У січні 2015 року шкільні їдальні міста знову змушені годувати дітей гарячими обідами за рахунок коштів батьків. Це створює велику незручність в плануванні та організації громадського харчування в загальноосвітніх школах. А, з іншого боку, це викликає питання у батьківської громадськості. Ситуацію пояснюють директор КП «Продсервіс» Віталій Рибчун та бухгалтер-економіст підприємства Олена Фурса.
Питання не виникали до березня 2014 року, поки Міністерство соціальної політики України було спроможне гарантувати виконання договору про закупівлю послуг за державні кошти. Послуга з харчування школярів стосувалася дітей, що мають посвідчення мешканців території радіоактивного забруднення. Така пільгова послуга охоплювала три вікові категорії: 6-10, 10-14, 14-18 років. Крім того, за рахунок коштів територіальної громади Бучі організовувалися безкоштовні обіди для решти дітей 1-4 класів, що не мають чорнобильських посвідчень. Загальна кількість школярів, що отримують послугу харчування в нашому місті – 4162 особи.
Проте безкоштовними обіди були тільки для батьків. Насправді ж, як і все довкола, пільгові обіди мають свою вартість. Вони сплачувалися Мінсоцполітики (діти з чорнобильськими посвідченнями) та за рахунок міського бюджету Бучі (решта учнів 1-4 класів). На одну дитину вартість становила:
6-10 років – 13.50 грв.
10-14 років – 13.90 грв.
14-18 років – 14.50 грв.
З березня 2014 року по теперішній час безкоштовне харчування дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в бучанських ЗОШ – відсутнє. Причина: не відбулися відповідні відкриті торги щодо забезпечення харчування дітей в шкільних їдальнях. Саме тому комунальне підприємство громадського харчування «Продсервіс» Бучанської міської ради взялося організовувати харчування дітей в шкільних їдальнях за батьківські кошти. Спочатку реалізовували талони на обід вартістю 8 гривень. З вересня 2014 вартість талонів збільшено до 10 гривень на дитину. А в січні вартість становить вже 12 гривень.
Збільшення вартості пояснюється банально просто – зростанням цін на продовольчі товари в торговій мережі. Ось порівняльна таблиця цін лише на деякі базові продукти:
Назва товару | Грудень 2013 | Грудень 2014 |
яловичина, кг | 60,53 | 72,68 |
свинина, кг | 51,38 | 64,21 |
тушки курячі, кг | 22,06 | 31,30 |
ковбаси варені в/г, кг | 64,72 | 80,30 |
сосиски в/г, кг | 56,08 | 70,00 |
риба морожена, кг | 32,67 | 44,45 |
хліб пшеничний в/г, кг | 5,38 | 7,42 |
хліб житній, кг | 5,83 | 7,54 |
рис, кг | 9,47 | 17,58 |
крупи гречані, кг | 8,47 | 18,78 |
макарони з м’яких сортів, кг | 8,12 | 10,21 |
лимони, кг | 12,50 | 27,58 |
часник, кг | 18,20 | 28,81 |
– Насправді, якщо врахувати всі норми харчування для дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, то ціна одного комплексного обіду за січневими цінами мала б становити 18-19 гривень, – стверджує Віталій Рибчун, директор «Продсервісу». Віталій Володимирович продовжує: «Щоб утримувати вартість комплексу на рівні 12 гривень, ми змушені наполовину урізати раціон, наприклад, твердого сиру і сосисок. Правда, додатково пропонуємо для тих, хто не наїдається, талон за 5 гривень – на пиріжок і чай. Крім того, йдемо на таку жорстку міру, як переведення працівників їдалень на 4-годинний робочий день. Ми будь-що хочемо зберегти кваліфікований персонал, тому що хочемо гарантувати дітям приготування якісних страв».
Економіст підприємства Олена Фурса оптимістично дивиться вперед, очікуючи позитивного вирішення питання державного фінансування в скорому часі. Тим часом, обіг коштів знизився з 700 тисяч гривень за місяць до 156 тисяч гривень. Але ж підприємство повинне забезпечувати зарплатню працівникам, оплату за використані комунальні послуги – в першу чергу, електроенергії, бо готують на електричних плитах, а також посуд, миючі засоби, ремонт приміщень харчоблоку, ремонт і оновлення технологічного та холодильного обладнання тощо.
– Маємо головний біль, – каже Олена Іванівна, – бо те, що відбувається зараз, це не ритмічна робота госпрозрахункового підприємства, а біг заради виживання.
Цікаво, що можна подати на стіл за таку обмежену вартість, в яку мусить вкладатися шкільний кухар? Адже всі ми знаємо, в яку суму обходиться трапезування в «дорослих» кафе. Ми з вами неодмінно вибираємо собі салатик до смаку, наваристий борщ або суп на «перше», натуральний шматочок м’яса з улюбленим гарніром на «друге». Хочеться також поласувати десертом та ще взяти «кавусю». Порахували вартість? А що вже казати про ціну походу в «Макдональдс», «Дрімтаун», суші-бар або піцерію!..
Меню комплексних обідів для учнів загальноосвітніх шкіл на зимово-весняний період 2015 року погоджене з Бучанським міським відділом освіти та Ірпінським міжрайонним управлінням СЕС. Воно укладене з 10-денною циклічністю. Це означає, що кожного дня дитина матиме щось різноманітне. Раціон включає наступне: сир твердий, варена ковбаса, сосиски, суп картопляний або молочний з рисом, розсольник, капусняк, припущена з маслом кукурудза або зелений горошок, картопляне пюре, биток з маслом, куряча котлета рублена, тефтелі, притушена риба, шніцель, овочі солоні і свіжі, буряк тушкований, каша гречана, сирники, оладки з медом, компот, чай з лимоном, какао з молоком та інше. Також передбачені страви дієтичного приготування. З меню, виходом в грамах, калорійністю та ціною можна щодня ознайомлюватися на стенді в шкільних їдальнях.
Водночас, за спостереженнями Галини Мудрої, завідуючої виробництва в школі №5, в середньому 5-6 учнів в кожному класі початкової ланки приходять з коробочками. В них – бутерброди з відбивною або шинкою чи салямі, є домашня випічка та куповане печиво, яблука. Рідко побачиш зелень, листок «пекінки» або морквину. Галина Іванівна каже: «Ми щоденно харчуємо до 300 дітей 1-4 класів. Також готуємо обіди для 120-ти учнів ЗОШ №1.
Знімаємо пробу і ми. На зовнішній вигляд, кольорову гаму і смак страви приємні. В картопляному супі відчувається якісне вершкове масло. Тефлелі притушковані, рис добре проварений. Оглядаємо також вибір печених пиріжків: з яблучною та вишневою начинкою, з маком та повидлом, плюшки. Кожен пиріжок замотаний в целофан.
Що думають про гарячі шкільні обіди самі діти? Думки різні. Одні регулярно їдять комплексні обіди в їдальні, інші «перехоплюють» в буфеті, ще інші приносять пакуночок з дому. До прикладу, учениця 5-го класу Аріна любить брати з собою коробку з чимось домашнім: яблуко, бутерброд, печиво, шоколадну цукерку. Після другого уроку бере в шкільному буфеті пиріжок з чаєм. А ось її молодший братик Влас, учень 2-го класу, навпаки, надає перевагу комплексному обіду в їдальні. Іншому другокласнику батьки не дозволяють їсти страви в шкільній їдальні, тож він сидить з усіма за столом та їсть з домашньої коробочки бутерброд з сервелатом, а вівсяне печиво запиває чаєм. Хлопці з середніх класів стверджують, що їм вистачає калорій, які вони отримують від пиріжків.
Споживання свіжоприготовлених гарячих страв – це запорука збалансованого харчування, зміцнення здоров’я та імунітету дитини. Крім того, в неї виробляються щоденні гастрономічні і соціальні звички, а також навички самообслуговування, що так необхідно юним громадянам в подальшому житті. А перед батьками стоїть постійний життєвий виклик – попри всякі обставини дати своїй дитині найкраще!
Фото автора