Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Бучанські новини » Гарячий шкільний обід чи бутерброд з дому?

Гарячий шкільний обід чи бутерброд з дому?

Гарячий шкільний обід чи бутерброд з дому?

У січні 2015 року шкільні їдальні міста знову змушені годувати дітей гарячими обідами за рахунок коштів батьків. Це створює велику незручність в плануванні та організації громадського харчування в загальноосвітніх школах. А, з іншого боку, це викликає питання у батьківської громадськості. Ситуацію пояснюють директор КП «Продсервіс» Віталій Рибчун та бухгалтер-економіст підприємства Олена Фурса.

Питання не виникали до березня 2014 року, поки Міністерство соціальної політики України було спроможне гарантувати виконання договору про закупівлю послуг за державні кошти. Послуга з харчування школярів стосувалася дітей, що мають посвідчення мешканців території радіоактивного забруднення. Така пільгова послуга охоплювала три вікові категорії: 6-10, 10-14, 14-18 років. Крім того, за рахунок коштів територіальної громади Бучі організовувалися безкоштовні обіди для решти дітей 1-4 класів, що не мають чорнобильських посвідчень. Загальна кількість школярів, що отримують послугу харчування в нашому місті – 4162 особи.

Проте безкоштовними обіди були тільки для батьків. Насправді ж, як і все довкола, пільгові обіди мають свою вартість. Вони сплачувалися Мінсоцполітики (діти з чорнобильськими посвідченнями) та за рахунок міського бюджету Бучі (решта учнів 1-4 класів). На одну дитину вартість становила:


6-10 років – 13.50 грв.
10-14 років – 13.90 грв.
14-18 років – 14.50 грв.


З березня 2014 року по теперішній час безкоштовне харчування дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в бучанських ЗОШ – відсутнє. Причина: не відбулися відповідні відкриті торги щодо забезпечення харчування дітей в шкільних їдальнях. Саме тому комунальне підприємство громадського харчування «Продсервіс» Бучанської міської ради взялося організовувати харчування дітей в шкільних їдальнях за батьківські кошти. Спочатку реалізовували талони на обід вартістю 8 гривень. З вересня 2014 вартість талонів збільшено до 10 гривень на дитину. А в січні вартість становить вже 12 гривень.

Збільшення вартості пояснюється банально просто – зростанням цін на продовольчі товари в торговій мережі. Ось порівняльна таблиця цін лише на деякі базові продукти:
Назва товаруГрудень 2013Грудень 2014
яловичина, кг60,5372,68
свинина, кг 51,3864,21
тушки курячі, кг22,0631,30
ковбаси варені в/г, кг64,7280,30
сосиски в/г, кг 56,08 70,00
риба морожена, кг 32,67 44,45
хліб пшеничний в/г, кг 5,38 7,42
хліб житній, кг 5,83 7,54
рис, кг 9,47 17,58
крупи гречані, кг 8,47 18,78
макарони з м’яких сортів, кг 8,1210,21
лимони, кг 12,50 27,58
часник, кг 18,20 28,81


– Насправді, якщо врахувати всі норми харчування для дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, то ціна одного комплексного обіду за січневими цінами мала б становити 18-19 гривень, – стверджує Віталій Рибчун, директор «Продсервісу». Віталій Володимирович продовжує: «Щоб утримувати вартість комплексу на рівні 12 гривень, ми змушені наполовину урізати раціон, наприклад, твердого сиру і сосисок. Правда, додатково пропонуємо для тих, хто не наїдається, талон за 5 гривень – на пиріжок і чай. Крім того, йдемо на таку жорстку міру, як переведення працівників їдалень на 4-годинний робочий день. Ми будь-що хочемо зберегти кваліфікований персонал, тому що хочемо гарантувати дітям приготування якісних страв».

Економіст підприємства Олена Фурса оптимістично дивиться вперед, очікуючи позитивного вирішення питання державного фінансування в скорому часі. Тим часом, обіг коштів знизився з 700 тисяч гривень за місяць до 156 тисяч гривень. Але ж підприємство повинне забезпечувати зарплатню працівникам, оплату за використані комунальні послуги – в першу чергу, електроенергії, бо готують на електричних плитах, а також посуд, миючі засоби, ремонт приміщень харчоблоку, ремонт і оновлення технологічного та холодильного обладнання тощо.

– Маємо головний біль, – каже Олена Іванівна, – бо те, що відбувається зараз, це не ритмічна робота госпрозрахункового підприємства, а біг заради виживання.

Цікаво, що можна подати на стіл за таку обмежену вартість, в яку мусить вкладатися шкільний кухар? Адже всі ми знаємо, в яку суму обходиться трапезування в «дорослих» кафе. Ми з вами неодмінно вибираємо собі салатик до смаку, наваристий борщ або суп на «перше», натуральний шматочок м’яса з улюбленим гарніром на «друге». Хочеться також поласувати десертом та ще взяти «кавусю». Порахували вартість? А що вже казати про ціну походу в «Макдональдс», «Дрімтаун», суші-бар або піцерію!..

Меню комплексних обідів для учнів загальноосвітніх шкіл на зимово-весняний період 2015 року погоджене з Бучанським міським відділом освіти та Ірпінським міжрайонним управлінням СЕС. Воно укладене з 10-денною циклічністю. Це означає, що кожного дня дитина матиме щось різноманітне. Раціон включає наступне: сир твердий, варена ковбаса, сосиски, суп картопляний або молочний з рисом, розсольник, капусняк, припущена з маслом кукурудза або зелений горошок, картопляне пюре, биток з маслом, куряча котлета рублена, тефтелі, притушена риба, шніцель, овочі солоні і свіжі, буряк тушкований, каша гречана, сирники, оладки з медом, компот, чай з лимоном, какао з молоком та інше. Також передбачені страви дієтичного приготування. З меню, виходом в грамах, калорійністю та ціною можна щодня ознайомлюватися на стенді в шкільних їдальнях.

Водночас, за спостереженнями Галини Мудрої, завідуючої виробництва в школі №5, в середньому 5-6 учнів в кожному класі початкової ланки приходять з коробочками. В них – бутерброди з відбивною або шинкою чи салямі, є домашня випічка та куповане печиво, яблука. Рідко побачиш зелень, листок «пекінки» або морквину. Галина Іванівна каже: «Ми щоденно харчуємо до 300 дітей 1-4 класів. Також готуємо обіди для 120-ти учнів ЗОШ №1.

Гарячі страви доставляються туди в термосах. Учнів 5-8 класів важко переконати, щоб вони купували гарячі обіди. Бо за попередні роки їхні батьки і вони самі таки позвикали, що за обіди не треба було платити. А от старшокласники самостійно приймають свідоме рішення – харчуватися в їдальні. Кожного ранку чергові учні обходять класи з «бігунком» і збирають заявки на обіди. Рибу і курятину піддаємо подвійній термічній обробці – спочатку обжарюємо або приварюємо, а потім готуємо в духовці. Фрукти перед нарізкою на порції теж обдаємо кип’ятком. В притушені салати додаємо олію. Передбачуємо й дієтичні блюда, які готуються без томату та олії, лише на пару. Шкільна медсестра знімає пробу з готових страв».

Знімаємо пробу і ми. На зовнішній вигляд, кольорову гаму і смак страви приємні. В картопляному супі відчувається якісне вершкове масло. Тефлелі притушковані, рис добре проварений. Оглядаємо також вибір печених пиріжків: з яблучною та вишневою начинкою, з маком та повидлом, плюшки. Кожен пиріжок замотаний в целофан.

Що думають про гарячі шкільні обіди самі діти? Думки різні. Одні регулярно їдять комплексні обіди в їдальні, інші «перехоплюють» в буфеті, ще інші приносять пакуночок з дому. До прикладу, учениця 5-го класу Аріна любить брати з собою коробку з чимось домашнім: яблуко, бутерброд, печиво, шоколадну цукерку. Після другого уроку бере в шкільному буфеті пиріжок з чаєм. А ось її молодший братик Влас, учень 2-го класу, навпаки, надає перевагу комплексному обіду в їдальні. Іншому другокласнику батьки не дозволяють їсти страви в шкільній їдальні, тож він сидить з усіма за столом та їсть з домашньої коробочки бутерброд з сервелатом, а вівсяне печиво запиває чаєм. Хлопці з середніх класів стверджують, що їм вистачає калорій, які вони отримують від пиріжків.

Споживання свіжоприготовлених гарячих страв – це запорука збалансованого харчування, зміцнення здоров’я та імунітету дитини. Крім того, в неї виробляються щоденні гастрономічні і соціальні звички, а також навички самообслуговування, що так необхідно юним громадянам в подальшому житті. А перед батьками стоїть постійний життєвий виклик – попри всякі обставини дати своїй дитині найкраще!



Фото автора
3 -2

Микола ДЕМ’ЯНОВ 
газета: "Бучанські новини" №3 від 23 січня 2015 року
Продсервис, Продсервіс
 Інші новини по темі:
Їжте на здоров`я

Їжте на здоров`я

Бучанські новини
Буча: Як харчуються місцеві діти?

Буча: Як харчуються місцеві діти?

відділ освіти
Часи нові – методи старі: Хто харчує бучанських школярів?

Часи нові – методи старі: Хто харчує бучанських школярів?

Бучанські новини
З 1 лютого бучанські школярі 1-4 класів харчуються за бюджетні кошти

З 1 лютого бучанські школярі 1-4 класів харчуються за бюджетні кошти

Бучанські новини
Про харчування дітей у садочках та школах Бучанської ОТГ

Про харчування дітей у садочках та школах Бучанської ОТГ

Буча та регіон
Бучанський відділ освіти: Про харчування дітей по лінії ЧАЕС

Бучанський відділ освіти: Про харчування дітей по лінії ЧАЕС

відділ освіти
З міського бюджету платитимуть 40% за харчування дітей початкових класів міста Буча

З міського бюджету платитимуть 40% за харчування дітей початкових класів міста Буча

відділ освіти
Про харчування дітей в шкільних їдальнях Бучі

Про харчування дітей в шкільних їдальнях Бучі

Бучанські новини
ІНСТРУКЦІЯ  з організації харчування дітей

ІНСТРУКЦІЯ з організації харчування дітей

законодавтство
Напередодні навчального року

Напередодні навчального року

Буча та регіон
Що в тарілках бучанських школярів?

Що в тарілках бучанських школярів?

Бучанські новини
Бучанські учні 4 та 7 класів на сто відсотків забезпечені підручниками

Бучанські учні 4 та 7 класів на сто відсотків забезпечені підручниками

Бучанські новини
Про встановлення плати для батьків за харчування дітей у Бучанських закладах освіти

Про встановлення плати для батьків за харчування дітей у Бучанських закладах освіти

Буча та регіон
Лише «50»!

Лише «50»!

Бучанські новини
Буча: Зміни у встановленні батьківської плати за харчування дітей

Буча: Зміни у встановленні батьківської плати за харчування дітей

відділ освіти
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.