Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Бучанські новини » ПРИЗОВ: Несолодкі справи кондитерської фабрики

ПРИЗОВ: Несолодкі справи кондитерської фабрики

20 липня працівники Ірпінсько-Бучанського об’єднаного міського військкомату, на чолі з військовим комісаром підполковником С. Кайданом та при підтримці наряду міліції, прийшли на зустріч з адміністрацією підприємства «Деліція».



Адже, за словами військового комісара, саме бездіяльність адміністрації підприємства під час шостої черги мобілізації та її небажання співпрацювати стала приводом для такого рішучого візиту. Це виявилося у тому, що підприємство не надало корінці вручених повісток у встановленому порядку. А йдеться про надважливу стратегічну справу – виконання Указу Президента України про часткову мобілізацію у Збройні сили в зв’язку з війною на сході країни. Стаття 21 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» покладає прямий обов’язок на керівників підприємств – «Сприяти військовим комісаріатам у їх роботі в мирний час та під час мобілізації; забезпечувати своєчасне прибуття працівників, які залучаються до виконання обов'язку щодо мобілізації». У випадку невиконання закону оформлюється подання на підприємство в Генеральну Прокуратуру України (ГПУ).

Через подібну бездіяльність адміністрації підприємства, зазначає підполковник С. Кайдан, зриваються терміни третьої демобілізації, неможливо замінити хлопців, які продовжують перебувати в зоні бойових дій. За словами працівника військкомату Валентина Лоли, за останніх три місяці одна лише «Деліція» не виявила бажання співпрацювати з військкоматом у передбачений законом спосіб. Водночас він зазначив, що всі без виключення місцеві підприємства – ПТЕМ, Кюне-Нагель, ВетроПак, інші підприємства Коцюбинського, Ворзеля, Бучі тощо – постійно виявляють розуміння ситуації, що склалася в країні, йдучи назустріч військовому комісаріату.

На момент візиту на підприємстві «Деліція» не виявилося директора (відпустка), заступника директора (лікарняний), начальника відділу кадрів (відпустка). На лікарняних і у відпустці виявилися всі 14 молодих чоловіків, працівників підприємства, яким належало вручити через адміністрацію повістки на медкомісію військкомату.

За всіх відсутніх членів адміністрації відповіді представникам військкомату давали головний бухгалтер та інженер з охорони праці. Посадовці та служба охорони не допустили представників військкомату з міліцією на підприємство, пославшись на правила охорони праці та медичні вимоги, які діють на території кондитерської фабрики. Було зазначено, що відповідну кадрову документацію можна буде перевірити через три дні, коли вийде з відпустки начальник відділу кадрів.

Головний бухгалтер Тетяна Гоцик пояснила, що така ситуація склалася тому, що на момент отримання повісток 2-го липня дані працівники вже знаходилися у відпустці, отримавши відпускні гроші за платіжною відомістю. Всі чоловіки офіційно влаштовані на підприємстві та мають право на чергову основну відпустку.

Інженер з охорони праці Галина Семенівна, яка за наказом заміщає начальника відділу кадрів на час відпустки, пояснює, що з наданого списку один мобілізований вже був на комісії. Троє проходять поглиблене обстеження стану здоров’я у хірурга, невропатолога і терапевта. Ще один – у процесі влаштування сім’ї, в якій непрацююча дружина та малолітня дитина (рік і два місяці), є проблеми з житлом. Чисто по-людськи, цей молодий чоловік просто у розпачі. На трьох мобілізованих склали акти про те, що вони відмовилися брати повістки. Решта – в чергових відпустках, і таким повістки ще не вручили. По мірі їхнього повернення на роботу повістки будуть їм вручені. На підприємстві, де в основному працюють жінки, є також іногородні чоловіки. В.о. інспектора по кадрам пропонує налагодити тіснішу співпрацю з військкоматом і допомагати ставити на облік іногородніх у законний трьохмісячний строк.

Виконуючий обов’язки начальника служби охорони Сергій Волощенко не розуміє, чому треба було блокувати в’їздні ворота на підприємство з 7:30 до 10:30 ранку, адже це протягом трьох годин фактично перешкоджало виробничій діяльності підприємства, яке надає робочі місця 350 працівникам і сплачує податки у місцевий бюджет. Він нагадав, що за результатами 2014 року «Деліція» посіла 2-ге місце за об’ємом сплати податків, незважаючи на кризу. Він зазначив, що повістки були передані на підприємство не у встановленому порядку, а через прохідну, в результаті чого супроводжувальний лист від 2-го липня не був належним чином зареєстрований. Крім того, у цьому листі не вказаний термін повернення корінців повісток. Тим працівникам, які отримали повістки, був наданий вільний день для проходження медкомісії. А тим, хто не знаходиться на роботі, було по телефону повідомлено про виклик у військкомат з метою сприяння забезпеченню їхньої явки. Повторний лист, датований 18 липня, на підприємстві побачили тільки вранці 20-го липня, в обстановці блокування в’їздних воріт.

Довідка

Шоста черга мобілізація, яка розпочалася 19 червня, триватиме 60 днів – до 17 серпня. Військовослужбовці, призвані до лав Збройних сил під час шостої хвилі мобілізації, замінять військових, які потрапили до армії у третій черзі. Відправка вже почалася. Продовжують відбуватися підготовчі заходи – мобілізованих викликають у військкомат, проводять медичні огляди, відбувається комплектування команд. Категорії спеціальностей, які підлягають призову, такі, як і при першій, другій, третій черзі. Тобто, передбачається заміна танкістів, артилеристів, зв'язківців, піхотинців, кулеметників, стрільців. Особливістю шостої черги мобілізації є те, що призиваються не лише ті, хто раніше служив в армії.


Поступово коло прохідної зібралася купка небайдужих, серед них ветерани підприємства, які включилися в обговорення ситуації. За їхніми словами, 2014 року п’ятеро працівників підприємства були мобілізовані на АТО. А один з них, Драчук Валентин Вікторович, загинув під час виконання військового обов’язку, даючи відсічи силам агресора в зоні АТО. Також «Деліція» безкоштовно надала Збройним силам автомобіль ЗІЛ 431410. Минулого четверга один працівник відбув у зону бойових дій, вже служить. Працівник підприємства Олександр Городилов розповів про свого сина-бійця АТО, який три місяці служив у Дебальцевому, в 25-му батальйоні «Київська Русь», потім під Житомиром. Зараз син демобілізований через контузію, він ще й досі не отримав посвідчення учасника бойових дій, збирає печатки на довідках.
Коли на місце прибув секретар Бучанської міської ради Василь Олексюк, інцидент вже було вичерпано, представники військкомату і наряд міліції поїхали. Виявилося, що Сергій Волощенко пообіцяв нарешті довести справу з повістками військкомату до кінця.
А в очах жінок, з якими ми спілкувалися, залишається біль – за долю рідного підприємства, за майбутнє України, за добробут молодих чоловіків, захисників Батьківщини та родинного гнізда.


21-го липня у редакцію прийшов лист

Від ПП «Деліція» прийшов лист, підписаний в.о. начальника служби охорони Волощенко С.І., в якому інформується про заходи по виконанню листів Ірпінсько-Бучанського об’єднаного військового комісаріату від 2-го та 20-го липня щодо вручення повісток. Зокрема дається поіменний перелік 14 працівників підприємства з відмітками про отримання повістки, перебування на лікарняному, у відпустці тощо. Велика кількість працівників, що перебувають у відпустці, пояснюється проведенням щорічних відновлювально-амортизаційних робіт на лінії цехового виробництва.
Далі в листі зазначено:
«Підприємство “Деліція” виконує законні розпорядження та завдання, що поставлені військовим комісаріатом. Так, повістки вручаються працівникам, що перебувають на підприємстві, а тим із них, хто знаходиться у відпустці підприємство здійснює телефонні виклики з метою забезпечення їх явки у військкомат. Підкреслюємо, що підприємство цілком погоджується на співпрацю з військкоматом, та згодне виконувати свій обов’язок щодо сприяння діяльності з проведення мобілізаційних заходів, передбачений ст. 21 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. Так, зокрема, підприємство, за наявності такої потреби і для забезпечення своєчасної явки працівників, що підлягають виклику, до військкомату, надає їм відгул. ПП “Деліція” не ухиляється від виконання покладених на нього завдань та законних обов’язків, і не вбачає доцільності в діях представників військкомату в частині блокування підприємства, що є за своєю суттю порушенням норм законодавства України».
0 0

Микола МИХАЙЛІВ. Фото автора 
газета: "Бучанські новини"
Делиция
 Інші новини по темі:
Чому не виконується шоста хвиля мобілізації?

Чому не виконується шоста хвиля мобілізації?

Буча та регіон
Турчинов підписав указ про часткову мобілізацію

Турчинов підписав указ про часткову мобілізацію

законодавтство
До каталогу підприємств додано підприємство

До каталогу підприємств додано підприємство

Каталог підприємств
Ірпінсько-Бучанський об’єднаний міський військомат обмежив прийом громадян до 31 липня

Ірпінсько-Бучанський об’єднаний міський військомат обмежив прийом громадян до 31 липня

Буча та регіон
До каталогу підприємств додано підприємство

До каталогу підприємств додано підприємство

Каталог підприємств
Про весняний призов 2021 в програмі "Актуальне інтерв’ю"

Про весняний призов 2021 в програмі "Актуальне інтерв’ю"

Буча та регіон
З 17 березня набрав чинності Порядок виплат компенсації зарплати мобілізованим

З 17 березня набрав чинності Порядок виплат компенсації зарплати мобілізованим

Публікації
До каталогу підприємств додано підприємство

До каталогу підприємств додано підприємство

Каталог підприємств
Юридична допомога: Про поняття мобілізації

Юридична допомога: Про поняття мобілізації

законодавтство
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА: Про створення Гостомельської військової адміністрації

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА: Про створення Гостомельської військової адміністрації

Буча та регіон
До каталогу підприємств додано підприємство

До каталогу підприємств додано підприємство

Каталог підприємств
До каталогу підприємств додано два підприємства

До каталогу підприємств додано два підприємства

Каталог підприємств
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.