячністю згадували педагогів Бучанської дитячої школи мистецтв ім. Л.М.Ревуцького. Учні цієї школи впродовж року були активними учасниками міжнародних, всеукраїнських, обласних фестивалів та конкурсів. Наприклад, на VI Всеукраїнському фестивалі духовної музики «Введенські піснеспіви» старша група хору, під керівництвом викладача Бондар Т.А, отримала Гран-прі, а на Міжнародному конкурсі «Перлина мистецтв» у м.Львів зразковий хореографічний колектив «Фантазія», під керівництвом Муляр А.П., завоював 1 місце. А як не згадати блискучі виступи вихованців Театру естради «Фабрика зірочок»!

Це був справжній парад талантів! На заміну обдарованій молоді, на святкову сцену Бучі вийшли творчі колективи: «Барви Полісся» з с. Луб’янка, аматорський народний хор «Співоче Полісся» та ансамбль «Калиновий цвіт» з с. Гаврилівка, аматорський народний колектив «Перевесло» смт. Ворзель, бучанський жіночий вокальний колектив «Лілея», вокальний аматорський колектив «Блиставчанка» та квартет «Інтервал» з с.Блиставиця.

Отож, загальне враження, коли згадуєш святкування на центральній площі Бучі у День міста: ніби ти опинився у колі талановитих людей, і ти по-новому починаєш розуміти вираз «подібне притягує подібне». Всі, посміхаючись один одному, гарно співають разом, гарно танцюють, гарно відпочивають з родинами у день народження свого міста. Буча, як магніт, притягує до себе працелюбних, талановитих людей. Так було 114 років тому назад, коли у цьому місці оселились та почали його розбудовувати всесвітньо відомі вчені, музиканти, художники, лікарі, письменники, педагоги…

Це вже історична традиція. Впродовж століття талановиті люди різних професій обирали місцем свого творчого життя саме Бучу. Його громада береже цю традицію. Тому День Бучі – це, перш за все, свято талантів!
Зі святом!
Більше фото - в фотогалереї>>
1 0

Анатолій БАЛЬЧОС, фото автора 
газета: "Бучанські новини" №37 від 11 вересня 2015 року
День міста
 Інші новини по темі:
12 вересня Ірпінь святкуватиме День народження: Програма заходів

12 вересня Ірпінь святкуватиме День народження: Програма заходів

Ірпінський вісник
В Києві свята почнуться з 14 грудня

В Києві свята почнуться з 14 грудня

Суспільство
Велошоу на День міста

Велошоу на День міста

Буча та регіон
У Бучі влаштували свято для дітей з обмеженими можливостями (відео)

У Бучі влаштували свято для дітей з обмеженими можливостями (відео)

Буча та регіон
Вперше за 100 років: Національна оперета в Бучі!

Вперше за 100 років: Національна оперета в Бучі!

Буча та регіон
Бучанський міський голова привітав громаду з нагоди Дня міста Буча.

Бучанський міський голова привітав громаду з нагоди Дня міста Буча.

Буча та регіон
19 травня, м. Ірпінь: Фестиваль сім`ї 2013

19 травня, м. Ірпінь: Фестиваль сім`ї 2013

Буча та регіон
У Бучі пройшов фестиваль української пісні

У Бучі пройшов фестиваль української пісні

Бучанські новини
В Бучі відсвяткували День незалежності

В Бучі відсвяткували День незалежності

Бучанські новини
Віддавати дітям краще, наповнювати радістю їхнє життя

Віддавати дітям краще, наповнювати радістю їхнє життя

Публікації
На Київській площі святкували День молоді

На Київській площі святкували День молоді

Буча та регіон
Міжнародний день захисту дітей у місті Ірпінь

Міжнародний день захисту дітей у місті Ірпінь

Буча та регіон
Саме час робити добрі спави

Саме час робити добрі спави

Буча та регіон
село Мироцьке: Ялинка відбулась

село Мироцьке: Ялинка відбулась

Мироцька правда
Вітаємо..

Вітаємо..

Бучанські новини
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.