» » » Як працюють заклади торгівлі

Як працюють заклади торгівлі

З настанням літа набуває актуальності питання гігієни харчування, дотримання санітарних правил торгівлі та роботи закладів громадського харчування. Чи так вже й безпечно купувати продукти в наших магазинах і на ринках? Чим «грішать» кафе та ресторани? Як харчуватися, щоб не отруїтися? Про це інформувала на черговому засіданні виконавчого комітету Бучанської міської ради епідеміолог Ірпінської санепідемстанції Тетяна Анісімова.

За її словами, епідеміологічна ситуація в Бучі (за аналізом 5 місяців 2012 року) – стабільна. Спалахів та випадків групових інфекційних захворювань в організованих колективах та в побуті серед мешканців Бучі не зареєстровано. Проте є численні порушення у роботі приватних підприємців і у місцях громадського харчування. Тож, треба бути уважними при виборі готових страв і продуктів.

Про роботу ринків
Фахівцями СЕС проводиться контроль за дотриманням вимог санітарного законодавства в Бучі на 82 об’єктах торгівлі, 42 об’єктах громадського харчування. У місті функціонує два ринки.
Ринок ТОВ «Магазин №201». Вивіз відходів здійснюється не вчасно, недостатній запас миючих та дизинфікуючих засобів, медогляди продавців молочного та м’ясного павільйону також проводяться із запізненням. У деяких кіосках не створено безпечні умови для реалізації продуктів. Наприклад, зафіксовано продаж товарів без супровідних документів, а в одному з кіосків не дотримувалися температурних регламентів при реалізації продукції, яка швидко псується.
Аналогічна ситуація і на ринку ТОВ «Кооператор-сервіс».

Магазини
Супермаркет ТОВ «Симпатик» - «грішить» несвоєчасними медоглядами працівників. Також виявлена продукція з вичерпним терміном реалізації, санітарно-технічний стан пекарні незадовільний, а в салаті «Вінегрет» навіть знайшли бактерії групи кишкової палички. На етикетках фасованої магазином продукції не вказано кінцевий термін реалізації.
Магазин ТОВ «Еко» (вул. Комсомольська, 12) – прилегла територія перебуває в незадовільному санітарному стані, тверді побутові відходи вивозяться не вчасно. Виявлена продукція з вичерпним терміном реалізації.
Магазин «Золушка» - виявлена продукція з вичерпним терміном реалізації.
Магазин «Тошка» - проводиться реалізація молочної продукції, виробнича гігієна не дотримується.
Крім того, виявлені порушення у низки павільйонів фізичних осіб-підприємців.

Не набагато краща ситуація і з об’єктами громадського харчування.

Кафе і ресторани
Кафе «Дана» - правила обробки яєць не дотримуються, не створені безпечні умови для виготовлення страв.
Кафе «Чикаго» - не на всі харчові продукти представлені супровідні документи, що гарантують їх якість і безпеку.
Під час проведення лабораторно-інструментальних досліджень шумового навантаження та інфразвуку (дискотеки в кафе 24 березня і 22 квітня 2012 року) виявлено порушення. Еквівалентний рівень шуму в прилеглому будинку (провулок Жовтневий) перевищує допустимий рівень.
Кафе «Казка» - не створені безпечні умови для виготовлення страв, технологічні картки на фірмові страви не погоджені в СЕС, санітарно-гігієнічний режим не дотримується. Виявлена кишкова паличка в 20% змивів.
Їдальня ПП «Родинна злагода» - виявлена продукція з вичерпним терміном реалізації.
Кафе «Сіті фреш» - санітарно-гігієнічний режим в кафе не дотримується, виявлена кишкова паличка в 30% змивів.
Майже для всіх закладів характерне несвоєчасне проходження медоглядів працівниками.

Дитячі навчальні заклади
Крім того, фахівцями санстанції проведена рейдова перевірка з питань організації харчування в оздоровчих таборах і дошкільних закладах. І також були виявлені деякі порушення.
Так, в одному із дитсадків Бучі не дотримувався технологічний процес на харчоблоці: м’ясорубка встановлена у варочному цеху, відсутні інструкції з миття посуду. Також порушувалися умови зберігання розроблювального інвентарю.
В іншому дитсадку – немає умов для приготування страв із м’яса та риби, відсутній холодильник для сирого м’яса на харчоблоці.
Ще в одному дитсадку не дотримувалися температурні регламенти зберігання молока і товарне сусідство в холодильнику для зберігання риби.
На щастя, загрози здоров’ю малечі все це не становило. Проте відповідальних було покарано і накладені штрафні санкції. У подальшому пообіцяли більш ретельніше слідкувати за порядком та гігієною під час приготування їжі для дітей.

Як залишитися здоровим після такої сфери послуг та чи все так страшно насправді? Тетяна Анісімова відповіла на найбільш поширені запитання.
- Якщо виявлено кишкову паличку?
- Такий заклад закривається на санітарний день. Власники проводять генеральне прибирання і листом інформують про це санстанцію. Після цього працівники СЕС повторно роблять відбір лабораторних змивів. Якщо результати задовільні – виноситься постанова про скасування заборони на роботу закладу.
- Які попереджувальні заходи щодо уникнення порушень у торгівлі?
- Раз у рік з персоналом закладів громадського харчування і торгівлі проводяться санітарні мінімуми. Тобто, здаються своєрідні міні-заліки: знання і умови праці, якими вони повинні володіти при роботі.
- Як часто здійснюються перевірки у закладах торгівлі, кафе та ресторанах?
- На жаль, згідно постанови Кабінету Міністрів України періодичність проведення обстежень об’єктів торгівлі – раз у рік. Частіше працівники СЕС не мають права цього робити. Крім того, про планову перевірку зобов’язані попередити той чи інший заклад за 10 днів.

У Бучі є широкий вибір закладів, куди піти відпочити чи придбати товари. Тому кожен обирає для себе кращий варіант. Просто треба бути пильними (навіть прискіпливими), уважно читати етикетки, звертати увагу на дату виготовлення продукції і кінцевий термін її реалізації. Наше здоров’я залежить, насамперед, від нас самих.
газета: «Бучанські новини» №26 від 28 червня 2012 року
  0
 QR-код адреса статьи
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати новини на сайті можна тільки протягом 370 з дня публікації.