Дев’ять поверхів порядку

Ще зовсім недавно, до 2010 року, на цьому місці був пустир, а зараз це домівка для 213 родин, які об’єднані, як єдиний громадський організм. Про життя ОСББ «Тарасівський» спілкуємося з Тетяною Левдар, яка головує тут уже чотири роки.

ПОБАЖАННЯ НА НОВИЙ РІК
Передусім бажаю всім бучанцям щастя, міцного здоров’я, професійних успіхів та особистих творчих досягнень та сповнення всіх світлих бажань та найбільш грандіозних планів, впевненості в завтрашньому дні та миру – всім нам! Для мене Новий рік – це єдине свято, яке наповнене чарами. Ми посеред двору заздалегідь посадили чудову п’ятиметрову ялинку. Вже її електрифікували, ще прикрасимо гірляндами та будемо святкувати на Новий рік по всім правилам, як годиться. А влітку, мабуть, обгородимо парканчиком, - щоб радувала нас ще багато років.


ДО ЗИМИ ПРИГОТУВАЛИСЯ
Пісок з сіллю та реагент, який плавить лід при дуже низькій температурі, у нас вже заготовлені. Зберігаємо цей противожеледний матеріал в різних місцях по периметру території, щоб спеціалісту з прибирання було легше та зручніше його використовувати. Він людина пенсійного віку, з хворими ногами.

ЗВІДКИ ТАКА ЧИСТОТА НАВКОЛО
Закликаю людей, щоб вони цінували працю прибиральника та й взагалі всіх. Наш Сергій Іванович дуже старанний, дуже ретельно прибирає, не залишає жодного папірця на подвір’ї. Маємо триста дітей у дворі і, як наслідок, постійно розкидані обгортки від цукерок, серветки та інше. Але на 213 квартир маємо одного спеціаліста з комплексного прибирання території та приміщень, який також прибирає і в під’їздах. За рахунок невеликого штату та інших підходів досягнули найнижчого в місті тарифу – 2.30 грн./ кв. м. площі (з урахуванням ліфтів), причому робота з прибирання виконується якісно. І все це без будь-якої державної дотації та з невеликою матеріально-технічною базою, на відміну від ЖЕКів.

ФОРМУВАННЯ ВЛАСНОЇ БАЗИ
Ми все робимо власними зусиллями, і всі матеріали, техніку, зелені насадження, що маємо, придбали протягом чотирьох років. Купили снігоприбиральну машину, газонокосарку, тример, встановили протипаркувальні стовпчики у дворі, сходи на вулиці облаштували килимками і накладками проти ковзання та пандусами для дитячих візочків, навесні облаштуємо проїжджу частину у дворі «лежачими поліцейськими». Звісно, все намагаємося купувати за вигідною ціною. Наприклад, снігоприбиральну машину придбали на розпродажу на заправці втричі дешевше, бетонні клумби для квітів знайшли на 40 % дешевше від ринкової вартості... На посаді голови ОСББ треба бути одночасно і адміністратором, і економістом.

ХТО ДОПОМАГАЄ СЛІДКУВАТИ ЗА ПОРЯДКОМ
Постійно пояснюю сама та ще кілька свідомих мешканців не залишаються осторонь – зроблять зауваження дорослому чи дитині, що смітить чи ламає дерево або кущ, чи палить на дитячому майданчику… Ми ще «не доросли» до рівня мікрорайону Річ-Таун, з їхніми табличками, але будемо раді перейняти цей досвід. Бо написані нагадування діють щомиті на відміну від поодиноких словесних зауважень. Єдиний знак, який ми вже були змушені поставити, - це біля паркування наших машин, тому що з сусідніх будинків постійно ставили там свої машини. Ми ж зробили паркування для наших машин за власні кошти.

НЕ ВСЕ ТАК ПОГАНО
Зовсім ні. Навіть без табличок і нагадувань наші мешканці не викидають на загальне сміття батарейки і люмінесцентні лампи, ми збираємо їх окремо для подальшої переробки. Багато практичних питань нашого життя обговорюються на загальних зборах. Чистоті на території сприяє використання так званих заглиблених контейнерів на 5 кубів. Один бак призначений для вторинної сировини, а два – для сміття. Бак являє собою стакан висотою в 3м (на 1,6 м заглиблений в землю), в який вкладається мішок. Серед явних переваг:
- кришка та тіло контейнеру залишаються чистими, оскільки відходи спорожнюються через дно підйомного мішка;
- 60% контейнеру знаходиться під землею, залишаючи більше місця для інших цілей;
- Прохолода землі уповільнює ріст бактерій та усуває запахи;
- Завдяки підвищеному обсягу збору, кількість вивозів відходів зменшелась втричі, що призвело до менш інтенсивного дорожнього руху у дворі;
- Немає необхідності в окремих конструкціях, таких як навіси або огорожі;
- Навіть дитина спроможна відкинути пластиковий люк та вкинути сміття;
- Сміття не розноситься вітром, його не розтягують собаки, не розкидають бомжі. Прилегла територія виглядає дуже охайною.
Це наша гордість ще й тому, що сміття не вивозиться на полігон і не забруднює землю, а повністю йде в переробку. У нас договір з підприємством «Вест Менеджмент Системс» і ціни на вивіз сміття дешевші на 25% від попереднього оператора.

З ЧИМ ДОВОДИТЬСЯ ВОЮВАТИ
Трапляються прикрі непорозуміння, і знову треба вести роз’яснення. Одного місяця у нас сміття було більше за 20 кубів від звичайного. На другий місяць ситуація повторилася. Виявилося, що сусіди зносять. Мушу розказувати їм, що за коли вони скидають нам своє сміття, то фактично залізають до кишені наших мешканців. Деякі реагують досить неадекватно – вважають це дрібницями. Але ж зрештою платять не вони, а ми, і переплата в місяць може складати до 1000 гривень – а це за два місяці, наприклад, качалка-балансир на дитячий майданчик для наших дітей. Жителям приватного сектору не роблю жодних зауважень – нехай краще скидають сміття у нас, а не розкидають по кущам і не засмічують все навколо. Одного разу під’їхав один на автівці та вивантажив на нашому сміттєвому майданчику аж 5 телевізорів. Терпляче пояснюю, що це неправильно і чому, - більше не заїжджав. А один водій на мікроавтобусі заїхав колесами на газон та кущики ялівця, які я висадила вздовж пішохідної доріжки. На вимогу прийняти автобус заявив, що це мовляв не наша земля. Бувають такі люди, які не поважають чужої праці, до речі, виявилося, що й автобус мав стояти в автопарку в вихідний, а не біля нашого будинку…

ЗАХОДИ З ДІТЬМИ
Маємо 300 дітей. Вже двічі влітку, на день захисту дітей, ми проводили дитячі свята «Таланти нашого будинку» з клоунами, виступами і конкурсами. Організація свята вимагає багато сил, репетицій, прослуховувань, підготовки подарунків, дипломів та інше. Для всіх учасників свята ми замовляли значки «Я люблю свій будинок». Ми вдячні Наталії Семко, яка зробила суттєвий внесок в дитячі подарунки. Решту грошей зібрали серед членів ОСББ. Нещодавно в нас було ще одне свято для дітей з конкурсами, вікторинами, ляльковими виставами , здійснене коштом команди Ярослава Москаленка, за що йому наша щира вдячність. Дітей розважали ростові ляльки – білий ведмідь та панда, усі бажаючи мали можливість отримати фото в подарунок.

ЩО СПРИЯЛО САМООРГАНІЗАЦІЇ
Парадоксально, але недоробки будівельників, як по мережам, так і по документації: не були введені в експлуатацію внутрішній газовий контур (газ до плит), дахова котельня, відсутнє і електрозабезпечення за постійною схемою, і 40% асфальтового покриття та пожежна дорога за будинком, і дитячий майданчик, і сміттєвий майданчик, і поштові скриньки... Перший рік до грудня місяця сиділи без газу та опалення, а влітку 2010 року будинок взагалі був знеструмлений через борги забудовника.
Довелося виготовляти документацію, встановлювати датчики загазованості в підвалі, проходити багато комісій.

УЧАСТЬ І СТАВЛЕННЯ МЕШКАНЦІВ
Як і всюди, всі знають свої права і не хочуть знати про обов’язки. Не забувайте, що нам всього чотири роки. Проте загальна думка на спільні питання поступово формується. Наприклад, цілий рік збирали гроші на асфальтування частини території та пожежної дороги. Ми дуже вдячні міському голові Анатолію Федоруку за тренажери разом з установкою – це подарунок від міста, але і ми самі не сидимо – за 3 роки ми витратили більше 60 тис.гривень на елементи майданчика: в нас з’явився: тенісний стіл, атлетичний комплекс, гойдалки, турніки та інше. Майданчику раді діти, і не тільки з нашого будинку. Звісно, коли влітку грають до 12 ночі в теніс, це дратує багатьох мешканців - роз’яснюємо про межі часу для ігор, але все ж краще, коли діти зайняті спортом, а не шкідливими справами.

БЛАГОУСТРІЙ ТЕРИТОРІЇ
Власними силами назбирали кошти та облаштували стоянки для машин, насадили кущики ялівцю, самшиту, кизильника, жасміну, гліцинії, багато дерев. Огороджуємо газони низеньким парканчиком, щоб машинами не заїжджали на кущики. Косимо траву, висаджуємо квіти. Одним словом, прикрашаємо свою прибудинкову територію.

САМОУПРАВЛІННЯ
Всі кошти, які надходять, витрачаються на нас самих. У нас працюють паспортист, електрик, спеціаліст з комплексного прибирання, деякі послуги надаються в аутсорсингу (сантехнічні роботи, наприклад). Це велика перевага ОСББ. Але ми не маємо ніякої допомоги від державних фондів або грантів. Проте при всіх рівних умовах багато вирішує людський фактор.
4 -2

Микола ДЕМ’ЯНОВ 
газета: “Бучанські новини” №49 від 5 грудня 2014 року
ОСББ, ОСББ Тарасовский
 Інші новини по темі:
Новорічні побажання від бучанців

Новорічні побажання від бучанців

Буча та регіон
Вітання з Великим Днем Світлого Христового Воскресіння від Анатолія Федорука

Вітання з Великим Днем Світлого Христового Воскресіння від Анатолія Федорука

Бучанські новини
Міський голова привітав з Днем міста Буча

Міський голова привітав з Днем міста Буча

Буча та регіон
Привітання пенсіонерів та ветеранів органів ДПС України

Привітання пенсіонерів та ветеранів органів ДПС України

Публікації
Привітання ветеранам податкової служби

Привітання ветеранам податкової служби

Публікації
село Мироцьке: Ялинка відбулась

село Мироцьке: Ялинка відбулась

Мироцька правда
Ходімо до Віфлеєму

Ходімо до Віфлеєму

Молодіжне слово
Новорічне привітання від очільників Бучанської ОТГ (відео)

Новорічне привітання від очільників Бучанської ОТГ (відео)

Буча та регіон
м. Ірпінь: Сімейна стоматологія

м. Ірпінь: Сімейна стоматологія

Буча та регіон
Почесному громадянину Бучі Борису Патону - 100 років

Почесному громадянину Бучі Борису Патону - 100 років

Буча та регіон
Про третю планету від Сонця

Про третю планету від Сонця

Буча та регіон
Щирі вітання з Великим Днем Світлого Христового Воскресіння!

Щирі вітання з Великим Днем Світлого Христового Воскресіння!

Бучанські новини
Гостомель динамічно розвивається

Гостомель динамічно розвивається

Буча та регіон
Марія Крижова:  «Депутатський корпус працював плідно»

Марія Крижова: «Депутатський корпус працював плідно»

ВИКОНКОМ
Анатолій Федорук: «На Новий рік  – мрії здійснюються»

Анатолій Федорук: «На Новий рік – мрії здійснюються»

Бучанські новини
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.