Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Бучанські новини » Залучення бізнесу до надання комунальних послуг

Залучення бізнесу до надання комунальних послуг

В Бучі, 24-25 листопада пройшов навчальний семінар «Залучення бізнесу до надання комунальних послуг», у якому прийняли участь працівники органів місцевого самоврядування з міст України – від Волині до Луганщини.
Цей навчальний візит представників міст відбувся в рамках проекту «ДІАЛОГ» (ініціатива захисту прав та представлення інтересів місцевого самоврядування в Україні).
Учасників привітав Мирослав Пітцик, виконавчий директор Асоціації міст України, та Анатолій Федорук, Бучанський міський голова. Зустріч поєднувала в собі інформативну частину та практичне ознайомлення з підприємствами і об’єктами.
Досвідом інноваційного підходу до процесів управління в сфері поводження з відходами поділилася Наталія Семко, генеральний директор МПП «Рада». Директор ПКПП «Теплокоменсервіс» Сегій Пирч ознайомив з об’єктами, на яких встановлено котли на альтернативному паливі.


Не сміття, а вторинна сировина


У привітальному слові від імені Асоціації міст України М. Пітцик зазначив, що Буча була невипадково обрана, як місце проведення такої зустрічі, тому що тут в результаті плідної співпраці бізнесу і місцевої влади зиск має кожна сторона при помітному покращанні життя в місті. Досвід Бучі можна пропонувати для застосування в інших містах країни.

В свою чергу, міський голова А. Федорук підкреслив якість учасників навчального семінару – тут представлені директори приватних комунальних підприємств, а також заступники голів міськвиконкомів по напрямкам та керівники комунальних відділів з різних міст України. Тобто, не просто представники міст, а реально працюючі в даній сфері менеджери. Зібралися ті, хто в сьогоднішніх непростих умовах все ж бажає запропонувати рішення для своїх територіальних громад і робить для цього конкретні кроки по виходу з цієї складної ситуації.

Основний доповідач Н. Семко на самому початку свого виступу поставила акцент на тому, що в справі збору відходів та переробки вторинної сировини абсолютно важливим є злагоджена співпраця влади (краще стабільної), комунальних підприємств та громади. Адже в цій справі без комплексного підходу просто не обійтися. Особливо це стосується сміттєспалювальних заводів та утилізації органічних відходів – коли необхідно продумати об’єкти, які споживатимуть вироблену теплову енергію та газ.


Далі Наталія Григорівна нагадала, що в Бучі вперше в Україні налагоджено роздільний збір відходів. Вона окреслила напрямки переробки вторинної сировини: макулатура, полімери, склобій, листя і деревина, робота з небезпечними відходами. Стосовно макулатури, то існуючі переробні потужності зараз задіяні на 50%, і сировину доводиться завозити з-за кордону. Полімерна сировина повністю переробляється і йде на виробництво товарів. Макулатура і пластик, крім Бучі, привозиться з декількох міст області. Склобій одразу, прямо з контейнерів, відправляється в Гостомель, на склозавод. Щодо деревини та листя, то в Гостомелі ми маємо територію, де складаємо ці відходи і запускаємо туди каліфорнійського жука. Таким чином, через 2-3 роки матимемо якісний компост. «Ми на власному досвіді, як піонери, випробовуємо різні підходи, щоб побачити, що дає прибуток, а що – ні. Одне маю сказати – справжні доходи починаються тоді, коли ми з вторинної сировини виробляємо продукцію. Можна зробити все, було б тільки бажання», – стверджує Наталія Семко.


Зараз конче необхідний сміттєспалювальний завод, але тут необхідно провести громадські слухання і мати згоду населення. Але зараз населення ще не готове до цього, хоча згодом ми мусимо прийти до розв’язку цього питання. І в цьому важливою є роль місцевої влади, щоб громада усвідомлювала важливість проблеми та з розумінням до неї ставилася. Тому що інша альтернатива – це продовжувати везти сміття на відкритий полігон в Бородянку. На часі також планування установки перолізного характеру, біогазових установок, які були б екологічно чистими.


Цікаве дослідження провели в Бучі студенти Київського Університету ім. Шевченка. Вони перебрали на майданчику вміст сміттєвих контейнерів і виявили, що харчові відходи в них становлять 20%, полімери становлять 40-45%, папір – 10-15%, склобій – 7%, а решта – це шкіра, будівельне сміття, упаковка тощо. І все це можна переробити. Наприклад, полімери, яких є 80 видів. Їх подрібнюють на кришку, яка частково використовується при виробництві каналізаційних люків та фітингів, а частково додається до будівельних сумішей. Підприємство «Рада» за рік приймає з усієї України на переробку до 150 тис. тон відходів пластику, який йде на виробництво товарів.

Підприємство готове забрати в Бучі ще більше відходів, та для цього необхідно розвивати роздільне збирання сміття. А отже – треба мати більше контейнерів і змінювати ставлення до сміття. Важливо працювати з населенням через дитсадки та школи, щоб змінювалося розуміння людей.

«Маємо позитивний досвід співпраці міста з приватним підприємством «Рада». Підприємство створює додаткові робочі місця. За рахунок нашої співпраці місто Буча має відчутну економію 40% бюджетних коштів на вивіз сміття, – каже Анатолій Федорук. – Ми домовилися, що ці кошти, до мільйона гривень, ми знову таки вкладаємо в придбання контейнерів, обладнання контейнерних майданчиків, техніку тощо. Також доводиться чистити так звані «стихійні» звалища в приватному секторі, а це 48 тисяч гривень щомісяця. Стосовно сміття, ми мусимо долати в собі психологію гидливого ставлення і впритул займатися проблемою утилізації. Приємно спостерігати громадян, які несуть до роздільних контейнерів відсортоване сміття і вчать цьому дітей».

Ксенія Лобас, співробітник МПП «Рада», розповіла про цілеспрямовані зусилля, спрямовані на формування громадської думки щодо системи роздільного збирання сміття в місті. Ця робота починається з дитячого садка і здійснюється через ігри. Мета полягає в тому, щоб діти несли своїм батькам «меседж», вчили їх. Далі, школа. Тут проводяться постійно діючі заходи: «Здай макулатуру, збережи ялики». Переможці отримують паперову ялинку. Також проводяться суботники на звалищах сміття – там переважно вторинна сировина, а не відходи. Діє акція «Здай батарейку – збережи планету».

Представник підприємства «Рада» Ігор Дермановський розповів про виробництво утеплювача «Ековата», використання якого сприяє економії 60-73% енергоресурсів у будинку. Для виробництва «Ековати» використовується білий папір. Цей утеплювач стійкий до горіння, в ньому не заводяться гризуни. Зараз навіть вже є успішний досвід зведення каркасних будинків з використанням панельних термоблоків, виготовлених з наповнювача-целюлози. Будинок, утеплений «Ековатою», тепліший у рази. Недаремно німці вважають, що правильний шлях – це утеплити будинок, а вже потім ставити котел.
Після інформаційної «просвіти» учасники зустрічі поїхали оглядати потужності МПП «Рада», щоб на власні очі побачити функціонування цього комплексу переробки вторинної сировини та виробництва з неї товарів.

Програма навчальної конференції працівників органів місцевого самоврядування передбачала також ознайомлення її учасників з об’єктами ПКПП «Теплокомунсеріс», на яких встановлено котли на альтернативному паливі. Директор ПКПП «Теплокомунсеріс» Сергій Пирч на влаштованій прес-конференції розповів присутнім про історію створення підприємства, яке він очолює, модернізацію теплового господарства м. Буча та Ірпінського регіону, поділився існуючими проблемами і способами їх вирішення, оптимізації схем теплопостачання і яким чином очолюваний ним колектив збирається привести основні теплотехнічні обладнання до реальних навантажень. Сергій Віталійович не тільки предметно відповів на багато чисельні запитання учасників конференції, а також при сприянні Бучанської міської ради провів автобусну екскурсію до свого господарства, під час якої гості нашого міста мали чудову нагоду ознайомитися з роботою теплотехнічних об’єктів м. Буча, зокрема, і котелень, які працюють на альтернативних джерелах.
За переконанням екскурсантів, подібний обмін досвідом теплового господарства нашого міста обов’язково стане у нагоді також в інших містах України.

Підготували:
Микола ДЕМ’ЯНОВ, Володимир ЕННАНОВ,
фото авторів

Інтерв`ю з учасниками семінару


Анатолій Федорук,
міський голова Бучі:
Приємно, що Асоціація міст України, Київське регіональне відділення разом з міжнародною фундацією «Діалог» намагається узагальнювати суто муніципальні питання, проводячи семінари, наради, зустрічі. Метою і діяльністю «Діалогу» на території України є фінансова підтримка навчальних семінарів та інформаційний супровід.
Сьогоднішнє зібрання є тому підтвердження: 37 населених пунктів з 9 областей України представлені сьогодні на семінарі. Географія різна, а проблема одна – як поводитися з твердими побутовими відходами. Відбувається обмін. Те, що ми напрацювали, для наших громадян є звичним, а для голів, заступників, керівників підприємств, які присутні сьогодні, це свіжий погляд на вирішення проблеми. Підприємство «Рада», звичайно, є далеким від тих, які ми бачили у наших містах - партнерах за кордоном – чи то в Польщі, чи Франції, чи Німеччині. Там робота поставлена на іншому рівні. Але принцип підходу до ТПВ у нас закладений правильно.
Американська фундація «Діалог» запрошує до нас знаних фахівців, оплачує проїзд і проживання самих учасників. Кожному регіональному відділенню дається певна квота на кількість учасників, а вони вже визначають кому запропонувати поїздку. Здійснюється живий діалог між населеними пунктами, якого так бракує. Кожен замикається у своїй шкарлупі, думає, що він щось робить, знає як це робити, а виявляється, що винаходить велосипед, бо вже є напрацьовані практики, які можна поширювати.

Мирослав Пітцик, виконавчий
директор Асоціації міст України:
Буча - одне з перших міст, яке показало чудовий приклад, як влада повинна співпрацювати з бізнесом. Тому ми з задоволенням розповсюджуємо ваш досвід всіма містами України. Сьогодні випала така нагода і ми приїхали подивитися вживу, як насправді все це працює. Місто дійсно має доброго господаря, - Анатолія Федорука.

Валерій Баранов, заступник виконавчого директора асоціації міст України:
Дуже цікавий і корисний семінар. Абсолютно конкретний приклад, як кожен орган місцевого самоврядування має право на творчість. Якщо є готові механізми, то треба брати і робити. Для цього потрібен інформаційний ресурс, у якому все було б розписано. Якщо ти хочеш налагодити систему збору відходів чи переробку, заходь на ресурс і вивчай, скажімо, приклад Бучі. У нас вибирають голову, а він на свій розсуд починає щось сам придумувати, коли вже давно все придумано. Створенням інформаційного ресурсу, його наповненням повинно займатися Міністерство регіонального розвитку, а не громадська організація, якою є Асоціація міст. А бучанці, мер міста - молодці. Дуже багато зроблено…

Павло Козирєв,
міський голова Українки:
Років п’ять тому, завдяки саме досвіду Бучі, ми почали первинне сортування сміття. Але основна частина все ж вивозиться на полігон. Ми знайшли місце, де збираємося будувати завод з переробки сміття. Це дорого. Але на нашій території є потужна теплова станція, яка сплачує місту немалі кошти за забруднення.

Олексій Шевцов,
директор КП «Жилбудсервіс», місто Щастя, Луганська область:
Питання, підняті на семінарі, зокрема, по роздільному сортуванню, піднімалися у нашому регіоні кілька років. Та все руки не доходили. У Щасті був полігон, куди звозили відходи, але зараз він повністю вигорів. У селі Олександрівка, що під Луганськом, був завод, де переробляли відходи. Тепер невідомо коли у нас знову постане питання утилізації відходів.

Олег Юрченко,
начальник відділу благоустрою та Ростислав Кралюк, начальник комунального підприємства, Рівне:
На сьогоднішньому семінарі почули для себе багато корисного. Багато нової інформації. Плануємо у себе в місті почати з впровадження роздільного збору сміття.


Сергій Фісай,
начальник відділу благоустрою, Гола Пристань, Херсонська область:
Сподобалася доповідь. Тепер хочу ще подивитися, «пощупати» саме підприємство. Був у нас інвестор, виділили землю, вже й батюшка освятив місце для підприємства, та не склалося. Сподіваємось, що, об’єднавши наш і Цюрюпінський райони, ми зможемо при допомозі держави побудувати у себе підприємство з переробки сміття.

Тарас Костін,
міський голова, м.Переяслав –Хмельницький:
Ми приїхали подивитися, навчитися. Збираємось у себе запроваджувати роздільне збирання сміття. Хочемо щільніше співпрацювати з Наталією Семко.



Ірина Федорів,
товариство «Золота зернина», Бородянка:
Ми в Бородянці і, взагалі, у Київській області збираємо сміття вже півтора роки. Працюємо з підприємствами і організаціями, нам телефонують селищні голови, щоб вивезти стихійні звалища. Ми їдемо туди зі своїм обладнанням, зі своїм вагончиком, зі своїми людьми і вибираємо «під нуль». Замовлень маємо на два роки вперед. Ми примудрилися не брати гроші за вивіз сміття, але заробляти. Вийшли з хати, підняли папірець - і заробили.

Ганна Олійник,
міський голова м. Хоростків, Тернопільська область
Ми закупили за екологічні гроші контейнери. Наразі, сортуємо тільки пляшки. Приватна фірма, яка має сміттєзвалище, їх забирає. Щодо семінару, то я вражена і захоплена. Дуже сподобався рівень постановки питання. Це не просто балачки. Це реально зроблена справа.

Спілкувалася Данута КОСТУРА
4 -2

газета: “Бучанські новини” №48 від 28 листопада 2014 року
 Інші новини по темі:
Навчальний візит працівників органів місцевого самоврядування міст членів Асоціації міст України

Навчальний візит працівників органів місцевого самоврядування міст членів Асоціації міст України

ВИКОНКОМ
26 січня у Бучі відбулися звітні збори регіонального відділення Асоціації міст

26 січня у Бучі відбулися звітні збори регіонального відділення Асоціації міст

Суспільство
У Бучі розпочався дводенний семінар у рамках проекту USAID

У Бучі розпочався дводенний семінар у рамках проекту USAID

ВИКОНКОМ
Асоціація міст України готується до свого 15-річчя

Асоціація міст України готується до свого 15-річчя

Буча та регіон
Практичний посібник з питань формування спроможних територіальних громад

Практичний посібник з питань формування спроможних територіальних громад

Буча та регіон
3 і 4 червня у Бучі проходить семінар з місцевого самоврядування

3 і 4 червня у Бучі проходить семінар з місцевого самоврядування

Буча та регіон
18 лютого: Круглий стіл 'Децентралізація. Погляд місцевої влади"

18 лютого: Круглий стіл 'Децентралізація. Погляд місцевої влади"

Буча та регіон
Всеукраїнський конкурс творчих проектів "Якби мером був я"

Всеукраїнський конкурс творчих проектів "Якби мером був я"

Буча та регіон
АМУ взяла участь у круглому столі «Староста в громаді: статус, мета та завдання»

АМУ взяла участь у круглому столі «Староста в громаді: статус, мета та завдання»

Буча та регіон
Щодо зміни тарифів на комунальні послуги

Щодо зміни тарифів на комунальні послуги

законодавтство
Київ, прес-брифінг АМУ на тему "Бюджет 2020 – це згортання децентралізації" (відео)

Київ, прес-брифінг АМУ на тему "Бюджет 2020 – це згортання децентралізації" (відео)

Буча та регіон
Інновації у водному господарстві

Інновації у водному господарстві

Буча та регіон
Проблеми малих міст

Проблеми малих міст

Бучанські новини
7 грудня – День місцевого самоврядування

7 грудня – День місцевого самоврядування

Буча та регіон
Чергове засідання асоціації містУкраїни відбулося в Бучі

Чергове засідання асоціації містУкраїни відбулося в Бучі

Бучанські новини
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.