«Доля» усміхнулась співакам

У Бучі відбулося свято пісні – тут проходив Міжнародний пісенний фестиваль «Доля». Його «батьком» (як і вже традиційної «Прем’єри пісні») є народний артист України Мар’ян Гаденко.
17 жовтня на нашій землі зібралася творча молодь і студенти з 15 регіонів України, республіки Білорусь та Російської Федерації.

Впродовж двох конкурсних днів у Києві вони демонстрували свої пісенні таланти і боролися за головний приз. А до Бучі, на гала-концерт, привезли лише найкращі номери.

На фестивалі були присутні почесні гості: заступник директора благодійної організації Президентського фонду Леоніда Кучми «Україна» Тетяна Мельник, видатний державний, політичний та громадський діяч, генерал Василь Дурдинець, начальник управління культури й туризму Київської облдержадміністрації Ігор Подолянець, народний артист України Мар’ян Гаденко. Їх зустрічав Бучанський міський голова Анатолій Федорук.

Розпочалося пісенне свято з приємного – церемонії нагородження. Відзнаки отримали дипломанти фестивалю, володарі першої, другої та третьої премій. До речі, серед обдарованої молоді була і наша землячка – студентка Київського педагогічного університету ім. Драгоманова Ольга Баклан, яка виконала на творчому вечорі дві пісні.
Також деяким конкурсантам вручили відомчі нагороди – диплом Міністра та спеціальний приз.

А переможцями «Долі» стали Олеся Франків з міста Сторожинець (Буковина). Дівчині дали сертифікат на подорож до Парижа зі змогою виступити із сольним концертом в культурно-мистецькому центрі України у Франції. У репертуарі юної співачки 48 пісень, які вона виконує на десятьох мовах.

Володарем гран-прі фестивалю став Артем Кондратюк із селища Озерне Житомирської області. Хлопець навчається у Житомирському інституті культури й мистецтв. Його нагородили дипломом та грантом Леоніда Кучми в розмірі 5000 гривень.
Володарем Кубку Президента України також став Іван Куренівський з міста Бровари Київської області. Він є солістом Державного академічного ансамблю пісні й танцю МВС України. Юнак отримав сертифікат на 5000 гривень і нагороду Міністерства внутрішніх справ.

Як сказав засновник фестивалю Мар’ян Гаденко, усі не могли стати переможцями. Але всі були талановитими, індивідуальними. Щодо фестивалю, то він отримає «прописку» в Бучі. «З цього міста ми його вже нікуди не віддамо», - сказав Марян Ілліч.
Також від імені Національного фонду культури золотою медаллю за високий професіоналізм була нагороджена незмінна ведуча фестивалю «Доля» і «Прем’єра пісні» Ірина Макєєва.
Після цього розпочався трьохгодинний цікавий концерт. Яскраві виступи солістів та гуртів, сильний вокал, невимушеність вкотре переповнили серця глядачів теплими почуттями.

За подаровані приємні миті їм віддячували бурхливими оплесками і дарували квіти.
На змінну молодим виконавцям вийшли вже заслужені й народні артисти України, які також щиро дарували свої твори жителям Бучі. Це – заслужені діячі мистецтв України Ганна Чубач і Зоя Кучерява, поет-пісняр Василь Іваницький, заслужена артистка України Марта Шпак, заслужені артистки Автономної республіки Крим дует Анна-Марія, володар гран-прі міжнародних та всеукраїнських конкурсів Тетяна Нестеренко, лідер гурту «Аква-Віта» Ігор Балан та багато інших творчих людей.

Прощальною ноткою незабутнього свята став фінальний виступ Мар’яна Гаденка та усіх артистів. А ще глядачам пообіцяли: фестивалю «Доля» в Бучі бути!

З ІСТОРІЇ
«Доля» була заснована у далекому 1989 році в Чернівцях й після тривалої перерви знову почала збирати пісенні таланти з усіх куточків України. Саме цей фестиваль дав путівку у життя «Піккардійській терції», Ані Лорак, Катерині Бужинській, Наталі Бучинській.
У фестивалі брали участь представники української діаспори Росії, Білорусії, Канади, Америки, Югославії, Румунії, Польщі, Болгарії, Угорщини, Ізраїлю, Грузії. Співголовами журі були народні артисти України Назарій Яремчук, Микола Мозговий та Костянтин Огнєвой.


ПРЯМА МОВА

Анатолій Федорук,
Бучанський міський голова:
- Відступлю від сценарного плану і зроблю акцент на ще одній історичній події, до якої має безпосереднє відношення благодійний фонд Леоніда Кучми. Саме в нашому місті з нагоди 450-ліття з дня першого друку видання Пересопницького Євангелія, з’явилася на світ його факсимільне відтворення.
Тож, приємно, що традиція відтворення духовності українського народу продовжується в пісні. Ще приємніше, що ця пісня лунає з бучанської сцени. Переконаний, що фестиваль «Доля» буде традиційним в нашому місті.

Василь Дурдинець,
генерал, громадський і державний діяч:
- Я хотів би від імені Міністра, колегії міністерства щиросердечно привітати всіх учасників цього дійства. Думаю, що особливо щасливі переможці, бо в них є перспектива.
Добре, що є люди, які опікуються творчою молоддю, студентством і дуже багато роблять, щоб підтримати їх матеріально, морально і дати щасливу дорогу в майбутнє. Низький їм уклін.
А жителів міста вітаю з тим, що, схоже, пісенна столиця переноситься до Бучі!

Тетяна Мельник,
заступник директора благодійної організації Президентського фонду Леоніда Кучми «Україна»:
- На жаль, Леонід Кучма не зміг бути присутнім у цій залі. Всі ми розуміємо, що Президент залишає за собою цей державний статус на все життя. Він має дуже важливі зустрічі, які не можна скасувати. Тому за дорученням Леоніда Даниловича, хочу передати вам його щирі вітання.
Ще Леонід Кучма згадав слова Тараса Шевченка, які були написані в холодному Петербурзі: «Наша дума, наша пісня – не вмре, не загине. От де буде наша слава, слава Україні!» В цьому є рація, «Доля» житимо довго й щасливо і породжуватиме нові таланти.

Ігор Подолянець,
начальник управління культури й туризму Київської облдержадміністрації:
- Зважаючи на «географічну» приналежність виконавців, я зрозумів, що творчість немає кордонів. Це говорить про те, що ми співоча нація. Я гордий, що серед переможців є наш земляк із Броварів, який представляє Київщину.
Я також передаю вітання від голови Київської облдержадміністрації Анатолія Присяжнюка з побажанням добра і щастя.
Мар’ян Гаденко каже, що Буча тепер стане фестивальним містечком. Тож, Анатолію Петровичу, доведеться будувати нове приміщення, аби вмістити всіх бажаючих прийти на концерт. Успіхів і снаги вашій владі!


БЛІЦ-ІНТЕРВ’Ю

Василь Дурдинець: «Я завжди підтримував творчих людей»

Ми запитали у поважного генерала внутрішньої служби України про його ставлення до творчості й до відродження української пісні.
- Василю Васильовичу, чи часто ви буваєте на таких пісенних святах?
- На жаль, ні. Тому що по роду своєї служби я повинен займатися роботою, яка входить до сфери діяльності Міністерства внутрішніх справ. У житті я пройшов досить цікавий шлях: був у комсомолі, МВС України, у Верховній Раді України, працював у складі п’яти урядів Кабінету Міністрів України, деякий час виконував обов’язки Прем’єр-Міністра України, був Міністром з питань надзвичайних ситуацій, послом України в Угорщині. Тому – весь час у справах. Але я завжди підтримував творчих людей: і молодих, і юних, і більш старшого віку. Всі вони старалися через українську пісню збагачувати наші славні традиції, щоб передавати їх з покоління в покоління. І я думаю, що сьогоднішній міжнародний пісенний фестиваль ще раз показує: є такі митці, організатори, які стараються зробити для молоді щось хороше, дають можливість творчо зростати. Тому добре, що в місті Бучі проводяться такі пісенні свята. Я думаю, що Буча – чудове місто, яке буде прославляти все українське.
Я хочу передати вітання жителям міста, побажати їм щасливої долі і здоров’я!
- А самі ви любите співати?
- Так, але коли є настрій.
- Яка улюблена пісня?
- Пісня «Рідна мати моя». Адже найсвятіше для кожної нормальної людини – це повага, шана, вдячність своїм батькам. Ніколи не треба забувати, хто ти, звідки і якого роду. Не можна втрачати свого коріння, бо тоді втратиш самого себе.



фото авторів
6 -4

Людмила Гладська, Вікторія Кончаківська 
газета: «Бучанські новини» №42 від 19 жовтня 2012 року
Премьера песни, Прем’єра пісні
 Інші новини по темі:
«Прем’єра пісні 2008» - знову в Бучі

«Прем’єра пісні 2008» - знову в Бучі

Буча та регіон
Буча, 9 березня: Фестиваль «Прем’єра пісні 2008»

Буча, 9 березня: Фестиваль «Прем’єра пісні 2008»

Бучанські новини
Буча : 2 березня відбудеться Заключний тур радіофестивалю «Прем`єра пісні 2006»

Буча : 2 березня відбудеться Заключний тур радіофестивалю «Прем`єра пісні 2006»

головна
У Бучі пройшов фестиваль української пісні

У Бучі пройшов фестиваль української пісні

Бучанські новини
21 травня, Буча: Міжнародний телерадіо фестиваль "Прем`єра пісні"

21 травня, Буча: Міжнародний телерадіо фестиваль "Прем`єра пісні"

Буча та регіон
Міжнародний фестиваль "Прем`єра пiснi": Магія пісенного свята

Міжнародний фестиваль "Прем`єра пiснi": Магія пісенного свята

Бучанські новини
У Бучі провели Всеукраїнський фестиваль «Осіннє рандеву»

У Бучі провели Всеукраїнський фестиваль «Осіннє рандеву»

Буча та регіон
Бучанським медикам  подарували два авто

Бучанським медикам подарували два авто

Буча та регіон
Чим жила Буча в 2007 році

Чим жила Буча в 2007 році

Бучанські новини
«Премєра пісні 2010»: пісенне свято знову в Бучі

«Премєра пісні 2010»: пісенне свято знову в Бучі

Бучанські новини
«Прем’єра пісні 2009»: без Президента, але з Пономарьовим

«Прем’єра пісні 2009»: без Президента, але з Пономарьовим

Буча та регіон
Фестиваль української пісні відбувся в Бучі

Фестиваль української пісні відбувся в Бучі

Буча та регіон
2 травня: Міжнародний телерадіофестиваль «Премєра пісні» знову в Бучі

2 травня: Міжнародний телерадіофестиваль «Премєра пісні» знову в Бучі

Буча та регіон
Дебют "Надвечір'я " ... і зірки сцени

Дебют "Надвечір'я " ... і зірки сцени

Буча та регіон
Ірина Авдіюк представить Бучу на фестивалі “Ukrania Fest”

Ірина Авдіюк представить Бучу на фестивалі “Ukrania Fest”

Буча та регіон
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.