На прийомі у народного депутата

27 лютого, в приміщенні Бучанської міської ради, депутат Верховної Ради України Ярослав Москаленко проводив виїзний прийом громадян. Поспілкуватися з ним, отримати відповідь на «наболіле» прийшла чимала кількість бучанців. А дехто навіть прибув із Вишгорода. До розмови приєднався і Бучанський міський голова Анатолій Федорук, адже мова йшла про питання територіальної громади.

Пропонуємо вам фрагменти діалогу між жителями і посадовцями. Можливо, відповіді на деякі запитання будуть корисними і для вас.

- Ви хоч і не балотувалися від нашого округу, але я сподіваюся на вашу допомогу. Я працюю в Ірпінському військовому госпіталі. Нам дуже потрібен спеціальний томограф (такого немає в регіоні), який би допомагав діагностувати складні стани і рятувати людям життя. Нещодавно стався випадок: у людини – інсульт. Провели огляд і з’ясували, що утворилася аневризма (відросток на судині, який може в будь-який момент розірватися). Потрібна термінова операція, час йде на хвилини. Але без спеціального обладнання ми не можемо бачити, в якому саме місці ця «проблема».
Якщо б у нас був даний томограф, ми могли б рятувати людей.
Допоможіть нам, будь ласка, в цьому питанні! Або хоча б підкажіть, до кого можна звернутися…

- Ярослав Москаленко: Це питання – реально вирішити. Я обов’язково відвідаю ваш лікувальний заклад і поспілкуюся з командиром. Думаю, разом ми зможемо знайти потрібний вихід і придбаємо томограф.

- Доброго дня! Ми приїхали з Вишгорода. Ситуація така: мій колишній чоловік зайшов у квартиру і викрав нашого сина, коли нікого не було вдома. У себе він тримає його третій тиждень, хлопчик не ходить до школи, не відвідує гуртки, репетиторів. Нас до нього не пускають. Зриваються вистави, в яких він грає головну роль, атестації у школі. Дитина обдарована, а чоловік намагається зробити із сина хворого, бере якісь сумнівні довідки у лікарів. Живе в однокімнатній квартирі зі співмешканкою, де ще п’ятеро собак, дві кішки та папуга. І малого навіть на вулицю не випускають. Ми не можемо добитися того, щоб повернули дитину, хоча заяви лежать і в прокуратурі, і в міліції, і в соціальних службах. По цьому питанню призначено суд на 5 березня 2013 року.
Хлопчик абсолютно здоровий і адекватний. Допоможіть!

- Я знаю вашого сина – бачив як він грав у виставі. Прекрасний, розумний хлопець! Дуже шкода, що таке сталося.
Згідно нового КПК, при розлученні, якщо відразу не визначити з ким буде дитина, то на неї мають рівні права і батько, і мати. Тому це питання вирішуватиметься в суді. Як правило, дитина залишається жити з матір’ю, а для батька визначаються певні дні, які він може з нею проводити. Думаю, так буде і у вашому випадку – я цілковито на вашому боці. Обов’язково проконтролюю це питання і дам відповідні доручення компетентним людям. Якщо буде потрібно, з’явлюся у суді.

- До вас звертається інвалід Великої Вітчизняної війни, учасник бойових дій, житель Бучі. Мені потрібно робити операцію на очах, а це - платно. Я маю заощадження в Ощадбанку, допоможіть мені отримати ті кошти і відновити зір.
- Ви ж маєте чорнобильське посвідчення. Давайте ми вам зробимо операцію за державні кошти – я домовлюся з лікарем і відповідною клінікою. Це буде простіше і швидше, ніж зняти гроші з книжки. Вони всі будуть віддані вам, але поетапно – за певний період часу. В цьому році знову видаватимуть по тисячі гривень.
Даю вам номер телефону начальника управління з надзвичайних ситуацій. По чорнобильській програмі держава фінансує лікування. Попередня домовленість вже є, але ви остаточно обговорите з ним усі моменти.

- Ярослав Миколайович, я до вас по особистому питанню. Хотілося б скористатися своїм законним правом на отримання земельної ділянки у зв’язку зі складними житловими умовами. У квартирі, де я мешкаю, два власника (крім того, проживає велика кількість людей). А я хочу мати власне житло.
- Ви були на прийомі в міського голови?
- Ні, але я написав заяву на отримання земельної ділянки і мене поставили на чергу.
- Це питання – прерогатива органів місцевого самоврядування і надання земельних ділянок відбувається з подачі міськвиконкому на сесію ради – голосують депутати. Тому потрібно приходити на засідання відповідних комісії, на сесію – пояснювати ситуацію і домагатися позитивного рішення для вас. Це питання не залежить від волі одного чиновника, його вирішує громада, яку представляють депутати. Тож, не знаю, наскільки я можу вам допомогти вирішити дану ситуацію.
- Я думав, може ви якось можете посприяти мені…
- Можу до вашої заяви докласти своє депутатське звернення. Але остаточне рішення все одно прийматиме Бучанська міська рада. У будь-якому разі вона повинна надати вам якісну відповідь-роз’яснення. Адже тих, хто хоче отримати земельну ділянку, – тисячі. Але є якісь правила черговості, пільг, які має той чи інший громадянин тощо. Може, і ви потрапляєте у таку категорію. Тож, детально у заяві опишіть вашу ситуацію.

- Сьогодні вранці слухала виступ Петра Симоненка, в якому він говорив про ліквідацію ЖЕКів. Була шокована. Такого не можна робити, що ж тоді станеться з нашим комунальним господарством – то ж буде безлад! Сама я за фахом – енергетик.
Нехай краще Симоненко займеться курцями: це якийсь жах – закидали недопалками всю країну… Вибачте, що турбую, але це «крик душі»…

- Я не думаю, що ЖЕКи будуть колись ліквідовувати – вони мають право на існування. Крім того, хто тоді буде слідкувати за територіями загального користування?! Тому не турбуйтеся – все буде добре.
Сьогодні стоїть питання реформи житлово-комунального господарства, але лише з метою покращення якості їх роботи і державного фінансування. Про ліквідацію мова не йде.

- Я – інвалід Чорнобиля. Свого часу виграв суд щодо перерахунку пенсії і компенсації. Два місяці мені виплачували нову пенсію, але потім в бюджеті закінчилися гроші – і виплати припинилися. Звертався у різні інстанції, але все марно.
- Дивлюся ваші документи і бачу – закінчилася дія виконавчого провадження. Вам необхідно його терміново продовжити. Сьогодні в цьому плані пішли певні зрушення. Кабінетом Міністрів України прийнято рішення оформити цій категорії громадян зобов’язання. Тобто, Казначейство має відкрити асигнування на ці кошти і в бюджеті з’явиться строка: «державний борг».
Якщо б у вас виконавчий лист сьогодні ще був дійсним, ви б прийшли у Казначейство і вони автоматично оформили даний платіж. Щоправда, ви поки що не змогли б зняти ці кошти, поки не буде відповідної Постанови Кабміну. Але виплати «чорнобильських» коштів поновляться. Швидше за все їх «розіб’ють» на частини.





Також і до депутата Верховної Ради, і до міського голови громадяни зверталися з «квартирним питанням». Проблеми – глобальні, які складно вирішити одразу або дати певну пораду.
Так, Анатолій Федорук повідомив: «З весни пропонуємо відвести близько 15 га території у мікрорайоні Тарасівський під проект багатоквартирних житлових будинків. Точніше, реалізуємо соціальну програму «50 на 50» (50% вартості житла відшкодовує місто у вигляді проекту, доріг, комунікацій, а половину сплачує інвестор – людина фактично купує квартиру за її собівартість). Якщо сьогодні забудовник продає житло по 800-900 умовних одиниць за 1 кв. м, то на «пільгових» умовах воно коштуватиме 350-400 умовних одиниць за 1 кв. м. Єдине, коли реалізовуватимо цей проект, повинні чітко відслідковувати – хто інвестор.Це реальний шлях, який ми пропонуємо для того, щоб можна було в якійсь мірі вирішити ситуацію із житлом у Бучі», - розповів міський голова.
Після прийому Ярослав Москаленко і Анатолій Федорук відвідали бучанську загальноосвітню школу №5, яка ще в минулому році мала статус школи-інтернату. Зустріч з трудовим колективом навчального закладу переважно торкалася спірних моментів, які виникали при зміні підпорядкування. Але, поспілкувавшись з педагогами, стало зрозуміло, що робота ведеться у звичайному режимі, процес адаптування до змін минув, і школа надалі готова давати високі знання обдарованим дітям.


Підготувала Людмила Гладська
газета: «Бучанські новини» №9 від 1 березня 2013 року
 Інші новини по темі:
Інтерв’ю з депутатом Бучанської селищної ради - Василь Олексюк

Інтерв’ю з депутатом Бучанської селищної ради - Василь Олексюк

ВИКОНКОМ
Конструктивної розмови не вийшло

Конструктивної розмови не вийшло

Бучанські новини
Бучанським медикам  подарували два авто

Бучанським медикам подарували два авто

Буча та регіон
Консультує хірург: Що треба знати про апендицит

Консультує хірург: Що треба знати про апендицит

статті
Учні з бучанської ОТГ на екскурсії у Верховній Раді України (фото)

Учні з бучанської ОТГ на екскурсії у Верховній Раді України (фото)

Буча та регіон
Міська рада: Про утворення старостинських округів Бучанської ОТГ

Міська рада: Про утворення старостинських округів Бучанської ОТГ

ВИКОНКОМ
Бучанська міська рада: Відновлено особистий прийом громадян

Бучанська міська рада: Відновлено особистий прийом громадян

ВИКОНКОМ
Буча: «Земельних» питань не буде – чекаємо на Генплан

Буча: «Земельних» питань не буде – чекаємо на Генплан

Бучанські новини
Бучанський міський голова з робочим візитом у Франції

Бучанський міський голова з робочим візитом у Франції

Буча та регіон
14 грудня, Буча: Круглий стіл "Налагодження ефективного діалогу..."

14 грудня, Буча: Круглий стіл "Налагодження ефективного діалогу..."

Бучанські новини
АМУ взяла участь у круглому столі «Староста в громаді: статус, мета та завдання»

АМУ взяла участь у круглому столі «Староста в громаді: статус, мета та завдання»

Буча та регіон
Безоплатна приватизація - лише один раз

Безоплатна приватизація - лише один раз

Бучанські новини
12 грудня відбулася позачергова сесія Бучанської міської ради

12 грудня відбулася позачергова сесія Бучанської міської ради

Бучанські новини
Ірпінському екс-депутату повідомлено про підозру вдарив головою в обличчя депутата Київської обласної ради

Ірпінському екс-депутату повідомлено про підозру вдарив головою в обличчя депутата Київської обласної ради

Буча та регіон
Буча визнала Російську Федерацію державою-агресором (+опитування)

Буча визнала Російську Федерацію державою-агресором (+опитування)

ВИКОНКОМ
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.