Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Бучанські новини » "Світ перевертається, коли бачимо, як батьки знищують власних дітей"

"Світ перевертається, коли бачимо, як батьки знищують власних дітей"

Про підліткову злочинність більшість знає зі страшних «картинок» у новинах і зведень кримінальних хронік. Стає моторошно, коли замислюємося, яким буде майбутнє для нового покоління. І відганяємо думки, що все це трапляється «десь там», далеко. Тим не менше все це – серед нас.
У які халепи потрапляють наші діти і на що батькам слід звернути увагу – в інтерв’ю з начальником кримінальної міліції у справах дітей Ірпінського МВ, майором Оленою Дорогою.

- Яка ситуація у регіоні щодо підліткової злочинності? У чому вона проявляється?
- Поки що все спокійно. Соціальними службами Бучанської міської ради разом з працівниками міліції проводяться вечірні рейди. Встановлено контроль над проблемними сім’ями. Також перевіряються розважальні та торгівельні заклади щодо недопущення продажу неповнолітнім алкогольних і тютюнових виробів. Якщо діти не досягли 16-річного віку – складаємо протоколи на батьків і відправляємо до суду.

Олена Дорога - начальник кримінальної міліції у справах дітей Ірпінського МВ, майор- Чи багато дітей вживають наркотики?
- У Бучі, регіоні в цілому, вже більше року не виявлялися такі факти. Постійно відпрацьовуємо вищі навчальні заклади – університет і коледжі, де навчаються більш дорослі діти.
Але питання в іншому – багато підлітків палять і вживають слабоалкогольні напої. Це також проблема.
На даний час, спільно з працівниками сектору боротьби з незаконним обігом наркотиків Ірпінського МВМ, проводиться відпрацювання «Батискаф» щодо продажу неповнолітнім наркотичних речовин (психотропних і їх аналогів), які дозволено відпускати в аптеках. Не виявлено жодного факту порушення.
Також проводиться відпрацювання «Генофонд» - у вечірній час влаштовуємо рейди по розважальним закладам з метою виявлення вживання чи торгівлі наркотичними засобами. У школах, в присутності педагогів і соціальних працівників, читаємо відповідні лекції (наркотики, непристойна поведінка, не допустимість надання сексуальних послуг тощо).
Є дещо неадекватні діти. Наприклад, на одному із свят підліток добряче випив і побіг погрожувати всім ножем. Його затримали, викликали батьків, вилучили ніж і склали адміністративні протоколи. Так що по-різному буває.
Шкода батьків, вони тягнуться зі своєю мізерною зарплатою, щоб їх виховати, а діти підносять ось такі «сюрпризи».

- Буває, що неповнолітні зникають?
- Дуже рідко буває, щоб самі йшли з дому.
А от нещодавно стався прикрий випадок. До відділу міліції прийшов батько і написав заяву, що хотіли викрасти його 12-річну доньку. А було все так. Дівчинка йшла по вул. Києво-Мироцькій (біля редакції газети «Бучанські новини») до бабусі. Раптом на неї накинулися і почали кудись тягнути. Добре, що підбігла стороння людина і відштовхнула того чоловіка від дитини. Як стало відомо, це - заробітчанин (спілкувався українською мовою із західноукраїнським акцентом). Знайти його буде непросто.
Тому слід бути пильними, адже подібна ситуація може повторитися і в майбутньому.

- З вашого досвіду, чому діти стають на «невірний» шлях?
- Тому що є неблагополучні сім’ї, в яких вони виховуються: батьки зловживають спиртним, не працюють. Щоб вижити, діти змушені красти. Наприклад, підліток з Коцюбинського поцупив з бучанських супермаркетів продукти харчування – хотів їсти. У Бучі й Ірпені такого криміналу немає, але раніше траплялося, що діти залазили у магазини, приватні будинки. Свої вчинки пояснюють тим, що хочуть якось існувати.
Зараз подібні сім’ї перебувають на обліку і їм, з боку соціальних служб, надається допомога: продукти, путівки, подарунки дітям до свят.
Будемо старатися, щоб таких випадків у майбутньому не було.

- Досить серйозною проблемою є жорстоке поводження з дітьми у родинах…
- Дійсно, це жахливо. Подібне сталося в Ірпені. Мама свого часу перебувала на обліку кримінальної міліції у справах дітей. Після закінчення школи дівчина ніде не працювала, не здобула вищої освіти, потрапила у погану компанію. Зрештою, без чоловіка, народила хлопчика. Дитину вона покинула, але потім через суд забрала. Коли маляті виповнилося вісім місяців, «мама» стала знущатися над ним – наносила тяжкі тілесні ушкодження, на тілі були страшенні гематоми.
Зараз хлопчика усиновили і назвали Левом. Сподіваюся, що і виросте він таким же сміливим, благородним і гордим. Дитинка посміхається, спокійна – тепер з нею все гаразд.
Прикрий факт був зафіксований і в Бучі. Але там ситуація протилежна. У нас на обліку стояв неповнолітній, який знущався над своєю матір’ю. Батьки розлучені. Привід – мама не дає багато коштів. При цьому хлопець брехав родині, що навчається, а насправді – вештався, де йому заманеться. Згідно рішення суду, юнак 6 діб провів за гратами. Хочеться вірити – цей урок йому піде на користь.

- А багато відмовних дітей або «викинутих»?
- На щастя, зараз ні. Але ще десять років тому в Ірпені траплялися подібні випадки – новонароджених залишали на вулиці.
Як вже зазначала, зараз чимало дітей виховуються у неблагополучних сім’ях.
Дана історія трапилося ще наприкінці лютого 2013 року у Бучі. Батьки дитини зловживають алкогольними напоями. Чоловік – безробітній, мама – намагається працювати. Аналогічна поведінка і у бабусі.
Наприкінці нашого робочого дня, до чергової частини зателефонувала збентежена неповнолітня дівчина. Вона повідомила, що знайшла у лісі хлопчика, приблизно 4-річного віку, який був без одягу, по-коліна у снігу. Підліток забрала малого до себе додому – відігріти..
Коли ми прибули на виклик і відшукали його домівку, то побачили таку картину: «тато» знаходився у неадекватному стані – не бачив хто перед ним і що у нього запитують. Бабуся також майже «наздогнала» зятя. Мами дитини – не було.
Зі слів хлопчика, коли ми везли його до Копилівського дитячого центру соціальної реабілітації, його вигнали з дому.
На запитання: чому?, - відповів:
- «Я їм заважав відпочивати».
- А що робили бабуся і тато?
- «Вони щось пили і сварилися».

Зараз дитина знаходиться у притулку, а соціальні служби наглядають за батьками. Якщо вони перестануть пиячити, знайдуть нормальну роботу, зроблять будинок придатним для життя – у них є шанс повернути сина. Якщо ні – їх позбавлять батьківських прав.
Також є бучанська сім’я: мама зловживає спиртним, водить до себе різний «контингент», але не стає на шлях виправлення. Дитина проживала у жахливих умовах. Зараз стоїть питання про позбавлення матері батьківських прав.
Знаєте, світ перевертається, коли бачимо, як батьки знищують власних дітей. І скільки не працюй – ніколи до цього не звикнеш.

- Якщо підліток курить чи п’є біля школи, міліція має право його затримати?
- Процедура наступна: беремо «порушників», йдемо до директора – пояснюємо ситуацію. Керівник навчального закладу дає лист – вказує контакти батьків. Викликаємо дорослих до себе, пояснюємо їм ситуацію, щоб знали, чим займаються їхні діти. Хтось нормально реагує, хтось ні – кажуть, бути такого не може, щоб їхня дитина погано поводилася!
А коли розмовляєш з тими дітьми у присутності батьків – то вони ще й не таке розкажуть. Як правило, деякий час дорослі сидять у легкому «шоці».
Та на щастя, дитяча злочинність знижується, а от доросла – залишається на тому ж рівні. Зокрема, складалися адмінпротоколи щодо надання жінками в Бучі сексуальних послуг, а горе-мами каралися за невиконання батьківських обов’язків тощо.

- До якого часу неповнолітнім дозволено перебувати на вулицях міста?
- Дітям віком до 18 років, без супроводу дорослих, - до 21.30 години. А тим, кому немає 16 років – до 21.00 години. Це – згідно рішення Бучанської міської ради і законодавчих актів Міністерства внутрішніх справ.
Шановні батьки! Будьте уважними до свої синів і дочок, цікавтеся їхнім життям і проблемами. Адже часто діти, позбавлені вашої уваги, з відчаю можуть завдати собі тілесної та моральної шкоди. Недопустіть цього!

Довідка

Олена Михайлівна Дорога.
Народилася у Російській Федерації, Краснодарському краю у родині-династій військовослужбовців. Коли було 5 років, батьки переїхали в Україну. Після закінчення школи було велике бажання вступити до військової служби, але батьки на це відреагували дуже негативно. Сказали, що досить у сім’ї «воєнщини»! Зрештою, піддавшись вмовлянням мами Ірини Іванівни Дорогої (яка потайки подала документи на бухгалтерську справу) – закінчила Ірпінський економічний коледж.
З 2002 року закінчила «школу міліції» в селищі Хотянівка Київської області.
За розподіленням – потрапила на роботу в Ірпінський МВМ. Свою діяльність розпочинала з оперуповноваженої служби у справах дітей.
Також паралельно навчалася в Національному транспортному університеті (спеціальність «бухгалтерський облік і аудит») та у Державному Дніпропетровському університеті внутрішніх справ України, який закінчила у 2010 році.
Людмила ГЛАДСЬКА 
газета: "Бучанські новини" №15 від 12 квітня 2013 року
 Інші новини по темі:
Випив, закурив - штраф!

Випив, закурив - штраф!

Ірпінський вісник
Спиртне продають неповнолітнім

Спиртне продають неповнолітнім

Ірпінський вісник
Буча: Оздоровлення дітей

Буча: Оздоровлення дітей

Управління соціальної політики
Податкова: Реалізація  алкогольних напоїв заборонена в приміщені меньше 20кв.м.

Податкова: Реалізація алкогольних напоїв заборонена в приміщені меньше 20кв.м.

Публікації
"Я ще з дитинства мріяла захищати людей..."

"Я ще з дитинства мріяла захищати людей..."

Молодіжне слово
Ірпінською прокуратурою проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів

Ірпінською прокуратурою проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів

Прокуратура м. Ірпеня
Поліція: 21 грудня неповнолітні були в алкогольній комі біля р.Ірпінь

Поліція: 21 грудня неповнолітні були в алкогольній комі біля р.Ірпінь

Буча та регіон
Обмеження для дітей віком до 16 років

Обмеження для дітей віком до 16 років

Бучанські новини
Режим роботи торгівельних закладів — під контролем

Режим роботи торгівельних закладів — під контролем

Бучанські новини
Своя служба у справах неповнолітніх

Своя служба у справах неповнолітніх

ВИКОНКОМ
Адмінвідповідальність за паління

Адмінвідповідальність за паління

законодавтство
Податкова: Звітність з підакцизних товарів подається до 10 травня

Податкова: Звітність з підакцизних товарів подається до 10 травня

Публікації
Прокурор міста Ірпеня провів координаційну нараду керівників правоохоронних органів

Прокурор міста Ірпеня провів координаційну нараду керівників правоохоронних органів

Прокуратура м. Ірпеня
Робота Бучанського відділу міліції..

Робота Бучанського відділу міліції..

Бучанські новини
Працівники міліції відзначили кращих у конкурсі малюнку

Працівники міліції відзначили кращих у конкурсі малюнку

відділ освіти
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.