Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Бучанські новини » «Віночок індивідуальностей»: ансамблю "Фантазія" виповнилось 10 років

«Віночок індивідуальностей»: ансамблю "Фантазія" виповнилось 10 років

Десять років працює і святкує разом зразковий дитячий хореографічний ансамбль «ФАНТАЗІЯ» Бучанської школи мистецтв імені Левка Ревуцького

Те, що десять років тому починалося, як хореографічний клас Школи мистецтв, твердо і надійно набуло статус визнаного творчого колективу. Цікаво, що на початку більшість батьків ідея про народні танці не дуже надихала. Переважала думка, що народні танці – це не модно, це такі собі «весільні полечки». Але ж народний танець насправді дуже різноманітний і найцікавіший з усіх танців, щиро переконана Ганна Муляр, художній керівник ансамблю.

Вона сама закохана в народний танець, особливо український, і це не могло не вплинути на переміну думки батьків. Немало сприяло цьому і те, що діти залучалися до виготовлення костюмів, вишивання, оздоблення. Окрім цього, було відвідування музеїв, знайомство з національною культурою та естетикою народів світу. Заняття хореографією без розширення світогляду – це шлях в нікуди, вважають учасники ансамблю.

Сьогодні колектив нараховує понад сто дітей різного віку. Розмовляючи з Ганною Петрівною, не припиняєш дивуватися, як ця тендітна, сором’язлива пані управляється з такою кількістю дітей. Та за дверима танцювальної зали природна стриманість замінюється на строгість, вимогливість. Змінюється інтонація голосу, вираз очей. Діти привчаються розуміти свого улюбленого керівника навіть без слів, тільки за мімікою. В ній все налаштоване на успіх, і ця налаштованість передається вихованцям. Їхня спорідненість просто вражає – навіть ювілей ансамблю співпав з особистим ювілеєм його керівника.
Батьки дітей були і залишаються найбільшою підтримкою в праці. Без них нічого б не вийшло. Всі перші кроки, всі костюми, поїздки – це заслуга батьків. Звичайно, ми мали допомогу від Бучанської міської ради. Так, наші поїздки тривалістю по 20 днів в Севастополь і Одесу 2007, 2008 і 2009 років були фінансово підтримані з міського бюджету. Ці поїздки надзвичайно з’єднали колектив, який став однією сім’єю, в якій старші допомагають середнім і всі разом доглядають молодших. Адже діти не просто гуляли і відпочивали, вони мали щоденні репетиції, тренування, концерти, заходи. Були виступи на бойових кораблях.


Ганна Муляр, керівник ансамблю «Фантазія, поєднує в собі функції хореографа, постановника, дизайнера, костюмера. Своє бачення професії передає донечкам – Насті і Танюші. До того ж вона – візіонер, який не озирається назад, а вдивляється в перспективу. На її думку, є ще багато напрямків, які ще не охоплені. Насправді, вважає пані Ганна, вершина ще не досягнута. Вона надає перевагу руху вгору, а не закопуванню на досягнутих позиціях. Вистачає здорових амбіцій, щоб замахнутися на участь (і перемогу!) в дуже складному дитячому конкурсі імені Павла Вірського. Та всі ці конкурси у жодному разі не повинні заважати опануванню навчальної програми Школи мистецтв – класичним народним танцем. А концертні виступи відбуваються понад програмою Школи.
– Лозунг колективу – бути «віночком індивідуальностей». Це коли неповторні яскраві особливості кожної дитини органічно вплітаються в єдину чутливу гармонію, яка милує око глядача. В колективі знаходять себе також дітки з особливостями розвитку – з вадами слуху, з церебральним паралічем на початковій стадії. Ніхто не почувається обділеним чи не охопленим увагою у цій творчій сім’ї.
– Наш девіз: «Розуміння. Доброта. Дружба. Творчість», – зазначає пані Ганна, яка вважає, що її власне натхнення закладене в ній природою. – Я дуже рада, що цей природний талант реалізувався у моїй професійній діяльності, – додає вона. – Тому можу сказати, що я – щаслива людина. Завдяки цьому я маю велику дружню сім’ю, в якій дуже багато дітей, яких я люблю, ціную і сподіваюсь, що й вони мене теж люблять».

Євген Подолько, 18 років, випускник Бучанської школи мистецтв імені Левка Ревуцького. Диплом випускника дає йому право на викладання хореографії. Зараз – студент другого курсу Університету культури і мистецтв. З ансамблем «Фантазія» вже десять років – фактично, від самого його заснування. Пряма мова Євгена:
– Покликала в колектив сусідка, мовляв бракує хлопців. Перші два роки ходив без особливого ентузіазму, а потім почалися гастрольні поїздки – Одеса, далі Севастополь, і я втягнувся в процес. Стосунки з ансамблем не припиняються, просто не мислю себе без цього колективу. У нас усіх найбільше спонукання – це почуття колективізму, яке тримає нас разом і мотивує. Ми, як випускники, плануємо виїжджати разом на гастролі. Особистим досягненням вважаю те, що навчився володіти тілом, триматися на сцені, оволодів пластикою та артистичністю. Все це допомагає мені в житті і надихнуло піти вчитися далі. В університеті вивчаю вокал. А «модні» рухи мені поставила Ганна Петрівна. До керівника колективу відчуваємо повну довіру у всьому. Ніколи не припиняється робота над репертуаром. Ось і зараз ми, випускники, починаючи з січня вирішили зібратися разом, щоб підготувати святковий ювілейний концерт улюбленого колективу. Виступи йдуть практично в режимі «нон-стоп». Виступаємо мало не щотижня. Вже після святкового концерту виступали перед воїнами АТО, а зараз – на святі Купала. Діти приходять на виступи, незважаючи на літні канікули.

Маша Бордонос, 17 років, цьогорічна випускниця Школи мистецтв. З ансамблем теж всі десять років. З дитинства мала велике бажання розвиватися. Про ансамбль каже так:
– Займатися саме танцями було моїм власним зваженим рішенням. Коли ми з мамою прийшли за оголошенням, я зазирнула в хореографічний клас і сказала: «Ось тут я буду займатися». Так і сталося. Мені було тоді сім років. Всі подальші роки відбувався абсолютний розвиток і, я просто переконана, тільки в кращу сторону. Праця в хореографічному колективі формувала мій світогляд та сприйняття людей. Довелося долати в собі риси, які несумісні з працею в творчому колективі. Адже не забувайте про таку річ, як особисті амбіції. Здорова конкуренція стимулює, і діти вчаться узгоджувати свої бажання і уживатися. На моїй пам’яті жодна дитина не залишила колектив з причин характеру. Ганна Петрівна користується безумовним авторитетом, задає ритм нашої діяльності, передає естетику танцю і стосунків.
Вона також дизайнер наших костюмів. Для різних номерів виготовляються різні костюми. На нинішньому етапі життя навіть не уявляю свого життя без танців. Більше скажу, чим більше я завантажена, тим більше я встигаю в тому числі у навчанні. Завдяки заняттям танцями я встигаю у всьому. Тому в жодному разі не треба себе жаліти. Дуже розширяють горизонт гастрольні поїздки. Виступи згуртовують і наші сім’ї – тато уболіває в глядацькій залі, а мама допомагає з костюмами за лаштунками – вона і візажист, і костюмер. Я привела в колектив молодшу сестричку. Приємно ловити на собі захоплені очі молодших дітей, який завжди кличу на наші виступи. Поза школою і репетиціями завжди проводимо час разом з колективом ансамблю. Зараз в процесі вступу до вищого навчального закладу, хочу продовжувати вдосконалюватися в хореографії. А тим часом, у «Фантазії» росте нова зміна.

Нові часи ставлять нові виклики – якщо раніше діяльність творчого колективу знаходила щедру підтримку в місцевому бюджеті, то зараз підтримка, особливо концертної та гастрольної діяльності, здебільшого моральна. Тому ансамбль потребує серйозних і зацікавлених спонсорів, щоб не вщухала важлива справа, яку розвиває сотня бучанських талановитих дітлахів під проводом свого художнього керівника Ганни Петрівни Муляр. Побажаємо їм усім великих успіхів!
1 0

Микола Дем'янов 
газета: "Бучанські новини" №26-27 від 13 липня 2015 року
 Інші новини по темі:
І знову перемога!

І знову перемога!

Бучанські новини
Юні перлини молодого міста

Юні перлини молодого міста

Бучанські новини
Танцювальний колектив - „Фантазія”!

Танцювальний колектив - „Фантазія”!

Бучанські новини
Талановите обличчя учнів Бучанської школи мистецтв

Талановите обличчя учнів Бучанської школи мистецтв

Бучанські новини
І знову перемога!

І знову перемога!

Буча та регіон
Запрошуємо дітей до хореографічного колективу ДИВОЦВІТ

Запрошуємо дітей до хореографічного колективу ДИВОЦВІТ

Буча та регіон
Вітаємо бучанський дитячий хореографічний колектив «Дивоцвіт» з новою перемогою

Вітаємо бучанський дитячий хореографічний колектив «Дивоцвіт» з новою перемогою

відділ освіти
Ірпінська «Шахрезада» танцює в спортшколі

Ірпінська «Шахрезада» танцює в спортшколі

Буча та регіон
Нові перемоги «Оксамиту»

Нові перемоги «Оксамиту»

Буча та регіон
Творчі шляхи хореографічного  колективу “Оксамит”

Творчі шляхи хореографічного колективу “Оксамит”

Бучанські новини
Юні бучанці лауреати в міжнародному фестиваль-конкурсі "Зимова Фантазія"

Юні бучанці лауреати в міжнародному фестиваль-конкурсі "Зимова Фантазія"

Буча та регіон
Бучанські колективи стали лауреатами Міжнародного фестивалю

Бучанські колективи стали лауреатами Міжнародного фестивалю

Бучанські новини
Бучанській школі мистецтв – 10 років!

Бучанській школі мистецтв – 10 років!

Бучанські новини
Творчі звіти юних бучанців

Творчі звіти юних бучанців

Бучанські новини
Творчі злети хореографічного колективу "Оксамит"

Творчі злети хореографічного колективу "Оксамит"

Бучанські новини
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.