Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Ірпінський вісник » «ІРПІНЬВОДОКАНАЛ»: залишити місту чи віддати області?

«ІРПІНЬВОДОКАНАЛ»: залишити місту чи віддати області?

До новоствореного комунального підприємства Київської обласної ради «Київська регіональна комунальна компанія» хочуть забрати структурні підрозділи «водних» підприємств 30-ти міст Київщини. З якою метою? І чи піде це на благо територіальним громадам?

Виявляється, процес уже пішов.
Техніко-економічним обґрунтуванням доцільності її створення, за дорученням керівництва області, вже давно займаються експерти. Минулої п’ятниці вони побували в Ірпені. До нас приїхали директор Київської регіональної комунальної компанії Іван Жуль, експерт з економічних питань Наталія Лисак, з технічних — Олег Плахотнік. Мета візиту — переконати місцеву владу і громаду в доцільності створення обласної «водної» компанії.

З «нашого боку» у нараді взяли участь міський голова Володимир Скаржинський, секретар міської ради Олег Білецький, начальник відділу економіки Світлана Демченко, депутати міської ради Олександр Маркушин, Юрій Денисенко, Андрій Страховський, Ольга Олійнич, Петро Ященко, Ігор Вишняков, Богдан Мельничук, Валерій Пеший, виконуючий обов’язки начальника КП «Ірпіньводоканал» Віктор Коваленко та інші.

Інформація про те, що від Ірпеня хочуть «відірвати» одне з кращих комунальних підприємств не тільки столичної області, а й України, для багатьох стало великою несподіванкою. Отож послухаємо обидві сторони.


Є НЕГАТИВНИЙ ПРИКЛАД


Володимир Скаржинський, відкриваючи ділову розмову, констатував: «Ми зібрали депутатський корпус, актив міста, щоб визначитися, чи «виходити» з цим питанням на сесію. Свого часу наш Ірпінський водоканал був підпорядкований обласному водоканалу, який знаходився в Білій Церкві. З того часу минуло багато років. Ми знаємо, як тоді працювали і як зараз, і на кого нам розраховувати. Є негативний приклад: декілька років у обласній комунальній власності перебувала «Ірпіньтепломережа».
Через це ми дуже набідкалися. Згадайте: опалювальний сезон в Ірпені навіть розпочинали після… Нового року. Віддали області все, а отримали «баранку» проблем: майна немає, техніки також, борги величезні.
У кінцевому підсумку — велике незадоволення людей».

ВРАХОВУЄМО ДОСВІД ЗІ ЗНАКАМИ МІНУС ТА ПЛЮС


Олег Плахотнік: «Нас, експертів, обласна влада попросила проаналізувати технічний та економічний стан водоканалів у 30-ти містах Київщини. Мета — встановити по регіонах України єдиний тариф на воду і тепло.
Піонерами в цій справі стали Луганська та Донецька області. На стадії реформування перебувають Київщина та Автономна Республіка Крим. У нинішньому році в усіх областях мають бути створені регіональні компанії.
Це є державна політика, а не якийсь інший мотив.

Власник регіональної комунальної компанії — Київська обласна рада. Вона прийняла її статут; це прозорий документ, який можна знайти на сайті. Враховуємо досвід зі знаками мінус та плюс. При об’єднанні всіх водоканалів у одну компанію планується модернізувати виробничі процеси, починаючи з якості питної води (в Ірпені через 10-15 років може бути проблема з її забезпеченням).

Другий момент стосується якості очистки стічних вод — у «Ірпіньводоканалу» є проблема з Київським водоканалом, який нав’язує свої тарифні умови, крім цього, виставляє штрафні санкції за забруднення стоків миючими засобами. Отож вам треба мати свої локальні очисні споруди.

Третій момент: необхідна модернізація всього виробничого циклу, зокрема для регулювання технологічного тиску в мережах.
В «Ірпіньводоканал» згідно з бізнес-планом планується інвестувати майже 22 млн. грн. Але з розмови з міським головою ми зрозуміли: це дуже мала сума, бо на «виході» є проект на очисні споруди вартістю майже 80 млн. грн.

У рамках обласної компанії буде розроблена єдина інвестиційна програма. Фінансування здійснюватиметься за рахунок її виробничої діяльності, а також за кошти обласного бюджету та кредитування міжнародних фінансових організацій. Ми вже обговорювали ці питання з Європейським банком реконструкції та розвитку, Міжнародним банком реконструкції та розвитку, Міжнародною фінансовою корпорацією. Знаємо їх вимоги. Наш підхід, який ми пропонуємо, закордонних інвесторів задовольняє. Окремо зазначу: міжнародні фінансові організації не беруть майно під заставу кредитів, а працюють з бізнес-планом та обіговими коштами.

Про тарифну політику. Зараз у вас тарифи не покривають собівартості послуг приблизно на 15%. Через це ірпінське підприємство збиткове. У більшості міст Київщини тарифи сформовані з нульовою рентабельністю (тариф відповідає собівартості). У жодному з водоканалів не закладена інвестиційна складова. Скажімо, по «нулях» у місті Вишневому. Але якщо місцевому водоканалу потрібна допомога, то він звертається до міської ради.

Наголос роблю для засобів масової інформації: експерти опрацювали прогнозний регіональний тариф з урахуванням 12-відсоткової рентабельності. Він дещо вищий від ірпінського. «Ірпіньводоканал», коли стане структурним підрозділом обласної компанії, не підлягатиме скороченню. Це не балаканина, а економічно обґрунтований підхід. Скорочення можливе тільки тоді, якщо мінятимуться тарифи».

МАЄМО МОЖЛИВІСТЬ ЗАЛУЧАТИ КРЕДИТИ МІЖНАРОДНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ


Наталія Лисак: «Ми проаналізували, за дорученням обласної держадміністрації, фінансовий стан водоканалів області. Всі вони мають збитки — від 200 тис. до кількох мільйонів гривень. Скажімо, у 2010 році «Ірпіньводоканал» отримав прибуток — 1,2 млн. грн., а вже у 2011-му — збиток у сумі 281 тис. грн. Це не провина підприємства. Бо зараз самостійно «рулювати» нелегко — ледве не щомісяця зростає ціна за електроенергію, свої умови диктує Київський водоканал.

Як відпрацьовували єдиний регіональний тариф? Ми взяли всі фактичні витрати підприємств області та з’ясували собівартість води і стоків. Підприємства у тарифи не закладають капітальні вкладення. Це необхідно робити тоді, якщо належним чином затверджена інвестиційна програма.
Усі підприємства пішли шляхом найменшого опору — тарифи затверджують на рівні нульової рентабельності. Отож вони не мають «каналу» для розвитку, модернізації.

Ми розробили прогнозну інвестиційну програму. І вийшли на такий тариф: для населення — 11,7 грн., для бюджетних організацій — 12,21. Середній тариф (без категорії на споживачів) по воді та стоках становить 12,4 грн.
У ці тарифи включені капіталовкладення. При розрахунках ми брали за основу показники 2011 року. Зараз уже 2013-й, тому змінилися доходна і витратна частини.

Ми маємо можливість залучити кредити міжнародних фінансових організацій. Зокрема, дуже вигідний кредит нам готовий надати Світовий банк реконструкції та розвитку. Правда, він диктує свої умови по направленню цього кредиту.
Дохід регіональної компанії планується на рівні 300 млн. грн. Така сума є привабливою для міжнародних фінансових організацій.

Про фінансову політику. Фінансові потоки розподілятимуть згідно з бюджетом, який захищатиме структурний підрозділ. Це європейська практика. Що стосується податкових відшкодувань. Ми керуємося новим Податковим кодексом.
Якщо обласна компанія має структурні підрозділи в містах, то вона «розщеплює» податки і вони залишаються на місцях. Ми затверджуємо регіональні тарифи, щоб туди можна було закласти і капітальні вкладення».

На це Володимир Скаржинський відповів: «У тариф ніхто не закладатиме кошти на капітальні вкладення. Тому що це викличе обурення. Завжди ми шукали інші шляхи, як допомогти водоканалу. Зверталися, зокрема, за допомогою до забудовників. І вони нам йшли назустріч».

Продовжив Олег Плахотнік: «Є статут обласної компанії. І, на нашу думку, там повинен бути передбачений розділ взаємодії компанії з органами місцевого самоврядування. Зараз керівник водоканалу призначається міським головою. Тепер його має призначати директор обласної компанії.

Він має обов’язково враховувати думку міського голови, без цього роботи не буде.
«Ірпіньводоканал» нікуди не переноситься, тобто свою адресу не змінює. Залишаються на місці його насосні станції, інше обладнання. Багатьох цікавить механізм приєднання. Спочатку сесія міської ради приймає рішення про приєднання або відхиляє цей проект. Якщо ж воно позитивне, лише тоді починає працювати комісія по складанню акта прийому-передачі активів. Підписаний комісією Акт передачі майна, за дорученням сесії, затверджує міський голова. Лише після всіх цих процедур фонди підприємства переходять в обласну власність.
Усі «водні» підприємства області, на думку губернатора, мають увійти в компанію до 2015 року».

ДУМКОЮ ІРПІНСЬКИХ «ВОДЯНИКІВ» ХТОСЬ ЦІКАВИВСЯ?


Віктор Коваленко, виконуючий обов’язки начальника «Ірпіньводоканалу»: «За останні п’ять років у розвиток підприємства вкладено 75 млн. грн.! Це кошти державні, інвесторів, бюджету розвитку тощо. Сьогодні у нас тариф найнижчий у Київській області, за винятком Броварів і Білої Церкви, які беруть воду з річок.

Ми маємо: 102 свердловини, 27 каналізаційно-насосних станцій, 6 водозаборів, тому витрачаємо багато електроенергії. Є проблема з Київським водоканалом — нам виставляють штрафні санкції за забруднення стоків миючими засобами. Але ми тут до чого?! Це ж населення «засмічує»! Тобто є проблема на рівні держави.
У нас розроблена інвестиційна програма: 27 млн. грн. — реконструкція колектора, 5 млн. грн. передбачено на станцію знезалізнення — є її проект і експертиза. А на станцію знезалізнення в Бучі передбачено 2 млн. 660 тис. грн.
Підготовлено проект насосної станції та знезалізнення в Гостомелі. У нас програма розроблена по 2014 рік. І ми її виконуємо.
Якщо створювати обласну компанію, то повинні бути конкретні інвестори. Бо якщо збереться 30 «голих» підприємств і їм усім припаде 300 млн. грн., чекати поліпшення ситуації не доведеться».

Петро Ященко, депутат міської ради, голова комісії ЖКГ, начальник КПП «Теплоенергопостач»: «Я маю бага-
торічний досвід у цих питаннях. Звісно, у створенні обласного підприємства є якесь раціональне зерно. Зокрема, ви маєте досвід з співпраці міжнародними організаціями.
Але… Чому відразу забирати майно? А чи не думали ви про асоціативну участь усіх водоканалів? Треба ж спочатку переконати людей, що така обласна структура потрібна на ринку.
Я буду голосувати проти, тому що від такого об’єднання Ірпінь нічого хорошого не отримає. Коли прийде 30 бідних, один багатшим не стане».

Контраргумент експерта
Олега Плахотніка: «Це не ми приймали рішення, а обласна рада — до неї треба апелювати».

А ЯКА ВАША ДУМКА?
Цікавий момент: обласна регіональна компанія зареєстрована в Броварах. Дехто висловлює занепокоєння, чи не відбудеться з часом «прихватизація» водоканалів.
Звертаємося до активу міста, громадських організацій, небайдужих ірпінчан: ми окреслили проблему, яка є надзвичайно актуальною. Отож запрошуємо вас до розмови на сторінках газети.

ПОЗИЦІЯ МІСЬКОГО ГОЛОВИ
Володимир Скаржинський, вислухавши експертів, констатував: «Ви кажете, що обласна компанія планує річний дохід у сумі 300 млн. грн. Яким чином буде надаватися пріоритет, куди вкладати кошти? Є 30 міст, і якщо кожному дати по мільйону — це не гроші. Хто буде у фаворі? Сьогодні Ірпінський водоканал — один із кращих в області, і не тільки. Звісно, ви йому не будете надавати перевагу, пріоритет зробите для тих підприємств, у яких нечистоти течуть у річки».

ПОЗИЦІЯ ДЕПУТАТІВ МІСЬКОЇ РАДИ
Олександр Маркушин: «Ви турбуєтеся про свою компанію.
Але погано, що про наших людей не думаєте. Для проведення експертизи вас обрали окремі чиновники, а нас обрали наші виборці.
Як ми, міський голова, депутати, будемо впливати на вашу компанію? Узагалі, що від такого реформування виграє Ірпінь?
Тариф підніметься на 15%. Ця обласна організація вийде з-під контролю міста. І виникне така ситуація як з «Ірпіньтепломережею» — повний хаос».

Юрій Денисенко: «Якщо передати наш водоканал в обласну комунальну власність, влада не буде мати впливу на нього. Це дуже важливе питання, його треба виносити і на громадські слухання. Я можу вже сказати: буде безліч обурених. Люди підуть до міського голови, звертатимуться до депутатів. Ірпінчани відчують підняття тарифу. Але яким чином вони відчують якість надання послуг? Ніяк!».
Василь ЗАКРЕВСЬКИЙ 
газета: «Ірпінський вісник» № 6 від 1 лютого 2013 року
Ірпіньводоканал, тарифи на воду
 Інші новини по темі:
Комісія Київської облради - не встановила фактів порушень в діяльності посадових осіб Бучанської міської ради

Комісія Київської облради - не встановила фактів порушень в діяльності посадових осіб Бучанської міської ради

Буча та регіон
28 квітня у Бучі відбувся круглий стіл “Великий Київ! Від ідеї до реалізації”

28 квітня у Бучі відбувся круглий стіл “Великий Київ! Від ідеї до реалізації”

Буча та регіон
Чому заважає працювати обласна рада?

Чому заважає працювати обласна рада?

Ірпінський вісник
Ірпінська ОДПІ Київської області ДПС повідомляє

Ірпінська ОДПІ Київської області ДПС повідомляє

Публікації
Представлено голову Бучанської районної державної адміністрації

Представлено голову Бучанської районної державної адміністрації

Буча та регіон
Бучанська міська рада: Оприлюднено новий склад виконкома та депутатських комісій

Бучанська міська рада: Оприлюднено новий склад виконкома та депутатських комісій

Буча та регіон
Освітяни створили свою профспілкову організацію

Освітяни створили свою профспілкову організацію

відділ освіти
Проведення ІІІ Малих Олімпійських ігор серед дітей та молоді Ірпінського регіону

Проведення ІІІ Малих Олімпійських ігор серед дітей та молоді Ірпінського регіону

Буча та регіон
Спланована акція провалилась

Спланована акція провалилась

Ірпінський вісник
Малі Олімпійські ігри стали святом спорту та здоров’я

Малі Олімпійські ігри стали святом спорту та здоров’я

Ірпінський вісник
У Вишгороді збудують олімпійську базу зимових видів спорту

У Вишгороді збудують олімпійську базу зимових видів спорту

Суспільство
В регіоні приступили до розробки електронної картки жителя Київщини

В регіоні приступили до розробки електронної картки жителя Київщини

Буча та регіон
Ірпінська ОДПІ повідомляє про відкриття Центру обслуговування платників податків

Ірпінська ОДПІ повідомляє про відкриття Центру обслуговування платників податків

Публікації
Підписання меморандуму між Бучанською міською радою та ДП «Антонов»

Підписання меморандуму між Бучанською міською радою та ДП «Антонов»

Буча та регіон
Бучанські діти брали участь обласному збору лідерів

Бучанські діти брали участь обласному збору лідерів

відділ освіти
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.