«Епідемія» крадіжок

Останні кілька місяців позначилися для міста підвищеною криміногенною обстановкою. Якщо і раніше Бучу можна було назвати неспокійною в плані злочинності, то зараз ситуація набирає більш глобальних обертів. Насамперед, жителі потерпають від крадіжок. Причому, злодії не цураються нічим – однаково «беруть» як коштовні речі, так і якісь дрібнички.

Перерахувати випадки зірваних із жінок прикрас, поцуплених гаманців, мобільних телефонів, сумок і велосипедів може тільки міліція. Та про такі історії місцеві розповідають ледь не щодня. Кажуть і зітхають, бо реально їм допомогти ніхто не може.
Зокрема, це та інші питання порушувалися на апаратній нараді служб і відділів Бучі.

Почали з розгляду перевірки щодо дотримання режиму роботи торгівельних закладів міста та продажу алкогольних напоїв і тютюнових виробів. Про це інформував начальник Бучанського відділу міліції Володимир Ридчик. Він зазначив, що було складено протокол на підприємця, який здійснює діяльність в одному з торгівельних павільйонів по вул. Комсомольській (так званий «п’ятак»). «Відвідали» ще один заклад, який розташований поряд. Але власник магазину, відстоюючи свою правоту, відреагував на візит працівників міліції дуже гостро: ледь не вступив у бійку зі стражами порядку.

«Часто інформація про перевірку доходить до підприємців раніше, ніж ми до них приходимо. Не хочеться ні на кого грішити, але це – факт. А самі бізнесмени поводяться дуже зухвало – підвищують голос, погрожують, дозволяють собі всілякі вислови на адресу представників закону», - сказав Володимир Ридчик.

Проте, увага присутніх була зосереджена на іншому. Бучу, як ніколи, сколихнула серія зухвалих злочинів – квартирних крадіжок, вуличних грабежів.
Цю ситуацію головний правоохоронець міста пояснив так: «У нас після прийняття Закону України «Про амністію» (з квітня цього року), з місць позбавлення волі звільнилося дуже багато ув’язнених. Як правило, сподіватися, що вони стануть на вірний життєвий шлях – марно. Таких – лише одиниці, а решта людей повертаються до звичного способу життя. Найчастіше промишляють грабежами, розповсюдженням і зберіганням наркотиків.
Крім того, у зв’язку з військовими діями на сході країни, концентрація злочинних елементів в рази перевищує минулорічні показники
».

Як у відомому прислів’ї – «Кому війна, а кому – мати рідна». Під час смути завжди наставали «золоті» часи для мародерів та людей, що були у конфлікті із законом. А оскільки Київ та область вважаються благополучними регіонами країни, то почуваються вони тут досить комфортно. Працювати не хочуть, а «поживитися» є чим.
Ще більше дратує зухвалість, з якою скоюють ці злочини – серед білого дня, у натовпі людей, ніби вони є господарями світу.

Можна навести лише кілька прикладів. Жінка йшла людною вулицею Бучі, як раптом до неї підбіг молодик і, зірвавши золоту прикрасу з шиї, побіг геть. А та, шокована і розгублена, оторопіло стояла, доки не вирішила, як діяти далі. Цій жіночці не пощастило двічі. Через деякий час, прийшовши додому, вона побачила відчинені двері і перериті речі – будинок пограбували.
На одній із зупинок міста також стояла жінка в оточенні таких самих пасажирів. Зненацька до неї підбіг чоловік і з силою почав зривати з шиї золотий ланцюжок. При цьому – відверто сміявся своїй жертві в обличчя. Природньо, що жінка почала кричати, підняли галас і оточуючі, проте ніхто не наважився зупинити злодія силою. Золотий хрестик потерпіла затиснула в руці, і таким чим зберегла цінність, а ланцюжок таки зірвали. Причому, сильно порізавши шию – довелося звертатися за допомогою до лікарів.

У районі озера Лісової Бучі (піщаний пляж) на молоду дівчину напали серед дня. Чоловік з косою намагався затягнути її в кущі…
Кривдять і молодих матерів, розраховуючи на їхню безпорадність. Адже мало яка жінка кине у візку немовля і побіжить за злодієм. Зазвичай, реакція одна – спочатку шок, а потім сльози.

І таких випадків – безліч. Про квартирні крадіжки годі й говорити, бо то, як кажуть, давня історія. Якщо це – приватний будинок, то не зупиняють ні "безпечні" пластикові вікна (їх відчиняють на раз), ні «надійні» замки. А потрапити у квартиру – ще простіше, бо «віртуозів» у цій справі в регіоні вистачає.
Та найбільше непокоїть бучанців, що вони не почуваються захищеними і не можуть добитися справедливості. Кожен, хто несе заяву до міліції, розуміє: злочин навряд чи буде розкритим.

Та й сама міліція цього не приховує.
«Як правило, через швидкість того, що відбувається, жертва не може опізнати свого кривдника. А судова експертиза у нас проводиться рідко», - пояснює Володимир Ридчик. Тож, знайти грабіжників дуже складно, практично нереально.
Разом із тим, головний міліціонер міста закликає населення відповідально ставитися до свого майна і допомагати собі самим.

«Ми завжди виїжджаємо на виклики, займаємося справою – це наша робота. Але якщо брати до уваги загальнодержавну статистику, то лише третина злочинів розкривається. А якщо розглядати окремі позиції, то відсоток розкриття буває ще нижчим. Серед таких – і вуличні крадіжки», - пояснив свою позицію начальник Бучанського відділу міліції.
«Не залишайте велосипеди, сумки, телефони (навіть на робочих місцях) без нагляду. Крім того, треба ретельно зачиняти на всі замки квартири, будинки, а гроші й цінності, за можливості, зберігати в банку!», - закликає міліція.


На людський гнів правоохоронці апелюють: у них немає людей, щоб оперативно реагувати на всі повідомлення. Нині у міському відділі міліції працює 6 осіб, хоча за нормативом має бути щонайменше 25 чоловік.

До речі, нещодавно Урядом було зроблено низку змін у законодавчому полі щодо роботи правоохоронних органів. Так, знято законодавчі обмеження щодо служби призовників в органах внутрішніх справ. Відповідне рішення було прийняте на засіданні Кабінету Міністрів України 23 липня 2014 року.
Зокрема, проектом постанови передбачено виключення заборони щодо прийняття на службу в органи внутрішніх справ призовників.

Реалізація цього акта дозволить остаточно врегулювати питання щодо надання відстрочки від призову на строкову військову службу особам рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ на весь період їх служби. Крім того, це дасть змогу зняти в акті Уряду відповідне обмеження щодо неможливості прийняття на службу до органів внутрішніх справ осіб призовного віку.

«Можемо приймати юнаків навіть після закінчення школи – звісно, після проходження ними відповідного навчання. Після цього вони стають повноправними працівниками міліції», - підтвердив Володимир Ридчик.


А враховуючи те, що в Бучі – катастрофічна ситуація з чисельністю правоохоронців і постійною зміною кадрового складу, це може стати виходом із непростої ситуації. Адже якщо бути об’єктивними, то немає можливості заохотити всіх житлом і високою зарплатнею, а з почуття патріотизму нести непросту службу сьогодні мало хто хоче. А для декого це може стати можливістю уникнути мобілізації.
5 -3

Андрій, спеціально для 
 Інші новини по темі:
Податкова: Реалізація  алкогольних напоїв заборонена в приміщені меньше 20кв.м.

Податкова: Реалізація алкогольних напоїв заборонена в приміщені меньше 20кв.м.

Публікації
Бучанське «Чикаго»

Бучанське «Чикаго»

Бучанські новини
Податкова: Звітність з підакцизних товарів подається до 10 травня

Податкова: Звітність з підакцизних товарів подається до 10 травня

Публікації
Ірпінською прокуратурою проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів

Ірпінською прокуратурою проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів

Прокуратура м. Ірпеня
Серійних грабіжників затримано

Серійних грабіжників затримано

Бучанські новини
Випив, закурив - штраф!

Випив, закурив - штраф!

Ірпінський вісник
Робота Бучанського відділу міліції..

Робота Бучанського відділу міліції..

Бучанські новини
Резонансний злочин у Бучі

Резонансний злочин у Бучі

Буча та регіон
Міліція відкрила доступ до розшукової бази даних

Міліція відкрила доступ до розшукової бази даних

Буча та регіон
Люки крали і крадуть

Люки крали і крадуть

Бучанські новини
Прокурор міста Ірпеня провів координаційну нараду керівників правоохоронних органів

Прокурор міста Ірпеня провів координаційну нараду керівників правоохоронних органів

Прокуратура м. Ірпеня
Міліція Бучі – на сторожі інтересів громадян

Міліція Бучі – на сторожі інтересів громадян

Бучанські новини
Ірпінь : продаж алкогольних напоїв з 11.00 до 21.00

Ірпінь : продаж алкогольних напоїв з 11.00 до 21.00

Буча та регіон
Міліція: Що турбує бучанців?

Міліція: Що турбує бучанців?

Бучанські новини
Міліція поверне довіру народу

Міліція поверне довіру народу

Бучанські новини
Коментарів: 1
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.
Serjio_SV
  • Serjio_SV (0)
  • Гостi
  • 1 серпня 2014 21:54
Лох, лише й може, що АТО прикриватися...

1
юрій
  • юрій (0)
  • Гостi
  • 1 грудня 2014 14:46
Міліції в Бучі не має! Звідси й усі біди! Відділок є, на папері є, а насправді її не має!

1
Наталия Рагимова
Увага, ЗЛОДІЙ! Шановні мешканці м. Буча! Допоможіть розпізнати тварюку, яка сьогодні біля ТЦ "Буча-Пасаж" вкрала дитячий велосипед Ardis Leopard у мого сина. Не будьте байдужі, якщо його не зупинити, ви можете бути наступними! Щиро дякуємо за допомогу!

1
Наталия Рагимова
http://youtu.be/q5obrAjIM9s

0